Najpre, auto koji je vec ovde, pretpostavljam da nije na col tablicama, vec na regularnim, nemackim, svajcarskim, kojim god.
Daklem, u trenutku ulaska u zemlju taj auto uopste nije predmet carine, posto je njegov vlasnik strani drzavljanin, i auto se ovde nalazi privremeno (nebitno po kom osnovu je privremeno).
Ti, to jest vlasnik auta (posto ti ne smes da vozis auto stranih registarskih oznaka), izadje preko granice, i nista se nije desilo. Opet udje i ponovo se nista nije desilo, posto je vlasnik auta i dalje strani drzavljanin. Nema carine i slicnog.
Nemam pojma sta bi se desilo da on izjavi da zeli da uveze auto u Srbiju kako bi ga prodao, to jest po kojim pravilima bi se to tretiralo. Posto koliko me secanje sluzi sva pravila o uvozu automobila o kojima smo pricali vaze za drzavnjane Srbistana.
Mozda je najjednostavnije pozvati najblizu carinsku ispostavu. Dobar dan... situacija takva, dosao surak iz svabije i ja bi da kupim auto od njega. Sta sad, i kako to da izvedem, a da ne prekrsim neki propis? Ili to, ili kod najblizeg speditera sa istim pitanjem.
Po meni, ne vidim da postoji problem da se ugovor o kupoprodaji sklopi i ovde, tog trenutka roba postaje "carinska" i dalje vaze sva pravila ko da si ga upravo dovezao na Horgos, nakon sto si ga kupio u Minhenu ili Becu.
ali... mi smo drzava poznata po postojanju problema i tamo gde ne sanjas da ih ima

EDIT
Izvozna deklaracija nema veze sa mupom i registracijom. Ona sluzi za povracaj poreza iz drzave odakle izvozis auto, i uopste ne moras da je imas.
Gde si to nasao na sajtu mupa? Ne uspevam da pronadjem nista slicno.