Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kocenje motorom (navika,pravilo ili stil voznje)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
mbole
Poruka: 14916
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Kocenje motorom (navika,pravilo ili stil voznje)

Poruka od mbole » sreda, 4. apr. 2012. u 14:00h

Pa racunar ga i zatvara, ali ne zato da bi stedeo gorivo, vec zbog ovoga sto je taunus naveo.
Pri tom je ta razlika izmedju lera i "nista" zanemarljiva (em auto trosi smesno na leru, em nigde ne ides bas toliko dugo nizbrdo da bi to bilo primetno)
Djak pesak :)

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » sreda, 4. apr. 2012. u 14:08h

Pitanje je zasto ne bi u potpunosti zatvorio dovod, sta bi se desilo i da li je moguc pogon pod inercijom, osnovna pitanja pomenute mehanike?! Naravno da u brdskim podrucjima postoji cesta prilika spustanja, evo ja niz Venac sa FG 4km ne pipnem gas, samo menjam, iz 4. u 5. i obrnuto..stednja je u svakom smislu postala imperativ, zasto se ne bi iskoristile sve mogucnosti koje bi mogao da pruzi ECU..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Johnnyford
Poruka: 45
Član foruma od: četvrtak, 16. feb. 2012. u 15:53h

Poruka od Johnnyford » sreda, 4. apr. 2012. u 14:21h

Evo novih momenata :D Kolega sa faksa isprobao kocenje motorom i umnalo nije izginuo :rotfl: covek ocekuje da ga kocenje motorom u mestu zaustavi :haha: mislim da cu prestati da delim savete na faksu :D Ja stajem klasicno noga na kocnici blago pritisnuta i iz brzine u brzinu neki put preskocim neku ali retko znaci (4-3-2 stop ) sa blagom kocnicomjer mislim da nema idealne situacije osim one montirane da se bas zaustavis motorom.Ja vozim zustrije onoliko koliko plin to dozvoli :ozid: a svi znamo performanse na plinun :doh: ali motorom obavezno jos ako ima riba okolo pa isteras po koji klip hahahaha

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » sreda, 4. apr. 2012. u 14:24h

Inace ribe se pale na turiranje motora...prosto curkaju.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 4. apr. 2012. u 14:27h

cedo86 piše:Pitanje je zasto ne bi u potpunosti zatvorio dovod, sta bi se desilo i da li je moguc pogon pod inercijom, osnovna pitanja pomenute mehanike?! Naravno da u brdskim podrucjima postoji cesta prilika spustanja, evo ja niz Venac sa FG 4km ne pipnem gas, samo menjam, iz 4. u 5. i obrnuto..stednja je u svakom smislu postala imperativ, zasto se ne bi iskoristile sve mogucnosti koje bi mogao da pruzi ECU..
Zato što motor mora uvek biti spreman za promenu u radu, jer ako bi mu potpuno ukinuo gorivo a onda sledećeg trenutka dodao gas i doveo mu gorivo došlo bi do cimanja i detonacija.
Čuo sam neke priče da zbog rada bez goriva može nastati i rupa u klipu, ali ne znam koliko je to istinito.
Mada ne znam do detalja rade ovi novi start-stop sistemi, ali je verovatno na njima dosta stvari drugačije da bi mogli tako da rade bez posledica.
Inače poznajem nekoliko njih koji su sveže položili i stvarno ne znaju da koče motorom, niko ih to nije učio u školama :doh:
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » sreda, 4. apr. 2012. u 14:34h

Jbg Krsticu, treba da zamene flet i ima da budu ko novi :doh: :D

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 4. apr. 2012. u 14:45h

Inace kocenje motorom na RSu je bukvalno kao da sam pegla kocnicu. Kad se pusti gas sa 100 u 5toj brzini, beoma brzo pada brzina.

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » sreda, 4. apr. 2012. u 14:52h

Pa on i radi, vrti se, posto postoji razlicita potrosnja na istom broju obrtaja u zavisnosti od opterecenja, a ona po vama moze da ide od zanemarljivo male pa do realno ogromne, kako onda u slucaju nagle promene opterecenja (npr. naglo pritiskanje gasa ili nailazak na uzbrdicu) ogromno povecanje dovoda goriva ne uzrokuje to cimanje i detonacije, sumnjam u tu teoriju da od toga moze da ga spasi konstantan dovod te minimalne kolicine goriva..mozda gresim, samo razmisljam na, u svakom slucaju brzina i prciznost ECU-a bi mogli da preduprede taj eventualni problem..

Takodje me interesuje potreba ubrizgavanja te "ler" kolicine goriva ako su obrtaji na npr. 4000, u cemu je poenta toga? Valjda bi u tom slucaju bila potrebna minimalna kolicina goriva za odrzavanje tog pomenutog broja obrtaja, minimum onoliko kao da se stoji u mesti i drzi na 4000obr, to pretpostavljam jer i u jednom i drugom slucaju ne postoji opterecenje kao drugi faktor koji utice na potrebnu kolicinu ubrizganog goriva u tim odredjenim obrtajima, osim opterecenja potrebnog za odrzavanje tih obrtaja, ako je vec moguce da motor trosi manje od onoga sto mu je minimalno potrebno zasto onda ne bi trosio nimalo u ovom konkretnom slucaju..i da napomenem, pricam o ubrizgavnji i ECU..

Mondeu na duzim nizbrdicama skroz opadne temperatura ako se ne daje gas, koji bi mogao biti razlog toga? Vektra koju povremeno vozim pokazuje potrosnju od 0.5l/h na leru bilo da stoji bilo da se krece naravno, ali ako se krece pod inercijom sa ubacenom brzinom pokazuje trenutnu potrosnju od 0 ..

Naravno da u brdskim podrucjima postoji cesta prilika spustanja, evo ja niz Venac sa FG 4km ne pipnem gas, samo menjam, iz 4. u 5. i obrnuto..usteda u potrosnji je u svakom smislu postala imperativ, zasto se ne bi iskoristile sve mogucnosti koje bi mogao da pruzi ECU..

Slika

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 4. apr. 2012. u 15:08h

Cek samo malo. Pri spustanju sa FG, Focus na bordu pokazuje 0,0 i temperatura pocne da pada ako je hladnije napolju. Logicno da pada temperatura kad se ne sagoreva gorivo i pritom se pumpa hladan vazduh kroz motor i hladi se rashladna tecnost.

Ista prica je i sa RSom i starim Focusom 1.6.

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 4. apr. 2012. u 15:53h

@cedo
Ne moze motor da ne trosi apsolutno nista. Jednostavno zato sto ako nema goriva,nema sagorevanja,nema paljenja smese,znaci nema rada,ugasio bi se. Iako na bordu pise 0.0l on ipak trosi nesto malo.

dax92

 
Poruka: 7599
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » sreda, 4. apr. 2012. u 15:54h

Ugasis motor, i ne trosi nista. :)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 4. apr. 2012. u 15:58h

Onda ti napisu kaznu za svetla,oteglis i noge i ruke na upravljanje kolima bez servo pomagala...ne ide ni to.. lol

dax92

 
Poruka: 7599
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » sreda, 4. apr. 2012. u 16:02h

Ko je vozio Golfa dvojku CL(otaru), ni pakao mu nece tesko pasti. mrgreen
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

sinisam
Poruka: 126
Član foruma od: nedelja, 18. dec. 2011. u 19:11h

Poruka od sinisam » sreda, 4. apr. 2012. u 16:02h

sto se tice svezih vozaca, skace mi pritisak.evo zenu vec 2 godine opominjem za kvacilo i kocenje motorom.tako je naucio instruktor.da se noga drzi na kvacilu na semaforu, ma vise je stiskala to kvacilo nego gas.vidim isto i kod ostalih.valjda instruktore mrzi da se bakcu s njima pa idu linijom manjeg otpora.zast bi kocenje motorom ista stetilo.sve se podmazuje, zar ne?ulje ide shodno broju obrtaja.jedino sto stedis kocnice

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 4. apr. 2012. u 16:03h

Dusan64 piše:@cedo
Ne moze motor da ne trosi apsolutno nista. Jednostavno zato sto ako nema goriva,nema sagorevanja,nema paljenja smese,znaci nema rada,ugasio bi se. Iako na bordu pise 0.0l on ipak trosi nesto malo.
Ne trosi apsolutno nista. 0,0 (nula zarez nula), apsolutni prekid dotoka goriva, dizne ne pustaju gorivo...ne znam kako da objasnim ovo nekima.

Ovo vazi za EECIV, ali i sve naredne verzije.

Deceleration
The vehicle is moving and you lift your foot off the accelerator. EEC sense’s the TPS go to closed and VSS signal slow. This presents a few problems that are easily overcome. First we have to prevent stalling; this is why the ISCV has been open, just in case the throttle snaps shut. After throttle closure the ISCV closes slowly closes. Then it controls idle as we reach a stop and move back into warm idle strategy. We are always thinking of emissions and burning fuel as we decelerate is a big waste. ECU turns the injectors completely off when RPM is over 1500 and the engine is over 140°F. Injectors begin operating under 1500RPM or if you hit the skinny pedal. If you don’t run a VSS you can run the risk of stalling when slowing down from over 1500RPM. Advanced timing helps push back on the pistons, this helps create that engine brake effect

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 4. apr. 2012. u 16:49h

Kada je EEC4 u pitanju, u leru dok auto stoji daje jednu količinu goriva, kada auto ide nizbrdo u leru daje manju količinu goriva nego dok stoji, zbog VSS-a.
Zato kočenje motorom sa ubrizgavanjem troši nešto manje goriva nego kočenje motorom sa karburatorom.
Ali da troši 0.00 je netačno.
Primer svih Fordovih vozila s kraja '90, kada je sve ispravno: voziš se nizbrdo bez gasa, stisneš kvačilo ili izbaciš iz brzine i broj obrtaja je 500. Čim staneš kočenjem samo pomoću kočnice broj obrtaja poraste na 800. U slučaju da otkačiš VSS ler dok stojiš je 800 ali i dok ideš u leru je isto 800.
Jedino vozila sa start-stop sistemom se gase dok stoje ili idu nizbrdo i jedino ona mogu da nekad troše 0.0.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Johnnyford

Poruka od Johnnyford » sreda, 4. apr. 2012. u 17:01h

popovicvl piše:Inace ribe se pale na turiranje motora...prosto curkaju.
Ciljna grupa cirke + turiranje=vlazne noge thumbsuph

Inace o.o ne polazuje ni jedan auto,e sad kako radti cut off to bi valjalo da objasni neko ko poznaje tematiku :D

Cedo
VIP

Poruka od Cedo » sreda, 4. apr. 2012. u 18:11h

U ovim situacijama itekako pokazuje, a sad da li je to tacno oko toga mozemo voditi raspravu..

Evo jedan clanak:

Coasting or gliding
The alternative to acceleration and braking is coasting, i.e. gliding along without propulsion. Coasting is an efficient means of slowing down, because kinetic energy is dissipated as aerodynamic drag and rolling resistance, which must always be overcome by the vehicle during travel. When coasting with the engine running and manual transmission in neutral, or clutch depressed, there will still be some fuel consumption due to the engine needing to maintain idle engine speed. While coasting with the engine running and the transmission in gear, most cars' engine control unit with fuel injection will cut off fuel supply, and the engine will continue running, being driven by the wheels. Compared to coasting in neutral, this has an increased drag, but has the added safety benefit of being able to react in any sudden change in a potential dangerous traffic situation, and being in the right gear when acceleration is required.

Slika

mbole

Poruka od mbole » sreda, 4. apr. 2012. u 19:13h

Iskreno receno, ni ja ne vidim zasto ne bi mogao da kompletno ukine dovod goriva, pod uslovima koji su navedeni u ovom prvom engleskom tekstu (preko 1500rpm, ugrejan motor).
Sve ostalo normalno radi na autu, alternator puni, pumpa za ulje podmazuje, svetla rade...

U trenutku kada dodas gas, to jest kad se pomeri tps, ecu bez ikakvih problema moze da startuje sa ubrizgavanjem goriva, to jest pocne da otvara dizne. Motor koji se vrti preko 1500rpm ce poceti da normalno radi u naredne dve milisekunde. ECU zna tacno u kom se rezimu nalazi, nema sta da trzne, stucne... ubrizgava goriva isto ko sto bi ubrizgavao i da je motor normalno bio upaljen na 1500, pa onda nadalje tera vec prema polozaju papucice gasa.

Klip nema kako da progori posto nema od cega to da mu se desi, kad u cilindru nista ne sagoreva, jer jednostavno nema dotoka goriva.
Dusan64 piše:@cedo
Pa on u sustini i jeste ugasen. Ali se i dalje vrti. Zamisli da ides nizbrdo, u brzini si, i nekako ti se zacepi crevo od goriva. U motor ne ulazi apsolutno nista od gorriva. Al auto i dalje ide, sve na motoru i dalje radi, klipovi idu gore dole (samo ih sad teraju tockovi), radilica se okrece, pumpa za ulje se vrti i salje ulje po motoru, alternator puni struju, svetla rade... Sve je na svom mestu dok ne prestane nizbrdica.

Iosis
VIP
Poruka: 8419
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 4. apr. 2012. u 19:46h

Pa slično se dešava kada neće da upali, pa poguraš auto da upali.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Johnnyford

Poruka od Johnnyford » sreda, 4. apr. 2012. u 20:03h

Ja mislim da je cut-off slican nacinu na koji hibridi rade,ali ono sto mene buni ako nema ubrizgavanja goriva zar ponovo aktiviranje sistema ne bi bilo osetno tj trznuo bi auto ili promenio zvuk :wtf: jer ovo kako ja shvatam taj cut-off to mu je isto kao gurka :blink: i

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 4. apr. 2012. u 20:45h

Johnnyford piše:Inace o.o ne polazuje ni jedan auto,e sad kako radti cut off to bi valjalo da objasni neko ko poznaje tematiku :D
Mozemo se opkladiti u kljuceve auta. Ako pri spustanju moj Focus ne pokaze 0,0 na bordu, dobijas opran auto i bar pola rezervoara corbe. U suprotnom ti meni dajes kljuceve bilo cega sto vozis, moze i neki Yugo, samo da ti uzmem nesto. Moze?

Hocu da pratim temu, ali mislim da ne mozemo da uskladimo neka pitanja i prave odgovore.

Slucaj kod mene je sledeci:

1. Auto je u brzini i krece se nizbrdo ili jednostavno ima bilo kakvo kretanje, pusten gas, ne trosi nista (0,0 L/km). Kineticka energija kretanja pogoni menjac, pa sa njim i motor zajedno.

2. Auto je u leru i krece se , pusten gas, trosi kao da i u leru (0,5 L/h). Kineticka energija kretanja ne pogoni menjac i motor, motor mora da odrzi rad u leru.
Poslednja izmena: popovicvl, na dan sreda, 4. apr. 2012. u 20:52h. Ukupno izmenjeno 1 put.

macaneli
VIP
Poruka: 9917
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » sreda, 4. apr. 2012. u 20:47h

ajde da ga merimo :P
gori ste od obdanista :doh:
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Johnnyford

Poruka od Johnnyford » sreda, 4. apr. 2012. u 20:51h

popovicvl piše:
Johnnyford piše:Inace o.o ne polazuje ni jedan auto,e sad kako radti cut off to bi valjalo da objasni neko ko poznaje tematiku :D
Mozemo se opkladiti u kljuceve auta. Ako pri spustanju moj Focus ne pokazuje 0,0 na bordu, dobijas opran auto i bar pola rezervoara corbe. Moze?
Verujem ja i bez kladjenja :woohoo:

mbole

Poruka od mbole » sreda, 4. apr. 2012. u 22:47h

Johnnyford piše:Ja mislim da je cut-off slican nacinu na koji hibridi rade,ali ono sto mene buni ako nema ubrizgavanja goriva zar ponovo aktiviranje sistema ne bi bilo osetno tj trznuo bi auto ili promenio zvuk :wtf: jer ovo kako ja shvatam taj cut-off to mu je isto kao gurka :blink: i
"Malkice" se razlikuje od gurke.
1. Broj obrtaja motora u trenutku kada pustas kvacilo kod gurke je 0 (motor tek pocinje da se okrece). Broj obrtaja motora kod cut-off-a je preko 1500.
2. U trenutku paljenja kod gurke, odjednom proradi "sve", i pumpe i anlaser, i servo i ... kod cut-off-a to sve vec radi kao da sasvim normalno vozis.
3. promena zvuka sigurno postoji, ali postoji i kad nema cut-off-a posto jednostavno motor prelazi iz jednog u drugi rezim (do tad si kocio motorom, a sad motor pocinje da vuce)

Zaključana

Povratak na „Off topic & Free time“