Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Blicanje prilikom preticanja

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Blicanje prilikom preticanja

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 17:06h

stvarajte naviku da uvek svirnete ili blicnete onom koga preticete..da zna da ste tu..http://www.streetfire.net/video/overtak ... 344503.htm

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Re: Video clipovi

Poruka od Cedo » utorak, 6. dec. 2011. u 17:27h

Vecina veoma jasno stavi do znanja da su iza sa planom da preteknu, pridju na metar pa naglim manevrom u stilu f1 izvrse preticanje, stvaraju riskantne situacije bez ikakve potrebe..inace blicnem ponekad ako mislim da ima potrebe a preticem u sirokom luku..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 17:38h

mene je motor naucio..posebno kad preticem kolonu..kod ovog sa autom prva greska kasno uocavanje kamiona da je dao levi migavac i da prelazi u levu traku i kad je vec toliko okasnio on se prvo hvata za sirenu pa tek posle na kocnicu i to onako nekontrolisano iz sve snage.. :D

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » utorak, 6. dec. 2011. u 17:50h

blicnem vecinom nocu kad hocu da obidjem, danju i ovako i onako ne prelecem tako brzo a i uvek me primete da nailazim. A i pazljiviji sam kad su kamioni u pitanju onda vise preferiram sviranje nego blicanje..
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » utorak, 6. dec. 2011. u 17:54h

U zivotu nisam nikome blicao kad pretičem. Čemu to? Ja sa uvek pitam šta je problem i zašto to rade. Ne znam dal mi je pukla guma,otpao auspuh,zaustavlja me policija ili bilo koji scenario.Ako se plašite ,nemojte da vozite brzo i ulazite u sutiacije koje su nelagodne.

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 17:57h

:D pa ti pricas kao da si juce polozio, znas kako drecavo zelen matiz, nas punto ili neki slican avtic ume da ti se ispreci, izgleda da slabo pretices :D

Daniel
Kontakt:

Poruka od Daniel » utorak, 6. dec. 2011. u 17:59h

oni koji jure trebaju to vise da rade, jer se meni desavalo par puta da pogledam na retrovizor nema nikoga i posle 10-15s neko ablenduje i pogledam u retrovizor kad vec proleti... a sta bi bilo da sam krenuo da obilazim ista situacija.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » utorak, 6. dec. 2011. u 18:11h

znaci da ne vozite razumno i po propisima cim dovodite druge u situaciju da im se stvarate za par sekundi . ne preticem toliko,nemam potrebe a i kada to radim,zbog auspuha me svi cuju kad prilazim. Zgodan je i za pesake, na prelazu se sami povlace unazad iako ne idete brzo

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 18:23h

jos je i dobro kad je u koloni koju preticem (uvek gde je to dozvoljeno) svima nastelovan retrovizor da svima sevne u ocima kad blicnem sto je zarad vece bezbednosti saobracaja ali uvek ima neki koji samo da migavac i eto ga ispred tebe, kao da je migavcem sve resio a pravovremeno blicanje ne pomaze jer mora da pomeri glavu da bi me video u retrovizoru jer ga nije nastelovao kako treba, pa mora da krivi vrat i da me lovi u istom..al najjaci su oni sto kad parkiraju zaklope bocne retrovizore i onda posle tako voze u gradu ili na otvorenom.. :D

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 6. dec. 2011. u 18:47h

Pa ne mora značiti da divljaš ako nekome blicneš.
Npr. ja nisam imao takvih situacija, ali znam prije dok sam išao često s ćaletom na službeni put za Sarajevo, tim putem se moglo svega i svačega vidjeti.
Bude neko ispred tebe ko često iz ne znam kog razloga naglo koči, švera po putu i sl. Takve kada pretiče blicne čisto da zna da ne bi počeo da švera.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 19:00h

moguce je da onima koji se uhvate jedan iza drugog ko creva i momentalno naprave kolonu bez razloga i tako guslaju 60km/h ili koji voze lagano i opusteno, izgledam kao manijak ali neka voze i dalje tako, meni ne smetaju, samo da mene ne ometaju kada ih prolazim..

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 6. dec. 2011. u 19:41h

Ne vidim neku poentu blicanja,sto kaze RS_cabrio samo te uznemiri,ne znas zasto ti blica covek,dodje mi stanem da vidim jel sve u redu sa kolima,dal rade pozicije,stopovi.. Iskusnom vozacu ne treba nikakvo blicanje,odmah se vidi da li te je taj ispred tebe primetio i da li ima bilo kakvu nameru osim da vozi pravo,a kad vidis da je budala ne pretices. Ili to radis veoma oprezno.

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 20:04h

pa ovaj snimak te demantuje, jos kamion i iskusni sofercina za volanom, nikad ne bi pomislio da nece da drzi pravac al ljudi se zablese za volanom i on krene da obilazi pesaka ili nesto slicno kao sto soferi to rade, u sirokom luku, i do mojega..i to je jedan blic a ne konstantno blicanje, meni se nikad nije desilo da mi neko blicne dok me pretice..a ne bih mu zamerio ni malo..jer da je ovaj blicnuo ovaj sa kamionom bi ga snimio jer mu je retrovizor ko ogledalo od moje cure :D

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 6. dec. 2011. u 20:15h

Ako njega kamiondzija nije video u retrovizoru, onda mu dzaba i to da mu blicne... A mislim da je Dusan mislio na sopstveno iskustvo, sto ovaj koji se slupao izgleda nema (sam si rekao da je kasno odreagovao na migavac, svira umesto da koci, pa jos i nabada kocnicu k'o nenormalan a nije morao).

Slazem se sa Dusanom, iskusan vozac moze da predvidi 95% situacija, ako je koncentrisan na voznju. A ko god da pogleda u retrovizor i prati saobracaj, videce te i bez blicanja i sirene, ako ne gleda dzaba ti sve... thumbsuph
Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 20:30h

i to se slazem za procenu onog ispred, i nekad mi se desi da pre zakocim nego sto mi 'sumnjivi' vozac iskoci iz kolone prilikom mog preticanja ali ja se trudim da i tih 5% nepredvidjenih situacija sto vise smanjim jer verovatno vozim brzo a sa jednim autom prelazim 60.000km godisnje, a taj blic me dosta puta spasao, posebno na motoru..

ako blic prilikom preticanja ne skodi onda verovatno koristi.. :D a razumece me ko mozda malo zustrije vozi.. :D

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 6. dec. 2011. u 20:50h

Dusan64 piše:... Iskusnom vozacu ne treba nikakvo blicanje,...
Koji je danas procenat iskusnih vozača za volanom?
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » utorak, 6. dec. 2011. u 21:25h

Ma blic je super stvar za one koji se zamisle(pretpostavka), pricaju telefonom, a narocito prilikom brzeg obilazenja kolone itd., mozda se u momentu i zapita sto mu neko blica ali ako ga u tom trenutku i pretice onda je situacija skroz jasna..upravo iz tog predvidjanja i pracenja situLacije blicnem ponekad, a i meni blicnu, realno pomalo je iritantno ali verujem da ne skodi, sto rece Milan, a ako ne skodi....
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » utorak, 6. dec. 2011. u 21:29h

milan_gt piše:pa ovaj snimak te demantuje, jos kamion i iskusni sofercina za volanom, nikad ne bi pomislio da nece da drzi pravac al ljudi se zablese za volanom i on krene da obilazi pesaka ili nesto slicno kao sto soferi to rade, u sirokom luku, i do mojega..i to je jedan blic a ne konstantno blicanje, meni se nikad nije desilo da mi neko blicne dok me pretice..a ne bih mu zamerio ni malo..jer da je ovaj blicnuo ovaj sa kamionom bi ga snimio jer mu je retrovizor ko ogledalo od moje cure :D
kao što Duki kaze iskusan vozač prepozanaje ponašanje drugih vozača na osnovu bezbroj parametara (izmedju ostalog korisno je i ono sto si spomenuo a to je ako vidiš npr matiza, znaš da su velike šanse da očekuješ ženu ili klinku do 20 i nešto godina, što znači pojačan oprez).Mislim da ovaj snimak upravo pokazuje koliko je vozac neiskusan,kao i vecina zaletaca i razletaca kod nas. On do 0:15 na snimku nema skoro nikakvu preglednost situacije ispred kamiona jer je uzbrdica blaga. Koliko vidim kamion je krenuo da obilazi nešto što mu se isprečilo (što je uvek verovatan scenario,a dobar vozač bi trebalo da uračuna da vozilo kao što je ovak kamion nema šanse da ukoči kao auto). Kamion je počeo da daje žmigavac pre nego što je auto bio u poziciji paralelno sa njim, a ako vidim dobro,ovaj iskusni razletač je dragoceno vreme izgubio gazeći sirenu i prvi udar sa kamionom imao ne zato sto je ovaj naleteo na njega nego zato sto je počeo da leluja volanom po vlaznom kolovozu (Il ja seljak iz Srbije mislim da je put vlazan cime je asfalt taman i ispravan ).

Postoji još jedna stvar koja mislim da je ovde evidentna . Ne opravdava nikoga,ali je realno stanje na terenu pa je neophono da se uvaži,a to je sledeće: Većina ljudi vozi u okviru pravila,ili imaju vozila koja im ne omogućavaju velike brzine (kao što je kamion), ali to ne menja stvar da se ljudi vremenom naviknu i prilagode toj brzini i nesvesno očekuju da se i ostali učesnici slično ponašaju.

Što bi bilo ok ,ali uvek ima onih kojima je sporo (kao ovom na snimku jer evidento je da ide iznad ograničenja) i koji negde žure i rizikuju ovakve ili mnogo gore stvari zbog nekoliko minuta razlike u vremenu dolaska (glupost po mom mišljenju ). To znači da većina ljudi koja ne očekuje druge koji krše pravila ili idu velikim brzinama (to je prosto prirdno stanje stvari), i onda se dešavaju nezgode.

To je najizraženije kod motociklista koji vrlo često haluciniraju da njih neko namerno želi da osujeti. Relativno skoro sam imao raspravu sa jednim koji me je preticao sa unutrasnje strane, u momentu dok sam ja pogledao levo jer taj deo ulice menja pravac tj traka naglo skrece u levo pa morma da pogledma levo jer mnogi vozaci ne primete i udju u moju traku i dolazi do sudara. U tom trenutku je on krenuo da me pretice sa desne strane koristeci ispust za autobus i ladno meni negoduje nešto i mlatara rukama. Po njegovoj logici, tu jeste moglo da se prodje, ja sam spor,ali ja jednostavno nisam u mogucnosti da predvidim njegov potez tim pre sto sam svoju paznju usredsredio na traku koja skrece u levo i moje menjanje pravca. Posto sam video auto iz sporedne trake da ne vidi traku koja skrece, ja sam morao da dodam gas,ali onda sam zamalo naleteo na motoristu (zato se bunio iako je greska iskljucio njegova).

Drugim rečima, eliminisati brzu vožnju. Ko je pametan , neće se dovoditi u rizične situacije. Ako ne zna o čemu govorim,nek poseti malo bolnice. Skoro sam (dok sam bio u nekim posetama), gledao čoveka paralizovanog od vrata na dole. Mlad. Isto se zeznuo u proceni,a mislio da je velika faca i da za njeg pravila fizike ne važe. Tuga i očaj u njegovim očima. Davao sam mu da pije sokove i nešto hrane jer kad si u tom stanju,niko ne obraća pažnju na tebe,pa ni sestre.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 6. dec. 2011. u 21:51h

fancy piše:
Dusan64 piše:... Iskusnom vozacu ne treba nikakvo blicanje,...
Koji je danas procenat iskusnih vozača za volanom?
Neiskusan vozac bi trebalo da bude svestan da je neiskusan i da se ne upusta u ovakvu voznju.
RS_cabrio piše:koji negde žure i rizikuju ovakve ili mnogo gore stvari zbog nekoliko minuta razlike u vremenu dolaska
Ja kada vozim brzo ne vozim brzo da bih negde stigao,nego jednostavno zato sto volim. Ima nas i takvih,i ti se jedan od pomenutih.

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 21:57h

ja sam zapanjen koliko mi o nekoj stvari koja moze da napravi razliku izmedju bezbednog preticanja i udesa toliko raspravljamo.. :'(

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 6. dec. 2011. u 22:13h

Jednostavno,mene bi iziritiralo da mi neko blica. A nervozan vozac nikad nije pozeljan u saobracaju.

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 22:27h

:lele: ja cu bezbedno da te preteknem pa ti budi nervozan koliko hoces..a necu dovoljno dugo biti iza tebe da bih se bavio s tobom i provaljivao da li si ti dovoljno iskusan, normalan i da li si me primetio i da li si primetio kad krecem u preticanje i da ti mozda u tom momentu ne padne na pamet da izbegavas neku kesu na putu pa napravis karambol..nista nije kao sto izgleda i uvek vozite brzo i sto bezbednije, vise se ne izjasnjavam o ovome :D

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » utorak, 6. dec. 2011. u 22:47h

Dusan64 piše:Jednostavno,mene bi iziritiralo da mi neko blica. A nervozan vozac nikad nije pozeljan u saobracaju.
tako je. Ono sto milanGT očigledno ne shvata jeste da smo svi deo saobraćaja, i da je to složen sistem. npr prođe milan i iritira Dušana, , dule nervozan psuje i sa slabijom koncentracijom ili podignutom agresijom napravi nekome drugom štetu ili povredu. E sad, problem je što vecina upravo nema svest o solidarnosti u saobraćaju pa onda sve i izgleda kako izgleda. I ja dobijem nervni slom kad mi neko ablenduje na semaforu npr ili na taj način skreće pažnju. Jednostavno zbunjuje čoveka i tera ga da premotava bezbroj sličnih scenarija ....kad smo kod tog jurcanja i preticanja ,koje je "bezbedno"(nema velikih brzina koje su bezbedne,samo je je pitanje kada će se nešto desiti, i kome), idem tako jedno leto u CG na more. Voze ljudi iole pristojno al naravno, nailazi jedan koji smatra da su ostali budale....krene da pretiče, i pošto nema preglednost puta, samo čuješ udarac i sve snage....nije video parče stene koja se odronila sa strane i bila na putu. ...e to se zove sticanje iskustva.

Inače,u kom delu zakona piše da se duga svetla koriste za preticanje?

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 6. dec. 2011. u 22:58h

e pao sneg na Zlatiboru.. :D

Daniel
Kontakt:

Poruka od Daniel » utorak, 6. dec. 2011. u 23:18h

e vreme je za skup, skidajte sanke sa tavana :D

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“