bojcistv piše:Audi i Peugeot imaju identican motor kao i serijski automobili koje su pravili (istina radilo se o ogranicenim serijama super sportskih automobila)
Pa rekao sam i da mislim na ogranicene serije super sportskih automobila a ne na salonske automobile. Isto tako taj peugeot ima istu dizel tehnologiju kao i bilo koji serijski peugeot.
Mozda ja stvarno nesto propustam i izvinjavam se ako zvucim kao pokvarena ploca, ali koji Peugeot je ikada imao 5.5L turbo-dizel V12 motor (to je motor koji je ugradjuje u Peugeot 908 LeMans)?
Koliko ja znam postojao je samo onaj jedan koncept (908 RC), koji nikada nije usao u proizvodnju, ali bas nijedan od njih nije usao u serijsku proizvodnju sa tim motorom cak ni u limited brojevima (ni jedan jedini).
Ti kazes da je postojala orgranicena serija super auta sa tim motorom. Kazi mi koji tacno, jer ja zaista ne znam za nijedan.
bojcistv piše:Dobar automobil je svagdje dobar automobil bez obzira na kontinent.
Pa eto u celoj istoriji auto-industrije koliko auta je postojalo da su bili na odlicnom glasu svuda u svetu? Beetle i ... jos neko?
bojcistv piše:CInjenica je da Ameri vise ne prednjace u tehnologiji i sa tim se i njihovi novinari kao i ljudi iz autobiznisa slazu. Nisam ja to rekao jer ja nisam strucnjak za automobilsku tehnologiju. Ja samo pratim ono sto ljudi pisu i govore o tome. Mjerodavni ljudi, a mnogi od njih su americki autori.
Dobro, o ovome vise necu da pisem, mislim da smo rekli sve sto imamo reci na ovu temu. Tehnologija, tehnologija, ispade po ovim pricama da Ameri jos uvek voze Model T, a svabe imaju aute koji na vodu idu. Ali dobro, nema veze.
bojcistv piše:S druge strane sta ti mislis ko je formirao ukus amera po pitanju kola? Pa sigurno je da njihova autoindustrija nije bila po strani od toga. Koje je to ekonomsko ili neko drugo opravdanje zasto ameri voze tolika kola (mislim tako velika) koja trose tako mnogo goriva? Znam da si rekao da kada poredis automobile po klasama ti mislis da je potrosnja goriva ista ali ja se ne bih slozio s tim. Isto tako cinjenica je da taj narod trosi 22% energije na ovom svijetu i tu spadaju i automobili.
Formiralo ga je trziste i sama zelja kupaca za necim boljim i vecim. U vreme kada se auto-industrija razvijala, od nastanka automobila pa sve do ranih 1970ih godina, Amerikancima nije bilo bitno samo da imaju auto koji ce ih samo prevesti od mesta A do mesta B. Jednostavno, moglo se imati bolje od osnove. A situacija je bila takva da Amerika nije bila ostecena u ratu kao Evropa pa se moglo tako nesto raditi. I nije samo Amerika u pitanju - pogledaj samo kakva vozila se voze u Australiji recimo.
Neko ce reci da su mozda razmazeni, mozda i jesu, ali svakoj naciji je nesto drugo bitno. Amerikancima su auti bitni. Iznenadio bi se koliko puta prodjem kroz neki deo grada, kuca pred raspadom, ali ispred nje parkiran Lexus LS od $90,000. Jednostavno su im bitni auti.
Nekim ljudima su druge stvari bitne. Evo sad sam proveo 6 meseci u Srbiji i dosta vremena sam proveo kod tece koji je nedavno zavrsio izgradnju kuce. Dva sprata + potkrovlje, svaki sprat po 3 sobe, dnevna soba, kuhinja i kupatilo. I on kuka kako je nezadovoljan jer je malo i da bi voleo da je napravio vecu kucu. A ja ovde u Americi imam tacno pola toga (jedan sprat, 3 sobe, kuhinja, kupatilo i dnevna soba + imam sredjen podrum od koga sam napravio game-room).
Jedna nacija je razmazena na racun jedne stvari, druga na racun drugih stvari ... U slucaju Amerikanaca ta stvar su auti. I ja razumem zasto, ja provedem vise vremena dnevno u kolima (zbog posla) nego sto provedem kod kuce, kuci dodjem samo prespavati.
Ne podrzavam Americku politiku, ali jednostavno takva je situacija, da Amerikanci mogu imati bolje od osnove kada je rec o automobilima. Mislis da vi u Evropi nebi radili istu stvar kad bi mogli? Mislis da ljudi u Evropi voze male i ekonomicne automobile zato sto zele, ne zato sto moraju? Pa kad bi vam sutra ponudili cene registracija i goriva kao u Americi mislim da bi prodaja FIeste i slicnih auta preko noci pala na minimalac.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.