Vladan piše:Mogu li te protivgradne ista nesto da promene osim mesta na kome ce grad da se izruci? Mislim, da bi to imalo svrhu u Srbiji, te rakete bi trebalo da se ispale dok se nije jos gradonosni blak razvio, tj. u samom pocetku, dok je jos uvek samo kisni, a to je dosta daleko od mesta na kome grad padne, s obzirom na velicinu Srbije verovatno na teritoriji druge drzave. Ovi iz Kragujevca bi mogli da pomognu Bugarsoj, mozda malo sebi ali Srbiji nikako, jer sto bi Kragujevac bio vazniji od Cacka ili kraljeva, automobili od voca, crep od useva, itd.
Sistem rada protivgradne zaštite jeste preventivno zasejavanje kako ne bi dolazilo do stvaranja krupnijih zrna grada već da se stvori velika količina sitnijeg, koji padanjem što od trenja što od prolaska kroz toplu zonu se topi i na zemlju pada ili kiša, sugradica ili sitniji grad koji nanosi manju štetu. 100% zaštite ne postoji i uspešnost kada je sistem operativan je do 80%, što je dobro po nekim merilima svetske meteorološke organizacije. Problemi koji umanjuju zaštitu su zabrana dejstva prema drugim državama, prema večim urbanim površinama i zabrana dejstva od kontrole letenja. Oblaci tada ojačaju i moguća je pojava krupnijeg grada koji pravi štetu.
DubiozniKolektivac piše:
Da nisam bio u gradu i da se nije čulo gde su pucali možda bi i bilo tačno ovo što kažeš,ovako pucano je sam ka oblacima koji su išli ka Fiatu.I mala beba e znala da iz onih oblaka može samo neko sranje da padne.Ti oblaci su se formirali nekih 30 min uz grmljavinu i opet kažem svako je znao šta se sprema.Ja sam izašao sa faksa i krenuo da popijem neko pivo

ali sam video da je đjavo odneo šalu i krenu ka kući,kao i 90% ljudi koji su bili parkirani gde i ja,neki su iznosili ćebad i sve to i za tih 20 minuta koliko sam ja bio ispred faksa ni jedna jedina raketa se nije čula,a Pivarci kažu da se kod njih čulo.Izgleda je filozofija da razbijaju oblak kad već počne da pada,a to što nemaju rakete,ahhh p ne pada grad svaki dan ovo im je možda druga ozbiljnij formacija koja je došla iznad grada i šta ni nju nisu mogli da razbiju.Jebeš takvu protivgradnu zaštitu koja neće da gađa jer čuva rakete,pa valjda je bolje ići na rizik i ispaliti sve kapacitete i sprečiti jednom,nego kukati kako se nema i tako prolaziti svaki gradonosni oblak.Ispuca se lepo na jednom i posle kukaj da nemaš raketa ali bar si jedan oblak razbio,a ne neću da pucam možda naiđe neki gori oblak
A što se tiče naplate štete

bio komšija sjebalo mu krov i rekli mu sve je to dobro ali mi od tih 70 crepova koliko ti je sjebalo možemo da platimo TRI

Dubiozni moram da ti odam priznanje kada si uspeo da čuješ tj. ne čuješ pucanje na daljini od X kilometara od grada, a pri tom kiša i grad dobuju u ritmu tam-tama po krovu. Ti oblaci su se formirali nekoliko sati ranije (radarski praćeni), a naišli na tu teritoriju u to vreme.
Ne znam odkale ti sad ta informacija da se čuva nešto čega nema i da se selektivno puca. Ako ti imaš neku pouzdanu informaciju i dokaz da imaju raketa i da rade tako kako ti kažeš, pošalji mi na PP tvoje podatke i ja ću lično da obavestim nadležne i sa njima doći da nam to i prezentuješ kako bi neko odgovarao za nesavestan rad.