SAAB ode u stečaj!
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
SAAB ode u stečaj!
Nažalost još jedna žrtva globalne korporatizacije i krize je pala. Objavljen je stečaj švedskog proivođača sjajnih i orginalnih automobila SAAB (Svenska Aero Aktienbolegat - Švedski Aero a.d.) nakon što je GM kao vlasnik tehničkih patenata koji se ugrađuju u njihove modele odbio da kineskom investitoru proda patente na istu.
http://www.blic.rs/Auto/296798/Saab-prijavio-bankrot
Lično sam imao priliku da provozam par njihovih modela (SAAB 95 2.0. turbo i 93 Aero 233 KS) i mogu slobodno da kažem da su u rangu BMW i Audija (možda u nekim segmentima i bolji) i žao mi je da firma koja je imala masu inovativnih rješenja i koja je bila pojam za turbo motore ovako završi.
RIP
http://www.blic.rs/Auto/296798/Saab-prijavio-bankrot
Lično sam imao priliku da provozam par njihovih modela (SAAB 95 2.0. turbo i 93 Aero 233 KS) i mogu slobodno da kažem da su u rangu BMW i Audija (možda u nekim segmentima i bolji) i žao mi je da firma koja je imala masu inovativnih rješenja i koja je bila pojam za turbo motore ovako završi.
RIP
Poslednja izmena: bojcistv, na dan petak, 23. dec. 2011. u 19:21h. Ukupno izmenjeno 1 put.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: SAAB ode u stečaj!
indijski proizvodjac je izbacio novi model na trziste, Jaguar XJR
pa su tako mogli i oni sa kinezima..

-
pa nisu dali kinezima da ih preuzmu. GM ih je jednostavno pustio niz vodu. GM je vlasnik većine tehničkih rješenja koji se primjenjuju u proizvodnji ovih automobila kao i najveći dobavljač dijelova i nisu pristali da Kinezi budu vlasnici više od 20% akcija zbog straha da će ovi jeftino doći do njihove tehnologije. U svakom slučaju žalosno. 

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Uvijek pioniri u nečemu, naročito na polju sigurnosti. Stalno su se borili sa problemima, da nekako opstanu, no nije se dalo...
A imali su poseban "šmek"...
A imali su poseban "šmek"...
- milan_gt
ma imali su djavola, opet ce ih kinezi kupiti al za jos mane pare dogodine..
sent from white land..
sent from white land..
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 13531
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Mnogo mi se svidja novi 9-5, od starijih i 99 turbo, ali ove novije modele koje sam vozio nisu ostavili neki utisak na mene.
Dok sam isao u srednju skolu pre nekih 10-ak godina, moj jedan drug koji je iz Tajlanda je vozio Saab 900 turbo. Nista posebno u tom autu nije bilo, barem onih nekoliko puta koliko sam ga vozio. Da sam ga posedovao mozda bi bila druga prica. Trenutno jedan drug ima 9-3 turbo, mislim da je kupio novi pre par godina ... Isto nista posebno, unutra blaga katastrofa, bucan, neudoban ... Daleko od jednog Cadillaca ili Mercedesa.
Ali ovo mi se jako mnogo svidja, barem sa dizajnerske strane.

Dok sam isao u srednju skolu pre nekih 10-ak godina, moj jedan drug koji je iz Tajlanda je vozio Saab 900 turbo. Nista posebno u tom autu nije bilo, barem onih nekoliko puta koliko sam ga vozio. Da sam ga posedovao mozda bi bila druga prica. Trenutno jedan drug ima 9-3 turbo, mislim da je kupio novi pre par godina ... Isto nista posebno, unutra blaga katastrofa, bucan, neudoban ... Daleko od jednog Cadillaca ili Mercedesa.
Ali ovo mi se jako mnogo svidja, barem sa dizajnerske strane.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Velika steta.
SAAB mi je oduvek bio veoma zanimljiv, kao i Volvo uostalom.
Novi 9-5 je fenomenalan, steta sto se nece proizvoditi. Negde u avgustu sam citao da ce i Svedska (drzava) da otkupi SAAB, ali vrv od toga nije bilo nista.
SAAB mi je oduvek bio veoma zanimljiv, kao i Volvo uostalom.
Novi 9-5 je fenomenalan, steta sto se nece proizvoditi. Negde u avgustu sam citao da ce i Svedska (drzava) da otkupi SAAB, ali vrv od toga nije bilo nista.
Hoces reci, kupio od Forda sve gotove modele i sad ih samo proizvodi, bas me zanima sta ce biti od Jaguara kad budu trebali nov model da naprave.milan_gt piše:indijski proizvodjac je izbacio novi model na trziste, Jaguar XJR![]()
Fiesta!!
- milan_gt
pa u toj konbinaciji se nikom ne isplati da se petlja kod onog drugog.. 

- Talladega_500
- Yankee
Ja nebi rekao da ce im lose ici.dule0911 piše:Hoces reci, kupio od Forda sve gotove modele i sad ih samo proizvodi, bas me zanima sta ce biti od Jaguara kad budu trebali nov model da naprave.

Ovo im je sledeci model (C-X16 koncept).
Supercharged 3.0L V6 sa 380 hp plus plus dodatni 93 hp elektricni motor. 0-100 km/h za 4.4 sekunde, maksimalna brzina 298 km/h.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8419
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Ne znam kako sada ide prodaja Jaguara, ali žao mi što je Ford morao da proda Jag i LR, mnogo su uložili i sada te nove modele je dobila TATA bez uloženog dolara u razbijanje, a Ford doboio
Jeste da prodaja nije bila dobra, ali sa novim modelima čini mi se da bi uspio da se izgura ponovo u profit Jag i LR. Ali ebga bila takva situacija da je moralo da ode...

Jeste da prodaja nije bila dobra, ali sa novim modelima čini mi se da bi uspio da se izgura ponovo u profit Jag i LR. Ali ebga bila takva situacija da je moralo da ode...

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Talladega_500
- Yankee
Neverujem da bi do toga doslo, Jaguar i Land Rover nisu napravili profit nijednu godinu koju su bili u vlasnistvu Forda, a Aston Martin je poceo da pravi profit tek godinu-dve pre nego sto je prodat.
U sustini, meni je drago da ih se Ford resio jer jednostavno nije bio u stanju da vodi toliki broj kompanija. Ovako kocentrise se samo na sebe i solidno mu ide.
U sustini, meni je drago da ih se Ford resio jer jednostavno nije bio u stanju da vodi toliki broj kompanija. Ovako kocentrise se samo na sebe i solidno mu ide.
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
ne ide mu solidno vec je najeebo zbog jagura landrovera i astona, unistio se, od tada je zapustio seriski ford....
steta za sab, nekako se izdvojio, radio po meri kupaca a ne po trendu koji je nametnuo neki drugi proizvojdac....
steta za sab, nekako se izdvojio, radio po meri kupaca a ne po trendu koji je nametnuo neki drugi proizvojdac....
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8419
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Kako sam pročitao negdje na netu ljudi se žale na SAABove nove modele jer je to u osnovi Opel, pa je tako dosta lošiji od pravog SAABa koje pravljen ranije. Dosta je pao kvalitet zbog toga.
Meni se sviđa dizajn SAABa, žao mi je što se to desilo.
Meni se sviđa dizajn SAABa, žao mi je što se to desilo.
Totally addicted to Ford!
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- milan_gt
e bas to, obicna opel vektra za arhitekte 

-
to i jeste razlog zbog kojeg je propao. Ameri su ga godinama sistematski dovodili do ovoga. Losi i osrednji menadzeri (podobni a ne strucni) kao i podjela platformi (losih) sa ostalih GM modelima (uglavnom Opelima) unistili su ono po cemu je SAAB prije 90 tih bio poseban i osoben. Da i kvalitet im se znatno srozao jer su u sustini bili GM koji se moze podiciti sa svime ali sa kvalitetom ne. Ipak mi je zao sto su bankrotirali, stvarno sam mislio da ce se izvuci i vratiti se na stare staze slave.
- Talladega_500
- Yankee
Nema smisla kriviti GM za propast Saab jer je Saab bio na ivici propasti jos krajem 1980ih pre nego sto ih je GM kupio. Ako je GM ista uradio za Saab - odrzavao ih je u zivotu zadnjih 20 godina.
Jeste da je GM radio vecinu Saab modela na bazama drugih automobila, ali sta je Saab ocekivao? Da ce GM investirati specijalno u njihovu prodaju od samo 40,000 vozila godisnje dok ce Cadillac deliti bazu sa ostalim modelima iako se prodaje u 4-5 puta vise?
Saab je bio nekada poseban, ali njihovi problemi su poceli daleko pre dolaska GM-a.
Jeste da je GM radio vecinu Saab modela na bazama drugih automobila, ali sta je Saab ocekivao? Da ce GM investirati specijalno u njihovu prodaju od samo 40,000 vozila godisnje dok ce Cadillac deliti bazu sa ostalim modelima iako se prodaje u 4-5 puta vise?
Saab je bio nekada poseban, ali njihovi problemi su poceli daleko pre dolaska GM-a.
Od kada su prodati Jaguar, Land Rover i Aston Martin, Fordu ide bas super. Prosle godine su imali $6.6 milijardi profita, mislim da je u auto-industriji samo Volkswagen imao vise (oko ~$7 milijardi).darko darko piše:ne ide mu solidno vec je najeebo zbog jagura landrovera i astona, unistio se, od tada je zapustio seriski ford....
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Cega se amer dovati, to odmah propadne...
Takvog giganta i inovatora su uspeli da upropaste
Takvog giganta i inovatora su uspeli da upropaste

- Talladega_500
- Yankee
Postojao je Saab i pre i posle perioda sa GM-om.
Kako nisu uspeli da prave pare onda?
Od kada je GM prodao Saab - Saab je nekoliko puta promenio vlasnika i nasao poprilicno dosta investitora. Sto lepo nisu koristili te pare da razviju nove modele koji nece imati nista zajednicko sa GM-om? GM se sigurno onda nebi protivio prodaji Kinezima.
Na koji nacin su to Ameri upropastili Aston Martin, Land Rover i Jaguar, ovo me bas interesuje.
Kako nisu uspeli da prave pare onda?
Od kada je GM prodao Saab - Saab je nekoliko puta promenio vlasnika i nasao poprilicno dosta investitora. Sto lepo nisu koristili te pare da razviju nove modele koji nece imati nista zajednicko sa GM-om? GM se sigurno onda nebi protivio prodaji Kinezima.
Na koji nacin su to Ameri upropastili Aston Martin, Land Rover i Jaguar, ovo me bas interesuje.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9917
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
A zasto se GM protivio prodaji kinezima?Zar nije bitam novac?Kineski kao nevalja?Jel mozze neko da mi objasni
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- Talladega_500
- Yankee
Rado cu ti ja objasniti.
Pošto su svi Saabovi na GM platformama (GM čak i proizvodi Saab 9-4x koji Saab kasnije kupuje od njega da bi ga prodavao) GM poseduje patent na tehnoloska rešenja. Da je GM hteo da Saab zavrsi u rukama Kineza prodali bi ga lično Kinezima pre par godina. GM je tada bio spreman da pusti Saab da bude ugasen pre nego sto bi ga prodao Kinezima. Jer Kinesko trziste je najvece na svetu, na njemu GM je najprodavanija kompanija, i poslednje sta mu treba da je Kinezi pocnu praviti jednako dobe aute sa daleko nizim cenama.
Pošto su svi Saabovi na GM platformama (GM čak i proizvodi Saab 9-4x koji Saab kasnije kupuje od njega da bi ga prodavao) GM poseduje patent na tehnoloska rešenja. Da je GM hteo da Saab zavrsi u rukama Kineza prodali bi ga lično Kinezima pre par godina. GM je tada bio spreman da pusti Saab da bude ugasen pre nego sto bi ga prodao Kinezima. Jer Kinesko trziste je najvece na svetu, na njemu GM je najprodavanija kompanija, i poslednje sta mu treba da je Kinezi pocnu praviti jednako dobe aute sa daleko nizim cenama.
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Neuporedivo je stanje sa SAAB-om i Jaguarom, sa koje god strane da gledate...
Svijet je premalen da bi se po današnjim ekonomskim i inim principima našlo mjesta za sve.
Nakratko ga prežalimo, sa potajnom nadom da će se odnekud pojaviti kakav FENIKS.
Svijet je premalen da bi se po današnjim ekonomskim i inim principima našlo mjesta za sve.
Nakratko ga prežalimo, sa potajnom nadom da će se odnekud pojaviti kakav FENIKS.
- mbole
- Poruka: 14916
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Jos jedna firma koju je GM upropastio 
Price kako su ga oni odrzavali, pomagali... bla bla... su upravo: to samo price.
Nije GM kupio SAAB zato sto je bio emotivan, vec zato sto mu je trebalo nesto iz SAAB-a. Kad su to dobili, "ubili su ga ko nemca". Ustvari pokusali su da naprave od njega isto sranje koje su svojevremeno napravili od opela, al to jednostavno nije islo.
Jos nisam cuo za firmu koju je GM kupio a da je posle toga pocela da pravi bolji proizvod. Sasvim je drugo pitanje da li boje zaradjuje, samo bojim se da takav pristup ima i svojih problema.

Price kako su ga oni odrzavali, pomagali... bla bla... su upravo: to samo price.
Nije GM kupio SAAB zato sto je bio emotivan, vec zato sto mu je trebalo nesto iz SAAB-a. Kad su to dobili, "ubili su ga ko nemca". Ustvari pokusali su da naprave od njega isto sranje koje su svojevremeno napravili od opela, al to jednostavno nije islo.
Jos nisam cuo za firmu koju je GM kupio a da je posle toga pocela da pravi bolji proizvod. Sasvim je drugo pitanje da li boje zaradjuje, samo bojim se da takav pristup ima i svojih problema.
Djak pesak 

- Talladega_500
- Yankee
A sta je to GM-u trebalo od Saaba?mbole piše:Jos jedna firma koju je GM upropastio
Ako je odgovor "turbo motor", da vam spomenem da je Chevrolet, jedna od GM divizija, imao turbo motor jos 1962 godine (Chevrolet Corvair) - punih 15 godina pre Saaba.
Sta-vise, i pre nego sto je Saab predstavio svoj prvi turbo motor 1977, Buick (jos jedna GM divizija) je imao turbo motor (1976), a Pontiac ga je dobio 1980 godine.
Znaci pre nego sto je GM kupio Saab 1989 godine imali su svoja turbo motora.
Kompaniji koja je #1 u svetu od 1927 godine i koja proizvodi 8.5 miliona vozila godisnje je trebalo nesto od malog Svedskog proizvodjaca koji je bio u financiskim problemima i pre nego sto ga je GM kupio?

Samo zato sto ne volite Amerikance ne znaci da su oni krivi za bas sve sto se desi u svetu.
GM je pokusao da moderizuje Saab sa, da, globalnim proizvodima. Kada je GM preuzeo deo Saaba 1989, u Saabu je sva tehnologija bila stara ko biblija, poticala jos iz 1970ih.mbole piše:Ustvari pokusali su da naprave od njega isto sranje koje su svojevremeno napravili od opela, al to jednostavno nije islo.
I GM ga jeste moderizovao i jedno vreme pravio i profit sa njima.
I da, bili su globalni proizvodi. GM je sirom sveta tada imao barem 10-ak divizija i svi su delili ono sta se moze deliti da se smanje troskovi.
Saab je najslabije prodavan iz grupe pa je i bilo ocekivati da ce najmanja ulaganja biti u njemu. Nebi bas imalo smisla ulagati ogromne pare u sam Saab koji sirom sveta proda 100,000 vozila godisnje kada lepo mogu uzeti delove iz drugih modela i ustedeti na troskovima. Pare se ulazu u proizvod koji donosi prodaju i profit, ne onaj koji zivi od stare slave.
Ja ih mogu navesti gomilu. Saturn, Pontiac, Buick, GMC, Oldsmobile, Hummer, Opel, Holden, Vauxhall ... Jeli dovoljno?mbole piše:Jos nisam cuo za firmu koju je GM kupio a da je posle toga pocela da pravi bolji proizvod.
Nemoj pogresno da me shvatis ili da se osecas uvredjenim, ali po ovim komentarima meni nesto ne izgledas kao neko ko poznaje istoriju GM toliko dobro da mozes reci sta je GM uradio sa svojim divizijama kroz istoriju.
Po ovome ispadne da je bolje da kompanija ima dobar proizvod, a da gubi pare nego da ima solidan proizvod, a da pravi profit?mbole piše:Sasvim je drugo pitanje da li boje zaradjuje, samo bojim se da takav pristup ima i svojih problema.

Kazi to ovim iz Volkswagena, koji su otisli daleko od svoje formule u zadnjih 70 godina, ali evo oni napravise $7 milijardi profita prosle godine ...
To je isto kao da kazes da u sportu "bolji" tim koji lepo igra i gubi nego onaj koji dosadno igra i pobedjuje ...
-
Cinjenica da se SAAB proizvodio u zemlji u kojoj je radna snaga dosta bolje placena i ima mnoge beneficije nego bilo gdje drugdje u svijetu. To je naravno uticalo na troskove i mislim da je upravo ta podjela dijelova i platformi od SAAB-a napravila ono sto je napravila. To je bio jako skup Opel odnosno bilo koji drugi brend GM koji nije imao ni izbliza onu pozudanost i kvalitet koji su ga nekada krasili. Ne kazem ja da je GM namjerno upropastio SAAB (vjerovatno i nije) ali nije mogao da nema uticaja kao vecinski vlasnik na njegove dugove, stanje u kompaniji i uopste na njegovo poslovanje.
Tvrditi da GM nije imao uticaja na propast SAAB-a je jednostavno odsustvo realnosti. Bila je to fabrika koja je pravila prosjecne automobile potpuno iste kao ostali GM automobili cija je cijena bila bliska premium klasi u koju spada jedan Audi, BMW ili Mercedes i to jednostavno nije moglo da opstane tako. Niti su to u biti bili kvalitetni automobili niti je to u biti bio SAAB. Bio je GM. A koliko znam nisu se bas proslavili po pouzdanosti niti po tehnoloskim novotarijama kojima bi opravdali toliku cijenu SAAB-a.
Tvrditi da GM nije imao uticaja na propast SAAB-a je jednostavno odsustvo realnosti. Bila je to fabrika koja je pravila prosjecne automobile potpuno iste kao ostali GM automobili cija je cijena bila bliska premium klasi u koju spada jedan Audi, BMW ili Mercedes i to jednostavno nije moglo da opstane tako. Niti su to u biti bili kvalitetni automobili niti je to u biti bio SAAB. Bio je GM. A koliko znam nisu se bas proslavili po pouzdanosti niti po tehnoloskim novotarijama kojima bi opravdali toliku cijenu SAAB-a.
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Ne treba da se čudimo... uskoro će i automobili biti kao veš mašine....iznutra sve isto,samo malo različite obloge (karoserije) i različite nalapnice proizvođača.