Mislio sam da ovo relativno svi koriste,ali danas dok sam drugu dao da proba auto doziveo sam veliko iznenadjenje (bar po meni).Naime onaj ko je nekada prolazio kroz Kragujevac (sigurno ima takvih) zna za pravac od Metroa (od starog kruznog) do hale (do semafora)

,i kao sto rekoh dam ja drugu da proba auto i idemo mi od kruznog ka halli nekih 100-110 na tu negde oko 4k obrtaja i naravno nailazimo na semafor i ja sad ocekujem da se ovaj drug lagano priblizi i zaustavi na crveno

ali ne lezi vraze on mrtav hladan na nekih 200 m od semafora ubaci u ler i leze na kocnicu i tako se dovuce do semafora

znaci direktno iz 4. (nije siguran dal ce 5 da pogodi pa je terao 4.)

na nekih 4k obrtaja ler i 200 m na kocnicu

ja ga onako odmerim pa ga pitam dal se zajebava ili sta

.Kad on meni kao sta tako se staje

.Kaze tako ga i instruktor i cale ucili

Naravno onda smo prekinuli probu

jer ipak volim ja svog forda

.
E sad da se vratim na poentu ovakvih vozaca ima puno,ono klasikcno razmisljanje "kocnicom se koci,motorom se vuce" i nema druge.Cak i u auto skolama (bar onim boljim) instruktor ti objasni sta je kocenje motorom i to onako skolski kao sto veci broj vozaca i primenjuje

Bar je mene instruktor ucio: Prilazis semaforu vidis da je crveno imas vremena da stanes i kreces 4. noga sa gasa auto nastavlja po inerciji obrtaji padaju vracas u 3. i dalje ide po inerciji onda se pomazes blago kocnicom 2. dovlacis se do semafora i stajes.Sto je i najpravilnije ne pricaju oni instruktori napamet.
E onda kad sam ja na faksu naceo tu temu sa kolegama vozacima opet prepirka

Jedni kazu kakvo kocenje motorom to ne valja za motor opet ona cuvena motorom se ne koci

i mali broj njih koji se slozio sa teorijom o kocenju motorom.Najvise polemike je bilo oko potrosnje,habanja obrtnih delova,habanja lamele i kocnica.
Za karburatorske motore ne znam ali motori sa direktnim bar noviji modeli imaju cut-off tj ako se kreces po inerciji bez gasa kompijuter to prepoznaje i nema ubacivanja goriva,sad kako ne bi doslo da situacije da se neko prepire a na leru kao ne trosi?Tacka na kojoj se aktivira cut-off nije postavljena odmah iza lera nego na malo vecem broju obrtaja iz x razloga (sauh,ovo-ono..)Tako da kocenje motorom u ovom slucaju je za stednju super.E sad sve je ovo teorija,peraksa je vec
Sto se tice habanja pokretnih delova kocenej motorom se podrazumeva na normalnim obrtajima tj obrtajima koji odgovaraju saltanju u nizi stepen,a ne ono na 3 k obrtaja pa zaurla motor i skoci kao poni

Tako ako se pravilno radi nema habanja.
Za kocnice to vec svako zna,cist primer odes na nizbrdicu i spustis se kocnicom (klot) i vidis sta ce da bude sa kocnicama i isto to samo sto sad kocis motorom i opet vidis rezultat
Nemam neki bog zna dug vozacki staz ali ovo su meni servirali i ucili me da je pravilna "voznja",ali vidim ima i drugih slucajeva pa zato kolege Fordovci ko gresi i sta vi mislite o ovome,Neko me je rutina nekome spansko selo