Niko nece da plati indzilira da mu to lepo sracuna i kaze: sa ovoliko imas ovo, sa ovim imas ovo...Znas ti koliko on trazi samo nesto tu da ispiskara? On ce meni da soli pamet...
Vazdusni dzep je odlican izolator. Samo je skup u odnosu na siropor. U sutini vazduh je to sto je izolator i u stirpopru. Plastika je tu samo da ga "drzi na okupu", i u sustini mu smanjuje kvalitet kao izolatora sto je vise ima (zato poboljsava mehanicka svojstva). Da vas ne davim sad sa teorijom, verujte mi na rec

Dule, glavni problem sa izolacijom krova/plafona je vlaga. Sa jedne strane moras da dozvolis onoj koja se prirodno generise u kuci da izadje (posto jelte glavni deo ide uzbrdo), a sa druge strane ne smes da dozvolis onoj spolja da udje kroz krov. To je najslozenija prica kod izolacije i za to treba konsultovati strucnjaka. Pored same izoladije potrebna je i paropropusna folija i/ili parna brana, a gde koja ide zavisi od tacke rosista, a to je ipak posao za nekog sa diplomom.
Ne znam kada je zidana kuca ali deda je najverovatnije mogao da stavi jednu od ove dve stvari:
Perlit koji se nanosi kao malter
Tarolit ploce koje se postavljaju slicno stirpopru. Tarolit je smesa cementnog maltera i drvene suske uz dodatak vodenog stakla. Moj deda po majci ga je izmislio jos pre onog rata.
U oba slucaja, ako se to drzi kako treba, nema potrebe da ih skidas. Oba materijala "disu" tako da nece praviti problem.
Stirodur je mehanicki otproniji, ali je losiji izolator od stiropora. U svim izolacijama izolator je u stvari vazduh, a sto ima vise sitnih i sto tanjih "komorica" od plastike (koja je los izolator) to je ukupan materijal bolji izolator. Najbolji izolator za koji se zna je "cvrsti dim" ili aerogel: pogledaj na oko 1:26