Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mercedes stodvajstčetvorka dvjestapedeset de

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
darioculibrk
Poruka: 1210
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Re: Mercedes stodvajstčetvorka dvjestapedeset de

Poruka od darioculibrk » nedelja, 15. sep. 2013. u 15:02h

Ma da, evropski Ford bas slijedi americku filozofiju u proizvodnji automobila...

Nikakve veze nema Iphone koji se samo proizvodi u Kini zbog globalizacije, jeftine radne snage i svega ostalog i Ford EU
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

mbole
Poruka: 14903
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 00:21h

veljo_81 piše:
mbole piše:
veljo_81 piše:Aj ne lupaj...
Nivo pristojnosti samo potvrdjuje moj utisak o vozacima doticnog
izvini ako sam te uvrijedio, nije mi bila namjera, kako da ti napisem, necu reci lazes nije tako, sorry jos jednom
mada, nisam znao da postoji profil ljudi prema tome koju marku automobila voze, to je malo pretjerano
Da spustimo loptu, ali priznaces da je malo nerealno da ti meni objasnjavas kakva su sedista u autu koji nikada nisi video, a ja se vozio u njemu. Znaci pricam o vrlo konkretnom primerku.
Moj orion je za taj konkretan primerak bio automobilcina.
Orion placen 7.000 DEM, MB190 placen 10.000 DEM.
Orion veselo vozen jos 6 godina (dok ga nisam slupao, vozio bi se i dalje), MB nakon 3 odine zavrsio u starom gvozdju.
Gabaritno, spolja automobili priblizno istih dimenzija.
Iznutra, u orionu ima bar 30% mesta vise.
Gepek mislim da nema svrhe pominjati.

Da prodaces tu mecu za vise para i kosta vise para, ali to ne znaci da je i bolji auto.
Samo znaci da imaju bolji marketing, i da ime koje su stekli na nekim sasvim drugim stvarima, debelo naplacuju i kad ti prodaju ono za ono.

Skoro je bila prica oko nekog novog relativno malog MB-a koji kosta sasavih 40 i kusur hiljadarki (dal bese nova B klasa, ili tako nesto). I to nije auto koji ima autopilota, reaguje na to kad pomislis i slicno. Prosta da kazemo srednja oprema.
Za te novce, pazaris Mondea 4 u Titanijum ++ opremi, koji je za klasu ipo veci auto, i ostane ti za jos jednu fiestu ili fokusa za svalerku, plus za cascenje drustva u kafani.
Samo mi nemoj reci da je taj MB 2 puta bolji auto od mondea, da se nikada nece pokvariti, mozes njime na mesec, zaranja do 50 metara... :)
Djak pesak :)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 08:11h

Ako misliš na B klasu, ona je sve samo ne prostorom mali auto thumbsuph
Slika

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 08:12h

općepoznato je da su zadnji mercedesi koji valjaju, proizvedeni do devedespete - znači w124, s klasa (w140) i 190 (w201) cosworth
prije toga opet e klasa (w123) i s (w126) i to je to. ovi današnji ne mogu ni upola toliko km preć kao ti stari
no na stranu sad to sve, čekam da dođe kolega u firmu da mu pokupim usb i pićim u osiguranje mrgreen
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 08:31h

Da se ne lazemo, danas (u zadnjoj deceniji) automobili su daleko kvalitetniji. Te price kako je nakad sve bilo bolje, nije. Danas bilo koji auto srednje klase (C,D i E klase) prebacuje 500 000 minimum, a cesto 600-700 i vise, to nekad nije moglo bez generalne, da se razumemo bez generalne.

Danas kad jedan Mondeo star 10 godina uleti u dzigerice Sierri ili Granadi, sahrani je. Auti trose manje, imaju manje motore, idu brze, bezbedniji su, tisi su, vise opreme u standardu, veci...ako neko misli da to nije tako, debelo je zaglavio u proslosti.

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 08:53h

totti piše:Ako misliš na B klasu, ona je sve samo ne prostorom mali auto thumbsuph
Nisam rekao da je mali, ali je priznaces podosta manji od Mondea. Zato je i pisalo "relativno malog" relativno u odnosu na Mondeo.

@popovicvl
Tacno, nema generalne, ali zato ima drugih stvari, koje kostaju ko nekada generalna, a rade se za tu istu kilometrazu (zamajci, dizne, pumpe, turbine...).
Da su automobili kvalitetniji generalno gledano, jesu. Ali da te kostaju, kostaju te.
Ne, ne zagovaram tezu: eh to je nekada bilo mnogo bolje, daleko od toga. Kod starih jednostavno nije bilo gomile toga, pa nije ni moglo da se pokvari. Al isto tako niko se danas ne bi odrekao male potrosnje za poveliki auto, stabilnosti u krivini, automatske klime...
Mnoge stvari su se promenile na bolje: zastita karoserije, sami motori (ne racunajuci agregate), brzine danasnjih prosecnih automobila su daleko vece nego nekada, ABS nije ni postojao, o ASR-u ASC-u i slicnom da ne pricamo, daljinsko otkljucavanje je bilo u domenu fantastike i ekstra skupih modela...

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 09:03h

Spoljnim dimenzijama da, sa unutrašnjim prostorom teško ko može da joj parira.
Naravno, ako i dalje mislimo na isti auto :)
Slika

popovicvl

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 10:17h

Naravno, sve se ukomplikovalo zato sto smo se razmazili kao kupci.

Recimo golisavi Mondeo Mk3 sa 2.0 TDDI motorom sa 90 KS, samo osnovna oprema koja podrazumeva klimu, centralnu, ABS i prozori na dugmice moze da pozdere 124ku i 190cu zajedno u broju predjenih kilometara, ali mi hocemo da nam auto bude tih, da nema vibracija, onda mora plivajuci zamajac. Hocemo da potegne >300 Nm, mora turbina da se napumpa. Hocemo udobno, a da lezi kao po sinama, mora multilink. Hocemo klimu, dugmice, aktivne amortizere, senzore i radare, navigacije, grejace...zasto prosto kad moze komplikovano.

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 21:19h

jel moze neko da potvrdi ovo da je orion udobniji od mb190, ne znam ni iz daleka kakvo je podvozje oriona ali savrseno dobro znam kakvo je od mb, meni je taj mb190 udobniji od ovog focusa sto sad vozim, zadnji most focusa osjeca svaku neravninu dok mercedes uopste nije osjecao ako moze neko da se ukljuci da ovo rascitimo
stvar druga, taj mb je bio '83, vozen 5-6 godina i dosadio, idem da ga rjesavam, stavljam na pik, javlja se lik iz bl sa mondeo td limuziom iz 96, koza, klima, sicevi na struju bla bla, ja dodjem, pregledam, stvarno nema mane, sem na par mijesta oko gepeka podigao lak, provozam, nije udoban ko merc al vuce bolje, oba auta isto do registracije, na oba auta nove gume, razlika u cijeni ja njemu plivam 1000 km, ok, 13 godina razlike mondeo sva oprema a razlika 1000 km....parkiramo jedan iza drugog odemo na kafu, gledam ja iz kafane onako bocno oba automobila, mb190 ima jedno 8 puta ljepsu liniju od mondea, ne mogu ga, gadan mi, kazem covjeku da cu se javiti i ne javim se, pa zar za 13 godina nisu mogli napraviti ljepsi auto?
da ne bude da ja nesto blatim forda, meni je to nebitno koja je marka i sutra da mijenjam auto uzeo bih mondea jer se mogu uklopiti u taj novac, ali...
ne slazem se nikako da poslije 124 i 190 mb pravi lose automobile, po meni pravi jednako dobre, imali su nekih modela sa truljavim limom doduse
primjera radi, do skora smo u firmi imali c200cdi 85 kw iz 2001, nekih 6-7 godina svi vozili, ulje mijenjano kad dodje na display niko nije mjerio kilometrazu, jedina greska tail lights svih tih godina i prodan tako, to pisem samo da skontate koliko je nekog bolilo za njegovo odrzavanje, ja sam mjerio potrosnju jer me zanima taj auto moje voznje bez imalo stednje 5,5 kaze board, ml270 cdi iz 2001, jos uvijek u firmi stalno u off roadu, jedno 20 kablova visi ispod njega iskidanih i otkopcanih, kad date kontakt i upalite auto sve lampice ostanu da svijetle, auto ide najnormalnije, nikad nije stao, unutra nema 10 cm kvadratnih da nije izuljano ili propaljeno
c klasa iz 2008 je zamijenila ovu iz 2001, jos je vozi uprava tako da ne mogu da je komentarisem
takodje c klasu iz 2001 je moj drug kupio sa 50 000, presao jos 400 000, vratio sat na 180 000 i prodao, ulje filteri i poneka sijalica, poslije toga je kupio e 270 jos uvijek je kod njega, kupljena sa 180 000, sad ima 350 000, ulje i filteri i relej ksenona rashoda, relej nije kupovan nego popravljen za sitne pare
ja za mb po onom sto sam ja licno dozivio i vidio kod drugih mogu reci samo rijeci hvale
moj focus, pise na satu 175000, nisam provjeravao stvarno stanje, iznutra mu ne bi covjek dao mnogo km, sve je ocuvano nista nije potroseno, mijenjana turbina, pupma i dizne radjeni, zamajac gotov, cim budem imao priliku provjericu stvarno stanje km
mozda je neko presao s focusom 400 000 da nista nije mijenjao, ja ga razumijem da on u to vjeruje, ali ja ne vjerujem

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 21:34h

veljo_81 piše:jel moze neko da potvrdi ovo da je orion udobniji od mb190, ne znam ni iz daleka kakvo je podvozje oriona ali savrseno dobro znam kakvo je od mb, meni je taj mb190 udobniji od ovog focusa sto sad vozim, zadnji most focusa osjeca svaku neravninu dok mercedes uopste nije osjecao ako moze neko da se ukljuci da ovo rascitimo
Kako moze neko da ti potvrdi razliku izmedju dva konkretna auta, gde su oba vec dugo u starom gvozdju?
Aj da ponovim, pisao sam o tacno dva odredjena primerka, sa njihovim cenama, i onim sto pruzaju. Iz toga sam izvukao poredjenje racunajuci i cenu koliko su placeni, i ne vidim ni jedan jedini racionalan razlog da neko kupi 190-ticu, u tom rangu cene, kada za manje para moze da dobije daleko vise auta.

Fokus je daleko tvrdji nego orion, kao uostalom i svi noviji automobili.

Tebi je lepsi 190 od mondea, meni obrnuto, ali to je stvar ukusa i tu nema smisla uopste raspravljati.

Upravo i pricam da je odnos cene izmedju naprimer tog mondea i 190-tice potpuno nerealan i naopak. Sam kazes da je mondeo u daleko boljoj opremi, jaci, bolje ide, veci je, prostraniji...
Po kojoj logici onda ovaj drugi treba da kosta samo 1000 manje?

To da je mb-190 udobniji od mondea mk2 se vec nikako ne mozemo sloziti. Mk3 mozda mada i to jako tesko, ali mk2 nema sanse.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 21:45h

pa valjda neko ima da je vozio oriona i 190, ili neko od mehanicara koji pozna podvozja, ja sam vozio scorpia, za mene obican kramp, ubacim ga u istu grupu sa opel omegom i peugeotom 607, ogromna auta a krampovi
mozda ti vozis po nekim savrseno ravnim cestama, gdje nema izbocina i ulegnuca, gdje nema sahti pa ne osjetis razliku
ta razlika od 500 evrica je zato sto bi ce recimo taj mb koji je stariji prevaliti mnogo vise od tog mondea bez ulaganja, kad sam prodao merca upoznao sam krajnicu, selen, lafet, amortizer, lezaj amortizera, zakretac, torziju, lezajeve, glavcine, poluosovine, setove kvacila, sajle, svakih nekih dijelova motora... nista to nisam znao dok sam vozio mb, velika mana mb-a je sto ne mozes nauciti malo mehanike :)

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 21:52h

veljo_81 piše: ta razlika od 500 evrica je zato sto bi ce recimo taj mb koji je stariji prevaliti mnogo vise od tog mondea bez ulaganja
mislis na ulaganje zbog odrzavanja koznog enterijera i klime? :D

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 22:05h

Slika
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 22:09h

Upravo to sto pricas o "nepokvarljivom" MB je bajka koja nije zasnovana ni na kakavim cinjenicama, vec iskljucivo na "ma mecka je to", "to nemac kad napravi"...

Pogledaj malo gde se kotira MB na ADAC-ovoj listi zadovoljnih kupaca.

Kakve veze ima neki drugi orion sa nekim drugim mb-190? Poredio sam dva vrlo konkretna auta, kupljena u skoro isto vreme, i to sta se dobilo u jednom a sta u drugom slucaju.
Naravno mozda je neko platio krs od oriona 15.000 a neko dobio savrsenu 190-ticu za 5.000, mada nesto sumnjam.

Sto se tice puteva, taj orion je veselo peglao, po autoputevima, lokalnim drumovima, dobro je zapamtio stari put do Subotice, put do Kragujevca mu je bio ko da skocimo do trafike (skoro uvek idem starim putem), a prilicno cesto (barem 4-5 puta godisnje) je isao za Savnik, pa onda jos malo dalje, do prilicno zabacenih sela koje se zovu Duzi, Godijelja... i pri tom naravno nema ni "A" od asfalta do njega. A ni put od Zabljaka do Savnika nije bio kao danas, vec 30-tak kilometara uskog rupicastog asfalta.
Tako da nisam vozio po putevima bez rupa, a tokom 90-tih, ni autoput bas nije bio bez njih, o Bg ulicama i "magistralama" da ne pricam.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 22:26h

ja samo znam da su mi dosadile ove reklame za mercedes na tv-u, ne mozes normalno fudbal da pogledas od njih

Iosis
VIP
Poruka: 8417
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 16. sep. 2013. u 23:04h

Druže Bole, nemo' džaba da pokušavaš ubjediti bosanca da njemački auto nije najbolji ili da ima i drugih dobrih auta. :D
Ja samo tamo odrastao, ne vrjedi nikakva priča da bi to postigao. :D

Doduše to vrjedi i u Srbiji, ali je u Bosni to 100x više. :D

Samo ne znam kako mene taj virus nije zahvatio, izgle'a ja neki izrod. :ford: :vid budale:
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

mbole

Poruka od mbole » utorak, 17. sep. 2013. u 00:33h

Vidis prema jednoj studiji mislilo se da je taj prvi bosanski gen vezan iskljucivo za dvojku, a ono, moguce je da ima on sireg uticaja :)
Bice da nisu stigli da to do kraja istraze, poumirali su od smeha vec kod ovog saznanja.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 17. sep. 2013. u 00:44h

1. Golf 2
2.
3.
4.
5. Mercedes, Audi i BMW
6. ostali Golfovi i Passat
7. Audi 80
8.
.
.
.
99.
100. ostali... mrgreen
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 17. sep. 2013. u 07:51h

Dok si mogao da uporedis domace aute tokom 80tih u Jugoslaviji, moglo se reci da je Golf jedinica i "dvica" bili bolji od Opela IDA, Fice, Zastave, Yuga, Floride i ostalih Reno-a 4ki, Ladi, Pezejaca, po nekog posleratnog Fiata (Regata je bila A330-300). Posebna grupa "der Gastarbeiter" dolazili su u domovinu sa 123kom ili nekom Ford Granadom ili Opel Commodore...

Dokazalo se tokom rata 90tih da guta sve, kao i svaki dizel toga vremena, nista manje, nista vise od drugih. Benzina je bilo na bonove ili krv, a neka splacina se uvek mogla naci. Moze se reci da je jadne bosance tokom rata i kriznih godina spasio sto se tice prevoza, sto bi mogao i svaki drugi slican auto. Delova svuda, cela fabrika je bila tu, godinama se navuklo delova da je svaki radnik imao bar jos jedan polu proizvod kuci u obliku Golfa.

Jednostavno taj auto nije imao sa cim da se uporedi na nasim prostorima, prosto nije imao konkurenciju, a vec preko, prosecan auto. Kao i danas. Ja bih rekao i "das volkswagen" ili u prevodu narodnjacko vozilo.

Sve ostalo su mitovi i legende koje ce se prepricavati u narodnim pesmama, "Kad je moj babo imao Golfa e to je bilo dizlo..."

mbole

Poruka od mbole » utorak, 17. sep. 2013. u 13:31h

Secam se i dan danas kad sam na Bubanj Potoku video jedno pored drugog:
Pasat
Rover (ne secam se tacnog modela ali veliki rover)
Volvo S80

Svi priblizno istog godista i kilometraze, svi u priblizno istoj opremi, i svi iste cene. Koliko me pamcenje sluzi radilo se o 12.000 Eur (bili su prilicno mladi, reda 3-4 godine).
Samo nemoj neko da mi kaze da S80 i Pasat spadaju u isti kos. Rover je na ovim prostorima slabo poznat i zastupljen, al ono je limuzincina. Klasican Engleski dizajn, bar na izgled perfektan, ispod suknje mehanika BMW-a.
To ima samo u Srbistanu, Bosni, a mozda i u ostatku Ex Yu.

Sto bi rekli, Vagen.. to nije auto, to je stanje svesti :)
Skoro mi je burazer iz Podgorice objasnjavao kako super izgleda novi Pasat. Kad sam mu pokazao izgled sad vec matorog Mondea 4, neke stvari su mu postale jasnije :) (pricali smo samo o izgledu, nismo se ni dotakli ostatka auta). Jednostavno on to nikad nije ni gledao. Vagen (grupa), Mecka, eventualno BMW su automobili, ovo ostalo, ne vredi gledati.

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 17. sep. 2013. u 13:52h

Ja iskreno ne bih voleo da svi sad odjednom voze Ford. Mozda ima neke prednosti u svemu tome, ali neka ostanu fordovi na ovom broju kao danas, tj. <3% cini mi se.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 17. sep. 2013. u 14:12h

Daleko od toga da svi treba da voze Forda i daleko od toga da svakome odgovara Ford. Meni odgovara, a nekome drugom sigurno ne. Svaki auto (kao i vecina stvari u zivotu) je stvar kompromisa.
Nekome je bitan izgled, nekome performanse, nekome potrosnja, nekome dal moze da spakuje zamrzivac u gepek, nekome cena...
Samo je pitanje na cemu pravimo kompromis, posto "mali, malecki, japanski kanister od 25 litara" jednostavno ne postoji.
Kad bi postojao idealan auto, ostali ne bi ni postojali.

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » sreda, 18. sep. 2013. u 13:57h

stupio u kontakt sa vlasnikom.. kaže dovest će pola kubika-kubik kamena i nasipat..
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 18. sep. 2013. u 14:32h

Nije mi jasno šta će nasipat kamenjem?
Tebi je malo zaoro travnjaka, to malo poravnat i trava ponovo raste, samo teško će iz kamena narast.
Ostalo što je iscurilo ulje, uzeti taj humus skinuti, 15 - max 25 cm i staviti novi humus, tj. može i neku zemlju iz njive da zamjeni to što je zagađeno uljem.

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » sreda, 18. sep. 2013. u 14:46h

popovicvl piše:Da se ne lazemo, danas (u zadnjoj deceniji) automobili su daleko kvalitetniji. Te price kako je nakad sve bilo bolje, nije. Danas bilo koji auto srednje klase (C,D i E klase) prebacuje 500 000 minimum, a cesto 600-700 i vise, to nekad nije moglo bez generalne, da se razumemo bez generalne.

Danas kad jedan Mondeo star 10 godina uleti u dzigerice Sierri ili Granadi, sahrani je. Auti trose manje, imaju manje motore, idu brze, bezbedniji su, tisi su, vise opreme u standardu, veci...ako neko misli da to nije tako, debelo je zaglavio u proslosti.
Şvaka čast,u pravu si 100% thumbsuph
A kad vec spominjete VW
Pre neki mesec isteram ja na bubanj potok moju Toyotu Carinu E 2.0 16v iz 1995god. i parkiram se pored Golfa 2 1,6b iz 1988god. Toyota pocinkovana,bez trunke
korozije,enterijer kao nov,plišani.Vazdušni jastuk za vozača,klima,4x el podizači,CB,sve na dugme,grejači muda itd. Cena 1100e jer mi treba lova i ističe registracija pa reko ajde.Pored mene taj jadni Golf kome je pola patosa istrulilo i trazi covek 1000e! Još mi kaže "gde brate satade pored mene sa takvim autom i tom cenom?" Znate šta je bilo do kraja dana? Prodao je golfa za 800e a meni neki nakupci nudili 700 za tojotu i nisam je ni prodao,vozim je i vozicu je.Auto je udobniji od bilo kog VW-a i brži od GTI-a a troši oko 10-12 plina. O opremi necu da ga poredim sa švabama.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“