Grejanje za kuću
- acadimke
- Poruka: 1695
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Grejanje za kuću
Koju vrstu grejanja koristite i šta je najisplativije i najefikasnije za jednu prosečnu kuću od 150-180 kvadrata, sprat + potkrovlje. Gas, cvrsto gorivo, struja, klima?
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- jelchica
- Poruka: 615
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
Re: Grejanje za kuću
Ako ti je dobra izolacija i nemaš sitne bepčiće po kući, klima nije loše rešenje, a izbor br. 2 bi mi bio grejanje na pelet.
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Najisplativije bi ti bilo na toplotnu pumpu. Sa 4 kW bi mogao da ogrejes 150 kvm. Preduslov je da imas podno gejanje ili vazdusno (moze i radijator, ali je manje efikasano grejno telo), dobru izolaciju i prozore. Generalno, najbolje grejanje za kucu je izolacija, posle mozes i svecu da koristis.
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Ako je kuća bez ikakve izolacije gubici toplote su poprilični (greješ vrapce).Mnogo se gubi na lošim prozorima i lošim spoljašnjim vratima.Ako si to rešio već imaš znatne uštede.Uvek je lepo imati celu kuću toplu, pa je cetralno sa radijatorima ili podno grejanje poželjno.Da li će ono kao "pogon" imati kotao (razne vrste), toplotnu pumpu (investicija od 5-7000€, a ona je najpogodnija za podno grejanje, jer temperaturu vode od 35C može obezbediti),protočni bojler na gas ili struju - zavisi od tvojih mogućnosti.Kotao moraš da ložiš (još jedna obaveza) ,a ovo ostalo je gospodski (ali i skuplji) posao. 

-
- Poruka: 2148
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Ja se grejem na ugalj,oko 220kvm grejne povrsine,uradjena dobra izolacija,trosim izmedju 5 - 5,5tona Banovica za zimu,sad smo uzeli dosta skuplji Ruski pa cemo da vidimo razliku...
- Fan-Tom
- Poruka: 20
- Član foruma od: sreda, 14. dec. 2011. u 15:46h
zemljak ja imam i plin i centralno na cvrsto gorivo i klimu u dnevnoim boravku. moja dobitna kombinacija je klima dok nepostane previse hladno u drugim sobama zatim cvrsto gorivo tj ugalj. kupujem kostolac kocku kod nas 8000 din tona i sasvim korektno funkcionise. kod mene je 100kvadrata petica stiropor okolo, vakuum prozori. na plin samo kuvanje i bojler(otvoris toplu vodu pa nemislis jel bojler pri kraju )http://www.fordclubserbia.org/forum/pos ... 65&t=18531#
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
-
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
moras prvo da reknes imas li kotlarnicu, kakav ti je prilaz, kolika ti je kotlarnica, dvoriste, zbog drva, uglja, imas li cikular, motorku..'nas ti kolko tu stvari treba da se slozi da bi trazio savet za jedno il drugo..
- Pandur
- Poruka: 198
- Član foruma od: petak, 5. jul 2013. u 18:14h
ja imam jednu kucu od 200 kvadrata,tu je povezano centralno grejanje,ali su povezana tri kotla u isti sistem,na struju na plin i na cvrsto gorivo....najisplativije je konstantna kombinacija tih goriva,npr,ujutro pustim na plin,kasnije popodne-predvece zalozim jednu manju vatru,pa nocu plin da odrzava toplotu,prosek 23-24 stepena u svako doba dana i noci,izadje me jeftinije nego bilo sta....a druga kuca mi je 400 kvadrata,tamo samo podno grejanje resava posao....ali tamo se ne gleda na ustedu ,tamo su racuni nebitni....ali da kazem,racuni nisu bas mali.....
mada,ustedu sam primetio tek posle kompletne izolacije obe kuce,,da ne poverujete,usteda je skoro 50% na dobru izolaciju...... dakle ,ja glasam prvo za dobru izolaciju,a onda bilo koje grejanje nece biti skupo.....

- knez91
-
- Poruka: 2312
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
Svaki vid grejanja ima svoju cenu, gas je kulturica grejanje, namestis, niti gledas drva, ugalj, niti donosis brikete slamu itd..
Toplotna pumpa, cuo sam da je ok, samo da je i malo poskupa ..
Ali kao sto je vec napisanno , prvo i najbitnije je dobra izolacija, i spoljna stolarija.
Ja se trenutno grejem (kuca od 80m2) na drva /ugalj, centralno, potrosi se oko 3t uglja, i 4m drva.. (stim da imam dosta otpada, drvo iverica itd) greje se od 6h ujutru do 1,2h nocu.. Imam dvoriste, tako da mi nije problem istovariti sve to, a i imam gde odloziti..
Toplotna pumpa, cuo sam da je ok, samo da je i malo poskupa ..
Ali kao sto je vec napisanno , prvo i najbitnije je dobra izolacija, i spoljna stolarija.
Ja se trenutno grejem (kuca od 80m2) na drva /ugalj, centralno, potrosi se oko 3t uglja, i 4m drva.. (stim da imam dosta otpada, drvo iverica itd) greje se od 6h ujutru do 1,2h nocu.. Imam dvoriste, tako da mi nije problem istovariti sve to, a i imam gde odloziti..
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Neuporedivo bolje, manje pepela, više kalorije, duže gori, al opet ugalj ko ugalj ima prašine.vucki piše:Ja se grejem na ugalj,oko 220kvm grejne povrsine,uradjena dobra izolacija,trosim izmedju 5 - 5,5tona Banovica za zimu,sad smo uzeli dosta skuplji Ruski pa cemo da vidimo razliku...
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Evo ga i lozac da se javi, prvo je najbitnija stolarija, pa izolacija na tom potkrovlji ili u drugim slucajevima na gornjoj zadnjoj ploci, pa tek izolacija koja ide oko kuce. Sva toplota ide gore, udara u plafon, na zadnjoj ploci ili potkrovlju tu se hladi, pada dole i gubis najvecu toplotu bas tu, i na prozore ako duvaju, mozes da grejes koliko hoces. Normalna izolacija za nase podneblje je 12 santimetara stiropora, imas tu jos kombinacija, vazdusna izolacija-vazdusni cep, nije bitna tvrdoca stiropora za izolaciju, samo za izdrznjivost. Ti kako vidim si iz novog sada, ako nemas nista od grejanja ja bi se oslonio na toplotnu pumpu ako vec ulazes, i to voda-voda! Obicno kod vas na nekoj manjoj dubini vec ima pesak-soder, dovoljno da iskopas dva bunara malo udaljena ako imas uslova, uradis podno svuda i to ti je to, nemoras da lozis, nemoras da se mucic a nije skupo. Fora kod toplotne pume ti je sto radi isto kao klima, napolje hladi unutra greje, tj uzima tolotu iz spoljne sredine i greje unutra, takodje i obrnuto kada hladi. Temperatura u bunaru ti je 14 c i zimi i leti, pa se manje energije trosi kada se uzima od 14 stepeni nego od -10 recimo sto je spoljasnja temperatura vazduha, (mada postoje te toplotne pumpe vazduh voda, mozes bilo kako da kombinujes). Imas i onu trecu varijantu da se podigne zemlja 2 metra na nekoliko ari postave cevi pa da zemlja sluzi kao grejac, to moze kod tebe ako ima ispod peska ali posao je veliki i nije nesto funkiocnalno, iako ima dosta voda ta voda se hladi dole i sve manju iskoriscenost ima. Mozes i na klimu sa inverterom, (2x12 tice) ona moze duboko na minus da radi ali susi vazduh nekako ga naelektrise, povoljno jeste.
Ja imam kotao, grejem se na otpad od strugara, proizvodjaca gajbica i sto gluposti, cifra mi je oko 10 000 din za godinu dana(220 m2 drveni prozori, bez izolacije, samo imam iznad gornje ploce 10 cm stiropora falcanog sam licno izlepio, i mnogo je uticalo) a zadnjih 6 godina troje dece, sve bebac za bebcom, pa malo preteruijem tako da mi je temperatura od 23 do 27 normalo, setam se u sorcu tri cetvrti da ne bi se uspavao, moram zbog klinaca. Samo malo da porastu smanjicu to od 21 do 23 dosta im je! Po meni je buidcnost energije na otpad, sve sto je dz, samo gorivo za kamion i udri, mislio dam da kupim masinu za pelet da vise nesilazim u kotlarnicu jer imam leti piljevine koliko hoces dzabe, a trenutno se i grejem na nju....
Najakraktivnije je kod nas drva i ugalj, ako vec hoces da bacas pare na to uzmi pelet, ista cena mnogo manje mucenje (ako ne i zbog lakog samopotpaljivanja moze i da se ustedi), istovare ti i samo nastelujes temperaturu kao na toplotnoj pumpi, cena pada svake godine za pelet, cuo sam mit da je pelet iste kalorije skoro dali je od bukovine ili slame, imam drugara koji paletira sam cak i lisce sto pocisti po dvoristu, on je ludje od mene, sve reciklira
polako sa njim, to je kameni ugalj za razliku odbanovica i resavice, mesaj ga sa drvima ima da trosis duplo manje od banovica, i kako kaze krstic neces da izbacujes vise pepela nego sto si ubacio uglja u pec
!
Cuo sam da je gas posto skup sport osim ako se nesto nepromeni posle ruskog toka.
Ja imam kotao, grejem se na otpad od strugara, proizvodjaca gajbica i sto gluposti, cifra mi je oko 10 000 din za godinu dana(220 m2 drveni prozori, bez izolacije, samo imam iznad gornje ploce 10 cm stiropora falcanog sam licno izlepio, i mnogo je uticalo) a zadnjih 6 godina troje dece, sve bebac za bebcom, pa malo preteruijem tako da mi je temperatura od 23 do 27 normalo, setam se u sorcu tri cetvrti da ne bi se uspavao, moram zbog klinaca. Samo malo da porastu smanjicu to od 21 do 23 dosta im je! Po meni je buidcnost energije na otpad, sve sto je dz, samo gorivo za kamion i udri, mislio dam da kupim masinu za pelet da vise nesilazim u kotlarnicu jer imam leti piljevine koliko hoces dzabe, a trenutno se i grejem na nju....
Najakraktivnije je kod nas drva i ugalj, ako vec hoces da bacas pare na to uzmi pelet, ista cena mnogo manje mucenje (ako ne i zbog lakog samopotpaljivanja moze i da se ustedi), istovare ti i samo nastelujes temperaturu kao na toplotnoj pumpi, cena pada svake godine za pelet, cuo sam mit da je pelet iste kalorije skoro dali je od bukovine ili slame, imam drugara koji paletira sam cak i lisce sto pocisti po dvoristu, on je ludje od mene, sve reciklira

resavica je bolja od banovica, a ruski je bolji za 30 posto od resavice, pazi samo da ne istopis pec kao moj ujak, ima one resetke koje nisu hladjene vodim911s [SK] piše:Neuporedivo bolje, manje pepela, više kalorije, duže gori, al opet ugalj ko ugalj ima prašine.vucki piše:Ja se grejem na ugalj,oko 220kvm grejne povrsine,uradjena dobra izolacija,trosim izmedju 5 - 5,5tona Banovica za zimu,sad smo uzeli dosta skuplji Ruski pa cemo da vidimo razliku...

Cuo sam da je gas posto skup sport osim ako se nesto nepromeni posle ruskog toka.
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
dare citao sam ti do stiropora, i gde je kod nas normalno da je stiropor 12cm? odnosno koja kuca ima? ja hocu 10ku i svi kao stoce ti to, bice ti mnogo bla bla..za 12ku nisam cuo da je neko kod nas stavio..a sigurno da je bolje sto vece..ko sto je 2.2 bolje od 2.0 al svakako nije 'normalno' 

- darko darko
Pazi miki, bio je kod mene neki arhitekta, kao dosao da mi da savete za izolaciju i grejanje. I prvo je gledao stolariju, drugo zadnju plocu koja je kondezovala zato sto je bila hladna i stvarala se budj koji nisam mogao da resim, i tu sam stavio najmeksu 10 falcovanu i sve resio. Odmako santimetar od ploce, na krofnice lepio, i okolo dobro u dva sloja zadihovao(da vazduh necirkulise sa spoljnim), napravio taj vasdusni cep i ekstra funkcionise, za spolja kaze da je kod nas za nase podneblje potrebno 12- 13 cm
, tako on kaze i trebalo bi da je neki strucnjak za te izolacije. Kod mene u selu stvaljaju od 3 do 5 cm (ima ludaka stavljaju i sa unutrasnje strane, kao u sauni su, znam lika koji je uradio spolja pa sledece gosine i unutra, kaze prve godine ekstra, druge niti zna sta ce sa vlagom, niti kako da ugreje
bolje bilo prve godine samo sa spoljnom), retko ko stavlja 8 (cak neznam ni jednog trenutno koji je preko 5, i svi stavljaju najtvrdju kao da ce biti bolja izolacija). Stim sto ima veze i koji je blok, taj tvoj jung tung ima neku svoju izolaciju, raspitaj se mozda je za tebe mnogo 10cm! Na crveni kazu ide 12, ne ja neko ti nazovi strucnaci. Pitaj boleta, onaj covek sve zna, kao wikiedia
Znam lika koji je samo stavio dupli zid fasadna cigla izmedju vazduh, i kaze da je odlicno, radio je jos pre 30 godina, isti vrag, i stirpor je izolacija zbog vazduha u njemu!
e da ako radis gip unutar kuce, pravi pampon vazduha, i to je dobra izolacija, pazi na vlagu sa tim blokom, ako malterises, trpaj kreca i stiropora oko greda magar malo!
neznam sta se desava sa stolarijom, imaju sada neke 3 -4 stakla?

Znam lika koji je samo stavio dupli zid fasadna cigla izmedju vazduh, i kaze da je odlicno, radio je jos pre 30 godina, isti vrag, i stirpor je izolacija zbog vazduha u njemu!
e da ako radis gip unutar kuce, pravi pampon vazduha, i to je dobra izolacija, pazi na vlagu sa tim blokom, ako malterises, trpaj kreca i stiropora oko greda magar malo!
neznam sta se desava sa stolarijom, imaju sada neke 3 -4 stakla?
Poslednja izmena: darko darko, na dan ponedeljak, 2. dec. 2013. u 23:38h. Ukupno izmenjeno 4 puta.
-
Cuj ti Dareta Milancetu je mnogo 10cm 

- knez91
-
- Poruka: 2312
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
Za sve to postoji proracun, i treba voditi racuna zbog kondenzacije (vlaga), ako nekog bas interesujemogu potraziti ovih dana formule za izolaciju..
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- darko darko
Nista bez matematike, te stvari su nove kod nas ne dovoljo testirrane i bez iskustva, skupo je raditi kako netreba, uraditi a da nevalja, gledam kako rade montazne kuce, gipsane ploce lepe kontra, posle pucaju, nemamo jos mi tu tehnologiju, svi su priuceni, najbolje je da se doobro raspitas. Meni je recimo kotao crkavao, na kraju su mi rekli da je razlog sto je predimenzioniran, bio je 44 kw sada je 32 kw i jos uzet veci - savetovali su mi jos za broj manje znaci 25 kw, ja nisam smeo, i gle cuda, em ne kondezuje, em manje trosi a bolje greje, ko bi rekao da treba manji, reko najbolje je kada ti je malo veci, izgleda da sam pogresno mislio
Gledao sam ludake kako recimo zidaju na malteru onaj blok yu tung bez kreca
dole u bosni, on i ovako drzi vlagu samo mu jos cement fali!nasta ce to da lici bas me interesuje. Za odzak sam licno gledao da covek umesto izolacije sipa pesak oko elemenata, ja mislim da moze da sprovede cev da napolje curi kondez! Sve ima svoje....
E da jos jedan savet, ako nisi sredio podove, obavezno podno, ja lozim samo nocu uglavnom, beton kada se ugreje ceo dan kada nije toliko niska temperatura je prijatno, imam termostat na pumpi, i sam iskljucuje kada padne ispod 40, da ne bi hladio pod, i sve vise koriste ta niskopemeraturna grejanja u svetu na vecoj povrsini!

E da jos jedan savet, ako nisi sredio podove, obavezno podno, ja lozim samo nocu uglavnom, beton kada se ugreje ceo dan kada nije toliko niska temperatura je prijatno, imam termostat na pumpi, i sam iskljucuje kada padne ispod 40, da ne bi hladio pod, i sve vise koriste ta niskopemeraturna grejanja u svetu na vecoj povrsini!
- mbole
- Poruka: 14901
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Izolacija je jedna od stvari kod kojih "ne postoji mnogo". Postoji pogresno (spolja i iznutra recimo), ali ne postoji previse.
Stavi 50cm izolacije i grejaces se na svecu.
Off
Uzmi dobro, al zaista dooooooobro izolovanu kutijicu, ubaci u nju obicnu sijalicu, i moci ces da unutra usijas komad celika, a bices vrlo blizu tome da ga istopis. Sve kovacke vatre rade upravo na tom principu (pepeo je izuzetan izolator).
To sto svi "normalni" stavljaju 5cm, samo govori o tome koliko znaju. Ustvari, zao im da daju jos neku paru, pa moraju da se vade, kad/ako uopste ukapiraju da su se zajebali. A zasto bi ti imao bolju nego on? Zajebi se i ti, pa ces ga podrzati da se ne bi i ti osramotio, pa ce njegova bruka da bude manja.
Da me ubijes sad ne mogu da pronadjem video sa youtubeta gde je tip iz cini mi se Zagreba stavio 20cm stiropora na zidove i 30 na krov. Troskove grejanja nema.
Najsasavije je sto 20cm ustvari kosta vrlo blizu koliko i 5cm. Jedina razlika je u samom stiroporu, sve ostalo je isto. A stiropor je najjeftiniji deo price. Najvise te kosta skela, pa onda idu mrezice, lepak... i tek na kraju stiropor (dobro, trebaju i duzi srafovi).
Stavi 50cm izolacije i grejaces se na svecu.
Off
Uzmi dobro, al zaista dooooooobro izolovanu kutijicu, ubaci u nju obicnu sijalicu, i moci ces da unutra usijas komad celika, a bices vrlo blizu tome da ga istopis. Sve kovacke vatre rade upravo na tom principu (pepeo je izuzetan izolator).
To sto svi "normalni" stavljaju 5cm, samo govori o tome koliko znaju. Ustvari, zao im da daju jos neku paru, pa moraju da se vade, kad/ako uopste ukapiraju da su se zajebali. A zasto bi ti imao bolju nego on? Zajebi se i ti, pa ces ga podrzati da se ne bi i ti osramotio, pa ce njegova bruka da bude manja.
Da me ubijes sad ne mogu da pronadjem video sa youtubeta gde je tip iz cini mi se Zagreba stavio 20cm stiropora na zidove i 30 na krov. Troskove grejanja nema.
Najsasavije je sto 20cm ustvari kosta vrlo blizu koliko i 5cm. Jedina razlika je u samom stiroporu, sve ostalo je isto. A stiropor je najjeftiniji deo price. Najvise te kosta skela, pa onda idu mrezice, lepak... i tek na kraju stiropor (dobro, trebaju i duzi srafovi).
Djak pesak 

- Dule.M
- Poruka: 121
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 14:33h
Vidi kod mene se u naselju masovno zidaju zgrade i kuce pa koliko sam mogao da vidim a i kroz pricu sa preduzimacima sada je 10-ka standard tako da ti je to i moja preporuka.Ja sam pre jedno 8 godina stavio 5-icu i sad zalim sto nemam 10-ku.Ako je vrucina lako moze prozor da se otvori ali kad se navuces zime (kao ja dok nisam uradio fasadu)tesko se ugrejes.milan_gt piše:dare citao sam ti do stiropora, i gde je kod nas normalno da je stiropor 12cm? odnosno koja kuca ima? ja hocu 10ku i svi kao stoce ti to, bice ti mnogo bla bla..za 12ku nisam cuo da je neko kod nas stavio..a sigurno da je bolje sto vece..ko sto je 2.2 bolje od 2.0 al svakako nije 'normalno'
Probao sam razne metode grejanja (sem pelata) posto mi je kuca velika (800kv) i zakljucio da mi je na gas najbolje.Racunica mi je sto se tice cene ista kao i na drva i kameni ugalj jer sam mesecno trosio 2 metra drva i oko 3 tone kamenog uglja sto izlazi oko 400e toliko me izlazi i na gas ali nema zezanja oko lozenja i temperatura je konstantna dok je sa ugljem bilo stalno potrebno odlaziti u kotlarnicu da se malo prodzara da bi se razgoreo.Imao sam srece da mi je plac ispod kuce bio slobodan pa sam od sljake koja je ujutro ostajala od kamenog uglja napravio pristojno terence za fudbal.Da sam morao to svakodnevno da teglim do kontejnera i da mi nije keva bila glavni lozac muka bi bila jos veca.Ove nove metode sa bunarima kazu da su super ali kad sam se raspitivao neki mi pominjali da bi me to izaslo nekih 15.000e pa sam to odmah zanemario.
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8417
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Ako je to nova kuća, a ne stara pa preuređuješ/uvodiš grijanje, onda prvo kao što rekoše dobru stolariju, nemoj žaliti. Jeste skuplje, ali se isplati uzeti malo skuplju, duže će da traje bolje dihtuje itd.
Onda izolacija, ja ti preporučujem stiropor na zidove minimalno 8 cm, krov 10 cm, mada bih na zidove 10, a na krov 12 cm.
Evo čisto koliko je izloacija bitna. Jedan čovjek napravio kuću, pošto ga uhvatila zima nije stigao da završi bili s vana goli zidovi. Imao je tada grijanej na ugalj. Prve zime je potrošio 7 tona uglja. Kvadratura kuće, ne znam tačno ali ima više od 100 m2. Sledeće godine kada je stavio izolaciju i to mislim da je stavio samo 5 cm, potrošio je 3.5 tone uglja.
Opet sad, ako je nova kuća uradi toplotnu pumpu i podno grijanje, jeste u startu skuplje, ali poslje nema šta da brineš i da plaćaš mnogo. Potroši ti malo struje, ali to nije ni blizu koliko bi potrošio za drva/ugalj/gas/kotao na struju.
Mada može umjesto podnogi radijatori, ali moraju da budu veći, mnogo veći nego što se koriste kada je u pitanju grijanje na ugalj ili drva npr. A ljeti možeš da koristiš za hlađenje.
Gas otpiši, em je skup, em nije toliko efikasan, drugar je trošio boga oca gasa, a jedva zagrijavao, dolazilo mu po 17k din da plati.
Ako već nije nova kuća nego imaš već radijatore, onda idi na drva/ugalj/piljevina/palete itd. Takođe nije ni loše za slamu, samo što je peć povelika, ali ubaciš veliki komad slame i ona može da gori, tj. nije da gori nego drži dosta dugo.
E sad ono što Darko kaže za onog što je uradio izolaciju iznutra pa ima vlagu. Dešava mu se kondezacija, jer termo izloaciju nikada ne treba stavljati iznutra. Zaboravio sam malo taj dio, davno je bila prva godina faksa
, uglavnom se dešava zbog vodene pare koja prolazi kroz zidove. Ja sam se iznenadio ali eto prolazi i kondezuje se.
Onda izolacija, ja ti preporučujem stiropor na zidove minimalno 8 cm, krov 10 cm, mada bih na zidove 10, a na krov 12 cm.
Evo čisto koliko je izloacija bitna. Jedan čovjek napravio kuću, pošto ga uhvatila zima nije stigao da završi bili s vana goli zidovi. Imao je tada grijanej na ugalj. Prve zime je potrošio 7 tona uglja. Kvadratura kuće, ne znam tačno ali ima više od 100 m2. Sledeće godine kada je stavio izolaciju i to mislim da je stavio samo 5 cm, potrošio je 3.5 tone uglja.
Opet sad, ako je nova kuća uradi toplotnu pumpu i podno grijanje, jeste u startu skuplje, ali poslje nema šta da brineš i da plaćaš mnogo. Potroši ti malo struje, ali to nije ni blizu koliko bi potrošio za drva/ugalj/gas/kotao na struju.
Mada može umjesto podnogi radijatori, ali moraju da budu veći, mnogo veći nego što se koriste kada je u pitanju grijanje na ugalj ili drva npr. A ljeti možeš da koristiš za hlađenje.
Gas otpiši, em je skup, em nije toliko efikasan, drugar je trošio boga oca gasa, a jedva zagrijavao, dolazilo mu po 17k din da plati.
Ako već nije nova kuća nego imaš već radijatore, onda idi na drva/ugalj/piljevina/palete itd. Takođe nije ni loše za slamu, samo što je peć povelika, ali ubaciš veliki komad slame i ona može da gori, tj. nije da gori nego drži dosta dugo.
E sad ono što Darko kaže za onog što je uradio izolaciju iznutra pa ima vlagu. Dešava mu se kondezacija, jer termo izloaciju nikada ne treba stavljati iznutra. Zaboravio sam malo taj dio, davno je bila prva godina faksa

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- darko darko
ma ne prolazi kroz zidove nego para iz vazduha kondezuje na hladnom zidu, i mena gde da izadje, javeci neprijatelj kuce je voda, najgori, dal je podzemna, sa krova ili kondez, ona moze kroz par godina da joj dodje glave!
@mbole, nije fora ljudima u parama sigurno, znam lika koji je stavio 5 cm stirodura najtvrdjeg, pitaj boga zasto, em manja izloacija, em znas li koliko kosta vise od stiropora!
Moj ujak je uradio najacu izolaciju, samo je stavio 5 cm, stiropora, ide zid spolja, pa stiropor pa red cigle- ponovo zidic i malter, oko vazdusni cepovi, vecno, vrh!
Ja nisam radio izolaciju prvo kuca nije moja, drugo zasto bi dao 5-6000 evra kada trsim 100 za grejanje godisnje, prvo su prozori na tapetu sa sto vecom izloacijo, nije mala stavka u ustedi energije uopste!
@mbole, nije fora ljudima u parama sigurno, znam lika koji je stavio 5 cm stirodura najtvrdjeg, pitaj boga zasto, em manja izloacija, em znas li koliko kosta vise od stiropora!
Moj ujak je uradio najacu izolaciju, samo je stavio 5 cm, stiropora, ide zid spolja, pa stiropor pa red cigle- ponovo zidic i malter, oko vazdusni cepovi, vecno, vrh!
Ja nisam radio izolaciju prvo kuca nije moja, drugo zasto bi dao 5-6000 evra kada trsim 100 za grejanje godisnje, prvo su prozori na tapetu sa sto vecom izloacijo, nije mala stavka u ustedi energije uopste!
- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ja imam 2 peci, na struju/naftu/gas, e sad to je nebitno trenutno, grejem se na sta stignem i cega ima u rezervoarima. A kad ponestane, jbg, struja, jeste da se greje veliki prostor i da je izolacija relativno losa, ali me izvlaci merna grupa, pa su racuni jos iole podnosljivi 
Nego me sad ova cela prica zainteresovala, posto me to vrlo verovatno ceka za par godina kad kuca ostane meni na izdrzavanje... Stolariju planiram da uradim svakako, jer primecujem da na rupama i luftovima od ove koje ima skoro 40 godina bije promaja na sve strane.
Sad za spolja nisam vise pametan. Na gornjoj ploci nemamo izolaciju posebnu, ali smo pre par godina sredjivali krov, uzeli staklene vune i stripora dosta, nikako da to zavrsimo, plan je nabiti staklenu vunu i stropor na krov, zajedno sa OSB plocama. Jel ima potrebe na samu gornju plocu jos nesto da se stavlja kao izolacija ili je dovoljno na krovu? Zasad tavan nece da se koristi za stanovanje, ali ko zna, mozda jednog dana i bude...
A za spoljnu izolaciju nemam pojma, to cu verovatno najbolje videti kad se sredi stolarija. Posto mi cale kaze da je deda celu kucu izolovao sa nekim materijalom koji je tad bio aktuelan, 2-3cmm necega je kao zamenjivalo xx cm bloka. Ja se razmisljam, da samo preko toga zveknem stiropor ili stirodur, sto deblje to bolje, zavisi od finansija u datom trenutku. E sad nisam strucnjak, dal to moze tako, ili mora prvo ovo staro da se skine do blokova?
Zar nije stirodur bolji tj postize isti efekat sa manjom debljinom? Ili sam ja do sad bio u zabludi

Nego me sad ova cela prica zainteresovala, posto me to vrlo verovatno ceka za par godina kad kuca ostane meni na izdrzavanje... Stolariju planiram da uradim svakako, jer primecujem da na rupama i luftovima od ove koje ima skoro 40 godina bije promaja na sve strane.
Sad za spolja nisam vise pametan. Na gornjoj ploci nemamo izolaciju posebnu, ali smo pre par godina sredjivali krov, uzeli staklene vune i stripora dosta, nikako da to zavrsimo, plan je nabiti staklenu vunu i stropor na krov, zajedno sa OSB plocama. Jel ima potrebe na samu gornju plocu jos nesto da se stavlja kao izolacija ili je dovoljno na krovu? Zasad tavan nece da se koristi za stanovanje, ali ko zna, mozda jednog dana i bude...
A za spoljnu izolaciju nemam pojma, to cu verovatno najbolje videti kad se sredi stolarija. Posto mi cale kaze da je deda celu kucu izolovao sa nekim materijalom koji je tad bio aktuelan, 2-3cmm necega je kao zamenjivalo xx cm bloka. Ja se razmisljam, da samo preko toga zveknem stiropor ili stirodur, sto deblje to bolje, zavisi od finansija u datom trenutku. E sad nisam strucnjak, dal to moze tako, ili mora prvo ovo staro da se skine do blokova?

Zar nije stirodur bolji tj postize isti efekat sa manjom debljinom? Ili sam ja do sad bio u zabludi

Fiesta!!
- darko darko
Neznam, valja bitno je koliko ima vazduha u materijalu zarobljenog a sto manje materijala, i ja sam mislo da je bolji striodur. Stirodur se koristi valjda za podove gde se gazi, to mu je namena, a ne za izloaciju spolja. Recimo podno grejanje, stiro dur pa onda grejanje da ne bi grejao zemlju ispod, koliko bi trosio tek kada bi zbog podnog grejao i ispod kuce!
http://www.amsunion.com/pravilna+primena/
Posebno Vam želimo naglasiti da za kontaktne fasade ne koristite XPS (stirodur) kako nebiste ugrozili Vašu fasadu kondenzacijom koja će se javiti zbog izuzetno male paropropusnosti.
http://www.amsunion.com/pravilna+primena/
Posebno Vam želimo naglasiti da za kontaktne fasade ne koristite XPS (stirodur) kako nebiste ugrozili Vašu fasadu kondenzacijom koja će se javiti zbog izuzetno male paropropusnosti.
- Dule.M
- Poruka: 121
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 14:33h
Stirodur ti je za podrumske prostorije jer je malo gumiran i pravice ti kondenz jer zidovi nece moci da disu tako da ti je stiropor bolja varijanta.Ovaj stirodur moze na pod kao sto rece Dare.