Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nove tehnologije motora sa unutrasnjim sagorevanjem.

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Nove tehnologije motora sa unutrasnjim sagorevanjem.

Poruka od popovicvl » subota, 27. dec. 2014. u 13:00h

Generalno gledajuci motor sa unutrasnjim sagorevanjem je prastara tehnologija koja se usavrsavala preko 100, ali konvenionalno gledajuci puna je nedostataka. Prvi i osnovni je taj sto se pravolinijsko kretanje transformise u rotaciono. Bilo je rekao bih uspesnih pokusaja da se razvije rotacioni motor, poznat kao Wankel, sam bog zna zasto se nije veca paznja usmerila na razvoj ovog motora.

Gledam ovih dana nesto sto bi moglo biti zanimljivo. Tzv. Duke motor. Ovako sa animacije to funkcionise, ne znam da li ima aplikaciju na nekom vozilu, ali obecava. Posebno kao diesel pogonska jedinica, pre nego benzinska.

[youtube]www.youtube.com/watch?v=c19kn3drdFU[/youtube]

Ovo sto sam uspeo da dodjem do podataka, motor tezine 46 Kg, dimenzija 44x30x30 cm i ukupne zapremine motora 38,5 l, unutrasnja zapremina 2.0l (no turbo) ima snagu 180 KS.

Pored toga i ovaj rotacioni motor mozda ima buducnost, mada sa animacije ne vidim kako se moze resiti problem podmazivanja klipova.

[youtube]www.youtube.com/watch?v=aZB0Go3Kj-k[/youtube]

Da se ne lazemo, svako dalje usavrsavanje SUS motora je sutiranje mrtvog magarca, jer je elektromotor buducnost. Jos jednostavniji, jos manji, motor velicine lubenice koji proizvodi 250-300KS. Ostaje da se razvije tehnologija baterija, a to je lakse nego primeniti bilo kakvu novu tehnologiju SUS motora.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2783
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Re: Nove tehnologije motora sa unutrasnjim sagorevanjem.

Poruka od Lale » subota, 27. dec. 2014. u 18:52h

Možda baterije već leže u nekom tajnom magazinu čekajući pravo vreme. :)
Slika Slika

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 27. dec. 2014. u 19:53h

jest, ima jos nafte :)

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 28. dec. 2014. u 01:22h

Elektricni motor ce biti skroz interesantna stvar thumbsuph

Nadam se da ce Elon Musk imati gubitak sa novom Gigafactory koju ce praviti u Nevadi, koja bi trebalo da isporucuje ne znam ni ja koliko baterija godisnje.
Baterije su po mom misljenju u trenutnom obliku jedan od glupljih nacina da se pogoni auto. Baterija kao koncept je ok, ali u trenutnom formatu prosto ne. Za tumaranje po gradu da, a posto veliki deo svetske populacije tako koristi auto onda ce svakako biti isplative i upotrebljive. Ali za mene automobil znaci sloboda, baterija to nije.

Vodonik je super stvar, tako da treba ulagati sredstva u razvoj tehnologije koja ce na laksi/efikasniji nacin izdvajati vodonik iz vode jer je to trenutno najveci problem. Prvo, nije ruda kao sto su baterije, nikad ga nece ponestati. Drugo, dopunjava se brzo, autonomija ne postoji kao problem, u prevodu navike se ne bi menjale u odnosu na fosilna goriva.
Fiesta!!

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. dec. 2014. u 01:28h

auto buducnosti ce biti onaj koji je kao auto danasnjice..:)

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » nedelja, 28. dec. 2014. u 10:44h

[youtube][/youtube]

popovicvl

Poruka od popovicvl » nedelja, 28. dec. 2014. u 14:12h

Ja podrzavam elektro motor u potpunosti. Autonomija elektro automogila ce ubrzo, koliko u sledecih 3-5 godina, skociti na realnih 600-800 km, sto je po meni potpuno dovoljno za bilo kakvu slobodu. Za sva dalja putovanja tu je avion, voz...

Vodonik nece zaziveti zbog toga sto bi trebao da ulozis neku energiju, tj. elektricnu energiju da izvrsis elektrolizu, taj vodinik posle treba da sagori, oslobodi neku energiju u sistemu (motoru) koji ima slabu energetsku efikasnost. Produkt sagorevanja je voda u obliku pare, a to znaci da bi u gradovima bila vlaznost 100%, a zimi vecna magla kao u horor filmovima. Sta na kraju racunica kaze, ulozis 10KW u elektrolizu, efikasnost elektrolize je 50-70%, u motoru sa unutrsnjim sagorevanjem vodonik sagori u cilindru koji ima takodje maksimalno 50% efikasnost, na kraju na tocku vozila dobijes 3KW. Jos jedna stvar, skladistenje vodonika na pumpama je korak do katastrofe, i potrebno je imati vosokoprofilisano osoblje za rukovanje sa njim, a ukoliko ti vozilo ostane bez goriva, vodonik neces moci tek tako da sipas u rezervoar. Vodonik od svega ce naci primenu u avio industriji kao pogonsko gorivo mlaznih motora.

Elektro motor i elektricna energija ima veci stepen iskoriscenja. Oko 80%, ulozis 10KW, na tocku bude 8KW. Uz sve to, elektro motor nema ventile, kaiseve, turbine, hladnjake, ulja, filtere, dihtunge, klapne, creva, dizne, plivajuce zamajce. Elektro motor je u stanju da regenerise energiju sto ni u teoriskom ludilu SUS motor ne moze. Nema potrebe da se lokalno skladisti energent, dostupan je na svakom prikljucku. Mozda zbog svega ovog nece ni elektro motor zaziveti, jer bi pukla auto industrija skroz nacisto. Jedina mana svega je vreme punjenja, koja ce se svesti na 1 sat uz jake naponske punjace, a to je najmanja briga.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. dec. 2014. u 14:19h

malo si pomesao, vodonik ide preko gorivnih celija koje prave struju i vrte el motor, ne preko sus-a, na pumpi se vodonik toci kao i zemni gas, pod vecim pritiskom i nema problema..i nacice se resenje za elektolizu..

popovicvl

Poruka od popovicvl » nedelja, 28. dec. 2014. u 14:59h

To je to isto ali u manjim dimenzijama. Uzaludno je takoreci pretvarati "struju u vodonik pa ponovu u struju", efikasnost pada. Ovde pise da je to proces koji ima efikasnost 30-40%: http://sr.wikipedia.org/sr/Gorivne_%C4%87elije slabo.

Jedan rezervoar na "vodonicnoj" pumpi koliko ce imati zapreminu? 100l, 1000l, vise? Ja ne bih voleo da zivim na 3 km te pumpe. Sta cemo da radimo? Da izmestimo pumpe van naselja, pa na tankanje da idemo na najblizu pumpu 10 km? Kad se tanka LPG i skine pistolj, cesto, tj. svaki put se ispusti deo gasa. Sa vodonikom to bi bila mini eksplozija. Ja cu da punim moj auto u garazi. Elegantno na kabal, cistih ruku.

Sve u svemu odoh sa teme, hteo bih da kazem da gore pomenuti "duke engine" je prelazno resenje do manjih, tj. laksih baterija veceg kapaciteta. Drugar koji radi u Austriji, radi na sistemima napajanja motora za lake avione, kaze da su to motori idealni za njih, tj. avio industriju.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 28. dec. 2014. u 15:19h

I ta struja sa uticnice je veoma cista i ekoloska :)
Isto sr.. samo drugo pakovanje. Ja sam i dalje za vodonik, meni je autonomija od 600-800km mala, cak i duplo od toga bi mi bilo malo. Sad sto ja volim vise da se vozim automobilom nego avionom/vozom to je druga stvar, ali to je moje misljenje :)
Ali elektricni auto za svaki dan tj do posla i nazad, veoma interesantna stvar.
Fiesta!!

popovicvl

Poruka od popovicvl » nedelja, 28. dec. 2014. u 15:24h

Sto se tice proizvodnje struje, hidro i nuklearne elektrane su CO2 free.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 28. dec. 2014. u 15:26h

Kad torijum dodje u mainstreem onda ce nuklearne elektrane biti odlicna stvar. Sve dok se koristi uranijum gore su od bilo cega drugog makar ne ispustale gram CO2. Za hidro se slazem, iako i to ima svoju kvaku ali mnogo manju nego ove druge. Ali na kraju dana kad pogledas koji procenat struje se dobija od hidroelektrana u odnosu na nuklearne/fosilna goriva, ispadne prilicno svejedno da li ces tociti naftu u rezervoar ili dopunjavati baterije sa uticnice.
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 28. dec. 2014. u 16:01h

popovicvl piše:Sto se tice proizvodnje struje, hidro i nuklearne elektrane su CO2 free.
Nedvosmisleno - ne. Nijedan do sada poznati izvor energije nije u potpunosti čist što se tiče "doprinosa" efektu staklene bašte (ima i drugih gasova koji tu vrše uticaj, mada se često navodi njihov uticaj u "CO2-ekvivalentnim" jedinicama da bi dve stvari mogle da se porede).
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

popovicvl

Poruka od popovicvl » nedelja, 28. dec. 2014. u 16:12h

dule0911 piše:Ali na kraju dana kad pogledas koji procenat struje se dobija od hidroelektrana u odnosu na nuklearne/fosilna goriva, ispadne prilicno svejedno da li ces tociti naftu u rezervoar ili dopunjavati baterije sa uticnice.
Naravno, recimo Tesla Model S takodje ispusta CO2, ali navodi se da je to kolicina 50% od kolicine CO2 kada se sagori fosilno gorivo, i to ukoliko je struja generisana u termo elektranama, znaci najgori scenario. Svaki vid energije zagadjuje ali to treba spustati na sto nizi nivo i energiju iskoristiti sto efikasnije.

mbole
Poruka: 14901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 04:47h

popovicvl piše:Generalno gledajuci motor sa unutrasnjim sagorevanjem je prastara tehnologija koja se usavrsavala preko 100, ali konvenionalno gledajuci puna je nedostataka. Prvi i osnovni je taj sto se pravolinijsko kretanje transformise u rotaciono.
Koliko ja vidim, i kod ovog Djuke se klipovi i dalje krecu linearno, samo je nacin za dobijanje rotacije drugaciji. I dalje imas klip i klipnjacu koji moraju da stanu pa da se vrate nazad, pa opet napred... Ova "zvezda" mi ne deljue nista manje masivno od tegova na radilici, a i ona se u sustini krece napred-nazad pored toga sto ima rotaciono kretanje (daklem ulazi u inercionu masu sklopa). Ne kazem da tu nema nista dobro, samo me nervira mazanje ociju.

Ovaj Rus vec izgleda daleko zanimljivije kao resenje.
popovicvl piše:Ostaje da se razvije tehnologija baterija, a to je lakse nego primeniti bilo kakvu novu tehnologiju SUS motora.
Samo jos da babi poraste... i bice deda :)
To "sad ce nove baterije, koje ce bez problema terati auto", slusam zadnjih 30 godina. Odmaklo se, ali ni blizu dovoljno. Tehnologija baterija napreduje strasno sitnim koracima.
Pa glavni i jako zaje*an razlog sto svi automobili odavno ne idu na struju su upravo baterije.

Postoje prosti, tehnicki razlozi zasto SUS i dalje zivi u automobilu. Koliko god on nama delovao komplikovano, u svojoj sustini sam motor je jednostavan. Komplikovani su dodaci. Tehnicko resenje SUS motora je jednostavno i jeftino za izvodjenje (vankel je upravo tu naleteo na nesavladiv problem). Gorivo koje koristi, ima veoma veliku iskoristljivu energiju po jedinici mase/zapremine, ne trebaju mu neke uzasno specijalne mere zastite, posude od 2cm celika... lako se transportuje, ekstremno brzo dopunjava u poredjenju sa svim ostalim.

Sto se tice teorija zavere...
Proizvodjaci automobila ama bas nista ne bi izgubili kad bi presli sa SUS na elektromotor. Oni prodaju atuomobile, ne motore. Ne verujem da bi i jednom jedinom proizvodjacu automobila bio problem da se sutra presaltuje na proizvodnju elektromotora. Cak je ona mnogo jednostavnija od proizvodnje SUS.
Naftasi... mozda, mada sumnjam. Gorivo za automobile nije problem prodati kao sirovinu za plastiku, ostalu baznu hemiju itd itd.

Problem je prost. Ni jedan jedini elektricni, pa cak ni hibridni automobil nije isplativ za siroku prodaju.
Lepo je sto je elektromotor laksi, energetski efikasniji, jeftiniji za proizvodnju... svasta nesto, samo.. auto je jos ponesto osim motora.
Da pogledamo realno trenutno stanje:
SUS - jeftiniji od onog sa elektropogonom, niza cena odzrzavanja (zamisli posto je zamena baterija na jednom Voltu, a moras da ih menjas svakih par godina), sipas benzin i platis, sve skupa za 5 minuta, i odes na more.
Elektro - ozbiljno skuplji, elektronika (na koju svi kukaju kod SUS) u ozbiljnim kolicinama, da ga "natocis" trebaju ti sati, a onda mozes sa njim da odes otprilike do Batocine (i to ako zivis u Kragujevcu :)).

Jedina, i to vrlo uslovna prednost elektro automobila je ekologija.
U ovom trenutku, ogroman procenat struje se pravi termoelektranama. Samo si dim preselio "tamo negde". Ko je*e ove u Obrenovcu, nek crknu, glavno je da meni ne dimi pod prozorom :)
Prica o hidroelektranama je za malu decu. Jednostavno nema toga dovoljno.
Nuklearke naravno imaju svojih problema, ali svidjalo se to nama ili ne, jedino su sto u ovom trenutku realno moze da zameni termoelektrane.
Tako da elektromobil nema ni e od ekologije, al je to zgodno politicarima za prodavanje magle, trgovcima za dizanje cene...

Sta ce biti sutra, za deset ili pedeset godina... ne znam, da znam iso bi da uplatim loto :)
Djak pesak :)

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 08:25h

Duke motor i dalje pravolinijsko kretanje transformise u rotaciono, ali pojednostavljena je glava, narocito kao dizel jedinica jer bi na pet cilindara imao 3 dizne, nema zupcasti kais, ventile, bregaste itd. Dimenzije motora od 2000 ccm, 30x30x45, tezina 46 kg, vrlo dobro. Dakle ima tu dobar korak napred, i dobro prelazno resenje.

Sto se tice elektricne energije, to je najefikasniji vid energije danas poznat coveku. Elektro motor ima izuzetno jednostavnu konstrukciju i pratecu elektroniku. Dovoljan je jedan frekfentni regulator od 500 eura i prikljucak na struju. Ostaju baterije da se usavrse, a to vise nije problem tehnologije nego proizvodnje. Nema kapaciteta za proizvodnju.

Ovde ima suzena lista baterija: http://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_battery Tesla Model S koristi baterije 236 Wh/kg sa ciklusom punjenja 500-1000, vec sad ima testiranih Lithium–sulfur baterija 500 Wh/kg sa ciklusim punjenja 1500. Znaci dva puta duzi vek baterije, i dva puta veceg kapaciteta. Problem, nema fabrike za proizvodnju baterija.

Baterije su skupe, imaju tendenciju da pojeftine, ne puno, ali se isplati sve to. Vec sad mozes putovati po razvijenim zemljama besplatno kolima. Pa i nema veze ako cu stati dva puta po sat vremena da se napune baterije na 1000 km, lepo je preci tih istih 1000 km besplatno. Sacekao bih da Ilon Musk zavrsi fabriku baterija u saradnji sa Panasonic-om, pa bi izveo neki dalji zakljucak.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 09:08h

Samo frekventni regulator malo mac. To bi jos u teoriji i pilo vodu da samo treba da se vozis (u praksi nikako). Ali... treba i puniti te baterije, koristiti energiju kocenja... Nije auto isto sto i cirkular, koji stoji u mestu, koga daska nikad nece da "pogura" unapred (auto ide i nizbrdo), auto mora da radi i na -20 i na +40, baterije se greju a ne smeju da se pregreju... ima takva gomila tehnickih problema da je to sve osim prosto.

Kolika je cena garniture baterija koje koristi Tesla, odnosno kolika bi bila cena garniture baterija za jedan prosecan porodicni auto? Cifre iz ove viki tabele se setaju uglavnom oko 3-5Wh za $.

Da kazemo da auto ima motor reda 70Kw i da hoces da predjes 1000Km sa punjenjem (ti si pomenuo cifru od 1000). Da bi uprostili neka sve skupa ima efikasnost od 100%, i da ces imati prosecnu brzinu od oko 70Km/h.
Daklem, da bi presao 1000Km, sa 70Km/h taj motor mora da radi 1000/70=14 sati
Posto motor vuce 70KW, to ce reci da ti treba 14h*70KW=1000KWh
Podelimo tih 1000KWh sa najboljom varijantom koju si naveo, tj. 500Wh/kg i dobijemo: 1000000Wh / 500Wh/kg=2000Kg
Daklem imas dve tone samo u baterijama.

Da vidimo cenu: ako ti treba 1000000Wh (1000KWh), uz cenu od 5Wh/$ to ce reci da te baterije kostaju: 200.000 $
Nek je i duplo jeftinije, to je jos uvek 100.000 $ samo za baterije.

Nisam istrazivao brzinu punjenjakoju baterije mogu da istrpe, al mi nesto bas ne lici da to mozes tek tako da napunis za dva sata. Da za pocetak zanemarimo mogucnosti baterija i vidimo samo sta se desava sa strujom koju treba da povuces iz mreze.
Kad bi drukao sa 70KW trebalo bi ti 14 sati da mu napunis baterije. Da bi postigao da ga napunis za sat vremena, treba iz mreze da povuces 70Kw*14=1000Kw ili ako vise volis 1MW. Mozda kad se okacis direkt na Djerdap :) A i nesto sumnjama da ce neko da ti da MWh za djabe :)

Da sve ovo svedemo na pola (posto sad videh da si napisao da ces za 1000Km stati dva puta po sat vremena zbog punjenja), opet nista od toga ne pije vodu.

Elektricna energija jeste ekstra efikasna, ali za stacionarne stvari. Zato danas imas elektromotore u svakoj masini u svakoj fabrici, a ne parne ili SUS. Cim nema gajtana, sve to pada u vodu.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 10:09h

zato na treba Tesla da se bez gajtana vozimo :)

Iosis
VIP
Poruka: 8417
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 10:45h

Po meni najbolje rešenje bi bilo prelazak na vodonik.
Pošto je dobijanje vodonika iz vode za sada skup proces, usavršiti ga i naći jeftiniji način.

Motori ne zahtjevaju veliku prepravku, nema zagađenja, koristiš obnovljivu energiju.
Možda bi se pojavila velika količina vodene pare, ali i to bi se moglo rješiti. Da se već u samom vozilu kondezuje i sakuplja voda, pa nakon nekoliko km proliješ tu vodu. :D
Ali to je i dalje obnovljivo gorivo.

Što se pogona na struju, moglo bi se napraviti da svi proizvođači auta koriste baterije istih dimenzija i kapaciteta, bar za jednu klasu vozila. Mada bi najbolje bilo za sve klase iste baterije, samo ako je auto veći i treba mu više energije ubaciš 2, 3, 4 ili koliko već treba.
Pored puteva, kao što sada imamo benzinske pumpe, napraviti stanice gdje bi punili baterije. Ali ne da staneš autom i puniš, nego izvadiš svoje potrošene, uzmeš napunjene staviš u auto i ćao. Platiš samo punjenje baterije po Wh.
Problem je tu što će neko da dadne nove ili baterije u dobrom stanju, a može da dobije neke koje su pred crkavanje, pa tako da umjesto (lupam cifru) pređe 500 km, sa svojim dobrim baterijama, preći će 200 km sa tim dotrajalim.

Još jedno rešenje, malo opasno za pješake ili malo više.
Nešto poput trolejbusa. Na putu da bude elektro mreža, gdje bi autom se kačio na tu mrežu, da bi svako plaćao koliko potroši, da svaki auto ima svoj broj, može i registracija, svaki put kada se prikačiš na mrežu, u sistem se prijaviš sa svojim brojem i bilježi potrošnju. Na kraju mjeseca dobiješ račun kao za struju.
Za putovanje u inostranstvu plaćaš po izlasku iz države.
Mrežu bi bilo bolje staviti u put, nema bandera, nema ograničavanja visine, jer ako bi bilo dovoljne visine za kamione i autobuse, onda bi autima bilo previsoko.

Problemi su kada dođe do deformacije kolovoza, mada i za to ima rešenje, betonski put, sa presvlačenjem asfaltom, nema deformacija, a problem je i kada dođe zima, pa zapada snjeg. Kako doći do kontakta.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 10:55h

Bole racun ti pada u vodu kod ono motor ima 70Kw, pri 100 km/h vuce 70Kw. Moj Mondeo originalno ima motor snage 85 kw, nemoj mi reci da pri 100 km/h generise 85 kw?

Ocigledno se sa Teslom predje 1000 km uz dva usputna punjenja. Auto je operativan na -20 i +40, ima pogon na sva cetiri tocka, 700 KS, ubrzavanje 3,2 s, 250 km/h ograniceno, radijus 460 km sa konstantnom brzinom od 105km/h. Neka to bude realno 400 km. Baterija je teska 360 kg. Za 3-5 godina to ce biti ili upola laksa baterija sa istim radijusom ili da zadrzi tezinu ali i vecu autonomiju od 600-800 km.

Ima prednosti i mana. Ljudi nece sedeti skrstenih ruku i cekati da se cudo desi nego ce raditi na tehnologiji baterija. I pre 10 godina mobilni telefoni su imali baterije 500-600 mah radili na 2Mhz 3-4 dana, danas 4000 mah iz takoreci iste zapremine rade 3-4 dana na 4 x 1 i vise Ghz sa ekranima 5 puta vecim u koloru.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 11:17h

Razmisljao sam da uzmem jednu fiestu i da odradim konverziju na struju. Ostavim standardni menjac, elektromotor i elektronika pod haubu, baterije nesto pod haubu nesto na mesto rezervoara. U startu je lagana pa valjda je baterije nece previse otezati da se vuce ko puz i ima autonomiju od 10km. Znam da su hrvati konvertovali jedan e30 bmw, samo moram da se raspitam dobro koja bi bila cena tog planinarenja. Nije problem i ako je malo skuplje, samo da nije preskupo.
Fiesta!!

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 11:37h

Vako nesto?

[youtube]www.youtube.com/watch?v=wn6nJfxpcIQ[/youtube]

[youtube]www.youtube.com/watch?v=TOa12vRgOLw[/youtube]

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 12:06h

Tako nekako samo sto bih ja od toga vise pravio sprdnju nego isplativost. Jak elektromotor ima dosta obrtnog momenta dostupnog od nula obrtaja. Bilo bi dobro da izvuce 100km autonomije i to je to :)
Za atest bi me bolela ona stvar, registrovao bih ga kao da je i dalje obican motor unutra. Kad imamo nesposobnjakovice na vlasti i u tim kradencijama za "bezbednost", sto bih se ja jurio sa neobrazovanim debilima.
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 12:58h

Mrzi me da proveravam podatke koji mi iskreno deluju marketinski naduvano (ne kazem da si ih ti naduvao, vec da si takve procitao), pa cemo za pocetak da "verujemo na rec" :)

Daklem tesla ima bateriju od 360 kg i koristi baterije od 236Wh/kg. Iz toga izadje da mu baterije imaju kapacitet 360*236=84960Wh, to jest da zokruzimo na 85KWh.
Koliko mislis da traje punjenje takvih baterija? Sat vremena? Mozda ako negde nadjes 85 KW steker :)

OK, pokusavao sam da sto je vise moguce uprostim racunicu (a i moj mozgic ne funkcionise pre 11:00 :)), pa sam krenuo sa tih 70KW. Al sam zato posle sve kresao na pola pa opet na pola i to su i dalje prevelike cifre.
Napravi istu racunicu sa 17.5KW. A ne bih rekao da je moguce sa manje od toga terati moderan auto, samo klima ili grejanje ce da ti pojedu 5-6KW.
I dobacimo do baterija od 50.000 $ i 500 kila u baterijama.
Iosis piše:Ali to je i dalje obnovljivo gorivo.
Losose, vodonik uopste nije gorivo u pravom smislu. On je u ovakvim varijantama "baterija", a pravo gorivo je ugalj, uranijum...
Obnovljivo gorivo je drvo, zejtin... daklem nesto za sta ne moras da potrosis vise nekog drugog goriva da bi ga dobio.
Ako vodonik posmatras kao obnovljivo gorivo, onda je i benzin obnovljiv. Nije nikakav problem sintetisati ga, samo je besmisleno.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 29. dec. 2014. u 13:07h

Pa nije bas 85kw steker, vec 120kw. To sto ih kod nas nema ne znaci da tamo gde se najvise prodaje model S da ih nema :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_station
http://www.teslamotors.com/supercharger
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“