Izrad decijeg off-roud elektro auta
-
- VR
- Poruka: 634
- Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h
Izrad decijeg off-roud elektro auta
Nesto sedim i razmisljam hteo bih da kljincima napravim neku jeftinu varijantu dzipica al bas da nije ko oni sto se prodaju (3-5 km na sat samo za po Tasmajdanu) neg nesto vise kao one kosilice za travu da moze i da se vozi. E sad svaka sugestija prihvatljiva a ja da kazem kako sam mislio:
1. Sasiju izmodelujem od stiropora pa presvucem stakloplastikom do jedno 3-4 mm debljine a usput svuda gde se srafi za sasiju da ubacim metalne ploce kroz koje busim i pravim navoj (ili koristim matice bez pravljenja navoja.
2. Sasiju sto jednostavniju (da bi bila sto laksa ali i dovoljno cvrstu da moze da ponese 2 deteta - obavezno roll-bar
3. Sedista neke kadice sa obaveznim pojasevima koji idu sa sve cetiri strane - kako se zovu?
4. pogon: video sam dobro resenje na nekom fici od pre 30 godina u jednom sam-u : stavili su dva anlasera na zadnje tockove pa je svaki pogonjen posebno a resava se problem i napajanja - idu akomulatori obicni i sve je na 12V ili jedan anlaser pa kruta osovina pozadi i pogon preko zupcanika i lanca sa anlasera. Pozadi mehanicki disk na osovini od nekog skutera - ako postoje za njih mehanicki diskovi?
5. Prednji trap - e tu je mali problem - mislio sam tockove od skutera a kao kocnice neke mehanicke diskove (ne hidraulicne) isto od skutera. Neki volan od obicnog auta a onda je problem celog trapa i montaze neke letve volana kao i amortizeri?
6. Elektrika - to mi nije neki problem za to imam neke kolege koji se bave time.
Najveci problem mi je pod 5 pa ako ima neko ideju javite se...
1. Sasiju izmodelujem od stiropora pa presvucem stakloplastikom do jedno 3-4 mm debljine a usput svuda gde se srafi za sasiju da ubacim metalne ploce kroz koje busim i pravim navoj (ili koristim matice bez pravljenja navoja.
2. Sasiju sto jednostavniju (da bi bila sto laksa ali i dovoljno cvrstu da moze da ponese 2 deteta - obavezno roll-bar
3. Sedista neke kadice sa obaveznim pojasevima koji idu sa sve cetiri strane - kako se zovu?
4. pogon: video sam dobro resenje na nekom fici od pre 30 godina u jednom sam-u : stavili su dva anlasera na zadnje tockove pa je svaki pogonjen posebno a resava se problem i napajanja - idu akomulatori obicni i sve je na 12V ili jedan anlaser pa kruta osovina pozadi i pogon preko zupcanika i lanca sa anlasera. Pozadi mehanicki disk na osovini od nekog skutera - ako postoje za njih mehanicki diskovi?
5. Prednji trap - e tu je mali problem - mislio sam tockove od skutera a kao kocnice neke mehanicke diskove (ne hidraulicne) isto od skutera. Neki volan od obicnog auta a onda je problem celog trapa i montaze neke letve volana kao i amortizeri?
6. Elektrika - to mi nije neki problem za to imam neke kolege koji se bave time.
Najveci problem mi je pod 5 pa ako ima neko ideju javite se...
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Izrad decijeg off-roud elektro auta
Nešto iz ovog fazona?
http://www.ebay.com/itm/163cc-Go-cart-k ... 403wt_1136
Samo na elektropogon....
http://www.ebay.com/itm/163cc-Go-cart-k ... 403wt_1136
Samo na elektropogon....
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
tu je gas on/off, da li moze da se stavi neka spravica da bi mogao da dodajes i smanjujes gas..
sent from white land..
sent from white land..
-
- VR
Pa slicno tome cak je i ok oblik onda ne moram da pravim neku haubu preveliku mozda samo napred ali me interesuje od cega letvu volana da kasapim ako je to moguce i resenje prednjeg trapa sa tim kasaplenjem... Cak ako neko ima ideju od kog auta da se iseku prednji amortizeri, prednja greda da se suzi po sredini i da se onda na nju pakuje ta kasapljena letva volana.
Normalno sve to bi trebalo da bude sto lakse a mozda je najbolje da se iskoriste samo delovi nekog prednjeg trapa a ostalo da se izvari od kutija. Samu tezinu ce mu dati par ili vise akumulatora.
Imam par slika gde se vide resenja zadnjeg trapa ako ga sam pravim ali prednji je zajeban. Koji auto bi mogao da se iskoristi kao donor tih delova?
Normalno sve to bi trebalo da bude sto lakse a mozda je najbolje da se iskoriste samo delovi nekog prednjeg trapa a ostalo da se izvari od kutija. Samu tezinu ce mu dati par ili vise akumulatora.
Imam par slika gde se vide resenja zadnjeg trapa ako ga sam pravim ali prednji je zajeban. Koji auto bi mogao da se iskoristi kao donor tih delova?
- BojanM
- BOFH
Ja bih tipovao na neku laganu šklopociju sa motorom pozadi, tipa Pegle.
pozdrav, Bojan

-
- VR
To nije lose samo kazem da resim problem tog prednjeg trapa a i kako da je malo izdignem iznad zemlje ipak bi ona trebala da se koristi na selu - ne neko divljanje vise su to ravni tucanik putevi ali opet ... onda bi mogle da se iskoriste i te kocnice koje ima ali to je opet hidraulika a i kako resiti vakum? Mozda samo tockovi amortizeri sasiju izvariti kao na slici a kocnice direktno sa nekog skutera variti na glavcine. Ima li ko iskustva sa skuterima ili necim slicnim da mi kaze imaju li mehanicke diskove - kao sto bicikli imaju mehanicke i hidraulicne diskove ...
- BojanM
- BOFH
Iskoristi upravljački mehanizam, a glavčine/ogibljenje/točkove/kočnice montiraj koje hoćeš.
pozdrav, Bojan