Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nedoumice oko novog zakona i primene

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Andrija#46
Poruka: 94
Član foruma od: subota, 22. avg. 2009. u 16:39h

Re: Nedoumice oko novog zakona i primene

Poruka od Andrija#46 » sreda, 21. sep. 2011. u 16:38h

ljudi u prevelikom sam problemu i sada mi nista nije jasno. imao sam danas udes, ostao sam bez forda ali ne mogu sada o tome da mislim. proklizao sam i zadnjim delom udario auto koji se kretao u suprotnom pravcu. nisam imao alkohol, nisam vozio brzo nego je kolovoz bio klizav. sta sada da ocekujem? da li ide krivicna prijava ili ne,steta je 2000 eura na drugom automobilu? ne zelim krivicnu prijavu. :(

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 21. sep. 2011. u 17:03h

Ako nisi povredio nikoga u tom drugom autu mislim da neces ni dobiti krivicnu prijavu. Ali nisam siguran, javice se neko ko bolje zna tematiku.
Fiesta!!

Andrija#46

Poruka od Andrija#46 » sreda, 21. sep. 2011. u 17:53h

hvala bogu svi su zivi i zdravi ali bilo je bas gadno..... ne dao bog

Andrija#46

Poruka od Andrija#46 » sreda, 21. sep. 2011. u 18:16h

evo nasao sam nesto sto se tice kazni u razlicitim situacijama (novcana,poeni,zabrana upravljanja)... ne daj boze da nekom zatreba

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2783
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » sreda, 21. sep. 2011. u 20:06h

Pošto si ti u ovom slučaju krivac za udes ide kazna i kazneni bodovi, kako je to propisano u zakonu.Sreća je da nema ozbiljno povređenih, jer bi ti to veoma komplikovalo stvar, ali to ne znači da putnici u onom drugom autu neće kasnije zatražiti u parničnom postupku naknadu nematerijalne štete (pretrpljeni bol, strah), a što uvek predstavlja predmet veštačenja.
Slika Slika

Andrija#46

Poruka od Andrija#46 » sreda, 21. sep. 2011. u 20:45h

nije bilo uopste povredjenih, svi su zivi i zdravi niko ni ogreban nije, to je i policija zapisala ne znam na osnovu cega bi mogao da me tereti :wtf: sad samo da resim to polako, a za forda videcemo, bicu aktivan na forumu, trebace mi saveti, delovi, mozda cak i ceo mondeo stranac ;)

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » petak, 23. sep. 2011. u 16:43h

dobices prekrsajnu obavezno, mada se ne iskljucuje mogucnost za krivicnu,(najverovatnije zbog visine nastale stete)...obrazlozenje ce biti da nisi prilagodio voznju uslovima i stanju na putu....neznam kako ces proci (sa kolikom kaznom)
cudices se kad cujes za sta sve mogu da te terete putnici iz drugog auta... nadajmo se da nisu pohlepni

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2783
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » petak, 23. sep. 2011. u 19:39h

Malo u off....Kakav to galeb imaš u garaži Stefane? (Garaza:orion'92, galeb 4).
Je'l možda ovaj?
Slika
Slika Slika

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » subota, 24. sep. 2011. u 12:41h

necemo temu u off- za sve nedoumice imas PP

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » nedelja, 7. jul 2013. u 06:32h

Evo novog obavestenja od prvog Jula ovi nasi debili su ubacili da mora da se plati porez i i na tek ocarinjena auta kojima treba da se rada prva registracija.
Znaci do sada se nije placao porez na prenos vlasnistva za ovu kategoriju vozila jer se prilikom carinjenja vec platio porez drzavi.E sada ako hoce neko da kupi auto ne registrovan a tek ocarinjen-uvezen mora da plati porez od 2.5% od procene vrednosti auta po AMSS katalogu.
Jos jedan udar drzave na gradjane. :diablo:
Gde je Mladja tu je Kradja. :(
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 7. jul 2013. u 09:04h

Odakle ti ovo? Ja sam prošle nedelje odradio tri registracije i nikakav dodatni porez se ne plaća... :blink:
Slika

shakal_86

Poruka od shakal_86 » nedelja, 7. jul 2013. u 20:28h

Pa prosle nedelje nisi morao da platis. rekao sam da je od 1 jula pocelo.
Ja sam isao pre 2 nedelje rekli su mi u poreskoj da ne moze to da se plati jer auto nije nikada bio na sprke tablice.
Prekjuce odem da registrujem auto da prebacim na coveka kad oni u AMSS jesi li platio porez.
Pitam se kakav porez kazu pa juce su jednog vratili.
Objasnjavao sam joj da se ne placa nikakav porez ona pozove sup i pita i tamo dobije odgovor da se od 1 jula placa.
Odem u Sup da licno pitam kazu mora usvojen je zakon i pocelo od 1 jula.
Odem u poresku kaze sada mora daj papire od auta.
Znaci znam iz licnog iskustva.
Ponovo budzenje budzeta.

totti

Poruka od totti » nedelja, 7. jul 2013. u 22:53h

Prošla nedelja Šakale je počela od 1. jula:
EDIT: Na konstruktivnu sugestiju uvaženog kolektora :D , ispravljam se da bi bilo jasnije: prošla nedelja = protekla sedmica thumbsuph
Slika
Poslednja izmena: totti, na dan nedelja, 7. jul 2013. u 23:03h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Slika

Apolon
Poruka: 320
Član foruma od: petak, 20. maj 2011. u 11:53h

Poruka od Apolon » nedelja, 7. jul 2013. u 22:58h

[youtube][/youtube]

shakal_86

Poruka od shakal_86 » nedelja, 7. jul 2013. u 23:41h

Kod nas u boru naplacuju e sad posto je u pitanju porez ne bi trebalo da se razlikuje od drugih gradova ali u boru mora da se plati

mbole
Poruka: 14903
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 8. jul 2013. u 00:02h

A KOJI porez?
Postoje dva poreza:
1. PDV od 20% koji se placa prilikom uvoza. Placa ga onaj na cije ime se auto uvozi i carini (firma ili fizicko lice).
2. Porez na prenos apsolutnih prava od 2.5% koji se placa kada neko kupuje auto od nekoga (fizicko lice od firme, fizidko lice od fizickog lica, firma od fizickog lica, firma od firme... nebitno). Taj porez se ne placa isklucivo pri prodaji novog automobila.

Ako je auto uvezen na ime kupca, tada kupac placa jedino PDV, posto nema prenosa prava.
Ako je auto uvezen na firmu koja se bavi uvozom automobila (ili prodajom krofni, nebitno), tada se placa porez na prenos, potpuno isto kao i da je ta firma kupila auto u recimo Grand Motorsu, i kroz 3 godine ga prodala Peri, ili je Laza kupio auto i kroz 4 godine ga prodao Miki.

U principu (koliko znam) auto koji jos uvek nije formalno uvezen i ceka kupca bi trebao da stoji u carinskom skladistu (firma moze da ima sopstveno carinsko skladiste), sve dok se ne obavi uvoz. Verovatno su tu nesto promenili, ili je recimo postalo preskupo da posedujes sopstveno carinsko skladiste, ili je zatvorena neka od rupa koja je prethodno postojala.
Djak pesak :)

totti

Poruka od totti » ponedeljak, 8. jul 2013. u 07:52h

Nema plaćanja nikakvog poreza kad firma prodaje uvežen neregistrovan auto, kao ni kad neka firma prodaje već registrovan auto.
Kad se vodi na fizičko lice, to je već druga stvar.
Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » ponedeljak, 8. jul 2013. u 09:02h

Zar ne bi trebala firma koja prodaje auto (registrovan ili neregistrovan) da na računu iskaže PDV? Možda ne znam o čemu govorim, i znam da ovde nije o tome reč već o PPAP, ali nešto mi se čini da nije baš da se ne plaća "nikakav" porez.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

totti

Poruka od totti » ponedeljak, 8. jul 2013. u 09:11h

Da, na fakturi stoji iskazan PDV, ali kupac ne plaća nikakav dodatni porez i auto direktno ide na kupca.
Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » ponedeljak, 8. jul 2013. u 09:27h

Pa o tome se i radi, pošto u Zakonu o porezima na imovinu eksplicitno stoji, u članu 24a
Od oporezivanja porezom na prenos apsolutnih prava izuzima se:
1) prenos, odnosno sticanje apsolutnog prava iz čl. 23. i 24. ovog zakona na koji se plaća porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost;
Ako je lice steklo apsolutno pravo nad imovinom ličnim uvozom iz inostranstva, na šta je dužno da plati PDV prilikom uvoza, ili kupovinom od pravnog lica, pri čemu se u transakciji obračunava i plaća PDV, onda nema govora o naplaćivanju PPAP.

Ne znam šta su to navodno naplatili u Boru, ali ne vidim da se u tom pogledu bilo šta menjalo - a pogotovo ne od 1. jula, jer je zakon o izmenama i dopunama tog zakona objavljen 29.5. u Sl.glasniku 47/13, i stupio je na snagu narednog dana.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

totti

Poruka od totti » ponedeljak, 8. jul 2013. u 11:32h

Ma to je vrv nesto bilo sa fizickog lica, drugo nema sta...
Slika

macaneli
VIP
Poruka: 9913
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 8. jul 2013. u 11:37h

kad lice uveze auto pa ga prodaje placa se porez koji uglavnom placa kupac,a pise se da je platio prodavac,to su uveli skoro tj to je bilo pre par godina dok sam jos radio u agenciji za reg kola pa su kasnije ukinuli
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

totti

Poruka od totti » ponedeljak, 8. jul 2013. u 11:50h

E pa samo to onda može biti, sa fizičkog lica thumbsuph
Slika

mbole
Poruka: 14903
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 8. jul 2013. u 22:28h

macaneli piše:kad lice uveze auto pa ga prodaje placa se porez koji uglavnom placa kupac,a pise se da je platio prodavac,to su uveli skoro tj to je bilo pre par godina dok sam jos radio u agenciji za reg kola pa su kasnije ukinuli
Ne kapiram sta su ukinuli?
Kada fizicko lice uveze auto, ono na carini placa carinu i PDV, i nikakav vise porez.
Kada nakon toga nekome prodaje taj auto placa se PPAP (2.5%) to jest cuveni "prenos". Potpuno je nebitno da li ga je u medjuvremenu registrovao, da li je proslo dva, tri ili 125 dana...

Tebi niko nebrani da imas neregistrovan auto. Naravno ne mozes da ga vozis, ali je on tvoje vlasnistvo, to jest imas papire koji glase na tvoje ime i kojima dokazujes da je tvoj, da je placena carina i PDV. A PPAP se placa na prenos vlasnistva, nema veze sa registracijom.

Oduvek je obveznik tog PPAP poreza prodavac, samo sto ga je uvek placao kupac.
Djak pesak :)

shakal_86

Poruka od shakal_86 » utorak, 9. jul 2013. u 10:47h

Pre svega mislio sam na fizicko lice.Znaci ja sam uvezo automobil na moje ime ga carinio itd.I sada zelim decku da ga prodam i decko mora da plati porez od 2.5% od procene auta.To pre 1 jula nije trebalo jer sam ja prilikom uvoza automobila platio carinu i pdv.
E sada od 1 jula su to promenili znaci kupac mora da plati(odnosno zakonski prodavac)ali u praksi to placa kupac.
Znaci to su promenili u boru.I ne moze kupac da registruje auto na svoje ime dok ne plati taj porez jedino da mu ja dam ovlascenje i da ga registrujem na moje ime i tako da izbegnemo porez a on sa ovlasenjem da vozi ali sledece godine ce opet morati da plati jedino sto ce manje platiti jer ce vrednost auta za godinu dana sigurno pasti.Ali tu su onda nova saobracajna koju ce morati da izadi novu.
Napominjem da ovo za fizicka lica pre 1 jula nije moralo da se plati a sada mora tako je barem u boru.
A kada se auto ocarini i olati porez niko vas ne tera da registrujete auto moze da vam stoji koliko god zelite i da ga registrujete i za 10 godine jedino sto ste obavezni kada auto predje granicu da se javite u roku od 3 dana na carini da platite porez(A ako je auto stariji od 2002. god onda se ide na proveru da li je euro 3)To se placa 6000 i plus skladistenje auta.Zavisi gde se auto carini.Ako se carini na carini gde postoji carinsko skladistenje onda se placa dnevno oko 300 dinara sve dok se ne dobije potvrda da je auto zaista euro 3).Od prilike se ceka 14 dana od dana slanja.I salje se Agenciji za bezbednost saobracaja)Tako da ako uvozite automobil a nezelite dodatne troskove od 100 € onda ne kupujte auto starije od 2002.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“