Ha, poslednjih par dana sam se nasao u drustvu gde je pokrenuta ova tema i jedna osoba (zelim da sve ostane koliko toliko anonimno jer je the real deal, nije hoax) je ubedjena i prosipa pricu o pracenju telefona (pokusacu da budem sto kraci i koncizniji ako uspem, mada sumnjam) i pokusava malo pametnije od sebe (tj nas) da ubedi u istu...
Odmah da napomenem da ne pricam o pracenju tipa Find my iPhone i Find my device (android) koji se veoma jednostavno rade ukoliko znate Email i pass od osobe koju zelite da pratite i pod uslovom da je upaljen GPS. Also, zajebite SNS price i to posto se ne radi uopste o Srbiji (mada i u ovoj prciji mora postojati probable cause).
Elem, da pocnemo. Pre svega da bi policija nekoga pratila, ta osoba (ili osobe) mora da bude osoba od interesa (upletena u bilo koji vid kriminalnih radnji i ko zna cega sve ne, da se zove Pablo ili u najmanju ruku El Chapo, mozda pak Nikolas Kejdz sa tonom municije i oruzja ili jednostavno komsija Pera sto vozi migrante preko Dunava veoma "jeftino") i da poseduju sudski nalog jer drugacije sve pada u vodu (msm na sud i neovlasceno pracenje/prisluskivanje). Zatim, pracenje bi se izvodilo preko baznih stanica i to pod uslovom da je poznat broj telefon od osobe ili IMEI uredjaja koji se prati. Moguce je pratiti i bez SIM tj preko IMEIa koji uvek ostaje detektovan na baznoj stanici. Nadam se da ovde nesto nisam zaboravio ako jesam neko ce me vec ispraviti jer je stvarno tema o kojoj bi da polemisemo cisto da bi na postojece argumente mogao da dodam jos koju...

Sad krece glavno:
TVRDNJA te osobe je ta da neke druge osobe (sa kojima sam jako dobar) koriste Android tel sa upaljenim GPS-om i naravno internetom (24/7), a da pri tom ni nije SRB kartica unutra nego HR, su redovno pracene od strane policije u Nemackoj jer eto:"Samo zbog toga se oni zaustavljaju "redovno" jer im je GPS upaljen pa ih onda oni (nemacki policajci) kontrolisu. Zato je potrebno da se GPS drzi ugasenim i onda policija nece moci da ih zaustavlja, tj kontrolise!" (i prica ta osoba kako je da bi to sprecila ugasila telefon i izvadila SIM karticu jer nije mogla da ugasi GPS lokaciju jer je bila pod sifrom, onemogucen turn off od strane nekog... ali mu necemo izgovoriti ime

Argumenti su sledeci (msm da je taj prvi sasvim dovoljan ali ae):
- Na osnovu cega bi Nemacki policajac pratio neku osobu (ili osobe) iz Srbije koja nije upletena u nikakav vid kriminala, niti vezana za bilo koju kriminalnu organizaciju, niti je na interpolovoj poternici, ne trguje sa ljudima, drogom ni oruzijem, koja je legalno u toj istoj zemlji, obavlja legalan posao (prevoz) bila zaustavljena od strane istih? Da nije u pitanju samo redovna kontrola i to sto je kombi u pitanju?
- Koji je osnov za pracenje?
- Zar kontrole nisu redovna pojava u celoj EU, pogotov ako je kombi prevoz u pitanju?
- Nemacki policajci nemaju IMEI niti broj uredjaja pa na osnovu cega prate?
- Kako znaju koje bazne stanice da gledaju i pored toga sto ne poseduju ni jedan podatak o telefonu (uredjaju, nebitno) sa sigurnoscu mogu da lociraju njih?
Dalke, ovo sve prelazi granice zdravog razuma i prelaze u paranoju od strane doticne persone koja pokusava da ispere mozak nekome sa netacnim tvrdanjam. Zelim da cujem vasa misljenja o ovome. Ja znam da to sto ta osoba govori nema veze sa logikom i razumom ali jednostavno sam zeleo da podelim sa vama i da vi date koje misljenje.
Unapred hvala.