Sudomašina - zaštita od smrzavanja
-
- Poruka: 1175
- Član foruma od: utorak, 25. okt. 2016. u 11:13h
Sudomašina - zaštita od smrzavanja
Hteo bih da ubacim sudomašinu u kuću koja se zimi povremeno ne greje, pa postoji mogućnost smrzavanja.
Malo sam guglao, i u suštini jedina opcija je se voda iz filtera i odeljka u koji se sipa so pokupi sunđerom i da se ispusti voda iz dovodnog creva. Ovde je pitanje da li postoji neki deo koji je nevidljiv spreda i nepristupačan, a u kome se zadržava voda (pumpa npr.)?
Čitao sam da postoji i neki netoksični antifriz (food grade), ali nisam našao da ga je neko koristio u ovu svrhu.
Cenio bih ako neko podeli svoje iskustvo ili mišljenje.
Malo sam guglao, i u suštini jedina opcija je se voda iz filtera i odeljka u koji se sipa so pokupi sunđerom i da se ispusti voda iz dovodnog creva. Ovde je pitanje da li postoji neki deo koji je nevidljiv spreda i nepristupačan, a u kome se zadržava voda (pumpa npr.)?
Čitao sam da postoji i neki netoksični antifriz (food grade), ali nisam našao da ga je neko koristio u ovu svrhu.
Cenio bih ako neko podeli svoje iskustvo ili mišljenje.
- speccko
- Poruka: 506
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2018. u 17:55h
- Kontakt:
Re: Sudomašina - zaštita od smrzavanja
Jel ti u kuci stvarno padne temp ispod nule?
Cak i ako ubacis antifriz, samo ne znam gde bi ubacio, jer taj filter ima so u sebi, ako mislimo na isto... kako bi sprecio crevo sto ide na ventil, tj resio tu vodu?
Cak i ako ubacis antifriz, samo ne znam gde bi ubacio, jer taj filter ima so u sebi, ako mislimo na isto... kako bi sprecio crevo sto ide na ventil, tj resio tu vodu?
-
Da.
Antifriz bi verovatno išao u taj odeljak sa solju. Zatvori se ventil i isprazni se crevo, to je najjednostavnije.
Antifriz bi verovatno išao u taj odeljak sa solju. Zatvori se ventil i isprazni se crevo, to je najjednostavnije.
- speccko
- Poruka: 506
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2018. u 17:55h
- Kontakt:
U tom delu imas soli, mislim da ti ne treba antifriz... mozda ta so nije ista.
-
- Poruka: 1785
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h
Jeftinije ti kupiti stiropor 5cm i obloziti komplet masinu 

- mbole
- Poruka: 14899
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
I taj stiropor necee uraditi ama bas nista.
Izolacija ne greje, samo usporava protok toplote
A posto nema nicega da makar malo "dogreje", nakon dan, dva, tri... temperatura iza tog stiropora ce biti ista kao i sa njegove spoljasnje strane.
Da li negde ima vode koja se zadrzava.. zavisi od konkretne masine, to jest njene konstrukcije. Ali 90% da je najniza tacka pumpa koja izbacuje vodu.
Izolacija ne greje, samo usporava protok toplote

A posto nema nicega da makar malo "dogreje", nakon dan, dva, tri... temperatura iza tog stiropora ce biti ista kao i sa njegove spoljasnje strane.
Da li negde ima vode koja se zadrzava.. zavisi od konkretne masine, to jest njene konstrukcije. Ali 90% da je najniza tacka pumpa koja izbacuje vodu.
Djak pesak 

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8364
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Najniža tačka je odvrnuto crevo i pušteno na pod.
Ja tako radim sa veš mašinom kada zazimljujem kuću u selu.
mbole je u pravu što se tiče zaštite od stiropora i kod mene dosta stvari ispuca ako ostane i malo vode iako imam skor pola metra debele zidove (cigla giter tri = 25cm, stakle vuna = 10cm i fasadna cigla 12cm,) koji se brzo ohlade ako se ne greju.
Ja tako radim sa veš mašinom kada zazimljujem kuću u selu.
mbole je u pravu što se tiče zaštite od stiropora i kod mene dosta stvari ispuca ako ostane i malo vode iako imam skor pola metra debele zidove (cigla giter tri = 25cm, stakle vuna = 10cm i fasadna cigla 12cm,) koji se brzo ohlade ako se ne greju.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
-
Hvala na odgovorima. Kod sudomašine je problem što ne izađe sva voda kroz to crevo. Tako je, zaštita od stiropora nije nikakva zaštita, samo malo odloži smrzavanje.
- Jozza
- Poruka: 2091
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
U principu, imaš posudu sa solju, dovodno i odvodno crevo, i pumpu u nekom svom kućištu u dnu mašine. J tom dnu je i filter, i kad ga menjam, uvek bide malo vode u dnu. Ako bi namestio ventil na najnižoj tački odvodnog creva, to bi rešilo problem, pod uslovom da isprazniš i posudu za so
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
-
Hvala Jozza.