koji digitalac ?
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
koji digitalac ?
smucilo mi se vise da sve i svasta slikam fonom...na redu je kupovina fotoaparata... sta mislite sta bi bio best buy za nekih 180-200e ??? na koju marku da obratim paznju ?
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8419
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Re: koji digitalac ?
Ne razumijem se mnogo u to, ali ćale je skoro kupovao neki digitalac i ljudi koji su mu preporučili Canona. Ne znam koji je model uzeo. Ali bio je daleko ispod te cjene koliko se sjećam.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
i ja sam nekako za Canon... jer cale dobio od firme posto mu treba digitalac dok je na terenu takav mu je posao jbg... imao je A520 ... davno bese to valjda pre 7 godina...
posle je dobio isto Canon ali ne znam model bese od 7 ili 8 MPx ... pa mu uvalise fujicu siemens s kojim sam ja realno bio razocaran jer je navodno imao 11MPx a slika je bila kvalitata ispod onog Canona a520 (ne preterujem) ...
sad bih ja jurio za mene neki digitalac, trebace za okupljanje da ima s cim da se slika, trebace za more, trebace za svasta a nekako mi tek sad udje u glavu da treba da imam telefon cisto da saljem poruke i da mogu da zovem i da me zovu... ostalo i nije bitno vise... nekad sam se zamlacivao...
a da..par Sony modela su mi interesantni... kako se oni pokazali ?
posle je dobio isto Canon ali ne znam model bese od 7 ili 8 MPx ... pa mu uvalise fujicu siemens s kojim sam ja realno bio razocaran jer je navodno imao 11MPx a slika je bila kvalitata ispod onog Canona a520 (ne preterujem) ...
sad bih ja jurio za mene neki digitalac, trebace za okupljanje da ima s cim da se slika, trebace za more, trebace za svasta a nekako mi tek sad udje u glavu da treba da imam telefon cisto da saljem poruke i da mogu da zovem i da me zovu... ostalo i nije bitno vise... nekad sam se zamlacivao...

a da..par Sony modela su mi interesantni... kako se oni pokazali ?
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8419
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Za Sony ne znam, mada su ih neki hvalili ali nisam čuo nikakve pouzdane utiske.
E sad to što se razbacuju sa tim MP nije mjerilo kvaliteta. Gledaj da ima što bolju optiku, tj. da ima veći objekitv. I vrlo je važan senzor koji ''pravi'' sliku.
Stari je u firmi imao neki Canon ne znam koji model, tek se pojavili digitalci imao je 1.0 MP, ali zato veliki objektiv, dužine ~15 cm, a prečnika 5-6 cm. Pravio je fantastične slike. I prošle godine neki krkan od inžinjera koji je duzeo aparat da slika nešto na terenu nije znao da otvori kako treba poklopac za baterije nego ga polomi i to tako da nema popravke.
Eh i još, kamera na K800 koja je 3.2 MP ima bolje slike nego G900 koji je 5.0 MP, takođe je bolja i od kamere na 5800 XM koja je takođe 3.2 MP. Optika je valjda dobra piše Carl Zeiss (ali vjerovatno iz ponude neka jeftinija), a i senzor vjerovatno nije baš nešto. Tako da boje ne dobijem baš onako dobro prikazane na slici kako to bude sa K800. Nekako su ''mrtve'', a čim malo mu fali svjetla to se mnogo više pokvari, s tim da jako loše radi automatski osvjetljenje.
Znači nemoj gledati da ima 345367677 MP nego gledaj da ima dobru optiku i senzor.
Možda nije loše uzeti neki stariji model ali koji je bio viša klasa pa mu je sada pala cjena. Neće biti 54657 MP, i nećeš možda dobiti neke ''igračke'' koje ubacuju u softver, ali ćeš dobiti kvalitetnu sliku i ona podešavanja koja su ti potrebna za kvalitetnu sliku.
E sad to što se razbacuju sa tim MP nije mjerilo kvaliteta. Gledaj da ima što bolju optiku, tj. da ima veći objekitv. I vrlo je važan senzor koji ''pravi'' sliku.
Stari je u firmi imao neki Canon ne znam koji model, tek se pojavili digitalci imao je 1.0 MP, ali zato veliki objektiv, dužine ~15 cm, a prečnika 5-6 cm. Pravio je fantastične slike. I prošle godine neki krkan od inžinjera koji je duzeo aparat da slika nešto na terenu nije znao da otvori kako treba poklopac za baterije nego ga polomi i to tako da nema popravke.
Eh i još, kamera na K800 koja je 3.2 MP ima bolje slike nego G900 koji je 5.0 MP, takođe je bolja i od kamere na 5800 XM koja je takođe 3.2 MP. Optika je valjda dobra piše Carl Zeiss (ali vjerovatno iz ponude neka jeftinija), a i senzor vjerovatno nije baš nešto. Tako da boje ne dobijem baš onako dobro prikazane na slici kako to bude sa K800. Nekako su ''mrtve'', a čim malo mu fali svjetla to se mnogo više pokvari, s tim da jako loše radi automatski osvjetljenje.
Znači nemoj gledati da ima 345367677 MP nego gledaj da ima dobru optiku i senzor.
Možda nije loše uzeti neki stariji model ali koji je bio viša klasa pa mu je sada pala cjena. Neće biti 54657 MP, i nećeš možda dobiti neke ''igračke'' koje ubacuju u softver, ali ćeš dobiti kvalitetnu sliku i ona podešavanja koja su ti potrebna za kvalitetnu sliku.
Totally addicted to Ford!
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
Carl Zeiss... pffff... dobro znam o cemu se radi... Nokia N82 koju sam imao je pravila neverovatne slike...
u pravu si... broj mpx danas nije merilo isto kao sto na pojacalu pise 1200w a ima osigurac od 25A ...
nego da sacekam da neko predstvai neki konkretan model

u pravu si... broj mpx danas nije merilo isto kao sto na pojacalu pise 1200w a ima osigurac od 25A ...

nego da sacekam da neko predstvai neki konkretan model
- knez91
-
- Poruka: 2312
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
ja dajem glas za nikon....
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- makinjo
- Poruka: 313
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 22:09h
Takodje glas za nikon posedujem jedan nije u tom cenovnom rangu ali sam ja prezadovoljan sa njim s obzirom za cega mi treba . 

- Estariol
- Poruka: 960
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Evo ovako: kod fotografisanja najviše ti znači zoom, aline digitalni zum, već optički, to je ono pomeranje objektiva, jer ćeš samo tako moći da slikaš detaljnije fotke bez kvarenja kvaliteta slike.
Megapikseli ti u suštini ne znače ništa, jer sve iznad 3.2Mpx nećeš moći da vidiš u punoj veličini bez veeeelikog monitora(al baš velikog. Npr na mom od monitoru 19 inča već i 3.2Mpx "izlazi" van ivica ekrana, isto važi i za eventualno štampanje iliti razvijanje slika.
Za Nikon Coolpix L100 znam da ima 15x optički zum, na guglu je izbacio cenu od 198$, kod nas je bio oko 250 jura. Ako u cenovnom rangu koji si pomenuo nađeš nešto što ima bar 5-6x optical zoom, sasvim ti je dovoljno, najviče aparata u prodaji ima 3x optical zoom.
Takođe, slike sa velikim brojem piksela zauzimaju više mesta, 3.2Mpx je oko 1Mb, pa naviše sa povećanjem broja piksela.
Ja imam Olympus od 12Mpx ali sam ga podesio da slika format od 3.2, profesionalci u proseku slikaju sa 8, ali imaju ozbiljne objektive, foto-amateri i ozbiljniji početnici sa 5Mpx ali takođe gledaju da imaju ozbiljniji objektiv.
Evo ti link: http://www.eponuda.com/digitalni-fotoaparati-cene
Na ovom sajtu možeš naći kratak opis i cene velikog broja digitalniih foto-aparata pa ćeš moći bar da suziš izbor. Nikon Coolpix L100 je oko 190-200 jura na ovom sajtu, da podsetim ima 15x optički zum, dok je Canon PoweShot SX120IS od 150 do 200 jura, ali ima samo (u odnosu na Nikon) 10x optički zum.
Klikom na sliku aparata moći ćeš da vidiš šta piše na objektivu ili aparatu po pitanju optike ako ne piše u textu opisa.
Sem Nikona i Canona pohledaj još Olympus i Fuji. Koji god aparat od ova 4 proizvođača da kupiš nećeš pogrešiti. Za ono što meni treba kupio sam Olympus jer je bio na akciji, inače bi i ja verovatno bio vlasnik nekog Nikona, jer su trenutno najpovoljniji, a nisu ništa lošiji od ostalih.
Još što se tiče Canona i Nikona, da ne bi previše lutao, skrećem ti pažnju da gledaš pre svega Nikon "Coolpix" seriju i Canon "PowerShot" seriju, jer su Nikonova "D" i Canonova "EOS" serija profesionalne sprave i skuplje su.
Uglavnom, referenca za kvalitet slike treba da ti bude optički zum, ostalo su detalji koji nisu previše bitni ako nemaš profesionalne ambicije ili se baviš štampanjem ili tako nečim.
Sretno u potrazi, nadam se da će ti link biti od pomoći.

Megapikseli ti u suštini ne znače ništa, jer sve iznad 3.2Mpx nećeš moći da vidiš u punoj veličini bez veeeelikog monitora(al baš velikog. Npr na mom od monitoru 19 inča već i 3.2Mpx "izlazi" van ivica ekrana, isto važi i za eventualno štampanje iliti razvijanje slika.
Za Nikon Coolpix L100 znam da ima 15x optički zum, na guglu je izbacio cenu od 198$, kod nas je bio oko 250 jura. Ako u cenovnom rangu koji si pomenuo nađeš nešto što ima bar 5-6x optical zoom, sasvim ti je dovoljno, najviče aparata u prodaji ima 3x optical zoom.
Takođe, slike sa velikim brojem piksela zauzimaju više mesta, 3.2Mpx je oko 1Mb, pa naviše sa povećanjem broja piksela.
Ja imam Olympus od 12Mpx ali sam ga podesio da slika format od 3.2, profesionalci u proseku slikaju sa 8, ali imaju ozbiljne objektive, foto-amateri i ozbiljniji početnici sa 5Mpx ali takođe gledaju da imaju ozbiljniji objektiv.
Evo ti link: http://www.eponuda.com/digitalni-fotoaparati-cene
Na ovom sajtu možeš naći kratak opis i cene velikog broja digitalniih foto-aparata pa ćeš moći bar da suziš izbor. Nikon Coolpix L100 je oko 190-200 jura na ovom sajtu, da podsetim ima 15x optički zum, dok je Canon PoweShot SX120IS od 150 do 200 jura, ali ima samo (u odnosu na Nikon) 10x optički zum.
Klikom na sliku aparata moći ćeš da vidiš šta piše na objektivu ili aparatu po pitanju optike ako ne piše u textu opisa.
Sem Nikona i Canona pohledaj još Olympus i Fuji. Koji god aparat od ova 4 proizvođača da kupiš nećeš pogrešiti. Za ono što meni treba kupio sam Olympus jer je bio na akciji, inače bi i ja verovatno bio vlasnik nekog Nikona, jer su trenutno najpovoljniji, a nisu ništa lošiji od ostalih.
Još što se tiče Canona i Nikona, da ne bi previše lutao, skrećem ti pažnju da gledaš pre svega Nikon "Coolpix" seriju i Canon "PowerShot" seriju, jer su Nikonova "D" i Canonova "EOS" serija profesionalne sprave i skuplje su.
Uglavnom, referenca za kvalitet slike treba da ti bude optički zum, ostalo su detalji koji nisu previše bitni ako nemaš profesionalne ambicije ili se baviš štampanjem ili tako nečim.
Sretno u potrazi, nadam se da će ti link biti od pomoći.

Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- harlekin
- Poruka: 23
- Član foruma od: nedelja, 6. feb. 2011. u 16:20h
Razmisli o:
Canon Powershot SX130 IS
12 Mpix, 12x optički zum
cena oko 195 €
http://www.bmfoto.rs/product_canon-sx130_3206
ili nešto još zanimljivije a ne mnogo skuplje
Fuji Finepix S3200 /S3250
14 Mpix, 24x optički zum
cena oko 220 €
http://www.bmfoto.rs/product_fuji-s3200_3376
Ja bih dodao 20-ak € više...
U svakom slučaju izgugluj malo review-e za svaki aparat koji ti se čini zanimljiv.
Canon Powershot SX130 IS
12 Mpix, 12x optički zum
cena oko 195 €
http://www.bmfoto.rs/product_canon-sx130_3206
ili nešto još zanimljivije a ne mnogo skuplje
Fuji Finepix S3200 /S3250
14 Mpix, 24x optički zum
cena oko 220 €
http://www.bmfoto.rs/product_fuji-s3200_3376
Ja bih dodao 20-ak € više...
U svakom slučaju izgugluj malo review-e za svaki aparat koji ti se čini zanimljiv.
- Taunus 17m
- Poruka: 1877
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h
Ultra zumasi , znaci preko 15x optickog zuma su vam neupotrebljivi , to su uglavnom wide angle aparati koje malo ljudi koristi kako treba ,
moja preporuka Fuji S1500 , za te pare aparat boli glava.
moja preporuka Fuji S1500 , za te pare aparat boli glava.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
very wide angleTaunus 17m piše:to su uglavnom wide angle aparati koje malo ljudi koristi kako treba

Ima drugarica Olympus sa 26x, po mom misljenju ne bas pametno potrosene pare, jer joj je kriterijum pri kupovini bio "Imam 400+ evra, ocu aparat sa sto vecim optickim zumom."... A onda ga koristi na AUTO podesavanju, nema ni pojma nijednu od manuelnih opcija, bas nista. A najjaca stvar je sto ima aparat vec skoro 2 godine, a ja sam joj tek pre mesec dana upalio mikrofon, da bi imala zvuk kad snima video... Jer je ona do sada mislila da joj aparat ne snima zvuk

Ja bih za te pare neki polovan matori DSLR, pa polako

Bar je meni to plan za iduci aparat, ako ne budem bio u mogucnosti da se iskesiram za nov DSLR

Fiesta!!
- mbole
- Poruka: 14921
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Po meni, prvo moras da zakljucis kakav tip aparata hoces, i sta je tebi vazno.
Malo pakovanje ili full size?
Mali je zgodniji za nosenje, ali ne moze da napravi skike ko veliki. Narociti u malo losijim svetlosnim uslovima, kad je jedino sto se broji dimenzija objektiva.
Sto se tice zuma (optickog naravno), vecina se razbacuje velikim uvecanjem, koje je po meni veoma retko potrebno. Upravo obrnuto, mnogo ti cesce treba onaj drugi kraj to jest koliko "sirokougaon" moze da bude objektiv.
Koliko puta si hteo da zumiras nesto sto je na 300m od tebe? Retko. Mnogo cesce nisi mogao da upakujes drustvo u sliku, jer jednostavno ne mozes da se povuces dovoljno unazad u sobi.
Ima jos dosta osobina nekog aparata koje su manje ili vise bitne u zavisnosti od tvojih afiniteta. Nekome je apsolutno nebitno sto aparat moze da ispuca seriju od 7 slika u sekundi, ali mu je jako vazan recimo super macro. Opet nekome je bitna mogucnost snimanja HD filma sa 1000 slika/s (recimo FinePix HS10). Da li slikas iz "sasavih" uglova? Onda ti je bitno da ekran moze da se pomera. Da li slikas svetlosno "teske" situacije? Bitno ti je da imas mogucnost manuelne kontrole osvetljenja i fokusa.
U tom rangu cena moj glas za Fuji, najbolji odnos muzike i para.
Ja recimo vec duze vreme meracim ovaj HS10, mada on izlazi iz ranga cene koju si naveo (oko 33000 din)
Popgledaj i : http://www.trustedreviews.com/digital-cameras
Malo pakovanje ili full size?
Mali je zgodniji za nosenje, ali ne moze da napravi skike ko veliki. Narociti u malo losijim svetlosnim uslovima, kad je jedino sto se broji dimenzija objektiva.
Sto se tice zuma (optickog naravno), vecina se razbacuje velikim uvecanjem, koje je po meni veoma retko potrebno. Upravo obrnuto, mnogo ti cesce treba onaj drugi kraj to jest koliko "sirokougaon" moze da bude objektiv.
Koliko puta si hteo da zumiras nesto sto je na 300m od tebe? Retko. Mnogo cesce nisi mogao da upakujes drustvo u sliku, jer jednostavno ne mozes da se povuces dovoljno unazad u sobi.
Ima jos dosta osobina nekog aparata koje su manje ili vise bitne u zavisnosti od tvojih afiniteta. Nekome je apsolutno nebitno sto aparat moze da ispuca seriju od 7 slika u sekundi, ali mu je jako vazan recimo super macro. Opet nekome je bitna mogucnost snimanja HD filma sa 1000 slika/s (recimo FinePix HS10). Da li slikas iz "sasavih" uglova? Onda ti je bitno da ekran moze da se pomera. Da li slikas svetlosno "teske" situacije? Bitno ti je da imas mogucnost manuelne kontrole osvetljenja i fokusa.
U tom rangu cena moj glas za Fuji, najbolji odnos muzike i para.
Ja recimo vec duze vreme meracim ovaj HS10, mada on izlazi iz ranga cene koju si naveo (oko 33000 din)
Popgledaj i : http://www.trustedreviews.com/digital-cameras
Djak pesak 

- Taunus 17m
Kljucna recdule0911 piše: ponekad

I ja planiram DSLR , nov , nikako polovan ali ek sl. godine

- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
zaboravih da kazem... izgled i velicina digitalca i nije toliko bitna koliko njegove performanse... tj kvalitet slike pa i video zapisa(desice se na 100slika lupam da skljocnem 5min snimka) ...
neko pomenu nocno..bitno mi je da nocu lepo izbalansira boje i osvetljenje... tek sad ne znam sta da radim
neko pomenu nocno..bitno mi je da nocu lepo izbalansira boje i osvetljenje... tek sad ne znam sta da radim
- Taunus 17m
Fuji S1500 , veruj mi druze neces se pokajati.Nocu radi super , izuzetno cak sta vise.Napravio sam nesto tipa 10-ak + hiljada slika s tim aparatom i ni u jednom momentu nisam pozalio ...
- mbole
S1500 je sasvim solidan aparat, samo ga je tesko naci, posto je stariji model.
Za moj ukus nedostaje mu manuelni fokus, nema prikljucak za eksterni blic, i fim snima u max rezoluciji 640X480.
Za moj ukus nedostaje mu manuelni fokus, nema prikljucak za eksterni blic, i fim snima u max rezoluciji 640X480.
Djak pesak 

- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
bio danas da pogledam nesto i zacudio sam se...
u zagradi je cena na netu a boldirano je cena u Krusevcu

26 900din (319.00 eur )

38 560din (420.00eur)
mada to sve prelazi moj budzer...ali ponudise mi na akciji nikon samo ne mogu da se setim modela 24x opticki zum 29 000din ...
obicno na sta sam naleteo za do 23 999din opticki zum do 12x moze da se nadje... tako da ostaje samo da se presudi Canon ili Nikon...
Fuji nisam uspeo da nadjem preko 9 999din tako da mi on otpada u startu
u zagradi je cena na netu a boldirano je cena u Krusevcu

26 900din (319.00 eur )

38 560din (420.00eur)
mada to sve prelazi moj budzer...ali ponudise mi na akciji nikon samo ne mogu da se setim modela 24x opticki zum 29 000din ...
obicno na sta sam naleteo za do 23 999din opticki zum do 12x moze da se nadje... tako da ostaje samo da se presudi Canon ili Nikon...
Fuji nisam uspeo da nadjem preko 9 999din tako da mi on otpada u startu

- mbole
http://www.fotocene.com/fotoaparati/fuj ... 32/detail/
Na istom mestu imas i za ostale.
Na istom mestu imas i za ostale.
Djak pesak 

- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
da ali cene na tom sajtu su primetno vece nego u prodavnici u kojoj sam gledao tako da dzabe gledam na tom sajtu.
- dax92
-
- Poruka: 7599
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Ne mora da te cudi sto je cena niza u radnji nego na sajtu. Em ne znas ad su zaururane cene tamo, a jako cesto se desava da je sve znatno jeftinije u manjim gradovima nego, npr u Beogradu. Ja dajem glas Nikonu i Canonu, jer sam primetio da njih najcesce koriste profi fotografi.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- mbole
Azurnost sajtova nije uvek savrsena, ali mozes da bar vidis neki osnos cena.
Radnje uvek umeju da daju popust, aparati su "kvarljiva" roba, to jest cena im brzo pada kada izadje novi model. Malo okretanja telefona...
Evo jos par:
http://www.fotodiskont.rs/
http://www.bmfoto.rs/
http://www.foto-oprema.com/
Radnje uvek umeju da daju popust, aparati su "kvarljiva" roba, to jest cena im brzo pada kada izadje novi model. Malo okretanja telefona...
Evo jos par:
http://www.fotodiskont.rs/
http://www.bmfoto.rs/
http://www.foto-oprema.com/
Djak pesak 

- Taunus 17m
Samo bih da dodam , 15x+ opticki zum ne mozes koristiti iz ruke , treba ti stalak da bi to iskoristio , svi aparati imaju IS ali ne toliko dobar da bi umirio sliku na 15x+ otvorenom zumu.
Treba razmisliti i o tome.
Treba razmisliti i o tome.