Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
Niko ne može da te natera da se krećeš brže od ograničenja, osim ako je neka vanredna situacija u pitanju - tipa vidiš da će da se desi belaj ako ne prekršiš pravilo.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- fofa-irina
- Poruka: 42
- Član foruma od: petak, 15. jun 2012. u 12:41h
- Kontakt:
e pazi mislim da su tamo od 11-15h (preko puta FON-a pre pumpe) ali nemoj da me drzis za rec, tako je bilo a vidim sad da menjaju...a i ja znam da nema u gradu leva traka kao brza od desne ali sivi to nekako praktikuju u bulevaru...a naravno da nikada necu da vozim brze nego sto treba zato sto neki moron negde zuri pa mu smetam
- Milos_Po
- Poruka: 21
- Član foruma od: ponedeljak, 20. avg. 2012. u 11:44h
Hmm da se nadovezem na temu.... Pre oko godinu dana mog ortaka je u Bg-u udaraio pik ap neki na sred pesackog prelaza i to je drugar imao zeleno za pesake. Drugar je prosao sa 2 naprsluca sa pokidanim vratinm misicem i silnim podlivima i ogrebotinama, na sve to dok je jos bio u bolnici njega zove vozac i kaze mu da je najbitnije da se on oporavio i da ne brine da nece da ga tuzi za nanetu stetu tj sto mu je pocepao soferku glavom i polomio branik. Ovaj moj popizdeo i jedva cekao sudjenje da bi mu posle par meseci stiglo iz policije da oni nemaju dovoljno dokaza te da nece da pokrecu postupak. Sve u svemu lik se izvukao a moj drugar izgubio godinu na Difu zato sto nije mogao da odradi neke vezbe i jos neke gluposti.
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
Ovo je odgovor na bojanov post,nesto nije otisao quote sa telefona
Ne moze teoretski Ali alternativa je obracun.jer kad krene da ablenduje ili vileni,sta mislis sta je sledece.relativno skoro Sam imao takvu situaciju sa nekim tipom koji se razleteo na semafor.ja Sam se provukao na zuto a on iza mene na debelo crveno. Ali ja usporim I vozim normalno za tu ulicu dakle nekih cetrdeset u ulici sa jednom trakom u smeru jer ima puno pesaka okolo. I sad je to njemu sporo I krenuo da svira I ablenduje.prvo Sam ga ispsovao,Ali on se buni,mlati nesto rukama. A onda Sam vozio dvanaest.na sat a kad proba da pretekne,dodam gas .puna linija inace,naravno.
Sent from SE Xperia pro
Ne moze teoretski Ali alternativa je obracun.jer kad krene da ablenduje ili vileni,sta mislis sta je sledece.relativno skoro Sam imao takvu situaciju sa nekim tipom koji se razleteo na semafor.ja Sam se provukao na zuto a on iza mene na debelo crveno. Ali ja usporim I vozim normalno za tu ulicu dakle nekih cetrdeset u ulici sa jednom trakom u smeru jer ima puno pesaka okolo. I sad je to njemu sporo I krenuo da svira I ablenduje.prvo Sam ga ispsovao,Ali on se buni,mlati nesto rukama. A onda Sam vozio dvanaest.na sat a kad proba da pretekne,dodam gas .puna linija inace,naravno.
Sent from SE Xperia pro
- BojanM
- BOFH
Ne pričam o bubama u glavi, nego si pitao za "bržu" i "sporiju" traku, ali nema "brže" i "sporije" trake ako se i u "brzoj" traci vozila kreću po ograničenju.
pozdrav, Bojan

- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
fofa-irina piše:e pazi mislim da su tamo od 11-15h (preko puta FON-a pre pumpe) ali nemoj da me drzis za rec, tako je bilo a vidim sad da menjaju...a i ja znam da nema u gradu leva traka kao brza od desne ali sivi to nekako praktikuju u bulevaru...a naravno da nikada necu da vozim brze nego sto treba zato sto neki moron negde zuri pa mu smetam
Stoje prekoputa pre pumpe od 09-15:30 (pre i posle toga ih nisam viđao), ali hvataju samo ove što idu uzbrdo, dok svi ostali koji glajdujemo u suprotnom smeru im nismo zanimljivi. Definitivno ulica je problematična, sa mnogo bočnih uključenja, 150 pešačkih prelaza, parkiranim automobilima, itd.
Moram da priznam da i sam umem da ga pustim u 5-toj nizbrdo jedno 60-70, ali ne više od toga. Više volim da ga cepam uzbrdo, jer u takvim situacijama možeš brže da se zaustaviš i da bolje iskontrolišeš auto ako se nešto nepredviđeno desi.
Ali što se pešaka tiče ima ih svakakvih. Srećom nisam imao to nezadovoljstvo da nekoga od njih pokupim, ali kakvih budala na dve noge ima, pa to je neverovatno.
Najviše volim one što čekaju da priđeš na 10-15m i onda iskoče ispred kola, pa ti koči, a mogli su pre toga da na trepavicama pređu ulicu kako hoćeš. Ili nabeđene ribe koje samo zakorače i uopšte negledaju ni levo ni desno, pa ti opet zabadaj kočnicu i cepaj gume. Uff da mi nije žao haube i šoferke tako bi ih kupio, čisto da razmišljaju malo o saobraćaju ubuduće.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- fofa-irina
- Poruka: 42
- Član foruma od: petak, 15. jun 2012. u 12:41h
- Kontakt:
ok...ima raznih pesaka ali veruj mi da je situacija sledeca: pesacki prelaz, stane mi neko da predjem (taj je u desnoj traci) i ja krenem ali u levoj ne stane i cao, ako ne pazis prodjes kao devojka sinoc...mene je tako za malo pokupio mentol pre 3 nedelje na istom pesackom gde i devojku sinoc, i plus je pre njega jedan prozujao a onda i on za njim i stao na cm od mene i nema izvini, nista produzio i cao... jasno je meni da ima pesaka koji pretrcavaju i prave sranja ali da niko ne stane na pesacki pa jbt to ne mogu da shvatim.
-
- Ljubitelj životinja
Ali to ne menja stvar da ti tome ko te je najahao si prinudjen da objasnis da od toga nema nista jer nece da odustanu.e sad jedino ako moez da trpis da ide iza tebe I sikanira do dalnjeg .a nije slucaj samo ovaj,izuzetak.stalno se desava. Opet mi ne radi quote
Sent from SE Xperia pro
Sent from SE Xperia pro
- BojanM
- BOFH
Pokažeš mu da te preskoči ako mu ne odgovara brzina kretanja.
Ne znam, imao sam par puta situaciju da mi u levoj traci na auto-putu najaše na branik neki nabeđeni baja, blica, svira, vrši presiju... Pritom, ne idem ni ja ispod ograničenja. Ubrzam još više, da bih se sklonio čim se oslobodi traka desno, a on umesto da sačeka 5 sekundi i omogući mi malo manevarskog prostora, pritiska još više. Na kraju bukvalno pobegnem desno da ne bi bilo sranja - i kao po pravilu, tada se ispred mene nađe neko ko na auto-putu vozi 60-70 a kome nisam mogao da procenim brzinu pre toga, pa onda zapalim kočnice da ne utovarim svoj motor u gepek sporaću, dok ovaj baja projuri sav važan, a oni koje sam obilazio sekund pre toga moraju da manevrišu da izbegnu i mene i onog koji se razvlači, i vrv ka**ju mater svima.
Plus što se (ne samo jednom) takav sa bubama u glavi posle 100m seti da u stvari treba da izađe na isključenje koje ubrzano nailazi, pa preseče kroz dve trake da bi izašao, štrecne sporaća koji onda još više ukoči... i onda imaš situaciju da treba sa 120+ da maltene staneš na sred auto-puta, bez ikakvog povoda osim nečijeg kabadahisanja.
Od tada ne dajem više ni 5 para, ako imam mesta puštam ga, ako nemam - neka sačeka.

Ne znam, imao sam par puta situaciju da mi u levoj traci na auto-putu najaše na branik neki nabeđeni baja, blica, svira, vrši presiju... Pritom, ne idem ni ja ispod ograničenja. Ubrzam još više, da bih se sklonio čim se oslobodi traka desno, a on umesto da sačeka 5 sekundi i omogući mi malo manevarskog prostora, pritiska još više. Na kraju bukvalno pobegnem desno da ne bi bilo sranja - i kao po pravilu, tada se ispred mene nađe neko ko na auto-putu vozi 60-70 a kome nisam mogao da procenim brzinu pre toga, pa onda zapalim kočnice da ne utovarim svoj motor u gepek sporaću, dok ovaj baja projuri sav važan, a oni koje sam obilazio sekund pre toga moraju da manevrišu da izbegnu i mene i onog koji se razvlači, i vrv ka**ju mater svima.
Plus što se (ne samo jednom) takav sa bubama u glavi posle 100m seti da u stvari treba da izađe na isključenje koje ubrzano nailazi, pa preseče kroz dve trake da bi izašao, štrecne sporaća koji onda još više ukoči... i onda imaš situaciju da treba sa 120+ da maltene staneš na sred auto-puta, bez ikakvog povoda osim nečijeg kabadahisanja.
Od tada ne dajem više ni 5 para, ako imam mesta puštam ga, ako nemam - neka sačeka.
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Ma najgluplji su mi oni koji kao žure, smetaš im, a ti opet dođeš na naplatnu prije njih.
Vrećamo se iz Prokuplja, vozim autoputem oko 120, neki de*il sa Captivom me 3 puta obilazio i to uvjek nađe momenat kada pretičem 4-5 vozila među kojima i obavezno bude kamion. Naravno to traje, a on svira, blica na mm od mog branika. Jednom me je obišao bez toga jer sam bio u desnoj traci, nije išao mnogo brže od mene možda nekih 140 km/h. Kada smo stigli u Bg na naplatnu, ja čekam red, kad on tek tad stiže u traku pored mene. Mislim se koji si moj histerisao, blicao i kenjao kada smo opet došli zajedno. Zato je idiot na svakoj pumpi i odmaralištu stajao, ja ni jednom.
Još je bio neki baja sa Passatom 6, tako se nabio u gepek, svira, blica, ebe-grebe. Ja preteknem kamion, pogledam u desni retrovizor, vidim kamion ostaje iza mene, krenem da se prestrojim u desnu traku, kad lik mi svira. Zamalo da ga udarim jer me idiot pretiče sa desne strane. Da sam imao kod sebe pištolj pucao bih bez razmišljanja, pa makar i na robiji završio.

Vrećamo se iz Prokuplja, vozim autoputem oko 120, neki de*il sa Captivom me 3 puta obilazio i to uvjek nađe momenat kada pretičem 4-5 vozila među kojima i obavezno bude kamion. Naravno to traje, a on svira, blica na mm od mog branika. Jednom me je obišao bez toga jer sam bio u desnoj traci, nije išao mnogo brže od mene možda nekih 140 km/h. Kada smo stigli u Bg na naplatnu, ja čekam red, kad on tek tad stiže u traku pored mene. Mislim se koji si moj histerisao, blicao i kenjao kada smo opet došli zajedno. Zato je idiot na svakoj pumpi i odmaralištu stajao, ja ni jednom.
Još je bio neki baja sa Passatom 6, tako se nabio u gepek, svira, blica, ebe-grebe. Ja preteknem kamion, pogledam u desni retrovizor, vidim kamion ostaje iza mene, krenem da se prestrojim u desnu traku, kad lik mi svira. Zamalo da ga udarim jer me idiot pretiče sa desne strane. Da sam imao kod sebe pištolj pucao bih bez razmišljanja, pa makar i na robiji završio.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ne vredi, dzabe se nerviras. Sve dok 100% kao pesak nisi sigurna da auto staje nemoj da krocis na pesacki. Tuzno, ali istinito. Te price stao mi je u jednoj traci, pa shodno tome treba i u drugoj okaci macki o rep, eto i sama si zakljucila da od toga nema vajde. Ej bre, ja sam u Mirijevu stao majci sa detetom u kolicima (stojala sa leve strane ulice) i taman kad je dosla negde do sredine mog auta (znaci kolica vec izlaze iz okvira mog auta), pametnjakovic sa nekim malim dostavnim vozilom prodje sa moje desne strane punim gasom, jer taman oko pesackog nije bilo parkiranih vozila pa je uspeo da se provuce. I sta posle, ja treba da ga jurim da mu objasnjavam kako je pogresio? Ne vredi, takvi prolaze i na crveno, siluju na autoputu, generalno nemaju tolerancije. Za njih ni batina ne pomaze, samo zatvor na neodredjeno.fofa-irina piše:ok...ima raznih pesaka ali veruj mi da je situacija sledeca: pesacki prelaz, stane mi neko da predjem (taj je u desnoj traci) i ja krenem ali u levoj ne stane i cao, ako ne pazis prodjes kao devojka sinoc...mene je tako za malo pokupio mentol pre 3 nedelje na istom pesackom gde i devojku sinoc, i plus je pre njega jedan prozujao a onda i on za njim i stao na cm od mene i nema izvini, nista produzio i cao... jasno je meni da ima pesaka koji pretrcavaju i prave sranja ali da niko ne stane na pesacki pa jbt to ne mogu da shvatim.
@RS Cabrio
Brate, mnogo se ti nerviras dok vozis. Jel hoce da vozi brzo? Nervira te? Desni migavac, stanes, propustis ga. Kad prodje spustis krov/pojacas muziku i lagano nastavis. Sta te briga sto on oce da vozi brzo i krsi propise? Ne treba ti da ga ucis pameti, mozes samo da najebes.
Na autoputu za te likove sto se nabijaju, ako procenim da je neki mnogo nabedjen, sklonicu se cim budem mogao pa ti vozi koliko god oces. U suprotnom, pomerim srednji retrovizor u "night" poziciju i vozim normalno ne obaziruci se (tj nastavim preticanje i kad mogu sklonim se). Jer i ja isto vozim cesto levom trakom i znam kako vozim, nikad ne blicam ako za to stvarno nema preke potrebe, pa i tad uvek sacekam da vidim da li ce se skloniti sam i tek ako se posle par sekundi ne sklanja, javim se da sam tu. Druga situacija u kojoj blicam jeste kad mi izlecu sa 80-100km/h u levu traku a ja idem relativno brzo istom, pritom ce im trebati sekund-dve da sacekaju da prodjem. Umesto toga moram relativno naglo da kocim, itd.
Fiesta!!
-
- Ljubitelj životinja
Zato sto kad krsi propise tera mene da se prilagodjavam njegovom sranju upravo time sto cu da se iskljucjjem,sklanjam,pazim da ne udarim nekoga,skrecem paznju da vidim sta se desava ili bilo sta slicno (pojacavam muziku,preklapam krov ili sta si vec rekao).Pri tome nisam ja taj koji pravi problem,vec je neko drugi svojom voljom odlucio da mene tera ne neku radnju. E pa malo teze. Jel tako rezonujes kad te neko izgura iz reda a ti ga se pridrzavas kao meni juce neke face iz dzipa koja upada na pumpu,(ja cekam u redu da platim gorivo na kulturnoj udaljenosti od devojke koja ispred placa i cekam da zavrsi), i on dolazi i gura pare da plati.U fazonu,ja i moje prvenstvo kako sam ja namerio a svi vi ostali ste budale sto cekate nesto propisno. Zao mi je,ja to nisam odcutao niti niti sam ga pustio niti sam taj tip. Isto je u saobracaju.U zivotu nisam nikome ablendovao da se skloni niti sam imao potrebe. (cuju mozda auspuh ne znam),ali i kad idem u nekoj frci,ja se prilagodjavam putu a ne da teram druge da se prilagodjavju meni i mojim potrebama koje su u tom trenutku vec van pravila i zakona. Drugim recima ,pazim (nit bi se oslanjao na to da li ce on da vidi moje ablendovanje , cuje sirenu ili ne znam ni ja sta vec). Ako vec moram da vozim brzo gledam da uracunam sve sto mogu a to znaci da ne zavisi od tudjih poteza vec da sam mogu da oduzmem gas ili ukocim. Da sam do sada racunao na tudje poteze ili ih usmeravao na neki nacin, bio bi verovatno izlomljen ili mrtav. Ali ponavljam, najveci deo vremena vozim po propisima svim sto kod nas nije popularno...mnogo bi voleo da dodje opet neka kriza da nema niko gorivo za benzin i registraciju i da ulice postanu puste kao nekada. Secam se kako se ,barme uvec,elepo vozilo i bez stresa.
Eh da, kad smo kod tog prilagodjavanja drugima i njihoovm sranju,jednom sam zbog toga imao udes , mislim da sma i pisao to ovde.
Eh da, kad smo kod tog prilagodjavanja drugima i njihoovm sranju,jednom sam zbog toga imao udes , mislim da sma i pisao to ovde.
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Na delu autoputa gde prolazi kroz grad, kao i u ulicama sa vise traka u naselju, ne postoji "brza traka", odnosno leva traka nije predvidjena samo za preticanje (kao sto je to na autoputu).
To ce reci slobodan si da se kreces kojom god trakom zelis (osim ako si teretno vozilo, za njih vaze druga pravila).
ALI...
Vozilo koje se krece levom trakom, duzno je da se iz nje ukloni ukoliko ga sustize vozilo koje je brze od njega.
Obratite paznju da se nigde ne pominje "osim ako se krece maksimalno dozvoljenom brzinom", sto je najcesci izgovor za nesklanjanje iz leve trake.
Elem, to sto neko krsi propise, nije za tebe opravdanje da ih i ti krsis.
Ti vozis max dozvoljenom brzinom levom trakom, neko te sustize: duzan si da se sklonis. Naravno ako imas mogucnosti za to, to jest ako desna traka nije zauzeta.
To naravno nije opravdanje za one koji ti najasu na branik iako jednostavno nema vremena da se sklonis, posto i tebi treba neko vreme da obidjes auto ili kamion pored koga prolazis, ali isto tako ne vidim ama bas nikakvo opravdanje za one koji vole da "tupe" levom trakom.
Usput, ako se dobro secam preko puta hotela M ogranicenje nije 40 vec 50 (opste). Znak sa ogranicenjem 40 se nalazi malo ispod skole Vasa Stajic, al dok dodjes do hotela M prosao si raskrsnicu kod LUK pumpe i taj znak je prestao da vazi. Cini mi se da nema znaka nakon sto se prodje semafor kod pumpe, odnosno da je sledeci sa ogranicenjem 40 tek gore kod one osnovne skole.
Takodje mislim da je ogranicenje 40 kod FON-a besmisleno (od kad to mamlazi od 18 i kusur godina ne znaju kako se prelazi ulica, klinci iz osnovne su vec naravno druga prica).
To ce reci slobodan si da se kreces kojom god trakom zelis (osim ako si teretno vozilo, za njih vaze druga pravila).
ALI...
Vozilo koje se krece levom trakom, duzno je da se iz nje ukloni ukoliko ga sustize vozilo koje je brze od njega.
Obratite paznju da se nigde ne pominje "osim ako se krece maksimalno dozvoljenom brzinom", sto je najcesci izgovor za nesklanjanje iz leve trake.
Elem, to sto neko krsi propise, nije za tebe opravdanje da ih i ti krsis.
Ti vozis max dozvoljenom brzinom levom trakom, neko te sustize: duzan si da se sklonis. Naravno ako imas mogucnosti za to, to jest ako desna traka nije zauzeta.
To naravno nije opravdanje za one koji ti najasu na branik iako jednostavno nema vremena da se sklonis, posto i tebi treba neko vreme da obidjes auto ili kamion pored koga prolazis, ali isto tako ne vidim ama bas nikakvo opravdanje za one koji vole da "tupe" levom trakom.
Usput, ako se dobro secam preko puta hotela M ogranicenje nije 40 vec 50 (opste). Znak sa ogranicenjem 40 se nalazi malo ispod skole Vasa Stajic, al dok dodjes do hotela M prosao si raskrsnicu kod LUK pumpe i taj znak je prestao da vazi. Cini mi se da nema znaka nakon sto se prodje semafor kod pumpe, odnosno da je sledeci sa ogranicenjem 40 tek gore kod one osnovne skole.
Takodje mislim da je ogranicenje 40 kod FON-a besmisleno (od kad to mamlazi od 18 i kusur godina ne znaju kako se prelazi ulica, klinci iz osnovne su vec naravno druga prica).
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
Malo me ovo buni... koji zakon i u kom članu navodi "Vozilo koje se krece levom trakom, duzno je da se iz nje ukloni ukoliko ga sustize vozilo koje je brze od njega" ?
pozdrav, Bojan

- mbole
NIje bas formulacija "ako ga sustize vozilo brze od njega" vec "ne ometa vozila koja se krecu iza njegovog", al dodje mu na isto, odnosno zakonska formulacija je jos sira.
Novi zakon (clan 35 je skoro pa prepisan iz clana 41 starog zakona):
Члан 35.
Возило се креће десном страном коловоза у смеру кретања.
Возач је дужан да возило у кретању држи што ближе десној ивици коловоза и на толикој удаљености од ње да, с обзиром на брзину кретања возила, услове саобраћаја и на стање и особине пута, не угрожава друге учеснике у саобраћају и не излаже себе опасности.
На путу у насељу са најмање две саобраћајне траке за исти смер, возач може да се креће возилом саобраћајном траком која се не налази уз десну ивицу коловоза, ако тиме не омета возила која се крећу иза његовог возила.
Одредба става 3. овог члана не односи се на возача теретног возила чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg, возача возила које на равном путу не може развити брзину већу од 40 km/h и на возача возила које није моторно возило, осим на делу пута испред раскрснице или другог места на коме возило скреће улево, односно када врши претицање или обилажење.
Члан 334.
Новчаном казном у износу од 3.000 казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
...
4) члана 35. ст. 2, 3. и 4,
Taj deo stava 2 iz nekog meni nepoznatog razloga jednostavno ignorisu u auto skolama. Redovono vidjam L tablice koje se upravo ovako krecu, i dosta njih mi je reklo kako su ih u skoli ucili da u gradu jednostavno smeju da se krecu levom trakom, ali im ovo ogranicnje o ometanju onih iza niko nikada nije pomenuo.
Novi zakon (clan 35 je skoro pa prepisan iz clana 41 starog zakona):
Члан 35.
Возило се креће десном страном коловоза у смеру кретања.
Возач је дужан да возило у кретању држи што ближе десној ивици коловоза и на толикој удаљености од ње да, с обзиром на брзину кретања возила, услове саобраћаја и на стање и особине пута, не угрожава друге учеснике у саобраћају и не излаже себе опасности.
На путу у насељу са најмање две саобраћајне траке за исти смер, возач може да се креће возилом саобраћајном траком која се не налази уз десну ивицу коловоза, ако тиме не омета возила која се крећу иза његовог возила.
Одредба става 3. овог члана не односи се на возача теретног возила чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg, возача возила које на равном путу не може развити брзину већу од 40 km/h и на возача возила које није моторно возило, осим на делу пута испред раскрснице или другог места на коме возило скреће улево, односно када врши претицање или обилажење.
Члан 334.
Новчаном казном у износу од 3.000 казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
...
4) члана 35. ст. 2, 3. и 4,
Taj deo stava 2 iz nekog meni nepoznatog razloga jednostavno ignorisu u auto skolama. Redovono vidjam L tablice koje se upravo ovako krecu, i dosta njih mi je reklo kako su ih u skoli ucili da u gradu jednostavno smeju da se krecu levom trakom, ali im ovo ogranicnje o ometanju onih iza niko nikada nije pomenuo.
Djak pesak 

- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Odmah ispod FON-a je obdanište ili neki već dečiji dispanzer, a posle dole opet ima dom za delikvente i problematične. Sve jedno ja lično nikada nisam video niti jedno dete da prelazi ulicu na tom potezu, a giljao sam FON celih 7 god.
A na autoputu kada neki retard vozi 80 u levoj traci i zabole ga za kolonu iza, dobijam nervni slom. U desnoj traci vozilo ide 80, a on jedno 81,7 kmh i to tako traje li traje. Ne jebe on ni amblend, ni sirenu, ni prvo molećiv pogled, a ni preteći posle toga. U tada stvarno dobijam nagon da ga izguram s puta. Čak sam u par navrata praktikovao da kada obiđem istog (sa desna, odozgo, odozdo) da onda ja vozim ispred njega jedno 70 kmh, pa da vidi kako je to.

A na autoputu kada neki retard vozi 80 u levoj traci i zabole ga za kolonu iza, dobijam nervni slom. U desnoj traci vozilo ide 80, a on jedno 81,7 kmh i to tako traje li traje. Ne jebe on ni amblend, ni sirenu, ni prvo molećiv pogled, a ni preteći posle toga. U tada stvarno dobijam nagon da ga izguram s puta. Čak sam u par navrata praktikovao da kada obiđem istog (sa desna, odozgo, odozdo) da onda ja vozim ispred njega jedno 70 kmh, pa da vidi kako je to.

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
- BojanM
- BOFH
Ne, OK, ne osporavam to, nego iz nekog razloga u datom momentu uopšte nisam mogao da se setim niti da nađem taj član.mbole piše:NIje bas formulacija "ako ga sustize vozilo brze od njega" vec "ne ometa vozila koja se krecu iza njegovog", al dodje mu na isto, odnosno zakonska formulacija je jos sira.
[...]
Tu je naravno i član 3. koji kaže da je "svaki učesnik u saobraćaju dužan je da se ponaša na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrediti druge učesnike, kao i da preduzme sve potrebne mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija nastalih ponašanjem drugih učesnika u saobraćaju, ako sebe ili drugog time ne dovodi u opasnost.".
Sad, ja razumem da si dužan da prvom pogodnom prilikom omogućiš prolaz ako ometaš kretanje nekoga ko ide iza tebe, nebitno da li taj neko krši propise ili ne (nije na drugim učesnicima u saobraćaju da donose sud o tome)... isto kao što taj drugi, ako ste na putu u naseljenom mestu sa više traka u istom smeru, ako ima mesta u susednoj traci sme da pređe u nju i da npr. prođe sa tvoje desne brže od tebe. To je sve u redu.
Ono sa čime se ne slažem, a iz napisanog sam mogao da izvučem i takvo tumačenje, je da si u obavezi da promeniš način kretanja i da se ukloniš iz trake kojom je neko naumio da ide brže od ograničenja samo da bi udovoljio hiru nekoga ko te iste propise ne poštuje, jer onda svojim ponašanjem ti uzrokuješ opasnost za druge učesnike u saobraćaju - a neugrožavanje drugih je osnovna premisa u ZOBS, ponovljena bezbroj puta.
Ne treba "kilaviti" ni u jednoj traci, ali kao što si rekao - "to sto neko krsi propise, nije za tebe opravdanje da ih i ti krsis" - međutim, to onda važi za sve propise, a ne samo za dotični član 35.
pozdrav, Bojan

- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
RS_cabrio piše:Ipak ima u vestima par recenica ovde: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/341441 ... povredjeno
4 osobe po 19 godina!!!Pet osoba je povređeno u saobraćajnom udesu koji se dogodio oko dva časa posle ponoći na Topčiderskoj zvezdi u Beogradu, izjavila je Macura.
Mladić star 19 godina, putnik, zadobio je povrede obe potkolenice i levog ramena, dok je devojka stara 19 godina, putnik, zadobila povrede glave i potkolenice, rekla je Macura.
Treća povređena osoba, mladić star 19 godina, vozač, zadobio je razderotinu glave i povredu potkolenice, a devojka stara 19 godina, putnik, povredu glave i rasekotinu donje usne, objasnila je Macura.
Peta povređena osoba, muškarac star 52 godine, vozač, zadobio je povredu kolena, istakla je Macura i dodala da su svi povređeni prevezeni na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

- mbole
Iskreno ove dve recenice mi deluju kontradiktorno. Ne shvatam sta si hteo da kazes.BojanM piše:Sad, ja razumem da si dužan da prvom pogodnom prilikom omogućiš prolaz ako ometaš kretanje nekoga ko ide iza tebe, nebitno da li taj neko krši propise ili ne (nije na drugim učesnicima u saobraćaju da donose sud o tome)... isto kao što taj drugi, ako ste na putu u naseljenom mestu sa više traka u istom smeru, ako ima mesta u susednoj traci sme da pređe u nju i da npr. prođe sa tvoje desne brže od tebe. To je sve u redu.
Ono sa čime se ne slažem, a iz napisanog sam mogao da izvučem i takvo tumačenje, je da si u obavezi da promeniš način kretanja i da se ukloniš iz trake kojom je neko naumio da ide brže od ograničenja samo da bi udovoljio hiru nekoga ko te iste propise ne poštuje, jer onda svojim ponašanjem ti uzrokuješ opasnost za druge učesnike u saobraćaju - a neugrožavanje drugih je osnovna premisa u ZOBS, ponovljena bezbroj puta.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
Nema veze, možda se nisam najsrećnije izrazio, iako mi se ne čini da su te dve rečenice u kontradikciji. Verovatno sam ja pogrešno protumačio pojam "tupiti levom trakom" kada se pre toga pominje kretanje maksimalnom brzinom, pa sam zbog toga ušao u diskusiju - ali, čitajući do sada napisano, mislim da suštinski zastupamo isti stav i nije mi do teranja maka na konac kako bih sebi razjasnio svako slovce.

pozdrav, Bojan

- BojanM
- BOFH
Nastavak... obratite pažnju prilikom preticanja, to što ste dali žmigavac ne znači da ne treba da pogledate u retrovizor.
pozdrav, Bojan

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
od kad su se pocele prodavati kamere za kola u rusiji internet je dobio jednu sasvim novu draz.. 

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Milane, ponestalo ti ideja pa parafraziras recenice s interneta?
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ne neg nisam mogao da se setim gde sam to procitao pa sam morao sam da napisem, mislim da je na engleskom pisalo..
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Jeste engleski, to se i ja secam. Mislim da je bilo uz slican filmcic, kad im avionb ide u susret. Sad pre neki dan ga je neko postavio ovde.