Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

kupovina auta -papirologija

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8364
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Re: kupovina auta -papirologija

Poruka od FM III » nedelja, 22. feb. 2015. u 13:08h

U nekim poreskim idu na to da lupaju najveću moguću procenu, obaška što niko ne pogleda auto u kakvom je stanju i da utvrdi vredi li taj auto stvarno toliko, pa čak i preko toga (treba popuniti budžet). Kome se ne svidja procena on može da se žali, plati opet neke takse i da čeka odogovor. Kada malo bolje proračunaš tih par hiljada razlike na koje se žališ sa taksama, izgubljenim vremenom, benzinom, parkingom izadju skoro isto na kraju a izgubio si vreme. Naravno kupci bi što pre da završe i voze kola koja su kupili, pa se retko ko žali, a ovi to masovno koriste, pogotovu veće opštinekoje imaju veći budžet.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

MarkoMara
Poruka: 87
Član foruma od: utorak, 27. jan. 2015. u 20:34h

Poruka od MarkoMara » ponedeljak, 23. feb. 2015. u 20:27h

Sad mi samo poreza za tdci bila 7530 din plus taksa overe ugovora i ugovor... (ugovor 900 + taksa 780 + opet neka taksa 60) + provizija u banci na sve uplatnice (rajfajzen 100din po uplatnici)...+ MITO hahahaha
Ford Focus 1.8 TDCi 2002god. 85kw 115ks :rally:
Ford Focus 1.8 TDDi 2003god. 66kw 90ks :ford:

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 27. feb. 2015. u 16:25h

Da napisem svoje danasnje dugo i mucno iskustvo.

Kad kupujete/prodajete auto, obavezno uradite prenos vlasnistva. Ma koliko dugo planirate da ga zadrzite, nemojte da zbog 50e ustede (ili 100, nebitno), pravite sebi i prvenstveno drugima probleme.
Od sad kad budem bilo koji auto prodavao, obavezan prenos, kad se uradi prenos, moze da se tera, pre toga ne.

Naime sta se desilo. Moja fiesta xr2 je kupljena pre 5 godina uz punomocje od vlasnika koji je svo to vreme vlasnik u papirima. Sa tim punomocjem i kopijom licne karte tog vlasnika, auto je svih ovih godina registrovan od tog drugog vlasnika (sa punomocjem). Ali sto je najgore, on nije bio vlasnik svih tih 5 godina, vec je vozio oko godinu dana, pa prodao trecem, ovaj cetvrtom, ovaj petom - taj je izgubio sve papire od plina kao i kopiju licne karte vlasnika iz papira, da bi on prodao sestom vlasniku od kojeg sam i kupio auto. Poslednja dva su bila u zadnjih godinu dana jelte, posto je auto registrovan jos 2 meseca, tako da je kopija licne karte bila tu pre godinu dana kad je trebalo da se produzi registracija. Uglavnom, taj auto se 5 godina vozio bez da je neko razmislio glavom o tome sta bi se desilo da se desi neki udes, kradja, itd. Elem da ubrzam pricu na danasnji dan. Odem u Veliku Planu da odjavim auto i platim porez na prenos, odjava prodje ok uz coveka pored mene koji ima punomocje (znaci onaj koji je kupio auto od originalnog vlasnika). Onda u poreskoj nece da prihvate dokumente bez kopije licne karte vlasnika iz saobracajne. A taj covek je u Rusiji na radu vec 5 godina.
Zovemo jednog od prethodnih vlasnika koji je izgubio papire, ne javlja se. Sta cu, uzmem iz punomocja adresu, ukucam u navigaciju, i pratim gde ce da me odvede. Neko selo 30km od V. Plane. Pukom srecom nadjem zenu od vlasnika iz papira, i jos vecom srecom je imala neku staru kopiju licne karte viska. Zahvalio sam se zeni kao ne znam sta da mi je nasla.
Vracaj se u V. Planu i zavrsavaj posao, naravno u medjuvremenu je na svakom salteru na kojem nije bila guzva, sad bilo 5 ljudi, a ekspeditivnost sluzbenika na nivou (al' za malo).

Uglavnom, ja sam se danas odseko, vec sam video kako rasturam fiestu u kobasice i cekam na sledecu da naleti, sto bi opet potrajalo par godina :(
Puka sreca me spasila svoje gluposti, sto prilikom kupovine nisam proverio sta je potrebno od dokumenata da ima da bih ja taj auto mogao da prebacim na svoje ime, ako taj od koga kupujem nije vlasnik vec ima ovlascenje/punomocje ili sta vec.

U svakom slucaju, nikad nikome necu izdati ovlascenje i punomocje, samo kupoprodajni ugovor i placanje poreza na prenos dolazi u obzir (makar ga ja platio, nebitno, ali mora odmah da se resi). Takodje vam savetujem kad kupujete polovan auto da otvorite bar 3 para ociju i vidite sta sve trenutni vlasnik ima od dokumenata.

Eto toliko, ja izgubih na celu tu pricu danas 9h, i na kraju u Ljermontovoj dobijem Š na tablici thumbsdownh . Jos ujutru kad sam krenuo izdade me lancer i morao da se vracam da ukradem Mondeo od caleta, sve se skupilo :ozid:
Fiesta!!

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » subota, 28. feb. 2015. u 00:28h

Zato u zadnje vreme u oglasima mozes da vidis `prenos obavezan`

Pazi, mi smo takvi ljudi (cast izuzecima) `svako` ko ima u dzepu 2000e gleda auto od 2800e i onda pocinje natezanje, i naravno nema za prepis. A ti, sta ces... kad je i ovako sve stalo, u fazonu `ajd nek samo ide` (ko ce cekati i docekati sledeceg kupca) i tu nastaje taj problem. Jer takav kupac izvadi zadnji dinar za auto (ako jos nije i pozajmio), pa cak nema ni za gorivo do kuce (imao sam par slucajeva) pa te moli da spustis 20eura da bi otisao kuci sa `novim` autom. Jbg.
Slika

st 220
Poruka: 675
Član foruma od: nedelja, 8. maj 2011. u 15:21h

Poruka od st 220 » subota, 28. feb. 2015. u 07:39h

Nema tu neke filozofije i velike papirologije.

Auto se kupuje od vlasnika, eventualno od lica koje ima full ovlašćenje (da može da proda auto trećem licu, odjavi auto i plati prenos) i nikako drugačije.

Na stranu to što je za Fiestu smešno mali prenos.

Ja kupih pre neki dan registrovanog Punta, vlasnik iz mog grada, odmah KP ugovor, prenos,nova saobraćaja, sve ukupno koštalo 5500din.

A i sutradan te ljudi odmah drugačije gledaju kad ga budeš prodavao.

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 28. feb. 2015. u 09:41h

@Neša
Pa da, tako ispadne, ali neću to sebi dozvoliti, pre cu izvaditi pare iz svog džepa i platiti prenos nego da imam probleme.

@vlada
To ni meni nije jasno. 3500din prenos, 4000 nove tablice, saobraćajna, nalepnica. Sve ukupno neka bude i 9000sa gorivom itd, ne mogu da razumem da se neko ciganise za toliko novca već 5 godina. Svakakvih ljudi ima.
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“