Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Biciklizam i biciklisti medju nama :)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Biciklizam i biciklisti medju nama :)

Poruka od milan_gt » subota, 7. apr. 2012. u 23:03h

sa masinom samo mozete zaebati O ringove na lancu ako posto poto morate puskiranjem da ga odmascujete..

sent from white land..

pinokio
Poruka: 34
Član foruma od: sreda, 5. okt. 2011. u 22:05h

Poruka od pinokio » subota, 7. apr. 2012. u 23:07h

dule0911 piše:Pa dobro kad je pod pritiskom spasce, pod uslovom da naslage nisu stare 5 godina :D

Inace ja sad kad sam podmazivao sam stavio kap ulja u svaku spojku, sad vidim da je to previse kad ide 20 kapljica na ceo lanac :D
U stvari, vidim i sam to, ceo bajs mi je usvinjen od ulja, a i trenerka :D
Prvo, moras da razumes da sa lanca treba skinuti prljavstinu a ne mast. Dizel ce da rastvori mast ali nece potpuno da isusi lanac. Puskiranje radi slicnu stvar, ako mlaz nije prejak. Ako jeste odmastice sve.
Da bi lanac bio u idelnom stanju moras ipak imati mnogo iskustva i osecaja sta radis. Ja kada ga ocistim i osusim tacno znam koje ulje i koliko treba staviti za voznju u trajanju x po podlozi y.
Za pocetak, batali ta ulja za motocikle, kad za 300d imas pravu stvar. I u planeti imas nekoliko ulja, ti uzmi ono koje sam ti rekao jer je nekako najuniverzalnije.

I nemoj da puskiras bajs zato sto ako izbacis mast iz nekog lezaja to neces primetiti a lezaj ce da strada.

Btw. Ja sam vozio i trku sa zejtinom od babe iz kuce pored staze jer sam nakon etape u blatu izasao na suvi makadam. Lanac se tako osusio kao da nikad masti video nije.

pinokio

Poruka od pinokio » subota, 7. apr. 2012. u 23:09h

milan_gt piše:sa masinom samo mozete zaebati O ringove na lancu ako posto poto morate puskiranjem da ga odmascujete..

sent from white land..
Ako ga peres kao sto sam napisao to nije tacno.
Vozis bajs ili motor?

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 7. apr. 2012. u 23:25h

a pinokio ti kad umastis ruke posle sredjivanja lanca jer ih trljas samo vodom ili uzmes neko sredstvo za odmascivanje..? vozim motor sa slike..

stoji da se u bicikle prilicno razumes koliko sam primetio ali najbolje ovako..nadji ko preporucuje takvo odmascivanje lanca i sve u redu..da ne bude da ovo ja izmisljam zato sto nisam biciklista..

sent from white land..

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » nedelja, 8. apr. 2012. u 00:43h

pre desetak dana sam montirao brzu spojnicu (60 din), i preporodio se sto se tice ciscenja lanca. Za par sec lanac se rastavi, i ubacim ga u malo vecu teglu. Sipam do pola tegle naftu (ED mi bio pri ruci), i unutra naprskam malo WD-a. Zatvorim teglu dobro, i muckam desetak minuta. Posle toga lanac bude skoro kao nov, i samo ga dobro obrisem suvom krpom.
Dule, slikao sam ti vec ceo postupak, i lanac, al' zaboravim vec desetak dana da ubacim slike.

Po meni je najjednostavniji nacin za ciscenje lanca. Brza spojnica je odlicna srvarcica!

A lanac trenutno podmazujem uljem za sivace masine. Ne skuplja nesto prasinu na sebe, tako da ne trebam svaki cas da cistim lanac.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 8. apr. 2012. u 11:11h

svi proizvodjaci motora preporucuju kerozin za ciscenje lanca..a kerozin je benzin sa vecim oktanskim brojem..

pinokio

Poruka od pinokio » nedelja, 8. apr. 2012. u 20:28h

milan_gt piše:a pinokio ti kad umastis ruke posle sredjivanja lanca jer ih trljas samo vodom ili uzmes neko sredstvo za odmascivanje..? vozim motor sa slike..

stoji da se u bicikle prilicno razumes koliko sam primetio ali najbolje ovako..nadji ko preporucuje takvo odmascivanje lanca i sve u redu..da ne bude da ovo ja izmisljam zato sto nisam biciklistaland..
Imam rukavice.

Ne znam ko to preporucuje, sem mene.
Ja sam sebi ultimativni autoritet na temu odrzavanja bajsa.
Potrosis godisnje pet sest najskupljih lanaca i nakon 10godina znas sve sto treba.
Ako me vec pitas kako to zaista ide. Ritam je ovakav.

Nakon svakog treninga offroad, brzo pranje lanca puskom sa minimalnim pritiskom.
Pre treninga 20 kapljica ulja, brisanje lanca.
Jednom nedeljno skidanje lanca i pranje specijalnim sprejom za te namene.
Dakle, lanac se temeljno cisti sest puta nedeljno, ako ponekad ne preskocim.
Lanac svaki dan mora da se sija kao da je taj dan stavljen i dok se premece ne sme da se cuje.
I jos jedna vazna stvar. Da bi menjac radio kako treba. Mora se redovno cistiti dva mala zupcanika na kavezu menjaca. Gornji mora da pliva aksijalno i da se vrti lako a donji samo da,se vrti. Gornji je kritican. Oba mogu da se peru puskom posto se lako podmazu uljem, lezajevi su klizni.

I na kraju, dobro podmazana i sveza sajla i buzir menjaca.

Meni je jasno da vecini ovo zvuci ludo, stoga sam samo izvukao esenciju. Dakle, malo puskice, malo ulja i pevaj.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 8. apr. 2012. u 20:37h

ovo je vec ok..

gore si napisao da ga odmascujes samo puskiranjem..

ivca
Poruka: 120
Član foruma od: petak, 29. jan. 2010. u 23:07h

Poruka od ivca » ponedeljak, 9. apr. 2012. u 21:00h

A kada dodju hladniji dani jedno od resenja za grejanje zadnjice. :D

Slika
Slika Slika

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 9. apr. 2012. u 21:06h

Bas sam danas hteo da se vozim ali me minula sva zelja kad sam isao do grada prevozom, i u povratku se smrzo ko p**** :D
Fiesta!!

kantonac
Poruka: 244
Član foruma od: subota, 10. apr. 2010. u 10:54h

Poruka od kantonac » ponedeljak, 9. apr. 2012. u 21:51h

Ja danas vozio na 7 stupnjeva i uz udare vjetra od 20-25 kmh :D
Mislio da cu se smrznuti al bilo je ok heh..

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 9. apr. 2012. u 22:05h

Svaka cast, generalno gledano i ja mogu da vozim sa 2 duksa sve dok je napolju 7-8, ali danas je vec bilo za 1-2C hladnije, taman toliko da mi se ne vozi. Pogotovo kad se pre toga smrznem :D
Fiesta!!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 9. apr. 2012. u 23:31h

Ako nešto mrzim, to je vjetar. Ako vidim da duva, ne idem da se vozam. Stvarno nervira i smara, više nije uživanje u vožnji nego patnja.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

kantonac
Poruka: 244
Član foruma od: subota, 10. apr. 2010. u 10:54h

Poruka od kantonac » utorak, 10. apr. 2012. u 00:12h

dule0911 piše:Svaka cast, generalno gledano i ja mogu da vozim sa 2 duksa sve dok je napolju 7-8, ali danas je vec bilo za 1-2C hladnije, taman toliko da mi se ne vozi. Pogotovo kad se pre toga smrznem :D
Znas u cemu sam ja vozio?
Dole trenerka a gore kratka majica i biciklisticka jakna vjetrovka..hladno je sam prvih 800m heh
A kad je temp iznad 14 stupnjeva oblacim kratke biciklisticke hlace.

Ma vozim ja i kad je vjetar, al onda krace rute..danas sam 32 km.. gledam to s pozitivne strane, mora da puse i u ledja nekad heh

http://www.sports-tracker.com/#/workout ... f6korkpr1i

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 25. apr. 2012. u 21:37h

Kome trebaju SPD patike ili zeli da udje u tu pricu, bolju ponudu od ove mislim da nece naci: http://www.max-sport.net/?view=product& ... 10&id=3165

Ja sam ih danas kupio, broj 47, srecan sam ko malo dete kad dobije novu igracku :jeeej:
Pedale sam nabavio pre nedelju-dve za 1300din, kupio i plocice/adaptere (ne znam im tacan naziv na srpskom, mislim na spd cleat set) za 1300din, patike za 1200din... Uglavnom imam sad SPD opremu za celih 35e, a za te pare nisam mogao u radnji da kupim ni nove pedale koje imam, kamoli nesto drugo :D
Pedale su Shimano PD-M520, malo izgrebane ali totalno ok. Dobio sam ih bez plocica koje sam morao da kupim, njih montirao danas na patike i vozio nekih 9-10km (po ulici ispred kuce, stelovao prednji menjac i vezbao stavljanje/skidanje patika sa pedala). Mogu reci da je osecaj super, nema vise onoga da noga pola kruga zvrji u prazno i ne radi nista, vec i dok je podizem ona radi. Samim tim drugoj nozi olaksavam posao, i dosta lakse ubrzavam (ili brze, kako god).

Sto se patika tice, za 10e imaju moju toplu preporuku, definitvni best buy!! Naglasicu samo da su indoor sto znaci da imaju otvore odozgo i da vetric fino pirka u toku voznje. Sto je super kad je toplije i u toku jacih voznji za luftiranje, ali kad je hladnije ili pada kisa nije bas prikladno. Ali, deblja carapa i resen problem :D

@topic
Za skoro 2 meseca sam presao nesto malo preko 1150km, u subotu sam imao poslednju "duzu" turu od 105km, da nemam obaveze na faxu za vikend isao bih na turu od 150km koju sam planirao, ali sacekace neki drugi put. Bajs sluzi generalno ok, samo sto je ipak vozen malo vise nego sto mi je receno - to se vidi po istrosenosti lanca, ima 30.6cm umesto 30.5 izmedju 12 linkova (sto mi deluje mnogo za navodnih ~1300km (950 mojih + navodnih 300km). Danas dok sam stelovao menjac sam primetio da je na par mesta pomalo kriv lanac, tako da ce uskoro da padne neki SRAM sa powerlinkom. A mozda se prevremeno pojeo jer sam ga vozio skoro 300km maltene suvog, ko zna.
U medjuvremenu sam stavio SRAM powerlink (iako je KMC lanac u pitanju - pasuje). Odlicna stvar za ciscenje lanca, potopim ga u dizel i gotovo. Jos uvek imam nekog budjavog ulja pa sa njim podmazujem, ali planiram da kupim teflon sprej kad uzmem i nov lanac.
Sem lanca, i malo podesavanja prednjeg menjaca, bajk radi kao sat. Vozio sam ga po pljusku i to finom brzinom (tj prosek oko 26-27km/h) i ovo je bio rezultat: :D
Slika Slika Slika Slika Slika

Torbicu sam skinuo pre slikanja, da bih je osusio i povadio sve iz nje da se osusi lol
Naravno posle toga je ociscen i podmazan, iako lanac i dalje ima malo peska u sebi :rotfl:
Fiesta!!

dax92

 

Poruka od dax92 » sreda, 25. apr. 2012. u 23:58h

Cekao sam nekog da ih "testira". pa idem i ja da uzimam. :)
Nema veze sto jos nisam nabavo ni SPD pedale, ni plocice, patike su mi bitnije onda (realno su i znatno skuplje). Ako bog da, sutra i ja nadjem sebi broj, a taman i gume da uzmem. :jeeej:

Nasao sam nove Vittoria Rubino gume za 16 evra.
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 26. apr. 2012. u 00:06h

Ti jos nisi uzeo gumu? Steta bre, mogao si lepo da se navozas, sad je vreme za voznju a ne jul i avgust kad upekne zvezda.

Ja ih nisam nesto mnogo testirao, ali veruj mi da za 10e neces ni obicnu patiku naci ovog kvaliteta, a kamoli SPD. Definitivno best buy i preporuka od mene.
Fiesta!!

dax92

 

Poruka od dax92 » četvrtak, 26. apr. 2012. u 00:18h

Ma, ne bih da dajem sad 2500 za onu jednu Michelin Speedium, iako su extra gume, pa sam trazio neku dobru a jeftiniju alternativu. Trebao sam jutros da idem da uzmem, al' me neke obaveze zeznule. Sutra moram da idem, pa posle podne da montiram, i prekosutra da mogu da idem u voznju. Jedva cekam! :D

Samo molim boga da imaju 42-44, ne znam koji ce mi broj odgovarati. Jesi mozda video jel imaju ti brojevi u Bulevaru? :D
Focus ST170
Focus SVT

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 26. apr. 2012. u 09:17h

Nisam, samo sam gledao za sebe tj probao 46 i 47. Na cikloberzi se ponegde zale da nema u svim radnjama ti neki "srednji" brojevi, ali ti nazovi radnju pre nego sto krenes i pitaj :)
Fiesta!!

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » četvrtak, 26. apr. 2012. u 13:45h

nemogu da citam sad sve,a pojma nemam kako je po zakonu regulisano kretanje beiciklista u gradu i na putu? kako se na njih gleda?

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 27. apr. 2012. u 10:49h

U gradu ako ima biciklisticke staze pored puta, obavezan si da je koristis. Sto u BGu u mnogo slucajeva nije moguce zbog ocajno napravljenih biciklistickih staza, tj prelaza na put i obrnuto. Ako je nema, logicno kreces se putom kao i automobili, a ja se ponasam isto kao i za volanom. Znaci crveno je crveno, itd. Mnogi ljudi praktikuju prolazak kroz crveno sa bajsem, sto ja ne zelim iz prostog razloga sto ako krenem to da radim sa biciklom nece proci dugo pre nego sto prodjem i sa kolima, a to jednostavno ne zelim. Tako da, makar neka sporedna ulica bila i nema nikog, cekam zeleno pa krecem. Takodje, mnogi bajs voze po trotoaru i prelazeci pesacki sa pesacima. Meni je ipak lakse da se guram sa automobilima nego sa pesacima.
Na otvorenom putu se pomolis i pazis da te ne pregazi kamion ili autobus. I naravno, ne smes da se kreces autoputem i putem rezervisanim za saobracaj motornih vozila.

Mada, tu ponekad moras da krsis propise, jer nasa vlast prosto obozava bicikliste i pesake. Tipa, treba sa bajsem da ides od kruznog toka na Bogosloviji do OMV pumpe u Krnjaci. Ako bi postovao propise, putovao bi cirka 5-6h i presao 116km. Pritom isao veoma upitnim putem od Panceva do Ovce. Sad ces da pomislis - Pancevo, Ovca, wtf? 116km, wtf?
Pa, zvanicno je voznja bicikla na pancevackom mostu zabranjena. Juce sam isao kolima i video znak, stoji lepo, zabranjena voznja bicikla u narednih 1700m. Pametnjakovicu koji je naredio da se stavi taj znak a pre toga nije napravio adekvatnu pesacku/biciklisticku stazu bih glavu polomio. Po njemu, ako bi hteo da napravim tu rutu, prvo bih morao da idem do Smedereva, pa preko mosta kod Kovina, onda preko Skorenovca, Starceva do Panceva. I tu opet nastaje problem, kad se predje Tamis pocinje deo puta koji je rezervisan za saobracaj motornih vozila. Tako da iz Panceva opet ne mozes pravolinijski do Krnjace, vec ili da ides preko njiva, ili preko Ovce, pa do Zrenjaninskog puta, pa onda u Krnjacu.
Sve to umesto da od Bogoslovije preko Pancevca napravis cela 3km do Krnjace.

Jedino gde cu uvek postovati da ne vozim biciklu je autoput. Sve ostalo, ako nemam alternativu, snaci cu se kako mogu makar krsio propis.
Fiesta!!

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » petak, 27. apr. 2012. u 10:53h

Dule, beciklu na ramu preko mosta, zakon je zakon, reda mora da bude :)

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 27. apr. 2012. u 11:13h

Tacno, neka mi taj isti "zakon" napravi normalnu pesacku stazu pa cu je koristiti. Jer ono sto postoji trenutno tamo je daleko od normalne pesacke staze. Postoji ograda ka reci, a ograda ka automobilima... Kome jos to treba?! O kvalitetu betona i da ne pricam. Po njoj ne bih ni peske isao a kamoli sa bajsem.
Pritom deo posle bogoslovije tj pocetak nadvoznjaka kad se ukljucis iz 29. (pre nego sto se predje na samu konstrukciju mosta) uopste nema trotoar, a znak stoji pre toga (ako sam dobro video juce). Genijalno.
Fiesta!!

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » petak, 27. apr. 2012. u 11:47h

dule0911 piše:... a ja se ponasam isto kao i za volanom. .....
Kako podpisujes?

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 27. apr. 2012. u 12:01h

Ahahaha pa samo na makadamu, ili kad po klizavom asfaltu i kisi idem uzbrdo, inace ne mogu :D
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“