SAAB ode u stečaj!
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 13531
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: SAAB ode u stečaj!
Samo da objasnim par stvari, onda moram da idem.
Sto se tice problema u Americkoj auto-industriji, ako ne verujes meni lepo procitaj onu knjigu koju sam ti preporucio. Bill Vlasic je novinar NY Timesa i napisao je nekoliko odlicnih knjiga. Veoma je detaljan i sve cinjenice je pokrio dokazima. Ako te interesuje takodje je napisao i super knjigu o "saradnji" Daimlera i Chryslera, zove se "Taken For a Ride".
Sto se tice razvijanja snage po litri i slicno, evo uzecu primer dva Focusa, koji su identicni za oba kontinenta osim po motorima. Evo EU Focus ima 1.6L motor sa 125 hp (i to je onaj mocniji, postoji i onaj od samo 105 hp). To je 78 hp po litri. I zasto je sad to impresivnije od USA Focusa koji ima 2.0L motor sa 160 hp (80 hp po litri)?
Ili recimo Mondeo, najmocniji 1.8L model ima 129 hp (a postoje verzije i od 108 hp i 123 hp). To je 71 hp po litri. Njegov Americki rodjak (Ford Fusion) razvija 175 hp iz 2.5L motora (70 hp po litri). S tim sto je ovaj 2.5L motor poprilicno star i dobice povecanje snage u Januaru 2012.
Sto se tice potrosnje, naravno da ce ovaj 1.8L trosi manje od ovog 2.5L, ali usporedi motore po klasama i videces da razlike i nema.
Ameri cak i za dizele imaju odgovor - zove se "hybrid". Koliko evropskih dizela sa 190 hp trosi 5.5 litara gradske voznje kao Fusion hybrid?
Tako ako cemo porediti potrosnju onda se treba porediti apples to apples, ne Mondeo 2.0L dizel sa Fusion 3.5L.
Sto se tice kvaliteta, opet, JD Powers je najrealniji. Oni svake godine rade ispitivanja sa vlasnicima vozila. A to da je JD Powers nerealan zato sto je Americka firma ... istu stvar mogu i ja reci i za Auto Bild.
A drugo, procitaj malo recimo Car & Driver, Motor Trend, Road & Track (koji su najpopularniji Americki auto magazini) pa ces videti da uopste nisu naklonjeni domacim proizvodima, dosta vise su naklonjeni importima. Motor Trend recimo, Ford ima najbolju liniju vozila u Americi, a oni iskritikuju vecinu njegovih proizvoda i to zbog gluposti. Po njima Fordovi su losi jer je Sync sistem komplikovan ... Pa ako si seljak koji ne zna da koristi elektroniku onda kupi auto bez Sync i problem resen.
I jos samo nesto da spomenem: Americko trziste je drugo najvece na svetu, odmah iza Kine i nema te kompanije koja nebi pozelela da prodaje vozila ovde. Fiat je usao u saradnju sa Chryslerom samo zbog Americkog trzista. U Americi opstaju samo najjaci brendovi. Nema Francuza uopste (Renault, Peugeot, Citroen), nema ni slabijih Nemaca (Opel je propao posle 6 meseci), Volkswagen nudi samo najmocnije i najbolje modele (Golf je najmanji i najjeftiniji VW u Americi i ima standardan 2.5L motor), tako je i sa luksuznim brendovima (Mercedes, BMW, Audi), a Italijani (Fiat, Alfa i Lancia) se tek sada probijaju zahvaljujuci saradnji sa Chryslerom. Svi su oni (i Francuzi i Italijani i manji Nemci) nekada bili na Americkom trzistu, ali su propali zbog jake konkurencije. Plus u Evropi jos uvek vozila prodaju Dacia, Lada, Kineske kompanije, a do pre koju godinu i nasa Zastava je prodavala aute tamo. Uz sve to, kod vas u Evropi Japanci i Korejanci tek sada postaju bas zastupljeni. To ti sve govori kakva je konkurencija na kom kontinentu.
Sto se tice problema u Americkoj auto-industriji, ako ne verujes meni lepo procitaj onu knjigu koju sam ti preporucio. Bill Vlasic je novinar NY Timesa i napisao je nekoliko odlicnih knjiga. Veoma je detaljan i sve cinjenice je pokrio dokazima. Ako te interesuje takodje je napisao i super knjigu o "saradnji" Daimlera i Chryslera, zove se "Taken For a Ride".
Sto se tice razvijanja snage po litri i slicno, evo uzecu primer dva Focusa, koji su identicni za oba kontinenta osim po motorima. Evo EU Focus ima 1.6L motor sa 125 hp (i to je onaj mocniji, postoji i onaj od samo 105 hp). To je 78 hp po litri. I zasto je sad to impresivnije od USA Focusa koji ima 2.0L motor sa 160 hp (80 hp po litri)?
Ili recimo Mondeo, najmocniji 1.8L model ima 129 hp (a postoje verzije i od 108 hp i 123 hp). To je 71 hp po litri. Njegov Americki rodjak (Ford Fusion) razvija 175 hp iz 2.5L motora (70 hp po litri). S tim sto je ovaj 2.5L motor poprilicno star i dobice povecanje snage u Januaru 2012.
Sto se tice potrosnje, naravno da ce ovaj 1.8L trosi manje od ovog 2.5L, ali usporedi motore po klasama i videces da razlike i nema.
Ameri cak i za dizele imaju odgovor - zove se "hybrid". Koliko evropskih dizela sa 190 hp trosi 5.5 litara gradske voznje kao Fusion hybrid?
Tako ako cemo porediti potrosnju onda se treba porediti apples to apples, ne Mondeo 2.0L dizel sa Fusion 3.5L.
Sto se tice kvaliteta, opet, JD Powers je najrealniji. Oni svake godine rade ispitivanja sa vlasnicima vozila. A to da je JD Powers nerealan zato sto je Americka firma ... istu stvar mogu i ja reci i za Auto Bild.
A drugo, procitaj malo recimo Car & Driver, Motor Trend, Road & Track (koji su najpopularniji Americki auto magazini) pa ces videti da uopste nisu naklonjeni domacim proizvodima, dosta vise su naklonjeni importima. Motor Trend recimo, Ford ima najbolju liniju vozila u Americi, a oni iskritikuju vecinu njegovih proizvoda i to zbog gluposti. Po njima Fordovi su losi jer je Sync sistem komplikovan ... Pa ako si seljak koji ne zna da koristi elektroniku onda kupi auto bez Sync i problem resen.
I jos samo nesto da spomenem: Americko trziste je drugo najvece na svetu, odmah iza Kine i nema te kompanije koja nebi pozelela da prodaje vozila ovde. Fiat je usao u saradnju sa Chryslerom samo zbog Americkog trzista. U Americi opstaju samo najjaci brendovi. Nema Francuza uopste (Renault, Peugeot, Citroen), nema ni slabijih Nemaca (Opel je propao posle 6 meseci), Volkswagen nudi samo najmocnije i najbolje modele (Golf je najmanji i najjeftiniji VW u Americi i ima standardan 2.5L motor), tako je i sa luksuznim brendovima (Mercedes, BMW, Audi), a Italijani (Fiat, Alfa i Lancia) se tek sada probijaju zahvaljujuci saradnji sa Chryslerom. Svi su oni (i Francuzi i Italijani i manji Nemci) nekada bili na Americkom trzistu, ali su propali zbog jake konkurencije. Plus u Evropi jos uvek vozila prodaju Dacia, Lada, Kineske kompanije, a do pre koju godinu i nasa Zastava je prodavala aute tamo. Uz sve to, kod vas u Evropi Japanci i Korejanci tek sada postaju bas zastupljeni. To ti sve govori kakva je konkurencija na kom kontinentu.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Auto BIldova lista najpouzdanijih modela pokazuje koliko su pouzdani Japanci i Koreanci a ne Nijemci, pa toliko o realnosti. A s druge strane poslao sam ti TUV izvjestaj koji pokazuje to isto. Tamo mozes da vidis da je Ford godinama u zlatnoj sredini (oni ga ipak smatraju njemackom markom a ne americkom jer se americki modeli tamo i ne prodaju) i ako je sta realno onda je to TUV koji se u svojoj istoriji suocavao sa optuzbama da je nerealan prema njemackim proizvodjacima odnosno da ih previse kritikuje.A to da je JD Powers nerealan zato sto je Americka firma ... istu stvar mogu i ja reci i za Auto Bild.
Sto se tice problema u Americkoj auto-industriji, ako ne verujes meni lepo procitaj onu knjigu koju sam ti preporucio. Bill Vlasic je novinar NY Timesa i napisao je nekoliko odlicnih knjiga. Veoma je detaljan i sve cinjenice je pokrio dokazima.
Ma nije da ja tebi ne vjerujem druze samo ja nisam svoje tvrdnje crpio samo iz jedne knjige vec godinama prateci sve informaije na Bloomberg, Reutersu, NYSE i iz finansijskih i izvjestaja o poslovanju (sto je dio mog posla). Kad govorimo o americkoj industriji cinjenica je da oni vise nisu tehnoloski prvaci u mnogo cemu a bili su. Ako cemo pricati o knjigama evo i tebi jedna koju sam ja procitao, a napisao je jedan veoma poznati americki novinar http://books.google.ba/books?id=3LAr-jj ... &q&f=false. Ako je procitas vidjeces da je BMW ideal poslovanja, finansijske odrzivosti, razvoja, inovacija, tehnologije, statusa i jos mnogo cega ne samo za automobilisticku industriju vec za sve korporacije uopste. A ti kazes da je svaka americka auto kompanija ispred sve i jednog drugog proizvodjaca automobila po kvalitetu, potrosnji, tehnologiji, pouzdanosti, upotrebljenim inovacijama, luksuzu i svemu ostalom makar on bio jedan Mercedes, Honda, BMW, Audi, VW i sta ti ja znam. To je stvarno jedno jako smjelo glediste i ja to ne bih komentarisao. Vidim da zivis u SAD i da preferiras americke automobile, ali mislim da si nerealan po pitanju toga. Ja ne kazem da je nesto bolje samo zato sto je americko ili ne znam ni ja cije. Ne dozvoljam luksuz sebi da budem iskljuciv. Sve je promjenjivo i sve moze da se okrene za cas. Ja sve kriticki posmatram i sve stavljam pod lupu tako da sto se mene tice nema vjecno dobrih i najboljih.
Americka industrija uopste je decenijama bila pojam i vrhunac svjetske privrede i tehnoligije ali danas to vise nije (unazad nekoliko decenija vec - odnosno jeste jos uvijek u industriji naoruzanja). To i oni sami priznaju. Previse su se okrenuli finansijskom mesetarenju i izmisljanju nerealnih finansijkih derivata koji su toliko otisli od zivota i stvarnosti da se sve to srusilo kao kula od karata pa je drzava morala da investira 1000 milijardi dolara u par banaka i proizvodjaca automobila. Cega je naravno posredno zrtva bio na kraju i SAAB.
Ima ih naravno (skoro svi premium automobili sa 200 KS i 450 do 500 Nm toliko trose i to samo sa primjenom stop start tehnologije), ali moras znati da za dizele snaga i nije toliko bitna vec enormni obrtni momenat koji proizvode od malih obrtaja. Hybridna tehnologija ni izbliza nije toliko uzela maha u primjeni tako da su ti automobili i dalje preteski zbog masivnih baterija koje moraju sa sobom da vuku. Jesu super za gradsku voznju i stvarno malo trose ali stavi bilo koji takav automobil uz neki moderni dizel i vidjeces koliko ce da ga ostavi. Vjerovatno bih ga i ja sa svojim Mondeom sa 130 KS ali sa 330 Nm ostavio (ubrzanje od 0 do 100 km/h 9,7 sec). Zbog toga ne mozes ni da poredis danasnje dizele sa hybridima. Njihova snaga, brzina i doseg su jednostavno nedostizni za danasnju hybridnu tehnologiju. Mada kada bismo poredili i benzinske motore vidio bi da americki vise trose (evo samo primjer genijalnih FSI motora VW koji trose stvarno malo goriva - Golf GTI sa 200 KS FSI motorom mozes da vozis sa 6 do 7 litara normalne voznje). Naravno struja i hybridi su buducnost ali na to cemo da pricekamo jos neko vrijeme. Eto GM je napravio genijalan elektro automobil EV1 koji je naftni lobi jednostavno samljeo u presama i bacio na auto otpade jer su prijetili da u skorijoj buducnosti potpuno izbace konvencionalne motore na benzin. Ali kako bi onda oni morali da zaradjuju. Ko bi vise kupovao one blesavo velike automobile koji gutaju gorivo. I sam si rekao da su sada cijene benzina u americi velike ali niko nece da proda ili se rijesi pick up ili SUV i vozi malu mazdu ili fieste. Navike se sporo mijenjaju. Ali na kraju koliko znam prvaci u hybridnoj tehnologiji u praksi su japanci a ne ameri. Toyota Prius i Honda Insight. Tako da ameri nemaju odgovor na dizele vec opet japanci.Koliko evropskih dizela sa 190 hp trosi 5.5 litara gradske voznje kao Fusion hybrid?
Sve tacno si rekao ali stvarno ne znam kakve to ima veze sa americkom premoci u tehnologiji.Naravno niti sa ovim sto mi pricamo. To samo dokazuje da Ameri vole luksuz i imaju svoje vidjenje stila i zivota potpuno drugachije od evropskih kupaca. To ne znaci da su njihova vozila tehnoloski napredna ako su luksuzno opremljena (vidjao sam americke automobile koji i dalje imaju krute zadnje osovine kao Tamici kao i sto jos masa njih ima neku vrstu karburatorskih motora). Japanci i koreanci su oduvijek bili na evropskim trzistima i bili su zastupljeni u solidnom procentu. Mada ne znam zasto mislis da je Dacia los brend (prilicno pouzdan i dobar automobil za nase puteve namjenski napravljen za lose uslove) mada kako vrijeme odmice trazice se i u americi takvi automobili. Jednostavni, mali, pouzdani i kvalitetni a ne ogromni (no replacement for cubic displacement) i nakrcani luksuznim stvarima koji sve redom trose mnogo goriva (ne kazu dzaba izvjestaji UN-a da ameri trose 22% svjetske energije).I jos samo nesto da spomenem: Americko trziste je drugo najvece na svetu, odmah iza Kine i nema te kompanije koja nebi pozelela da prodaje vozila ovde. Fiat je usao u saradnju sa Chryslerom samo zbog Americkog trzista. U Americi opstaju samo najjaci brendovi. Nema Francuza uopste (Renault, Peugeot, Citroen), nema ni slabijih Nemaca (Opel je propao posle 6 meseci), Volkswagen nudi samo najmocnije i najbolje modele (Golf je najmanji i najjeftiniji VW u Americi i ima standardan 2.5L motor), tako je i sa luksuznim brendovima (Mercedes, BMW, Audi), a Italijani (Fiat, Alfa i Lancia) se tek sada probijaju zahvaljujuci saradnji sa Chryslerom. Svi su oni (i Francuzi i Italijani i manji Nemci) nekada bili na Americkom trzistu, ali su propali zbog jake konkurencije. Plus u Evropi jos uvek vozila prodaju Dacia, Lada, Kineske kompanije, a do pre koju godinu i nasa Zastava je prodavala aute tamo. Uz sve to, kod vas u Evropi Japanci i Korejanci tek sada postaju bas zastupljeni. To ti sve govori kakva je konkurencija na kom kontinentu.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
By the way Srecna Nova Godina svima
. Sve najbolje i mnogo zdravlja i srece.

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- Talladega_500
- Yankee
JD Powers radi izvestaje o kvalitetu za Americko trziste, a Auto Bild za Evropsko. Eto razloga zasto se njihovi brojevi ne slazu.
Gledam ovu Auto Bild listu ... Hyundai prvi. Hyundai jeste napredovao mnogo, ali u Americi oni jos nisu ni blizu samog vrha.
Audi treci ... Auto koji ima najvise problema sa elektronikom u Americi.
Mitsubishi sesti ... Mitsubishi je u Americi samo dno, to kupuju samo oni koji nemaju $$$ za bilo sta drugo. Secam se pre par godina sa vozio 3 godine star Mitsubishi Mirage jednog prijatelja, imao je ispod 50,000 milja na satu ... Covece taj auto se raspadao u voznji, moja 18 godina stara Toyota Camry sa 180,000 milja na satu je stabilnija.
Sto se tice BMW-a, oni jesu jedna ozbiljna kompanija koju cenim (ali nikako ne volim dizajn njihovih auta), ali mislim da nema smisla porediti BMW sa Fordom i Chevroletom i slicnima. Dao sam ti primer poredjenja apples to apples u slucaju dva Focusa i Mondeo i Fusiona. Uvideo si i sam da EU Ford ne razvija nista vise snage od Americkih Fordova. Isto je i sa potrosnjom. Ja imam dizela u Srbiji i znam kako se ponasa u voznji i koliko trosi. Ali takodje znam da on nema ni "p" od performanci u njemu. Jednom na kratko sam se vozio u Hondi CR-Z, koji je hybrid sa 120 hp ... To je neverovatno koliko taj auto je zabavan za voznju i kako savladava krivine, i opet i pored svega toga i dalje ne trosi vise od 6 litara gradske voznje. Licno bi uvek uzeo tako nesto, barem ovde u Americi, pre Golfa dizela (koga imam u Srbiji).
Sto se tice samih hybrida, Toyota jeste lider u toj kategoriji, ali Ford je prestigao Hondu i sada je drugi (Insight je ogromno razocarenje, kao i sve novije Honde). Sta-vise, u onim klasama gde Ford ima svoje hybrid predstavnike (Fusion mid-size sedan, Escape small SUV) je cak i bolji od Toyotinih predstavnika. Ali eto Toyota ima Prius pa samim tim je i lider u klasi.
I same performance u Evropi su smesne (bez uvrede). Vama u Evropi ubrzanje do 100 km/h za ispod 10 sekundi i 200 hp je nesto posebno, a ovde u Americi obicni minivanovi teski 2 tone imaju bolje brojeve. Da bi dobio performance u Evropi moras da kupujes neki skupoceni super-auto.
Da kazem rec-dve i o samoj tehnologiji. Samo zato sto je neko izmislio nesto novo ne znaci automatski da je to odlicno i da automatski cini boljim automobilom. Evo Mustang Boss 302 i dalje koristi rear axle suspenziju (neznam kako se kaze na nasem). I opet je i sa tim brzi na bilo kojoj stazi nego BMW M3 (koji je usput $25,000 skuplji). I koja korist BMW-u sto ima moderniju tehnologiju? Slican slucaj i sa Volkswagenovim 1.4L TSI motorom. Koja korist sva ta tehnologija kada se toliko kvari?
Sto se tice malih auta u Americi, mislim da potraga za njima nikad nece biti visoka. Kao sto sam spomenuo na jednoj od prethodnih stranica, cak i kad su Ameriku pogodile najvece cene goriva u istoriji dinosaurus i gas-guzzler Ford Explorer je bio bolje prodavan od bilo kog malog auta.
Jednostavno Evropa ima odlicne manje aute i odlicne dizel motore, ali kada usporedis apples to apples Americki proizvod nije nista losiji iako je pri tom daleko jeftiniji. Evropa sigurno ima bolje manje aute kao i manje ekonomicne motore, sto je i ocekivano s obzirom kakva je situacija u Evropi sa cenama goriva i registracije, a kakva u Americi. Ali u onim klasama gde Ameri imaju svoje predstavnik siguran sam da nisu nista losiji od Evropskih vozila, sta-vise, mislim da su i bolji iako su znacajno jeftiniji. A svabe po obicaju prvo moraju debelo naplatiti za "German Engineering" pa tek onda za sve ostalo.
Sretna Nova Godina i tebi i sve najbolje zelim.
Gledam ovu Auto Bild listu ... Hyundai prvi. Hyundai jeste napredovao mnogo, ali u Americi oni jos nisu ni blizu samog vrha.
Audi treci ... Auto koji ima najvise problema sa elektronikom u Americi.
Mitsubishi sesti ... Mitsubishi je u Americi samo dno, to kupuju samo oni koji nemaju $$$ za bilo sta drugo. Secam se pre par godina sa vozio 3 godine star Mitsubishi Mirage jednog prijatelja, imao je ispod 50,000 milja na satu ... Covece taj auto se raspadao u voznji, moja 18 godina stara Toyota Camry sa 180,000 milja na satu je stabilnija.
Sto se tice BMW-a, oni jesu jedna ozbiljna kompanija koju cenim (ali nikako ne volim dizajn njihovih auta), ali mislim da nema smisla porediti BMW sa Fordom i Chevroletom i slicnima. Dao sam ti primer poredjenja apples to apples u slucaju dva Focusa i Mondeo i Fusiona. Uvideo si i sam da EU Ford ne razvija nista vise snage od Americkih Fordova. Isto je i sa potrosnjom. Ja imam dizela u Srbiji i znam kako se ponasa u voznji i koliko trosi. Ali takodje znam da on nema ni "p" od performanci u njemu. Jednom na kratko sam se vozio u Hondi CR-Z, koji je hybrid sa 120 hp ... To je neverovatno koliko taj auto je zabavan za voznju i kako savladava krivine, i opet i pored svega toga i dalje ne trosi vise od 6 litara gradske voznje. Licno bi uvek uzeo tako nesto, barem ovde u Americi, pre Golfa dizela (koga imam u Srbiji).
Sto se tice samih hybrida, Toyota jeste lider u toj kategoriji, ali Ford je prestigao Hondu i sada je drugi (Insight je ogromno razocarenje, kao i sve novije Honde). Sta-vise, u onim klasama gde Ford ima svoje hybrid predstavnike (Fusion mid-size sedan, Escape small SUV) je cak i bolji od Toyotinih predstavnika. Ali eto Toyota ima Prius pa samim tim je i lider u klasi.
I same performance u Evropi su smesne (bez uvrede). Vama u Evropi ubrzanje do 100 km/h za ispod 10 sekundi i 200 hp je nesto posebno, a ovde u Americi obicni minivanovi teski 2 tone imaju bolje brojeve. Da bi dobio performance u Evropi moras da kupujes neki skupoceni super-auto.
Da kazem rec-dve i o samoj tehnologiji. Samo zato sto je neko izmislio nesto novo ne znaci automatski da je to odlicno i da automatski cini boljim automobilom. Evo Mustang Boss 302 i dalje koristi rear axle suspenziju (neznam kako se kaze na nasem). I opet je i sa tim brzi na bilo kojoj stazi nego BMW M3 (koji je usput $25,000 skuplji). I koja korist BMW-u sto ima moderniju tehnologiju? Slican slucaj i sa Volkswagenovim 1.4L TSI motorom. Koja korist sva ta tehnologija kada se toliko kvari?
Sto se tice malih auta u Americi, mislim da potraga za njima nikad nece biti visoka. Kao sto sam spomenuo na jednoj od prethodnih stranica, cak i kad su Ameriku pogodile najvece cene goriva u istoriji dinosaurus i gas-guzzler Ford Explorer je bio bolje prodavan od bilo kog malog auta.
Jednostavno Evropa ima odlicne manje aute i odlicne dizel motore, ali kada usporedis apples to apples Americki proizvod nije nista losiji iako je pri tom daleko jeftiniji. Evropa sigurno ima bolje manje aute kao i manje ekonomicne motore, sto je i ocekivano s obzirom kakva je situacija u Evropi sa cenama goriva i registracije, a kakva u Americi. Ali u onim klasama gde Ameri imaju svoje predstavnik siguran sam da nisu nista losiji od Evropskih vozila, sta-vise, mislim da su i bolji iako su znacajno jeftiniji. A svabe po obicaju prvo moraju debelo naplatiti za "German Engineering" pa tek onda za sve ostalo.
Sretna Nova Godina i tebi i sve najbolje zelim.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
-
Dobro na kraju Ford jeste americka firma i ne mozes da kazes da su potpuno drugachiji modeli u americi i evropi. Ja sam pricao o premoci americke tehnologije u auto industriji o kojoj si ti pricao. I ja bih licno uzeo hybrid ako ces iskreno ali se ovdje jos uvijek i ne prodaje (sem toyote prius) ali kako nemam para za prius ipak je dizel ono sto mi je opcija s obzirom na moje potrebe. Ne znam za tvoje vozilo i performance ali mnogi danasnji dizeli su malo je reci zabavni za voznju. Common rail tehnologija je zaista dala novi zivot dizelima i em sto su zadrzali stedljivost povecana je snaga obrtni momenat i odziv na gas. Mene licno kod mog mondeoa (kao i kod ostalih slicnih dizela) odusevljavaju medjuubrzanja i kako povlaci iz malih obrtaja. Auto moze da ide preko 200 ladno i za jedan porodicni automobil tolike velicine ubrzava ispod 10 sec sto je sasvim pristojno. Pri tome ne trosi vise od 7 litara goriva.ali mislim da nema smisla porediti BMW sa Fordom i Chevroletom i slicnima. Dao sam ti primer poredjenja apples to apples u slucaju dva Focusa i Mondeo i Fusiona. Uvideo si i sam da EU Ford ne razvija nista vise snage od Americkih Fordova. Isto je i sa potrosnjom. Ja imam dizela u Srbiji i znam kako se ponasa u voznji i koliko trosi. Ali takodje znam da on nema ni "p" od performanci u njemu. Jednom na kratko sam se vozio u Hondi CR-Z, koji je hybrid sa 120 hp ... To je neverovatno koliko taj auto je zabavan za voznju i kako savladava krivine, i opet i pored svega toga i dalje ne trosi vise od 6 litara gradske voznje. Licno bi uvek uzeo tako nesto, barem ovde u Americi, pre Golfa dizela (koga imam u Srbiji).
Za cijenu se slazem u potpunosti i kao sto sam vec rekao BMW X6 sa 4.4 litrenim motorom je skuplji u Beogradu 40% nego u SAD i znam da su tamo automobili sa 300 i vise KS mnogo jeftiniji nego ovdje kod nas. Zasto je to tako iskreno receno nemam pojma.I same performance u Evropi su smesne (bez uvrede). Vama u Evropi ubrzanje do 100 km/h za ispod 10 sekundi i 200 hp je nesto posebno, a ovde u Americi obicni minivanovi teski 2 tone imaju bolje brojeve. Da bi dobio performance u Evropi moras da kupujes neki skupoceni super-auto.
BMW M3 je klasu ispod Mustanga po velicini i cijeni. On ima petolitreni motor sa 440KS dok to BMW izvlaci iz cetiri litre (tacnije ima 430 KS). Nisan GTR ima preko 500 KS i podere svakog Forda Mustanga u bilo kojem segmentu a tu snagu izvlaci iz 3,8 litara (kao i porsche uostalom). Kad pominjem porsche i on ima potpuno zastarjeli koncept motora iza zadnje osovine ali je u svemu ostalom drugom i te kako napredan, sto se i vidi po rezultatima na stazama. Ne znam odakle ti podatak da se svaka nova tehnologija toliko kvari. Naravno kvarova ima ali da je to toliko da upotreba noovih tehnologija nema smisla je jednostavno smijesno. 1.4 TSI motor je koliko znam pouzdan i dobro se pokazao dosada. Kao i fiatov multiair. Kao i BMW-ov valvetronic.. Samo zato sto je neko izmislio nesto novo ne znaci automatski da je to odlicno i da automatski cini boljim automobilom. Evo Mustang Boss 302 i dalje koristi rear axle suspenziju (neznam kako se kaze na nasem). I opet je i sa tim brzi na bilo kojoj stazi nego BMW M3 (koji je usput $25,000 skuplji). I koja korist BMW-u sto ima moderniju tehnologiju? Slican slucaj i sa Volkswagenovim 1.4L TSI motorom. Koja korist sva ta tehnologija kada se toliko kvari?
Evropa sigurno ima bolje manje aute kao i manje ekonomicne motore, sto je i ocekivano s obzirom kakva je situacija u Evropi sa cenama goriva i registracije, a kakva u Americi.
E to je druze moj razlika izmedju evrope i amerike. Amerika ima mnogo nafte i jeftinih energenata (sto iz svojih izvora sto vodjenjem ratova za energetske izvore) i naravno da ih toliko ne interesuje razvoj primjenjivih stedljivih tehnologija dok god toga ima u izobilju i jeftino. Odnosno da budem precizniji interesuje ih i oni su to odavno razvili ali ne daju da se to previse upotrebljava i razvija.
Americka auta nisu bolja od evropskih ali je tacno da nisu toliko losija kolika je razlika u cijeni izmedju tih automobila. Tako da ja i mislim da BMW M3 nije toliko bolji od Mustanga 302 da bi se opravdala razlika u cijeni od 25000$ izmedju ta dva auta.
- Talladega_500
- Yankee
@bojcistv,
Za ove stvari koje se slazemo nema potrebe da komentarisem, ali evo iznecu par stvari u kojima se ne slazemo.
Slazem se da su dizeli dosta napredovali u zadnjih 20 godina, ali i dalje nebi rekao da su zabavni za voznju. U gradu su ok, meni recimo voznja mog Golfa po Beogradu je bila sasvim ok, nisam imao mnogo zamerki.
Problem je kad izadjem na auto-put, a ovde u Americi je sve povezano auto-putevima, ja proveden 80% svoje voznje na auto-putu gde ima 3-4 linije.
I to mislim da je kljucna razlika jer na autoputu i Golf 1.9L dizel na Balkanu i Mustang 3.8L u Americi trose gotovo isto. Mozda zvuci smesno pa evo da objasnim. Uzecu jednu prosecu brzinu, ajmo reci 120 km/h. Golf na 120 km/h se vrti na 3,000 RPM, bucan je ko traktor i trosi preko 7 litara dizela. Mustang na 120 km/h se vrti na oko 2,000 RPM, nije nista bucniji na auto-putu kao u gradu i trosi oko 7.5 litara. Plus putevi u Americi imaju po 3-4 linije u svakom pravcu tako da nema mnogo kocenja i skretanja. Tako da stavim cruise control na 120 km/h. Tako da meni u Americi se nikako ne isplati voziti dizela. Pre svega treba platiti premium cenu za njega i treba platiti premium cenu za gorivo (dizel je dosta skuplji od benzina u Americi), a opet potrosnja nije bas znacajna.
Tako da na kraju ja za $24,000 mogu voziti Golf TDI sa 140 hp ili mogu voziti Mustang sa 305 hp ... Da vozim vecinu vremena u gradu dizel bi mi svakako bio bolji izbor i pored premium cena, a ovako ...
Neznam otkud ti to da je M3 za klasu ispod Mustanga po velicini i ceni. Neznam tacno brojeve, ali po dimenzijama su gotovo isti, neka mala razlika u pitanju. A po ceni 3-Series je dobrih $15,000+ skuplji od Mustanga po klasama, u nekim klasama i daleko vise.
Drago mi je da si spomenuo Nissan GT-R jer je on najbolji primer kako previse tehnologije prakticno unisti auto (i on koristi turbo, zato i razvija 500 hp iz 3.8L motora). Oni prvi modeli su imali gadnih problema sa menjacima, menjani su na ispod 15,000 km na satu i Nissan se i dan danas tuzi sa vlasnicima oko toga ko ce platiti popravke tih menjaca. Posle su ga kao unapredili, ali nikad nije popravljeno kako treba. Sada Nissan kao preporucuje da ako se GT-R zesce vozi da se ostavi malo da se ohladi pre nego sto se opet zesce vozi. Da nije smesno bilo bi zalosno, da se to desava autu od $100,000. Znas kad bi se tako nesto desilo Corvetti ili Viperu? Nikad, ja sam licno na auto-shows vidjao Corvette iz 1970ih sa po 150,000-200,000 milja (240,000-320,000 km) na satu sto je fenomenalna cifra za super-auto.
Jesi li gledao mozda zadnji LeMans? Jesi li vide kako Corvette pobedjuje u obe klase u koje se takmicila dok Ferrari 458 Italia odustaje jedan po jedan zbog mehanicki problema? Iako je taj Ferrari svetlosne godine ispred Corvette po tehnologiji.
A sto se tice Volkswagenovih 1.4L TSI motora, cuo sam da su jako problematicni i da imaju mehanicke probleme na ispod 20,000 km, a ako doguraju do 150,000 km to je premija. Procitaj komentare vlasnika ovde
http://www.ausmotive.com/2009/02/01/tri ... l#comments
Nekazem da je sva moderna tehnologija losa, tehnologija naravno mora da napreduje da bi se razvijali bolji auti, ali samo zato sto kompanija A izbaci moderniju tehnologiju pre kompanije B ne znaci automatski da kompanija A pravi bolji proizvod. Nekada je bolje i sacekati, ali na kraju uraditi kako treba.
Za ove stvari koje se slazemo nema potrebe da komentarisem, ali evo iznecu par stvari u kojima se ne slazemo.
Slazem se da su dizeli dosta napredovali u zadnjih 20 godina, ali i dalje nebi rekao da su zabavni za voznju. U gradu su ok, meni recimo voznja mog Golfa po Beogradu je bila sasvim ok, nisam imao mnogo zamerki.
Problem je kad izadjem na auto-put, a ovde u Americi je sve povezano auto-putevima, ja proveden 80% svoje voznje na auto-putu gde ima 3-4 linije.
I to mislim da je kljucna razlika jer na autoputu i Golf 1.9L dizel na Balkanu i Mustang 3.8L u Americi trose gotovo isto. Mozda zvuci smesno pa evo da objasnim. Uzecu jednu prosecu brzinu, ajmo reci 120 km/h. Golf na 120 km/h se vrti na 3,000 RPM, bucan je ko traktor i trosi preko 7 litara dizela. Mustang na 120 km/h se vrti na oko 2,000 RPM, nije nista bucniji na auto-putu kao u gradu i trosi oko 7.5 litara. Plus putevi u Americi imaju po 3-4 linije u svakom pravcu tako da nema mnogo kocenja i skretanja. Tako da stavim cruise control na 120 km/h. Tako da meni u Americi se nikako ne isplati voziti dizela. Pre svega treba platiti premium cenu za njega i treba platiti premium cenu za gorivo (dizel je dosta skuplji od benzina u Americi), a opet potrosnja nije bas znacajna.
Tako da na kraju ja za $24,000 mogu voziti Golf TDI sa 140 hp ili mogu voziti Mustang sa 305 hp ... Da vozim vecinu vremena u gradu dizel bi mi svakako bio bolji izbor i pored premium cena, a ovako ...
Neznam otkud ti to da je M3 za klasu ispod Mustanga po velicini i ceni. Neznam tacno brojeve, ali po dimenzijama su gotovo isti, neka mala razlika u pitanju. A po ceni 3-Series je dobrih $15,000+ skuplji od Mustanga po klasama, u nekim klasama i daleko vise.
Drago mi je da si spomenuo Nissan GT-R jer je on najbolji primer kako previse tehnologije prakticno unisti auto (i on koristi turbo, zato i razvija 500 hp iz 3.8L motora). Oni prvi modeli su imali gadnih problema sa menjacima, menjani su na ispod 15,000 km na satu i Nissan se i dan danas tuzi sa vlasnicima oko toga ko ce platiti popravke tih menjaca. Posle su ga kao unapredili, ali nikad nije popravljeno kako treba. Sada Nissan kao preporucuje da ako se GT-R zesce vozi da se ostavi malo da se ohladi pre nego sto se opet zesce vozi. Da nije smesno bilo bi zalosno, da se to desava autu od $100,000. Znas kad bi se tako nesto desilo Corvetti ili Viperu? Nikad, ja sam licno na auto-shows vidjao Corvette iz 1970ih sa po 150,000-200,000 milja (240,000-320,000 km) na satu sto je fenomenalna cifra za super-auto.
Jesi li gledao mozda zadnji LeMans? Jesi li vide kako Corvette pobedjuje u obe klase u koje se takmicila dok Ferrari 458 Italia odustaje jedan po jedan zbog mehanicki problema? Iako je taj Ferrari svetlosne godine ispred Corvette po tehnologiji.
A sto se tice Volkswagenovih 1.4L TSI motora, cuo sam da su jako problematicni i da imaju mehanicke probleme na ispod 20,000 km, a ako doguraju do 150,000 km to je premija. Procitaj komentare vlasnika ovde
http://www.ausmotive.com/2009/02/01/tri ... l#comments
Nekazem da je sva moderna tehnologija losa, tehnologija naravno mora da napreduje da bi se razvijali bolji auti, ali samo zato sto kompanija A izbaci moderniju tehnologiju pre kompanije B ne znaci automatski da kompanija A pravi bolji proizvod. Nekada je bolje i sacekati, ali na kraju uraditi kako treba.
-
Vidim da vozis Golfa sa 140 KS sto znachi da je u pitanju Golf 5 2.0 tdi i pretpostavljam da ima 6 stepeni mjenjac. Taj mjenjac ima prenosni omjer u 6 toj brzini oko 0,75 dok je finalni 2,9 ili tako nesto. Najprostijom racunicom pretvaranja prenosnih omjera i obrtaja motora dobijas da je brzina tvog auta na 3000 obrtaja negdje oko 163 km/h a ako pri tome trosis 7 litara goriva onda je to sjajan rezultat. Taj auto na 120 kmh ne bi smio da trosi vise od 5 litara dizela sto je mora se priznati veoma ekonomicno.Uzecu jednu prosecu brzinu, ajmo reci 120 km/h. Golf na 120 km/h se vrti na 3,000 RPM, bucan je ko traktor i trosi preko 7 litara dizela.
Sto se tice kvaliteta tih novijih tehnologija svi novi motori se prave na konstrukcioni vijek od 430 000 km dok nerijetko mnogi izdrzavaju i vise.
Ne znam sta ovim dokazujes stvarno. Mislim mogli bi mi ovako u nedogled. Ferarri je ne samo po pitanju motora nego i svega ostalog jedna sasvim druga koncepcija automobila od Corvete ili Vipera. Uspjeh na trkama na jednoj stazi ne znaci nista u simslu pouzdanosti tehnologije. Ako bi gledao tako onda bi Citroen Xsara ili C4 koji se takmicio u reliju bio najpouzdaniji auto ali u praksi to nije slucaj. Gledao sam ja mnoge Porsche i sportske BMW i Mercedese (pa i ponekog Audija) koji svoj posao rade decenijama bez nekih vecih kvarova ako cemo o tome.
Ovo je tacno ali zaboravljas da kod dizela snaga i nije toliko bitna koliko je to veliki obrtni momenat pri malim obrtajima. Moderni dizeli razvijaju maksimalni obrtni momenat vec od 1500 obrtaja i kod pomenutog golfa je oko 340 Nm na 1750 1/min dok je kod Mustanga koji ima 3.7 litreni motor 380 Nm na 5000 1/min. Zato dizel manje trosi. Ne trebaju mu veliki obrtaji. Za mustanga fabrika navodi negdje oko 9 litara na autoputu sto ja generalno prihvatam sa rezervom. Hocu reci da uvijek racunam da trosi vise. Jedno je teorija i idealni uslovi testiranja drugo je praksa.Tako da na kraju ja za $24,000 mogu voziti Golf TDI sa 140 hp ili mogu voziti Mustang sa 305 hp ... Da vozim vecinu vremena u gradu dizel bi mi svakako bio bolji izbor i pored premium cena, a ovako ...
Smjela izjava nema sta. Nikada nisam cuo da previse tehnologije unisti auto. Porsche godinama ima turbo motore i nema problema sa njima. Imao ih je i SAAB i mnogi drugi i nisu imali velikih problema s njima. Stvarno smjela izjava.Nissan GT-R jer je on najbolji primer kako previse tehnologije prakticno unisti auto (i on koristi turbo, zato i razvija 500 hp iz 3.8L motora)
Nikad ne reci nikad. I toga je bilo ali nije mozda prikazivano. Sve sto se napravi se i pokvari ili moze da se pokvari.Znas kad bi se tako nesto desilo Corvetti ili Viperu? Nikad, ja sam licno na auto-shows vidjao Corvette iz 1970ih sa po 150,000-200,000 milja (240,000-320,000 km) na satu sto je fenomenalna cifra za super-auto.
Poenta je da se ponovo ponovim da americka auto industrija nije vise lider kao sto je nekada bila. Po mom misljenju, kao i misljenju ogromne vecine strucnjaka iz ove oblasti, americki automobili nisu vise tehnoloski vrh.
- Talladega_500
- Yankee
Ne, imam Golfa 4, 100 hp, 5 brzina manualni menjac. Super auto za grad, ali za auto-put ...
Sto se tice Mustanga, u zadnjih 12 godina uvek sam imao minimalno jednog Mustanga i uvek su trosili manje nego sto knjiga kaze. Iz sadasnjeg 2000 Mustanga V6, koji ima tehnologiju jos iz 1980ih, 3.8L motor, bez problema izvlacim ispod 8 litara na autoputu.
Dizeli imaju obrtni momenat, ali od njega nema performanci. Imam dva auta koji imaju isti obrtni momenat, ali jedan je dizel od 100 hp, a drugi benzinac od 190 hp. U gradu vise manje i ne primecujem razliku, ali zato kad benzinca dignem na nekih ~3,000 RPM (a i vise) ... nebo i zemlja u performancama.
Sto se tice Nissan GT-R, samo ukucaj na google "Nissan GT-R transmission issues" i naces gomilu prica o problemima sa menjacima.
Evo ja cu ti okaciti jedan link:
http://www.autoblog.com/2008/10/13/cars ... rs-busted/
Najsmesnije od svega: That's kind of like Nissan saying you should never use the Launch Control function despite the fact it's there.
Neznam kakav si sa engleskim, ali u sustini - Nissan je ubacio launch control u GT-R, ali ga ne preporucuje da se koristi jer moze da unisti menjac. A ako ga kojim slucajem koristis i upropastis menjac (koji je $20,000 popravka) Nissan ga nece zameniti pod garancijom jer kao sto rekoh - ne preporucuju da se koristi.
Da nije smesno bilo bi zalosno.
Sto se tice same tehnologije, kao sto rekoh, samo zato sto je neko izmislio neku novu tehnologiju ne znaci da je bolje od onoga koji koristi ono sto je vec provereno.
Zasto je recimo Buba bila toliko kvalitetan auto? Zasto su Toyote toliko kvalitetne? Nisu sigurno zato sto izbacuju najnoviju tehnologiju. Licno bi uvek izabrao auto koji ima nesto sto je vec uveliko provereno nego nesto potpuno novo koje tek treba da se dokaze. Neka drugi neko to testira i proverava kvalitet necega novog - ja cu mozda tek posle toga da ga kupim, ako se pokaze dobrim. Imam 2005 F-150 sa 4.6L motorom (240 hp) i mislio sam da ga menjam za novi ... dok nisu ubacili ove EcoBoost turbo motore. Znas kada ce turbo V6 da predje vise nego atmosferski i lenji V8? Nikad, Fordovi Triton V8 motori su toliko prosti i toliko usavredjeni u zadnjih 15-ak godina da na njima nema sta da se pokvari. Sa jednim takvim sam presao celu Ameriku (plus je bio pun tereta i vukao sam prikolicu sa Mustangom na njoj) iako je na satu imao 750,000 milja (1.2 miliona km).
If it ain't broken - don't fix it.

Sto se tice Mustanga, u zadnjih 12 godina uvek sam imao minimalno jednog Mustanga i uvek su trosili manje nego sto knjiga kaze. Iz sadasnjeg 2000 Mustanga V6, koji ima tehnologiju jos iz 1980ih, 3.8L motor, bez problema izvlacim ispod 8 litara na autoputu.
Dizeli imaju obrtni momenat, ali od njega nema performanci. Imam dva auta koji imaju isti obrtni momenat, ali jedan je dizel od 100 hp, a drugi benzinac od 190 hp. U gradu vise manje i ne primecujem razliku, ali zato kad benzinca dignem na nekih ~3,000 RPM (a i vise) ... nebo i zemlja u performancama.
Sto se tice Nissan GT-R, samo ukucaj na google "Nissan GT-R transmission issues" i naces gomilu prica o problemima sa menjacima.
Evo ja cu ti okaciti jedan link:
http://www.autoblog.com/2008/10/13/cars ... rs-busted/
Najsmesnije od svega: That's kind of like Nissan saying you should never use the Launch Control function despite the fact it's there.

Neznam kakav si sa engleskim, ali u sustini - Nissan je ubacio launch control u GT-R, ali ga ne preporucuje da se koristi jer moze da unisti menjac. A ako ga kojim slucajem koristis i upropastis menjac (koji je $20,000 popravka) Nissan ga nece zameniti pod garancijom jer kao sto rekoh - ne preporucuju da se koristi.

Da nije smesno bilo bi zalosno.
Sto se tice same tehnologije, kao sto rekoh, samo zato sto je neko izmislio neku novu tehnologiju ne znaci da je bolje od onoga koji koristi ono sto je vec provereno.
Zasto je recimo Buba bila toliko kvalitetan auto? Zasto su Toyote toliko kvalitetne? Nisu sigurno zato sto izbacuju najnoviju tehnologiju. Licno bi uvek izabrao auto koji ima nesto sto je vec uveliko provereno nego nesto potpuno novo koje tek treba da se dokaze. Neka drugi neko to testira i proverava kvalitet necega novog - ja cu mozda tek posle toga da ga kupim, ako se pokaze dobrim. Imam 2005 F-150 sa 4.6L motorom (240 hp) i mislio sam da ga menjam za novi ... dok nisu ubacili ove EcoBoost turbo motore. Znas kada ce turbo V6 da predje vise nego atmosferski i lenji V8? Nikad, Fordovi Triton V8 motori su toliko prosti i toliko usavredjeni u zadnjih 15-ak godina da na njima nema sta da se pokvari. Sa jednim takvim sam presao celu Ameriku (plus je bio pun tereta i vukao sam prikolicu sa Mustangom na njoj) iako je na satu imao 750,000 milja (1.2 miliona km).
If it ain't broken - don't fix it.
- fancy
- Poruka: 2265
- Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
- Kontakt:
U moru nonsensa, skrivanja iza linkova sumnjive verodostojnosti i propagandnim pamfletima kojima braniš neodbranjivo, ovo je definitno biser u kruni.Talladega_500 piše:...
...

Usput... Buba je bila jeftin auto, ništa dobro oko nje nije bilo. Bila je komercijalno uspešna jer je bila affordable. Slično kao i indijska Tata Nano. Jeftin krš za narod. Američka logika

Pošto si se rodio otprilike u vreme kad sam ja vozio svoj prvi auto, ne verujem da si se ikad vozio u "staroj" bubi. Ja jesam, čak sam i vozio par dana jednu. Iskustvo koje ni neprijatelju ne bih poželeo. Upravo je tehnološki napredak i pojava Golfa doveo VW do pozicije lidera.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X
-
Sto jos uvijek znaci da s obzirom na prenosni omjer u tom mjenjacu ides najmanje 140 km/h pri tim obrtajima. Brzina solidna za auto put. Moj mondeo pri tim obrtjima ide 177 km/h sto je vise nego sto je dozvoljeno na auto putu.imam Golfa 4, 100 hp, 5 brzina manualni menjac

Ne mozes na primjeru samo jednog mjenjaca u automobilu kako sto je Nisan GTR govoriti kako je tehnoligija unistila auto. To bas zvuci kao neki jeftini propagandni pamflet koji odvraca kupce od kupovine drugih automobila koji nisu americki. GTR je kultni super sportski automobil i vjerovatnoca takvog kvara je priznajem prilicna s obzirom kako se on vozi i ko go vozi ali to ne znaci da je ta tehnologija nepouzdana.
Upravo suprotno. Kvalitetne su zato sto su tehnoloski superiorne i prilikom procesa proizvodnje automoibla testiranje sklopova i njihovo sklapanje se odvija sa najmanjim mogucim dozvoljenim odstupanjima. One imaju masu dodatne opreme i stvarno mnogo tehnoloskih cudesa u njima ali nisu podlozne kvarovima upravo primjenom najnovijih tehnoloskih postupaka i metoda proizvodnje kao sto sam vec rekao. Na kraju toyotin radnik ima poseban status u japanskom drustvu.Zasto su Toyote toliko kvalitetne? Nisu sigurno zato sto izbacuju najnoviju tehnologiju.
Drago mi je zbog tebe ali koliko znam nije problem napraviti takav motor i za to s danasnje tacke gledista ne traba neka posebno komplikovana tehnologija. Tacno je i da nema sta da se pokvari odnosno da su pouzdani ali s druge strane ti motori su sve samo nisu stedljivi i ne mogu da se podice performansama. Opet imas mnosto v6 turbo motora (uglavnom dizelasa) koji mogu preci koliko hoces uz pravilno odrzavanje. Poenta postojanja novih tehnologija je da se izvrsi usteda u trosenju energije uz zadrzavanje performansi a ne da se zadrzi tehnologija Forda T (jer je u njemu primjenjen V8 motor) do danasnjih dana bez nekih vecih izmjena i naravno da se zadrzi potrosnja koja je za danasnje norme jednostavno prevelika i neprihvatljiva.Nikad, Fordovi Triton V8 motori su toliko prosti i toliko usavredjeni u zadnjih 15-ak godina da na njima nema sta da se pokvari. Sa jednim takvim sam presao celu Ameriku (plus je bio pun tereta i vukao sam prikolicu sa Mustangom na njoj) iako je na satu imao 750,000 milja (1.2 miliona km).
- Talladega_500
- Yankee
A Tata Nano je kao uspesan auto? Potrazi malo po netu brojeve prodaje, videces da se prodaje daleko slabije nego sto je Tata planirao.fancy piše:Usput... Buba je bila jeftin auto, ništa dobro oko nje nije bilo. Bila je komercijalno uspešna jer je bila affordable. Slično kao i indijska Tata Nano. Jeftin krš za narod. Američka logika
Uzivaj http://www.economist.com/node/21526374
Postoji gomila jeftinih auta na trzistu (izmedju ostalih i nas Yugo), ali naravno nijedan od njih nije ostavio trag kao Beetle. Zasto mislis da je tako?
Meni licno je smesno hvaliti automobil od $100,000 za koji kad uradis 2-3 1/4 mile (402 metra) da moras da ga ostavis 10-15 minuta da se ohladi pre nego sto ga opet vozis; u protivnom rizikujes vece mehanicke probleme.Ne mozes na primjeru samo jednog mjenjaca u automobilu kako sto je Nisan GTR govoriti kako je tehnoligija unistila auto. To bas zvuci kao neki jeftini propagandni pamflet koji odvraca kupce od kupovine drugih automobila koji nisu americki. GTR je kultni super sportski automobil i vjerovatnoca takvog kvara je priznajem prilicna s obzirom kako se on vozi i ko go vozi ali to ne znaci da je ta tehnologija nepouzdana.
Znas kad bi se to desilo na nekom Americkom automobilu? Nikad. Ja sam se izivljavao na svom Mustangu kada sam ga kupio. Znas i sam kako se trebaju voziti novi auti pre nego sto se motor razradi, ali je*iga, imao sam 16 godina i bio sam mlad i glup. I evo 12 godina kasnije - 0 mehanickih problema. Jedini problem u tih 12 godina koji sam imao je bio sa sistemom protiv kradje koji se aktivirao. Osim toga samo regularno odrzavanje i vozi.
Nebi se slozio, a evo zasto.Upravo suprotno. Kvalitetne su zato sto su tehnoloski superiorne i prilikom procesa proizvodnje automoibla testiranje sklopova i njihovo sklapanje se odvija sa najmanjim mogucim dozvoljenim odstupanjima. One imaju masu dodatne opreme i stvarno mnogo tehnoloskih cudesa u njima ali nisu podlozne kvarovima upravo primjenom najnovijih tehnoloskih postupaka i metoda proizvodnje kao sto sam vec rekao. Na kraju toyotin radnik ima poseban status u japanskom drustvu.
Imam jednu knjigu, prica o problemima u Americkoj auto industriji kroz kasne 1970s i rane 1980s. I pocetkom 1980ih godina GM i Toyota su planirali zajednicki model koji bi se radio u Kaliforniji.
I kada su poceli pregovori GM je smatrao da Toyota ima najsavremeniju tehnologiju za proizvodnju automobila i da zato prave tako kvalitetne aute. I GM je tada potrosio milijarde i milijarde dolara za najmoderniju tehnologiju, nema onoga sta nisu imali. Rezultat - kvalitet je jos vise opao.
I tada je jedan inzenjer iz GM-a posetio Toyotinu fabriku u Japanu i ocekivao da ce biti odusevljen sa onim sta ce videti. Znas sta je video? Nista. Nikakvih velikih masina, nista fancy, auti su se proizvodili kao i 30 godina pre toga. Rezultat? Toyote iz 1980ih i 1990ih su nevidjeno kvalitetni auti, a ovi danasnji ... rado bi ih zaobisao.
Istina je sve to, ja ne kazem da novu tehnologiju treba ignorisati i uvek raditi ono provereno.Generalno gladano tehnologija je ucinila automobile sve pouzdanijim a ne obratno. S druge strane lako je napraviti pouzdani automobil koji ce imati opremu i motor kao Ford T i ostati na tom nivou, a pri tom vodeci se maksimom "cega nema bez toga se moze".
Drago mi je zbog tebe ali koliko znam nije problem napraviti takav motor i za to s danasnje tacke gledista ne traba neka posebno komplikovana tehnologija. Tacno je i da nema sta da se pokvari odnosno da su pouzdani ali s druge strane ti motori su sve samo nisu stedljivi i ne mogu da se podice performansama. Opet imas mnosto v6 turbo motora (uglavnom dizelasa) koji mogu preci koliko hoces uz pravilno odrzavanje. Poenta postojanja novih tehnologija je da se izvrsi usteda u trosenju energije uz zadrzavanje performansi a ne da se zadrzi tehnologija Forda T (jer je u njemu primjenjen V8 motor) do danasnjih dana bez nekih vecih izmjena i naravno da se zadrzi potrosnja koja je za danasnje norme jednostavno prevelika i neprihvatljiva.
Ono u cemu se ne slazem je da samo zato sto je neko izmislio nesto modernije mislim da ga to ne cini automatski boljim. Mislim da nije bas realno reci "Nemacka je imala to i to 2 godine pre drugih pa sa tim automatski Nemacka pravi najbolje aute".
Ako je nesto potpuno novo naravno da ce tom proizvodu trebati vremena da se usavrsi. E sad mozes biti prvi u necemu i onda sam traziti mane tog proizvoda i kako ih resiti ili mozes pustiti nekog drugog da to uradi. I istina, tvoj proizvod ce izaci na trziste 2-3 godine posle drugih, ali zato kada izadje nece imati nikakvih problema i neces dobivati kritike. Samo uradi pretragu za "Tucker" na netu. Videces koliko je bio napredan auto u svakom pogledu, ali kvalitet svega ...

A inace, licno volim da auto trosi i litar vise i da ima 20 hp manje, ali da je kvalitetan nego obrnuto.
-
Mozda si propustio da kazes da se ovo odnosi samo ako tjeras auto do krjanjeg maksimuma. BIlo koji automobil da vozis pod velikim opterecenjem moras da ga ostavis malo da radi na leru odnosno da se malo ohladi prije nego sto se ponovo ludiras. Nisan GTR ima mjenjac sa duplim kvacilom koje mijenja brzine skoro kao formula 1 prije 5 do 6 godina. To je nevjerovatna tehnologija koja naravno ima svoje limite u izdrzljivosti ako koristis do kraja njene potencijale. Na kraju krajeva i Formula 1 ima mjenjac koji traje jednu trku odnosno 300 km. Ipak on prenosi obrtaje motora koji se vrti 20.000 obrtaja. Sad takav mjenjac (odnosno njegovu civilnu verziju) stavis u sportski automobil i naravno ne mozes da ocekujes da to mozes da koristis stalno pod maksimalnim opterecenjem. Ne vidim sta je tu problem ali hajde.Meni licno je smesno hvaliti automobil od $100,000 za koji kad uradis 2-3 1/4 mile (402 metra) da moras da ga ostavis 10-15 minuta da se ohladi pre nego sto ga opet vozis; u protivnom rizikujes vece mehanicke probleme.
Pa najkvalitetniji i najskuplji automobili danasnjice se sklapaju rucno i u malim serijama. Aston Martin, McLaren, Brabus, AMG i sta ti ja znam. Masine samo donekle mogu da zamijene ljude. u VW zadnji multilink sklapaju ljudi i imaju blesave plate. Zato sto su kvalifikovani da to rade. Toyota ima tehnologiju ali je zadrzala kontrolu kvaliteta i kvalifikovanu radnu snagu koja zna kako se prave automobili. Ne znam zasto bi zaobisao toyotu, mozda je to subjektivna ocjena pa necu ulaziti u to.Znas sta je video? Nista. Nikakvih velikih masina, nista fancy, auti su se proizvodili kao i 30 godina pre toga. Rezultat? Toyote iz 1980ih i 1990ih su nevidjeno kvalitetni auti, a ovi danasnji ... rado bi ih zaobisao.
Ja recimo obozavam Mustang i kad bih imao novca kupio bih ga. Bez obzira sto je americki

E sad mozes biti prvi u necemu i onda sam traziti mane tog proizvoda i kako ih resiti ili mozes pustiti nekog drugog da to uradi. I istina, tvoj proizvod ce izaci na trziste 2-3 godine posle drugih, ali zato kada izadje nece imati nikakvih problema i neces dobivati kritike.
Upravo je to uradio Mercedes sa E klasom iz 2002 godine kada je njihov koncept elektrihidraulicne kocnice neslavno propao. Kupci su im testirali tehnologiju i bilo je belaja s tim. Ali i to je bila posljedica imenovanja za CEO-a covjeka koji je tu dosao nekom drugom linijom od uobichajene (cak je lik postavio svoju zenu na platni spisak mercedesa i dao joj platu, koliko se sjecam, 5 miliona evra godisnje) i pod cijim rukovodstvom je Merc izgubio tesko steceni status posebnih i pouzdanih automobila. BMW je procijenio da je to nepouzdana i preskupa tehnologija koja se ne isplati.
I ja se slazem da je kvalitet i pouzdanost ono sto je jako bitno i ja volim da kupujem takve stvari. Provjerene.
- Talladega_500
- Yankee
Corvette iz LeMansa su mehanicki gotovo identicne serijskim. Znaci 24 sata non-stop pod najvecim opterecenjima i opet izdrze celu trku. A GT-R nije u stanju da ni izdrzi 10 minuta pod najvecim opterecenjem.Mozda si propustio da kazes da se ovo odnosi samo ako tjeras auto do krjanjeg maksimuma. BIlo koji automobil da vozis pod velikim opterecenjem moras da ga ostavis malo da radi na leru odnosno da se malo ohladi prije nego sto se ponovo ludiras. Nisan GTR ima mjenjac sa duplim kvacilom koje mijenja brzine skoro kao formula 1 prije 5 do 6 godina. To je nevjerovatna tehnologija koja naravno ima svoje limite u izdrzljivosti ako koristis do kraja njene potencijale. Na kraju krajeva i Formula 1 ima mjenjac koji traje jednu trku odnosno 300 km. Ipak on prenosi obrtaje motora koji se vrti 20.000 obrtaja. Sad takav mjenjac (odnosno njegovu civilnu verziju) stavis u sportski automobil i naravno ne mozes da ocekujes da to mozes da koristis stalno pod maksimalnim opterecenjem. Ne vidim sta je tu problem ali hajde.
Nista nemam protiv GT-R, sto se tice tehnologije to je impresivan auto, ali to je izgleda ipak auto za jednokratnu upotrebu.
Hteo sam da kazem da su auti nekada bili dosta kvalitetniji bas zato sto nista komplikovano nisu imali. Ja sam stalno po auto-shows klasike i stalno vidjam originalne aute iz 1950ih i 1960ih i dalje u originalnim kondicijama i u voznom stanju, jer na njima nema sta da se pokvari. A i ako nesto malo ode opet su toliko jednostavni za popravku da si mogao sam da ih popravis u bilo kojoj garazi.Pa najkvalitetniji i najskuplji automobili danasnjice se sklapaju rucno i u malim serijama. Aston Martin, McLaren, Brabus, AMG i sta ti ja znam. Masine samo donekle mogu da zamijene ljude. u VW zadnji multilink sklapaju ljudi i imaju blesave plate. Zato sto su kvalifikovani da to rade. Toyota ima tehnologiju ali je zadrzala kontrolu kvaliteta i kvalifikovanu radnu snagu koja zna kako se prave automobili. Ne znam zasto bi zaobisao toyotu, mozda je to subjektivna ocjena pa necu ulaziti u to.
A danas da bilo sta se pokvari prvo moras voziti servisu (koji naplacuje $100 za sat vremena) da ti kompjuter ocita sta je problem.

Sto se tice Toyote, njima je kvalitet drasticno opao u zadnjih 10-ak godina, kvantitet im je postao bitniji od kvaliteta.
Imam par koleginica sa posla koje voze Toyote (jevrejska kompanija pa Toyota ima kao mrava) i cim predju 100,000 milja polako pocinju da se kvare, ne kvare se nista manje od drugih auta. A po broju opoziva su lider u auto-industriji.
Plus su Toyote jednostavno dosadne i bez ikakvog duha ... Mozda ih kupim kada budem penzioner.
- fancy
- Kontakt:
1. Nisam rekao da je Nano uspešan. Samo da je krš.Talladega_500 piše:...
A Tata Nano je kao uspesan auto? Potrazi malo po netu brojeve prodaje, videces da se prodaje daleko slabije nego sto je Tata planirao.
Uzivaj http://www.economist.com/node/21526374
Postoji gomila jeftinih auta na trzistu (izmedju ostalih i nas Yugo), ali naravno nijedan od njih nije ostavio trag kao Beetle. Zasto mislis da je tako?
...
2. Šire tržište od Yuga + harizmatični dizajn. Nema to nikakve veze sa kvalitetom.
- Talladega_500
- Yankee

fancy piše:Bila je komercijalno uspešna jer je bila affordable. Slično kao i indijska Tata Nano.
-
Nema sanse da su iste. Pa Le Mans je takmicenje za koje timovi i fabrike posebno pripremaju automobile odnosno prave posebne modele. Naravno osnova je serijski automobil ali i McLaren kao skoro trkaci automobil je posebno pripreman za LeMans i bio je na kraju krajeva poseban automobil.Corvette iz LeMansa su mehanicki gotovo identicne serijskim.
Da su mehanicki gotovo identicne serijskim onda bi svako ko ima Corvette mogao da se tamo takmici i kako ti kazes pobijedi Ferrarija. Godinama pratim auto trke i jos nikada nisam sreo nijednu u kojoj se koriste automobili koji su mehanicki identicni kao i serijski. Cak i evropsko prvenstvo turistickih automobila ETCC u kojem je FIA pokusala da se priblizi tom idealu takmicenja obichnih (citaj serijskih modela) je otislo u pravcu u kojem obichno zavrse sve auto trke - u potrazi za sto boljim performansama obavezno se proizvode automobili koji su samo po spoljasnosti isti kao i serijski, dok je sve ostalo posebno. Sto se tice Nisana mislim da bi spremili poseban GTR koji bi se takmicio sa ostalim. A sto se tice rezultata mislim da su tamo Porsche, McLaren, Audi R8 TDI, Aston Martin, Bently, Peugeout HDI, Mercedes i ostali "nekvalitetni" "tehnoloski napredni" "neizdrzljivi" "kvarljivi" proizvodjaci automobili najvise pobjedjivali. Mislim da je bio i Ford GT1 sa tri auta prosle godine ali su sva tri odustala.
E ovo i mene nervira znas samo koliko. Pa ne mozes sam ni ulje da promjenis majke mi. Toliko su sve zakomplikovali s ovim da je to strasno. Racunari i elektronika i gdje treba i gdje ne treba. A sto se tice trajnosti auta se danas prave da traju max 10 godina. Poslije toga novi ljepsi druge boje sta ti ja znam. Kao sto se sve uostalom pravi sa rokom trajanja od 5 godina. Telefoni, racunari, televizori, patike. Nema vise trajnih proizvoda, ne isplati se.A danas da bilo sta se pokvari prvo moras voziti servisu (koji naplacuje $100 za sat vremena) da ti kompjuter ocita sta je problem.
- Talladega_500
- Yankee
Auti koji se koriste na LeMansu su oni koji odvezu jednu trku i to je njihov zivotni vek. Ali ima i onih koji ne mogu ni tu jednu trku da odvezu zbog mehanickih problema.
Tako da nebi bas rekao da je LeMans pokazitelj da tehnologija valja.
Licno ne volim nista preterano moderno bas zato sto iz iskustva znam da se redovno kvari. Imao sam najnoviju elektroniku i nikad nije radilo kako treba. Zato i kad kupujem auto necu nista najmodernije sa gomilom elektronike. Ok, hocu da imam prozore na dugme i da otkljucam i zakljucam vrata na dugme, ali mi zaista ne treba da auto sam sebe paraleno parkira ili nesto slicno. Moze to biti tehnologija 21. veka, ali meni to zaista ne treba.
Evo sefica moja - prosle godine kupila novu Mazdu 3 sa punom opremom, nema onoga sta nema. Od samog pocetka kuka da GPS (koji je $2,500 opcija) ne radi kako treba. Vozila servisu, oni kao popravljali, ali nikada kako treba. A ja sam svoj GPS kupio u Best Buy, takodje nikad ne radi kako treba, ali sam ga platio samo $80 pa mi nesto i ne smeta.

Licno ne volim nista preterano moderno bas zato sto iz iskustva znam da se redovno kvari. Imao sam najnoviju elektroniku i nikad nije radilo kako treba. Zato i kad kupujem auto necu nista najmodernije sa gomilom elektronike. Ok, hocu da imam prozore na dugme i da otkljucam i zakljucam vrata na dugme, ali mi zaista ne treba da auto sam sebe paraleno parkira ili nesto slicno. Moze to biti tehnologija 21. veka, ali meni to zaista ne treba.
Evo sefica moja - prosle godine kupila novu Mazdu 3 sa punom opremom, nema onoga sta nema. Od samog pocetka kuka da GPS (koji je $2,500 opcija) ne radi kako treba. Vozila servisu, oni kao popravljali, ali nikada kako treba. A ja sam svoj GPS kupio u Best Buy, takodje nikad ne radi kako treba, ali sam ga platio samo $80 pa mi nesto i ne smeta.

- fancy
- Kontakt:
Kad citiraš, citiraj do kraja:Talladega_500 piše:fancy piše:Bila je komercijalno uspešna jer je bila affordable. Slično kao i indijska Tata Nano.
fancy piše:...
Slično kao i indijska Tata Nano. Jeftin krš za narod. Američka logika
...
- Talladega_500
- Yankee
Mozda sam ja pogresno razumeo, ali kako sam ja shvatio ispalo je da si hteo reci da je Tata Nano, iako krs, ipak uspesan automobil zbog svoje niske cene.
- fancy
- Kontakt:
Pogrešno si razumeo.
- Talladega_500
- Yankee
Fancy, off-topic, ali evo nesto za tebe, gde Britanci kukaju sto nemaju aute kao sto Ameri imaju nakon testa Americkog Passata.
http://www.autocar.co.uk/forums/t/20881 ... ageIndex=1
A evo posebno jedan komentar za tebe od jednog Irca ...
I'm Irish and living here in Texas for the las 6 years and I can tell you that in general most of the cars are on a par with what they are like back home. The Ford Fusion drives as well as my Mondeo that I used to have back home. The Accord drives just as well as the Accord back home. The Crown Vic and Cadillac DTS are dead as you know and the Chevy Impala is on the way out so soon enough every vehicle sold over here will more or less feel the same as they do back home.
Regarding the Passat, I've driven the new Tdi and it doesn't have a floating waft like you suggest. It feels exactly like any VW I had driven back home. Regarding interior quality, I suspect you're mentally still living in the 80's or 90's. Interior quality on cars here is close to anything back home except any very old models about to die off.
http://www.autocar.co.uk/forums/t/20881 ... ageIndex=1
A evo posebno jedan komentar za tebe od jednog Irca ...
I'm Irish and living here in Texas for the las 6 years and I can tell you that in general most of the cars are on a par with what they are like back home. The Ford Fusion drives as well as my Mondeo that I used to have back home. The Accord drives just as well as the Accord back home. The Crown Vic and Cadillac DTS are dead as you know and the Chevy Impala is on the way out so soon enough every vehicle sold over here will more or less feel the same as they do back home.
Regarding the Passat, I've driven the new Tdi and it doesn't have a floating waft like you suggest. It feels exactly like any VW I had driven back home. Regarding interior quality, I suspect you're mentally still living in the 80's or 90's. Interior quality on cars here is close to anything back home except any very old models about to die off.
- fancy
- Kontakt:
"Repeat a lie a thousand times and it becomes the truth."
Not.
Not.

-
Upravo suprotno. LeMans kao trka izdrzljivosti i vozaca i automobil stavljaju pod krajnje pritiske i guraju ih do limita. Tu se provjerava da li tehnologija valja i da li je nesto novo izdrzljivo i moze li se primjeniti u trci. Isto je i sa Formulom u kojoj se eksperimentise sa svim i svacim ali malo toga zaista zazivi u praksi. Sjecam se reportaze o Audijevom R8 tdi automobilu kojeg su nakon trke rastavili u sarafe da provjere u kakvom je stanju. Mislim da su samo na jednom usisnom ventilu nasli tragove manjeg ostecenja ali je i pored toga automobil mogao da vozi jos jednu utrku. Uglavnom ono sto automobili dozive u trkama tipa LeMans za 24 sata vjerovatno ne bi dozivjeli za 5 do 6 godina normalnog koriscenja tako da to moze biti korisno fabrikama da testiraju nove stvari i da ih provjere u praksi.Auti koji se koriste na LeMansu su oni koji odvezu jednu trku i to je njihov zivotni vek. Ali ima i onih koji ne mogu ni tu jednu trku da odvezu zbog mehanickih problema.
@ Talladega
Pogledao sam ovaj link za forum sto si prikacio imogu ti reci da je jedan lik mozda lijepo objsnio razliku izmedju amera i evropljana
Americans have completely different car expectations to Europeans, hence this car is bigger and has bigger cupholders. Handling, ride finesse and even build quality fall below space, floating-wafting ride and the ability to hold a quart cup of coca-cola.
Culturally Europeans don't like American engineering firms like Bechtel and Fluor and even if you're British you'd have to admit they're horrible to work for. The same applies to American cars which universally bomb when they release them in Europe. They're built for Americans. Lots of Americans like to think they have European roots but they are merely Americans and as such their car culture (driving round in circles is called "racing") is anathema to Europeans.
- Talladega_500
- Yankee
Pa dobro, sta Audi i Peugeot iz LeMansa imaju zajednicno sa serijskim autima?
Corvette ipak ima (za pocetak, koriste identican motor kao i serijski auti).
Jeste, u Americi je bitniji prostor nego kakvog je kvaliteta plastika unutra, ali to ne znaci da su enterijeri losi. Naravno, bice losi ako ce se porediti Chevrolet sa Mercedesom (to moze proci samo na Top Gear), ali ako se porede auti po klasama (Ford vs VW, Buick vs Volvo, Cadillac vs BMW) razlika i ako postoji je toliko mala da ces morati preci svaki milimetar enterijera da je primetis.
Da sam dobio dolar svaki put kada sam cuo pricu nasih ljudi da Americki auti imaju lose enterijere zato sto su jednom sedeli u Dodge Caliberu na 5 minuta ... A Caliber je bio samo dno Americke auto-industrije, to bi bilo isto kao da ja kazem da Evropski auti imaju lose enterijere zato sto Dacia Logan ima los enterijer.
Chryslerovi auti (Plymouth, Dodge, Jeep, Chrysler) su generalno bili verovatno najlosiji po kvalitetu enterijera. Sada su se malo popravili, ali je sve to i dalje daleko od jednog Forda recimo.
Ja ne kazem da su Americki auti dobri za Evropu - preveliki su po dimenzijama i preveliki su potrosaci za Evropske puteve. Ono po cemu se ja ne slazem sa nekim ljudima na ovom forumu je njihova tvrdnja kako Amerikanci jako zele Evropske aute ... a kada ih dobiju niko ih ne kupuje. Evo gledam slucaj ovog globalnog Focusa. Specifican US Focus se prodavao u Americi do kraja Aprila. Tada je prodaja Focusa bila +22% za ovu godinu. Od Maja se prodaje globalni model. Na kraju Novembra tih +22% je palo na +1. Iz meseca u mesec taj Focus ima pad prodaje u Americi u poredjenju sa proslom godinom. Jedan lokalni Fordov salon, pored koga prodjem svaki dan na putu za posao, ima vise Focusa na parkingu nego recimo F-Series (koji cini oko 25-30% Fordove ukupne prodaje u Americi). I jednostavno se ne prodaju. Jedan beli Focus eno uvek stoji na istom mestu gde sam ga ja parkirao kada sam ga provozao pre vise od 2 meseca. A takvih primeraka, gde poznati Evropski automobili potpuno propadnu u Americi, ima gomila kroz istoriju.
Necu ici dalje na ovu temu, siguran sam da ce je moderatori odmah zatvoriti jer se ova prica ponavlja ...
Jeste, u Americi je bitniji prostor nego kakvog je kvaliteta plastika unutra, ali to ne znaci da su enterijeri losi. Naravno, bice losi ako ce se porediti Chevrolet sa Mercedesom (to moze proci samo na Top Gear), ali ako se porede auti po klasama (Ford vs VW, Buick vs Volvo, Cadillac vs BMW) razlika i ako postoji je toliko mala da ces morati preci svaki milimetar enterijera da je primetis.
Da sam dobio dolar svaki put kada sam cuo pricu nasih ljudi da Americki auti imaju lose enterijere zato sto su jednom sedeli u Dodge Caliberu na 5 minuta ... A Caliber je bio samo dno Americke auto-industrije, to bi bilo isto kao da ja kazem da Evropski auti imaju lose enterijere zato sto Dacia Logan ima los enterijer.
Chryslerovi auti (Plymouth, Dodge, Jeep, Chrysler) su generalno bili verovatno najlosiji po kvalitetu enterijera. Sada su se malo popravili, ali je sve to i dalje daleko od jednog Forda recimo.
Ja ne kazem da su Americki auti dobri za Evropu - preveliki su po dimenzijama i preveliki su potrosaci za Evropske puteve. Ono po cemu se ja ne slazem sa nekim ljudima na ovom forumu je njihova tvrdnja kako Amerikanci jako zele Evropske aute ... a kada ih dobiju niko ih ne kupuje. Evo gledam slucaj ovog globalnog Focusa. Specifican US Focus se prodavao u Americi do kraja Aprila. Tada je prodaja Focusa bila +22% za ovu godinu. Od Maja se prodaje globalni model. Na kraju Novembra tih +22% je palo na +1. Iz meseca u mesec taj Focus ima pad prodaje u Americi u poredjenju sa proslom godinom. Jedan lokalni Fordov salon, pored koga prodjem svaki dan na putu za posao, ima vise Focusa na parkingu nego recimo F-Series (koji cini oko 25-30% Fordove ukupne prodaje u Americi). I jednostavno se ne prodaju. Jedan beli Focus eno uvek stoji na istom mestu gde sam ga ja parkirao kada sam ga provozao pre vise od 2 meseca. A takvih primeraka, gde poznati Evropski automobili potpuno propadnu u Americi, ima gomila kroz istoriju.
Necu ici dalje na ovu temu, siguran sam da ce je moderatori odmah zatvoriti jer se ova prica ponavlja ...
-
Imaju zajednicko. I njima je osnova za motor i sasiju serijski model inace ne bi mogli da se takmice. Ne mozes izaci na LeMans sa autom iz salona odnosno mozes ali pitanje koliko bi izdrzao i koji bi zavrsio. Audi i Peugeot imaju identican motor kao i serijski automobili koje su pravili (istina radilo se o ogranicenim serijama super sportskih automobila) ali taj je motor kao i kod Corvete samo po bloku isti. Sve ostalo je sve samo nije serijsko.Pa dobro, sta Audi i Peugeot iz LeMansa imaju zajednicno sa serijskim autima?
Pa to jeste poenta cijele ove price na tri strane. Ameri imaju ukus kakav imaju a evropljani imaju svoj. Niko to ne spori. Samo kazem da americka auta nisu vise perjanice automobilske industrije kao sto su bile. I to je sve. Nema tu nista subjektivno. Rekao sam ti da imam para i mogucnosti kupio bih sebi mustanga koji mi se nenormalno dopada iako mi reealno ne treba i pitanje kako bih ga tocio s ovim cijenama benzina kod nas.ima vise Focusa na parkingu nego recimo F-Series (koji cini oko 25-30% Fordove ukupne prodaje u Americi). I jednostavno se ne prodaju.