Pojavio se problem...
- doca80
- Poruka: 183
- Član foruma od: sreda, 14. mar. 2012. u 22:43h
Pojavio se problem...
Eskort 1.3 sa predjenih 200000km,poceo je malo da trosi ulje pre jedno 10000-15000km,nije mnogo trosio,oko pola litre od menjanja do menjanja ulja,sto je sasvim prihvatljivo za 23 godine star auto sa 200000km na satu...Ali u zadnje vreme sam primetio da je poceo da trosi malo vise ulja nego obicno sto potrosi,sad je cifra negde oko 7-8dl od menjanja do menjanja ulja,ali ono sto se od nedavno desava,je da kad auto stoji pola sata,i kad ga upalim,izadje mali oblak plavog dima,a posle sve normalno,ne dimi uopste. I ponekad kad tek upalim auto,i odmah krenem,samo u prvoj brzini prilikom ubrzavanja malo zadimi plavo,i posle 2 sekunde prestane da dimi. Auto ne duva na iberlauf uopste ni malo,kad skinem cep ventildekle u radu,ne duva ni tu,ali potrosnja ulja se povecala... Da li neko moze da mi kaze sta se desava sa tim motorom? Da li kod tih 1.3 motora postoji neka standardna ''boljka'' vezana za ove simptome?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21507
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Re: Pojavio se problem...
gumice ventila zameni i rešen problem.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- doca80
jel se kod 1.3 motora mora skinuti glava da bi se to uradilo?
- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
U principu ne moras, ali to ti je kao da odes da se okupas, a ne operes dupe
Idealno bi bilo da se skine glava i sve po propisu odradi, ali uvek moze da prodje i vulgaris varijanta

Idealno bi bilo da se skine glava i sve po propisu odradi, ali uvek moze da prodje i vulgaris varijanta
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
viewtopic.php?f=94&t=19067
- doca80
ok,gumice su jeftine,to znam,a sta sve treba da se odradi da bi se zamenule te gumice bez skidanja glave? Neki kratak postupak,ako moze objasnjenje...
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ti sve navikao da zbrzis ebiga.. 

- doca80
ne bas sve,neke stvari znam da radim veoooma dugo
nego,koji je postupak zamene gumica(mislim na gumice ventila)

-
- Poruka: 364
- Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h
poklopac ventila skini,bregasta,ventili i to je u sustini to,mada nije neka kinta ni skinuti glavu i odnijeti sa se ventili uslajfaju fino i promijene gumice
Endura DE
- Dusan64
- Poruka: 5283
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Ne skida se bregasta..ni ventili.
- doca80
mozda gresim,ali 1.3 motor nema bregastu u glavi???
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
nema bregastu u glavi vec je ona u bloku- i ona se ne skida, ima podizace koji se jednim krajem oslanjaju na bregastu a drugim na klackalice. (kao sipke sto izgledaju). takodje se ne skidaju i ventili (cim si resio da ne skidas glavu), vec se samo raskacinju (skidaju se opruge i osiguraci sa njih). imam isti motor i ja trebam da menjam gumice, skida se poklopac glave, skidaju se klackalice i svecice i to je to. potreban ti je onaj kljuc za natezanje ventila i jedno par sati rada.pozzzz
- doca80
hvala na odgovoru,sad mi je jasno sta je potrebno da se zamene gumice ventila...mogao bih polako ja to sam da uradim ali posto nemam taj specijalni kljuc koji spominjes,mislim da cu ovo morati da platim nekome da uradi...A glavu ne bih skidao jer bi ostatak trebao da bude skroz dobar,jer su ventili uslajfovani pre 2 godine,promenjen dihtung glave,sredjena komplet glava...samo me cudi da su gumice tako brzo propale!!! Verovatno su bile stavljene neke ''no name''. Jel postoje neke kvalitetne gumice ventila koje mogu da trazim? Konkretno da pitam, koji proizvodjac pravi kvalitetne gumice ventila a da se mogu kupiti kod nas?
- mbole
- Poruka: 14916
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
2 godine je potpuno nedefinisan period za auto. Ja za dve godine predjem 70K km, neko drugi 200K km, a neko treci 15K km
Sto se tice kvaliteta, pitas Goran Monda, ili Gagija, i ljudi ti lepo kazu: ovo je origilnal al kosta, ovo nije al radi isto tako dobro, a ima i "ono" za male pare.
Posle toga, konsultujes se sa novcanikom, pa zakljucis sta ces
Sto se tice kvaliteta, pitas Goran Monda, ili Gagija, i ljudi ti lepo kazu: ovo je origilnal al kosta, ovo nije al radi isto tako dobro, a ima i "ono" za male pare.
Posle toga, konsultujes se sa novcanikom, pa zakljucis sta ces
Djak pesak 

- doca80
izmedju 20000 i 25000km je predjeno za 2 godine...Ja sam iz zrenjanina,i cimanje je da mi neko salje iz beograda ili sl,verovatno se moze i u zrenjaninu nabaviti nesto kvalitetno,samo me zanima koji proizvodjac je kvalitetan,da znam sta da trazim po radnjama? Mislim da je kilometraza koju je auto presao otkad je glava sredjena veoma mala da bi sredjeni i uslajfovani ventili crkli,a samo nekvalitetne gumice ventila bi crkle za tako malo predjenih kilometara,dakle ostaje samo da kupim neke kvalitetne...Inace auto mi je trenutno kod majstora,kompletno se ojacava odozdo,vare se sitne rupice u podu,tektira komplet ceo odozdo,i bice zavrseni radovi tek u sredu,pa imam 3 dana da jurim po radnjama kvalitetne gumice ventila
Dakle ako neko moze da preporuci koja marka je dobra?

- doca80
da ne pisem nastavak teme od sinoc u temi o majstorskim prevarama,pisacu ovde...izmerena kompresija jutros NA HLADAN MOTOR,rezultat sledeci
PRVI CILINDAR-8:1
DRUGI CILINDAR-12:1 !!!!!
TRECI CILINDAR-9:1
CETVRTI CILINDAR- 6,5:1
koliko sam skontao za moj motor je fabricka kompresija 8,5:1,pa me zanima sta je najvise zabrinjavajuce kod ovih rezultata? meni se cini da je najgore onih 12:1 na drugom cilindru,tu mi se cini kao da ulje u cilindru podigne kompresiju...a odakle dodje to ulje? napominjem auto radi ujednaceno ,pali na dodir kljuca hladan ili vruc svejedno,vuce kao blesav za tu kubikazu,jako malo plina trosi, ne duva na iberlauf,ne duva kad se izvadi merac ulja i poklopac ventil dekle,promene sa plavicastim dimom prilikom paljenja su pocele naglo sa toplijim vremenom,pre bukvalno 500-600km je sve bilo ok,nikakav dim nije izlazio iz auspuha i sl... sta mislite sta mi je pametno ciniti?
koliko sam skontao za moj motor je fabricka kompresija 8,5:1,pa me zanima sta je najvise zabrinjavajuce kod ovih rezultata? meni se cini da je najgore onih 12:1 na drugom cilindru,tu mi se cini kao da ulje u cilindru podigne kompresiju...a odakle dodje to ulje? napominjem auto radi ujednaceno ,pali na dodir kljuca hladan ili vruc svejedno,vuce kao blesav za tu kubikazu,jako malo plina trosi, ne duva na iberlauf,ne duva kad se izvadi merac ulja i poklopac ventil dekle,promene sa plavicastim dimom prilikom paljenja su pocele naglo sa toplijim vremenom,pre bukvalno 500-600km je sve bilo ok,nikakav dim nije izlazio iz auspuha i sl... sta mislite sta mi je pametno ciniti?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Fabrička kompresija iliti pritisak u cilindrima se izražava u bar i iznosi od 11-13 bar.
Podatak koji si ti video jeste kompresioni odnos i on nema veze sa merenjem pritiska u cilindrima iliti merenjem kompresije... što znači da ti jedino drugi cilindar ima dobru kompresiju
U svakom slučaju motor je počeo polako da umire (posebno je četvrti klip slab)... sad je pitanje da li gubi kompresiju na glavi ili na donjem delu motora ali to već zahteva otvaranje motora... a to košta neke pare.
Što se tiče dimova već sam jednom napisao i ostajem pri tome... zameni gumice ventila i neće više dimiti.
Što se tiče kompresije... ne dirati ništa dokle god radi dobro i ide
Podatak koji si ti video jeste kompresioni odnos i on nema veze sa merenjem pritiska u cilindrima iliti merenjem kompresije... što znači da ti jedino drugi cilindar ima dobru kompresiju

U svakom slučaju motor je počeo polako da umire (posebno je četvrti klip slab)... sad je pitanje da li gubi kompresiju na glavi ili na donjem delu motora ali to već zahteva otvaranje motora... a to košta neke pare.
Što se tiče dimova već sam jednom napisao i ostajem pri tome... zameni gumice ventila i neće više dimiti.
Što se tiče kompresije... ne dirati ništa dokle god radi dobro i ide

- doca80
znaci ako bih skinuo glavu,i(opet) je dao na obradu kompletnu,i zamenu teflona,dimljenje ce prestati...ok,a jel postoji sansa da taj cetvrti cilindar ima slabiju kompresiju zbog loseg otvaranja i zatvaranja ventila,eventualne garezi na ventilima i sl...pa da recimo posle obrade glave se popravi stanje sa kompresijom? a i kad se skine glava,mogu se videti stubline,i sl,pa se i po tome mogu zakljuciti neke stvari? i samo jedno pitanje,kada su na nekom motoru pohabane karike,da li je moguce da NE duva na merac ulja,iberlauf... ili jednostavno auto sa losim karikama mora da duva na pomenutim mestima?
- Markedjani
- Predsednik kluba
Postoji šansa...a jel postoji sansa da taj cetvrti cilindar ima slabiju kompresiju zbog loseg otvaranja i zatvaranja ventila,eventualne garezi na ventilima i sl
Takođe je moguće da ne duva iako su karike popustile... sve zavisi koja karika je popustila... ima ih 3 po cilindrui samo jedno pitanje,kada su na nekom motoru pohabane karike,da li je moguce da NE duva na merac ulja,iberlauf... ili jednostavno auto sa losim karikama mora da duva na pomenutim mestima?

Sve u svemu... bez otvaranja motora ovo je sve suvo nagađanje.

- doca80
ok znaci preporuka je da majstor skine glavu,pogleda stubline,ako nemaju riseva i nisu vidno istrosene i sl,da dam glavu na full obradu,to u zrenjaninu nije skupo,ako se problem resi sa kompresijom i dimljenjem ,onda super,ako se ne resi obradom glave onda da se stave i sve tri nove karike na svim cilindrima... I potreban savet,ako mora da se radi i glava i karike,jel to skuplje nego da kupim drugi motor u dobrom stanju,a ovaj stari rasprodam u delovima?
- milan_gt
zameni gumice i burazeru ima dupe da se raspadne od vozanja pre nego sto motor zakaze..
- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
Zar ta diskusija nije već vođena u topiku o zanimanjima forumaša..?milan_gt piše:zameni gumice i burazeru ima dupe da se raspadne ..

...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
- milan_gt
kakav si ti lik..znaci ne verujem.. 

- stefan milanov
sto se tice motora tvog automobila- moje je misljenje da je u losem stanju, i da si mu smanjio potrosnju ulja barem za 30% od stvarnedoca80 piše:da ne pisem nastavak teme od sinoc u temi o majstorskim prevarama,pisacu ovde...izmerena kompresija jutros NA HLADAN MOTOR,rezultat sledeci
sto se tice tvog kontanja o tome kolika bi trebala biti kompresija, i onome da je 12:1 najgore, da ulje ucilindru dize pritisak i sl gluposti- moje je misljenje da i ovim postom (imas ih dosta, kao onaj gde si opisao kako ste prebili majstora) dokazujes svoje neznanje, a tezis da upravo prikazes sebe kao nekog eksperta, koga su majstori prevarili i oduvek varali...
sto se tice toga sta je pametno ciniti- moje je misljenje i predlog, kao prvo spusti se ti malo na zemlju (po pitanju znanja oko motora tj auta- skromno ti je, da ne kazem grublji izraz, a smatras sebe strucnjakom), konsultuj se sa par majstora, procitaj sta ti pisu ljudi sa foruma (ima ih dosta- da ne kazem strucnjaka, ali iskusnih fordasa), porazgovaraj sa jos nekim ko vozi slican auto- pa sedi, ohladi usijanu glavu i odluci sam sta dalje ciniti (da ne bi sutra opet neko ispao pravarant, makar to neko bio i i z ovog virtuelnog sveta)... svako dobro, pozzzzzzz
- stefan milanov
hm... cini mi se da je doca 80, vec dobio ovakav odgovor od jednog majstora i nije mu verovaoMarkedjani piše:
Sve u svemu... bez otvaranja motora ovo je sve suvo nagađanje.

- doca80
stefane,mora da je tebe neko nekada dobro izmlatio kao majstora pa si sada preosetljiv na to kad cujes da je majstor dobio batine...Ja se svo vreme i konsultujem sa par majstora,i u sustini ja iznosim njihove stavove i misljenja,prenosim ono sto oni meni kazu,a ti mislis da je sve mojih misli delo....jedan deo jesu moja razmisljanja i pitanja sta da radim,da li je to tako ili je drugacije,to je pokusaj da saznam neke stvari i naucim...a upravo si indirektno uputio kritike nekim majstorima iz zrenjanina,jer sam ja dobar deo tekstova samo prenosio njihove reci i njihova razmisljanja i teorije...inace,majstor koji mi je merio kompresiju jutros, mi se javio u toku dana i rekao da misli da mu aparat za merenje nije ispravan,i da ne meri tacno,jer ga nije koristio duze vreme pre toga a ispao mu je na zemlju nedavno...pozajmio je danas aparat od kolege pa se sutra ujutro meri opet kompresija....drugim aparatom... jos jedno misljenje drugog majstora koje mi je rekao danas popodne cu preneti ovde ,glasi ovako...motor koji ima toliko velike razlike u kompresiji na sva 4 cilindra nema sanse da bi radio mirno kao tvoj motor sto radi.. rekao je da se on skoro 40 godina bavi mehanikom,i da posle pregleda i osluskivanja rada mog motora moze da kaze da moj motor zvuci i radi perfektno i da nema govora o tolikoj razlici u kompresiji,sto ce nadam se ujutro merenje drugim aparatom i pokazati... Aparat za merenje garant nije valjao,eto to mi je rekao majstor danas popodne... cekam jutro da saznam,pa da obavestim i ostale na forumu ko je bio u pravu......