Uopste nije poenta u "prate me", mada je dobar izgovor za ukidanje idiotizma.
Poenta je u "cemu sve to sluzi, a uz to i ne radi".
Preko 90% ljudi u Bg se vozi sa mesecnim pretplatnim kartama. Potpuno je nepotrebno da se oni otkucavaju svaki put kad udu u bus, a pri tom je jos i kontraproduktivno. Pogotovu u sitemu gde su zamislili da to mora da se obavi u 80 metara nakon sto autobus krene sa stanice (sto je tek nepotrebni idiotizam).
Dragi nam gradonacelnik udje u autobus u podne i izjavi kao "nema nikakvih problema". Pa naravno da tad nema problema. Nema ni u 9:00. Voleo bi da ga vidim u 6:30 na mojoj stanici u Bataji, gde u 3 autobusa koji zajedno stizu na stanicu po petorica vise sa vrata.
Nikako mi nije bilo jasno cemu uopste moze da sluzi to otkucavanje pretplatnih karata (izuzimajuci "velikog brata"). Postojala je jedna ideja, ali to bi bilo "klanje vola za kilo mesa" to jest pravljenje statistike putnika na linijama, sto inace radi desteak ljudi u GSP-u, koji jednostavno broje putnike koji ulaze/izlaze iz autobusa (zena mi radi u GSP-u pa imam pomalo "insajder" informacija). Ovo bi bilo besmisleno iz prostog razloga sto je zadrzavanje svakog autobusa na svakoj stanici za 10sec daleko skuplje nego plate 50 a ne 10 radnika mesecno.
Mislim da sam konacno ukapirao o cemu se radi (ovo je ipak nagadjanje, nije sigurno).
Izgleda da aparati koje nose kontrolori, nemaju mogucnost komunikacije sa centrom kako bi videli da li je neka pretplatna karta dopunjena ili nije, vec podatke o kartama uzimaju iz racunara autobusa u momentu kada se kontrolor "prikaci" (racunar autobusa mora da ima direktnu komunikaciju sa centrom inace ne bi mogao da skine iznos sa karte koja se dopunjava ili da zna da li je mesecna karta dopunjena ili ne).
Ako cemo da teramo mak na konac (a sto ja to volem da radim ....

)
Postavlja se pitanje, na osnovu cega ce vas tuziti busplus ako niste otkucali mesecnu pretplatnu kartu, a regularno ste je dopunili (to jest platili mesecnu pretplatu)? Njima nije naneta nikakva finansijska steta, posto ste vi regularno platili mesecnu kartu (cuvati fiskalni racun i slip o dopuni). To sto njihovi kontrolori nemogu da ocitaju da ste je vi platili, je njihov problem. Na sudu iznesete slipove kao materijalni dokaz da ste platili prevoz. Imam utisak da su njihovi listinzi malo slabije "dokazne snage" posto ih izdaju oni kao zainteresovana stranka, a ne neko nezavistan.
Voleo bi da ovo prokomentarise (potvrdi/ospori) neko do pravnika
Jos jedna napomena: kontrolor nije ovlasceno lice, i apsolutno nema prava da vam trazi licnu kartu. Cak pri tom cini i krivicno delo (ili mozda prekrsaj to vec nisam siguran) laznog predstavljanja. Jedni ko sme da vam trazi LK na uvid je policajac (klasican ili komunalni, ali iskljucivo ako ima znacku).
Sad tek ukapirah da je ovo u pogresnoj temi, mada je vic samo po sebi

Ajde neko od ovlascenih neko ovo frljne u neku novu