Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

koji je focus bolji --vase misljenje

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
Odgovori
srecko18
Poruka: 9
Član foruma od: četvrtak, 15. dec. 2011. u 18:10h

koji je focus bolji --vase misljenje

Poruka od srecko18 » četvrtak, 29. dec. 2011. u 16:34h

ovde je previse toga napisano pa se covek pogubi, meni ce ovako biti najlakse da dodjem do zeljenih informacija. a nadam se da i vama nece biti problem da pomognete

prva varijanta 1.8

http://www.autoscout24.ch/Search/Detail ... hid=132156

druga 1.6

http://www.autoscout24.ch/Search/Detail ... hid=351053

ovaj 1.6i je VCT a 1.8i jel su to isti motori?
jel trose ulje
kakvi su sa potrosnjom i kako podnose plin?
meni vise odgovara 1.6 varijanta jer je dosta jeftiniji ali bih radije dao vise para u startu a da uzmem pouzdaniji i bolji motor

unapred se zahvaljujem na pomoci
Poslednja izmena: srecko18, na dan četvrtak, 29. dec. 2011. u 16:42h. Ukupno izmenjeno 1 put.

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: koji je focus bolji --vase misljenje

Poruka od dule0911 » četvrtak, 29. dec. 2011. u 18:28h

1.6VCT je zanimljiv motor zbog pristojnih performansi i relativno manje potrosnje kad se vozi normalno, jer ima varijabilnu bregastu: http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_Cam_Timing

Generalno sto se potrosnje ulja tice (vidim da si se interesovao u nekoj od prethodnih tema) - nema pravila. Znaci identican model moze da ne trosi, a moze i da trosi dosta - sve zavisi kako je odrzavan i vozen, tj kakav ti se primerak zalomi. Cak i ovde na forumu sto kazes da ima mnogo informacija je bas zato sto sve zavisi od primerka do primerka.
To je inace maltene isti motor kao 1.6 Zetec (u focusu se mozda drugacije zove, ali je isti motor kao i u Focusu mk1), samo je razlika u tom VCT dodatku i dodatnih 15ks :)
Ali konstruktivno su veoma slicni.

Motor 1.8 je Duratec motor (da ga ne pomesas sa 1.8 Zetec iz Focusa mk1). Generalno dobar i pouzdan motor, ima problem sa karikama (valjda uljnim, ispravice me neko). To je fabricka greska koja se ispoljava povecanom potrosnjom ulja - nekome na 150k km, nekome na 200k km... Nema pravila. Kad se zamene, sve je u redu i motor moze posle toga da ide koliko hoces. Stavljaju se druge karike koje nemaju taj problem i gotovo. Cini mi se da cena za resavanje toga zavisi od majstora, ali je cifra oko 700e (valjda).
1.8 malo bolje podnosi plin od 1.6. Iako nijedan od njih nije ljubitelj plina, ali ako se drze manje obrtaji pri voznji na plin (tj auto se ne forsira) - nece biti problema.

Ono sto nisam siguran jeste da li 1.8Duratec ima plivajuci zamajac, posto ga 2.0 ima. U Mondeu znam da i 1.8 ima plivajuci, za Focusa nisam siguran.
Generalno malo skuplja stavka nego obican set kvacila koji ima 1.6, ali je na benzincima dosta trajniji nego na dizelima gde zbog veceg obrtnog momenta pre crkava. Tako da se ja oko toga ne bih brinuo.

Izbor je na tebi, ali ja bih uzeo 1.8 duratec iz vise razloga. Prvo, ako i dodje do problema sa potrosnjom ulja - jeftinije je srediti, jer je obicno samo jedan uzrocnik u pitanju. Kod 1.6 je to obicno ceo motor, pa popravka nije isplativa. Motor je jaci, i u normalnoj voznji mislim da se nece razlikovati potrosnja jer je motor manje opterecen. Plus malo bolje podnosi plin.
Fiesta!!

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » četvrtak, 29. dec. 2011. u 22:17h

Dosta dobro i opširno objašnjenje ti je dao dule0911.

Ali na osnovu ovoga ne možeš da generalizuješ i uzmeš 1.8,
jer šta ako ti se zalomi baš onaj primerak sa riknutim karikama.

Dakle, dobro otvori oči kad kupuješ. Najbitnija ti je dobra procena auta, mada nikad nećeš biti siguran do kraja
dok ne kupiš auto i provozaš ga jedno 2 -3 000 km...

U svakom slučaju puno sreće...

Što se plina tiče, još jedan glas za laganu vožnju i nećeš imati problema sa istim...

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 29. dec. 2011. u 22:37h

Naravno, slazem se, moj post i nije bio tu da bih generalizaovao stvari, vec samo dao moj pogled na celu pricu na osnovu iskustva drugih. thumbsuph

Ionako nisam posedovao nijedan od ta dva da bih mogao nesto objektivno da kazem :D
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Koji Ford da kupim“