Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Grejanje za kuću

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
mbole
Poruka: 14901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Grejanje za kuću

Poruka od mbole » utorak, 3. dec. 2013. u 23:14h

Dragan Brankovic piše:...bolji je stiropor 1000 posto,bez obzira na te podatke koje Bole navodi,najprostija metoda uvek u pauzi na poslu sam birao neko parce stiropora kad na njega sednes ono greje,a sedni na stirodur,kao na beton da si seo.
Subjektivni utisak ume prilicno da vara, zato i postoje tehnicki podaci :)
Nase culo dodira i osecaj toplote (toplota na dodir, posto postoji i osecaj toplotnog zracenja) se prilicno preplicu, tako da nam tvrdja povrsina uvek deluje hladnije. Slicna je stvar sa laminatom i parketom, gde laminat zbog ekstremno tvrde povrsine deluje hladno na dodir, iako mu je ustvari temperatura identicna kao i parketu.

Tako da proste metode ne daju uvek prave rezultate, vec te cesto varaju.

Uopste ne tvrdim da je stirodur ukupno gledano bolji, ovde smo pricali samo o njegovoj toplotnoj provodnosti, a postoji jos prilican broj osobina koje neka izolacija ima (recimo paropropusnost). Moguce je, kao sto sam napisao, da za isto para dobijes bolju izolaciju stiroporom (zavisi od cene), ali isto tako i da da ce stirodur imati manje problema zbog svoje mehanicke cvrstoce. Moguce je i obrnuto, dobijes bolju izolaciju sa stirodurom, ali zato sto on losije propusta paru, nastanu neki drugi problemi (ne znam da li je tako, samo navodim mogucnosti koje mi padaju napamet)

Sto se tice debljine, cvrsto stojim na gledistu da ne postoji previse. Naravno u nekim iole razumnim granicama, pola metra verovatno ne bi imalo nikakve upotrebljive razlike u odnosu na 30 cm, barem u nasoj klimi (mozda bi na recimo Grenlandu, ili u sahari imalo smisla), bilo bi dosta skuplje i ozbiljno bi povecalo gabarite. Samo je pitanje da li imas dovoljno para da ulozis.

Samo hocu da ukazem da trgovacke price i gomila majstorskih kao i obicno nemaju veze sa istinom.
To sto svi ugradjuju jedno a ne nesto drugo, moze jednostavno da znaci da se najveci broj ljudi snalazi sa ono para sto ima pa bira jeftino resenje koje najcesce nije i najbolje resenje. Takodje, imamo gadnu osobinu da se oko tehnickih stvari konsultujemo sa komsijama, prijateljima... koji su tehnicki potkovani taman koliko i neki sef racunovodstva u javnom preduzecu :)
Internet nudi gomilu relevantnih izvora podataka (ne pricam o forumima, draga saveta, wikipediji itd, vec o sajtovima proizvodjaca, ili institucijama kao sto je http://www.energysavingtrust.org.uk/ ili http://energy.gov/energysaver/energy-saver) ali njih nije uvek lako citati i shvatiti. Ipak je potrebno ili puno citanja, ili dobro predznanje i visoka opsta tehnicka kultura, koja nam na zalost u proseku nije na bog zna kakvom nivou.
Djak pesak :)

arko
Poruka: 115
Član foruma od: utorak, 30. sep. 2014. u 14:20h

Poruka od arko » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 14:20h

Da ne otvaram novu temu,mogu i ovdje pitati. Imam centralno grijanje,eh sad ono sto bi zelio da napravim je to da nekako spojim akumulator ili nesto slicno,da prilikom nestanka struje odma pokrece pumpu. Ove zime je par put nestajalo struje,i to u trenutku kad je bas nalozeno..,pa onda se mucimo,u komsije upalimo agregat,produzna kabla,cirkus zivi. Ovo bi da napravim jer struje nekad moze nestati kad nisam kod kuce,ili dok spavam i eto problema. Ima li neko rjesnje?? Pozdrav

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 14:45h

pa i ja sam vise za mali agregat, da imas struje i u kuci ne samo za pumpu..

a ovako ti treba aku, pretvarac 12/220 i uredjaj koji odrzava taj aku..dodje ti na isto..

u kuci samo napravis da ti 3 glavna osiguraca budu automatski ako vec nisu da ti 'ne iscuri' struja od agregata

SimkeFordMK3
Poruka: 719
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 14:50h

@arko
Je l' ti zatvoreni ili otvoreni sistem?!
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

arko

Poruka od arko » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 15:41h

@simkeFordMK3 vjeruj da ne znam,ne razumijem se bas u to
Slika

@milan gt ,da ok je agregat kad sam ja kod kuce i tako,al kad nisam ili ako je nestalo struje u noci onda me brine. Do sad prilikom nestanka,oborim onaj ventil da voda kruzi al temperatura i dalje raste,pa nekad i žar moram izgrnuti.

SimkeFordMK3
Poruka: 719
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 16:02h

Ako na vrhu sistema imaš otvorenu bocu, obično se preseče stari kazan od bojlera na pola i u njemu se održava nivo, bar je tako kod mene i to je otvoreni sistem. Ako nestane struje ja samo otvorim sporedni ventil i napravim zatvoreni sud,tako voda ne ide više preko pumpe već drugom otvorenom cevkom, pa po tom principu vruća voda ide gore i a hladna dole tako da oborim temperaturu u kotlu, a ako je baš nabijena temperatura onda voda izleti iz tog kazana na tavanu i to je to.. Samo posle doliješ hladne... :D
Ako nemaš otvoren sistem onda ti je najbolje da nabaviš agregat i napraviće ti neko sklopku da se pali automatski čim nestane struje, jes' da će te sklopka koštati ali se isplati...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 16:07h

ako bas nije preterana temperatura, topla voda ide gore i nece toliko da digde temp u kotlu i kad je ugasena pumpa..

nikola_focus
Poruka: 1481
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 16:14h

Jel tebi ovo cevi idu po patosu?
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

arko

Poruka od arko » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 17:09h

@simke u mene je onda zatvoreni :D ima iznad pumpe ovaj ventil koji oborim kada nestane struje,da toplota ide

@milan gt problem je sto su na spratu tek 3 radijatora ugradjena,a pec mi je od 35 kw

@nikola ovo gdje cijevi idu u zid tamo izlaze na par cm od poda i idu pravo prema radijatoru,dok za drugi sprat ide do ormarica koji je u hodniku,i odatle su razvedene plasticne cijevi po podu

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 17:24h

znam sta pricas, meni je 200kw a imam radijatore i u nivou i iznad..iznad budu bas vreli kad nestane struje..

al ti uvece ne lozis mnogo, tako da ne znam dal imas mnogo razloga za brigu..

nikola_focus
Poruka: 1481
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 17:26h

Kod mene je npr. izvedeno tako sto je pumpa postavljena na izlaznom vodu kotla (kod tebe je, koliko vidim, na povratnom), po ventil pre i posle nje, sa leve strane ide zaobilazna cev oko pumpe za odrzavanje cirkulacije u slucaju nestanka struje. Glavne cevi u prizemlju idu na plafon, i odatle su razvedene do svih radijatora u prizemlju i na spratu. Koliko sam upucen, time se osigurava cirkulacija toplote i dok pumpa ne radi (cak smo se duzi niz godina na spratu grejali bez pumpe, donja cetvrtina radijatora je bila hladna, a i u prizemlju su radijatori bili hladni). Kad nestane struje, temperatura skoci za 10 stepeni najvise, isto je zatvoreni sistem (ekspanziona u kotlarnici, na povratnom vodu, sigurnosni ventil na 3 bar).
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

vucki
Poruka: 2148
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 17:42h

Ja koristim ups od kompa sa auto akumulatorom i nemam problem kad nestane struja...

http://postimg.cc/image/nz6c035kr/

arko

Poruka od arko » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 18:03h

@vucki Eh tako nesto hocu. Mozes li mi napisat sta mi sve treba od dijelova,i da li se taj akumulator sam puni kada ima struje,ili ga ja trebam punit. Eto mozes ovdje ili u pp napisat sta mi sve treba. Unaprijed hvala :)

vucki

Poruka od vucki » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 18:11h

Sam se dopunjava akumulator,aj da vidim sa matorim sta sve ide pa ti javljam jer je on to sve pakovao,pumpa opusteno gura po pet,sest sati kad nestane struja..

knez91

 
Poruka: 2312
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 18:21h

Postoji "ispravljac" bas za tu namenu, oko 200e sa akumulatorom. Sam se pali kada nestane struje i puni kada dodje. Pronadjem na kom sam sajtu nasao, pa postavim ovde
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

vucki

Poruka od vucki » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 18:31h

Pa to radi i ovaj ups samo sto ce ga izaci duplo jeftinije...

knez91

 
Poruka: 2312
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 20:34h

Ok, pusti ovde sta sve treba od delova.
Samo sam napisao da ima vec gotovo, a za odnos cena ne znam thumbsuph
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

mbole
Poruka: 14901
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 6. apr. 2015. u 23:11h

Bilo je na Bubanj Potoku da se kupi tih pretvaraca/punjaca, po koliko se secam 50-70 evrica. Uz njih ti treba i neki akumulator.
Pretpostavljam da se isto mogu naci i na Najlonu u NS, ili na autopijaci u Kraljevu (ne znam odakle si pa ne znam sta ti je blize).

A jedno googlanje: pretvarac grejanje, vrati gomilu pogodaka, sa cenama reda 6000-10000 din. Imas varijante sa eksternim aku, ali i one gde je ugradjen:
http://www.etazgrejanje.com/katalog/pre ... -200b-500/
http://www.grejanje-expont.rs/pretvarac-napona_242.html
http://www.kupujemprodajem.com/MC200-Pr ... -oglas.htm
itd, itd...
Djak pesak :)

arko

Poruka od arko » utorak, 7. apr. 2015. u 09:32h

http://www.olx.ba/artikal/527327/pretva ... -grijanje/

Evo našao sam,to je to. Cijena sa dostavom 155 KM ili cca 8o eura