Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

SAAB ode u stečaj!

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Talladega_500
Yankee
Poruka: 13531
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: SAAB ode u stečaj!

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 29. dec. 2011. u 15:43h

bojcistv piše:Cinjenica da se SAAB proizvodio u zemlji u kojoj je radna snaga dosta bolje placena i ima mnoge beneficije nego bilo gdje drugdje u svijetu. To je naravno uticalo na troskove i mislim da je upravo ta podjela dijelova i platformi od SAAB-a napravila ono sto je napravila. To je bio jako skup Opel odnosno bilo koji drugi brend GM koji nije imao ni izbliza onu pozudanost i kvalitet koji su ga nekada krasili. Ne kazem ja da je GM namjerno upropastio SAAB (vjerovatno i nije) ali nije mogao da nema uticaja kao vecinski vlasnik na njegove dugove, stanje u kompaniji i uopste na njegovo poslovanje.
Tvrditi da GM nije imao uticaja na propast SAAB-a je jednostavno odsustvo realnosti. Bila je to fabrika koja je pravila prosjecne automobile potpuno iste kao ostali GM automobili cija je cijena bila bliska premium klasi u koju spada jedan Audi, BMW ili Mercedes i to jednostavno nije moglo da opstane tako. Niti su to u biti bili kvalitetni automobili niti je to u biti bio SAAB. Bio je GM. A koliko znam nisu se bas proslavili po pouzdanosti niti po tehnoloskim novotarijama kojima bi opravdali toliku cijenu SAAB-a.
Nisam ni hteo da kazem da GM ne snosi ni deo krivice. GM je pokusao sve sto je u njegovoj moci i sigurno nije namerno gubio pare - nijedna kompanija to nece uraditi.
Ono u cemu se ne mogu sloziti sa drugim komentarima je ta prica kao "Saab je imao svoju proverenu formulu, GM je promenio i zato je Saab propao." Saab nije propao zbog toga. Vremena su se menjala i ako kompanija zeli da bude uspesna morala se i ona menjati i prilagodjavati trzistu. Upravo je to GM uradio sa Saabom - moderizovao ih je. Da je Saab nastavio sa formulom 1960ih i 1970ih pa oni nebi preziveli ni sredinu 1990ih jer su vec sredinom i krajem 1980ih da pokazuju znake slabosti.
GM je pokusao da ih moderizuje i u velikoj meri je uspeo u tome jer sve do kasnih 1990ih Saab je imao rast prodaje i pravio profit.
I to da je Saabu smetalo sto ovo i ono ima sa Opela isto mislim da nije bas igralo toliko kljucnu ulogu. I danas Audi deli toliko toga sa Volkswagenom, i Cadillac deli toliko toga sa Chevroletom, pa su opet i jedni i drugi jako uspesni. I opstaju sa premium cenama.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 29. dec. 2011. u 22:48h

Druže ja niti napadam niti branim GM nego samo konstatujem ono što se zaista desilo. Nemam nikakve emocije po pitanju GM niti sam ja kompetentan da kažem da najveća kompanija na svijetu pravi loše automobile ili da upropašćava svoje filijale kao što su Opel, Cadilac ili SAAB. To kažu njihovi automobili sami po sebi kao i sve relevantne novine i stručnjaci iz svijeta auto biznisa.
Činjenica je da je SAAB od momenta preuzimanja od strane GM proizvođen na platformi Opel Vectre koja nije ni izbliza potentna, kvalitetna ili tehnološki napredna kao konkurenti SAAB-a (BMW, Audi ili Mercedes) koji je držao premium cijene a nije davao premium kvalitet (jer je pravljen na platformi srednje a ne premium klase). Činjenica je da je jednog dana to moralo da pukne i to se i desilo. GM je imao velikih problema i bio i sam pred bankrotom te je jednostavno pustio SAAB niz vodu. To je njihova kompanija i mogu s njom da rade šta hoće i ko sam ja da kažem da to što su radili jeste dobro ili loše. Činjenica je da je jedan poznati proizvođač automobila propao i meni je zaista žao što se to desilo i ne mogu da ne primjetim da je GM direktno odgovoran za to. Ovo govorim jer je SAAB bio u skoro 100% vlasništvu GM i njegova kćerka kompanija te da nije imao nimalo slobode ni nezavisnosti prilikom kreiranja vlastite sudbine i to godinama (od 1989. do 2010.) te da ga je u stvari zadesila sudbina koja je po meni trebala da zadesi GM kao majku i krovnu kompaniju koju su od propasti spašavali poreski obveznici SAD. Svi mi znamo kako su se menadžeri GM godinama "domaćinski" ponašali prema sopstvenoj kompaniji i kako su 2009. doletali privatnim avionima da mole pare od države da se čupaju iz problema. SAAB je u ovom slučaju koletral i žao mi je zbog toga. Zato i kažem da je GM "direktno" odgovoran za propast SAAB-a jer su oni bili njegovi većinski vlasnici 22 godine a ova propast se nije desila preko noći već ima skoro 20 godišnju istoriju. Eto.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » četvrtak, 29. dec. 2011. u 23:19h

Pravda za SAAB

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 00:47h

bojcistv piše:Druže ja niti napadam niti branim GM nego samo konstatujem ono što se zaista desilo. Nemam nikakve emocije po pitanju GM niti sam ja kompetentan da kažem da najveća kompanija na svijetu pravi loše automobile ili da upropašćava svoje filijale kao što su Opel, Cadilac ili SAAB. To kažu njihovi automobili sami po sebi kao i sve relevantne novine i stručnjaci iz svijeta auto biznisa.
Činjenica je da je SAAB od momenta preuzimanja od strane GM proizvođen na platformi Opel Vectre koja nije ni izbliza potentna, kvalitetna ili tehnološki napredna kao konkurenti SAAB-a (BMW, Audi ili Mercedes) koji je držao premium cijene a nije davao premium kvalitet (jer je pravljen na platformi srednje a ne premium klase). Činjenica je da je jednog dana to moralo da pukne i to se i desilo. GM je imao velikih problema i bio i sam pred bankrotom te je jednostavno pustio SAAB niz vodu. To je njihova kompanija i mogu s njom da rade šta hoće i ko sam ja da kažem da to što su radili jeste dobro ili loše. Činjenica je da je jedan poznati proizvođač automobila propao i meni je zaista žao što se to desilo i ne mogu da ne primjetim da je GM direktno odgovoran za to. Ovo govorim jer je SAAB bio u skoro 100% vlasništvu GM i njegova kćerka kompanija te da nije imao nimalo slobode ni nezavisnosti prilikom kreiranja vlastite sudbine i to godinama (od 1989. do 2010.) te da ga je u stvari zadesila sudbina koja je po meni trebala da zadesi GM kao majku i krovnu kompaniju koju su od propasti spašavali poreski obveznici SAD. Svi mi znamo kako su se menadžeri GM godinama "domaćinski" ponašali prema sopstvenoj kompaniji i kako su 2009. doletali privatnim avionima da mole pare od države da se čupaju iz problema. SAAB je u ovom slučaju koletral i žao mi je zbog toga. Zato i kažem da je GM "direktno" odgovoran za propast SAAB-a jer su oni bili njegovi većinski vlasnici 22 godine a ova propast se nije desila preko noći već ima skoro 20 godišnju istoriju. Eto.
Kada je GM kupio 100% Saaba 1999 godine, GM je u tom momentu imao, ukljucjuci Saab, 12 divizija sirom sveta. Od tih 12 divizija - Saab je bio najslabije prodavana i najmanje novca je donosio.
I zbog cega mislis da bi imalo ikakvog smisla praviti posebne motore i platforme samo za Saab umesto da ih deli sa ostalih 11 divizija?
Kako Audiju A3 ne smeta sto deli bazu i motore sa Golfom? Kako Audiju A4 sve ove godine nije smetalo sto je delio bazu sa Passatom?
Evo i novi 2012 Cadillac ATS ce imati isti 2.0L turbo motor kao i Opel Astra OPC.
A Saabu je bas sve smetalo ... ;)
Neneznam kakve su cene Saaba u Evropi, ali ovde u Americi su daleko jeftiniji od Nemacke premium trojke. Recimo Saab 9-3 je $28,000 dok je BMW 3-Series oko $36,000. Ovu godinu si mogao dobiti i AWD Saab 9-5 za oko $30,000 - BMW 5-Series sa takvom opremom bi te izasao $48,000.

Saab je trebao da bankrotira jos pre 20 godina. Kada je GM kupio 50% Saaba 1989 godine svi su se cudili zasto to radi jer je Saab vec tada bio u debeloj krizi. GM je pokusao da ih spasi, u velikoj meri i uspeo tokom 1990ih, ali ova kriza u zadnjih 5-6 godina je ucinila svoje.
Tako da mozda GM jeste unistio Saab u zadnjih 20 godina, ali bez GM-a - Saab nebi ni postojao tih 20 godina.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

mbole
Poruka: 14916
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 30. dec. 2011. u 00:56h

Nemam bas nista protiv Amerikanaca (barem nista efikasno :)).
Salim se, stvarno nemam takvih averzija.
Uostalom i Ford je americka kompanija pa nisam rekao da je upropastio Jag, LR i AM, cak naprotiv.

Mislim da se nismo dobro razumeli. Sve firme koje je kupovao GM su posle toga pravile losije automobile. Pocevsi od Opela.
Kompanije su zaradjivale novce, i poslovale bolje.
GM je majstor da zaradi pare, pravljenje dobrih automobila ne spada u njegovu sferu interesa.
Americko trziste ne poznajem dovoljno, da bi mogao da pricam sta i kako se tamo desavalo, a koliko kapiram GM je i nastao kao (finansijski) spoj nekoliko USA fabrika.
A Opel, SAAB, Daewoo... su mozda postali isplativiji automobili nakon sto je firme preuzeo GM, ali su istovremeno postali i losiji automobili.
Djak pesak :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 02:12h

GM je preuzeo Opel 1929, a Opel proizvodi automobile od 1899 godine. Tako da sumnjam da je Opel proizvodio bolje automobile pre 1929 nego posle. ;)

Sto se tice Daewoo, neznam kakvi su u Evropi, ali ovde u Americi su dugo godina bili dno dna. Aveo u zadnjih 10-ak godina se smatra jednim od najgorih, ako ne i najgori, autom koji se ikada prodavao u Americi. A ovi novi modeli koji radi nekadasnji Daewoo danas GM Koreja (Spark, Sonic/Aveo, Cruze) dobivaju samo pohvale. Cruze je toliko popularan u Americi da je u prvoj godini uspeo da postane najprodavaniji auto u klasi - u klasi u kojoj su Civic i Corolla pre svega 5-6 godina imali duplo vecu prodaju od Fordovih i Chevroletovic proizvoda. Sonic je isto neverovatno popularan, pre neki dan sam citao da Chevrolet ne uspeva da proizvode dovoljan broj primeraka. Cisto sumnjam da je Daewoo proizvodio bolje aute u zadnjih 20-ak godina nego sto GM Koreja proizvodi danas.

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 30. dec. 2011. u 09:49h

Ja ponovo kažem da je GM odgovoran za propast SAAB-a :). Razlog je prost. GM je bio većinski vlasnik do 2010. (100% od 1999.) i nema ko drugi da bude odgovoran. Ali to stvarno nije toliko bitno u suštini. Ni prva ni poslednja kompanija koja je nestala i bankrotirala. Meni je samo žao što SAAB-a više nema.

P.S. Ovdje u Evropi cijene SAAB-ova su približne BMW i tako tome. Kvalitet ni blizu.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 15:21h

Hajmo reci da je GM upropastio Saab (mada ja nebi rekao da ga je upropastio vec samo neuspesno pokusao moderizovati), ali bez GM-a Saab nebi ni postojao zadnjih 20 godina.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 30. dec. 2011. u 15:26h

To da li bi postojao, ne možemo znati.
Ono što znamo je da ga je GM upropastio.
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 17:14h

GM nije imao sta da upropasti, Saab je vec bio na samrti kad ga je GM kupio. Mogao je samo da pokusa da ga spasi, sto je i uradio, i nije uspeo u tome. GM bas nikakve koristi nije imao od Saaba (sta-vise, kostao ga je gomilu bacenih $$$), dok je Saab od GM-a dobio dodatnih 20 godina zivota.

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 30. dec. 2011. u 17:41h

Mislim da je ovo prilicno emotivno, a u surovom svijetu korporativnog poslovanja ima svega ali nema emocija (odnosno ima ali samo za lovu). GM je kupio SAAB jer je kao i svi preduzetnici htio da nesto zaradi. Naravno nije islo iz raznoraznih razloga a vecina ekonomskih analiticara kao uzrok vidi unutrasnju losu organizaciju u kompaniji kao i odnose izmedju raznih kcerki firmi. Nije lako voditi tako veliki konglomerat to je cinjenica, ali Ameri jednostavno nisu uhvatili korak sa novim vremenom i ostali su u nekim svojim vremenima dok su ostali otisli korak dalje - barem sto se tice autoindustrije. Situacija sa SAAB-om ali i samim GM-om na kraju je rezultat tog loseg upravljanja. Na kraju krajeva ni ovaj GM nije onaj stari koji je by the way bankrotirao takodje i drzava je uletila sa dolarima da ih cupa iz toga i sada imaju udio u vlasnistvu. Mozda su Svedjani mogli to isto da urade sa SAAB-om ali....
Poslednja izmena: bojcistv, na dan petak, 30. dec. 2011. u 17:52h. Ukupno izmenjeno 1 put.

HEMI 426
Poruka: 286
Član foruma od: subota, 29. nov. 2008. u 15:23h

Poruka od HEMI 426 » petak, 30. dec. 2011. u 17:49h

Svi traze krivca u GM, u Kinezima, u Spykeru... a ne vide da je Saab sam sebe ubio jos odavno. Saab nije iskoristio svoje rally uspehe i turbo tehnologiju i na osnovu toga napravio pricu ( kao sto su Audi i Subaru uradili i celu ponudu na tome zasnovali ), nije prihvatio nove mode fancy karavana ili SUVova ( a tu bi imao jako mnogo uspeha ), nije sisao klasu ispod ( kao BMW, Audi ili Mercedes ), nije predstavio sportski model, mini van.... Jednostavno, nije se prilagodio, nije prihvatio nove uslove i zahteve trzista. Tim koji propusta sanse - gubi utakmicu a Saab ih je sve propustio u zadnjih 25 godina i to je to...
Ford Mustang GT 5.0 & BMW 320Ci

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 17:52h

bojcistv piše:Mislim da je ovo prilicno emotivno, a u surovom svijetu korporativnog poslovanja ima svega ali nema emocija (odnosno ima ali samo za lovu). GM je kupio SAAB jer je kao i svi preduzetnici htio da nesto zaradi. Naravno nije islo iz raznoraznih razloga a vecina ekonomskih analiticara kao uzrok vidi unutrasnju losu organizaciju u kompaniji kao i odnose izmedju raznih kcerki firmi. Nije lako voditi tako veliki konglomerat to je cinjenica, ali Ameri jednostavno nisu uhvatili korak sa novim vremenom i ostali su u nekim svojim vremenima dok su ostali otisli korak dalje - barem sto se tice autoindustrije. Situacija sa SAAB-om ali i samim GM-om na kraju je rezultat tog loseg upravljanja. Na kraju krajeva ni ovaj GM nije onaj stari koji je by the way bankrotirao takodje i drzava je uletila sa dolarima da ih cupa iz toga i sada imaju udio u vlasnistvu. Mozda su Svedjani mogli to isto da urade sa SAAB-om ali....
Realno, Saab je vec tokom 1980ih poceo da gubi korak. Kao sto sam spomenuo ranije - vremena se menjaju i moras naci svoje mesto u tim novim vremenima, inace ces izgubiti korak. GM, barem u Evropi, je uvek poslovao dobro. Tako da nastaviti proizvoditi Saabove proizvode iz 1970ih i 1980ih kroz 1990s bi bilo ravno samoubistvo. Jedini nacin na koji je Saab mogao da prezivi su promene i GM je uradio te promene. Upalilo je tokom 1990ih, ali posle vise nije moglo. Jer zaista ne vidim problem sa konekcijom Opel-Saab jer, kao sto sam gore spomenuo, gomila Audija su godinama zasnovani na Volkswagenima pa nikome ne smeta.
Sto se tice samog GM-a na Americkom trzistu, problemi su bili sindikati i nista vise, cim je to reseno GM (kao i Ford i Chrysler) je poceo da pravi pare. Danas GM nije nista bolji ni losiji nego sto je bio pre 10 godina, proizvode daleko manje auta, ali prave pare bas zato sto su potpisali nove ugovore sa sindikatom.
A jutros cim da UWA hoce da organizuje sindikat u Volkswagenovim i Mercedesovim fabrikama u Americi ... mrgreen
Svabe su najebale ...

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 30. dec. 2011. u 18:46h

Jer zaista ne vidim problem sa konekcijom Opel-Saab jer, kao sto sam gore spomenuo, gomila Audija su godinama zasnovani na Volkswagenima pa nikome ne smeta.

Pa ne vidim je ni ja sem u cijeni za tu konekciju. Audiji su uvijek bili bolji automobili od VW i uvijek je bila prisutna ta razlika izmedju njih, narocito u poslednje vrijeme bez obzira na dijeljenje zajednicke platforme. Itekako se osjecalo zasto je Audi 15% bolji od VW. Kod SAAB-a se to jednostavno nije osjetilo. Samo je izgledao drugachije od Opel Vectre i moram reci bio malo luksuznije opremljen ali ne toliko da bi se opravdala tolika razlika u cijeni.

Sto se tice samog GM-a na Americkom trzistu, problemi su bili sindikati i nista vise, cim je to reseno GM (kao i Ford i Chrysler) je poceo da pravi pare
Ma kakvi sindikati samo. Bilo je tu masa drugih problema prije sindikata i radnickih primanja. Veliki troskovi proizvodnje, prozivodnja mastodontskih potrosaca goriva, nepouzdane masine, los kvalitet i masa drugih stvari. Jednostavno su bili preveliki i lose organizovani i mnogo su para trosili na promasene modele i tehnologije koje im nisu donosile zaradu, imali su lose diverzifikovane modele (u sustini samo par platformi na kojima se gradilo mnogo modela u sustini potpuno istih i kao i svuda u toj prici svi su dijelili iste mane i probleme). Na kraju su morali propasti jer sve to zajedno je bio highway to hell....to se i desilo 2009. godine. Sada posluje novi GM u kojima su SAD i Kanada akcionari, kao i sindikati odnosno njihovi radnici.
Ako pogledas njihove objave poslovnih rezultata za Q3 vidjeces da je EBIT (earnings before interests and taxes) samo 300 mil. dolara sto je za toliku fabriku skoro pa gubitak tako da se mogu djelimicno sloziti s tobom da prave pare ali nedovoljno.
Sto se tice proizvodnje i modela kao i zarade ne moze se ni porediti sa Fordom koji je jedini od "Velike trojke" uspio svojim snagama da se izvuce iz nevolja i sada je profitabilna kompanija cije su akcije sa 1,5 $ iz decembra 2008. skocile na danasnjih 10,69$ (žao mi je što ih onda ne kupih malo je nedostajalo ufffffffffff) :suicide:

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 19:50h

bojcistv piše:Ma kakvi sindikati samo. Bilo je tu masa drugih problema prije sindikata i radnickih primanja. Veliki troskovi proizvodnje, prozivodnja mastodontskih potrosaca goriva, nepouzdane masine, los kvalitet i masa drugih stvari. Jednostavno su bili preveliki i lose organizovani i mnogo su para trosili na promasene modele i tehnologije koje im nisu donosile zaradu, imali su lose diverzifikovane modele (u sustini samo par platformi na kojima se gradilo mnogo modela u sustini potpuno istih i kao i svuda u toj prici svi su dijelili iste mane i probleme). Na kraju su morali propasti jer sve to zajedno je bio highway to hell....to se i desilo 2009. godine. Sada posluje novi GM u kojima su SAD i Kanada akcionari, kao i sindikati odnosno njihovi radnici.
Ako pogledas njihove objave poslovnih rezultata za Q3 vidjeces da je EBIT (earnings before interests and taxes) samo 300 mil. dolara sto je za toliku fabriku skoro pa gubitak tako da se mogu djelimicno sloziti s tobom da prave pare ali nedovoljno.
Sto se tice proizvodnje i modela kao i zarade ne moze se ni porediti sa Fordom koji je jedini od "Velike trojke" uspio svojim snagama da se izvuce iz nevolja i sada je profitabilna kompanija cije su akcije sa 1,5 $ iz decembra 2008. skocile na danasnjih 10,69$ (žao mi je što ih onda ne kupih malo je nedostajalo ufffffffffff) :suicide:
Sindikati su bili 90% problema.
Jer pazi situaciju ovako: GM danas proizvodi ista vozila kao i u periodu 2008-2009, nemaju nista novo. Ali prave pare. Kako? Zato sto je potpisan novi ugovor sa sindikator po kome su plate radnika sada iste kao i kod Japanaca, nisu vise $80/sat nego daleko manje. Japanci takodje ne placaju nista za zdrastveno osiguranje radnika (nesto sto je nevidjeno skupo u Americi) dok su Big 3 placali, opet, zbog ugovora sa unijama.
Drugo, Big 3 ima gomile penzionera, nesto sto Japanci nemaju jer nisu poceli da otvaraju svoje fabrike u Americi sve do sredine 1980ih. A GM, Ford i Chrysler postoje vec 100+ godina - naravno da ce imati gomile penzionera.
Kada je udarila ova kriza pre 4-5 godina, GM je, zbog ugovora sa sindikatom, morao da proizvodi mnogo vise automobila nego sto moze da proda. Jer po ugovoru radnici su placeni radili oni ili ne. Big 3 su u proseku placali svakog radnika $140,000 da se penzionise i smatraju da su super prosli sa tim. Da su samo penzionisali 20,000 radnika (a penzionisali su ih daleko vise) to su ogromne sume novca.
Tako da dolaskom krize je pala prodaja, a zbog ugovora moraju i dalje placati radnike koji ne rade. Cak i da ugase divizije (kao sto je bio slucaj sa Pontiac, Saturn, Hummer) opet su morali izdvojiti ogromne sume novca da ih ugase.
Bez obzira na sve kritike koje pickupa i SUV dobivaju - oni i dalje donose najvece pare i dalje zavise od njih. F-Series cini 1/4 prodaje Forda, ali donosi 80% profita. Jer Ford ima vecu zaradu na 20,000 prodatih F-Series nego sto bi imao na 200,000 prodatih Fiesti.
Ja se dobro secam one godine kada je gorivo dostiglo $5.00 za galon, sto je bio rekord u Americi. Svi kukaju kako kako ljudi zele ekonomicne aute, kako niko vise ne zeli SUVs ... I to sam dobro upamtio jer jedan dinosaurus SUV Ford Explorer je na kraju te godine bio prodat u 130,000 primeraka. A najbolje prodavani mali subkompakt je bila Honda Fit/Jazz sa 80,000 primeraka. :wtf:
Amerikanci gledaju na potrosnju vise nego ikada pre, ali jos uvek niko nece zameniti svoj SUV ili Pickup za Fiestu ili Yaris.
p.s. jedini razlog zasto Ford nije bio u govnima je zato sto su prodali Aston Martin, Land Rover, Jaguar i svoj deo u Mazdi, cime su dobili neku kintu, ali jos bitnije - pred samu krizu Bill Ford, tadasnji CEO Forda, je uzeo oko $22 milijarde zajma od banaka po veoma niskim kamatama.

Preporucio bi ti ovu knjigu, sve je lepo objasnjeno.

Slika

totti

Poruka od totti » petak, 30. dec. 2011. u 20:32h

Suština i koreni svega ovoga što potresa sve sfere su bolje prikazani u ovoj knjizi:
http://www.superknjizara.hr/index.php?p ... jiga=39622
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 20:40h

totti piše:Suština i koreni svega ovoga što potresa sve sfere su bolje prikazani u ovoj knjizi:
http://www.superknjizara.hr/index.php?p ... jiga=39622
Jesi li citao?
Ako jesi ajde napisi rec-dve o knjizi i napisi na koji nacin je Wall-Street povezan sa problemima u koji su Big 3 zapali.

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 30. dec. 2011. u 20:45h

e pao sneg na zlatiboru.. :D

sent from white land..

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 20:53h

U Wisconsinu kisa ceo dan. :D
I gle cuda cak ni u takvim uslovima F-150 se nije prevrnuo u krivini pri brzini vecoj od 40 km/h ... lol

totti

Poruka od totti » petak, 30. dec. 2011. u 21:02h

Ne radi se tu samo o Big 3, vec ...
Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 30. dec. 2011. u 21:03h

@ talladega
Pa bogami druze ispade amerika pravo socijalisticka zemlja po toj prici. Znaci zbog penzionih planova je propao GM. Nisam znao.
Ja nisam citao te knjige vec finansijske izvjestaje, pratio postupak bankrota, reorganizacije stecajnog duznika, istoriju dugovanja, citao izvjestaje revizora i aktuara, zahtjeve povjerilaca, pratio ih godinama na njujorskoj berzi (zato su sindikati odnosno radnici preko ESOP programa i dobili udio u vlasnistvu pa ako su bili 90% problema onda bi trebali biti 90% vlasnici vodeci se tom logikom, a nisu vec su 2% vlasnici).
Mercedes ili BMW ili VW ili Toyota ili Renault ili PSA koncern kao automobilski giganti izgleda ne placaju socijalno, zdravstveno ili otpremnine prilikom odlaska u penziju mada posluju i rade u nekim od najsocijalistickih zemalja na svijetu (dobro Japan to bas i nije ali Njemacka i Francuska jesu definitivno) u kojima su radnicka prava sigurno veca nego u americi i u kojima radnici imaju nevidjene beneficije (VW ima ludacki placene radnike jer naravno ima veoma napredne tehnologije koje ugradjuje u svoje automobile i treba mu kvalifikovana radna snaga). U Evropi plata radnika je ugovorena i zagarantovana mada naravno njena visina uvijek zavisi od finansijskog stanja preduzeca, radniku se moraju uplacivati svi doprinosi i osiguranja (to nije nikakva beneficija vec uobichajena i normalna stvar) pa ipak nisam cuo da je neka od fabrika u Evropi imala probleme samo zbog radnika odnosno njihovih zarada. Osnova zarade BMW je serija 3, VW -a golf, Audija A3 i A4, Mercedesa C klasa, Forda Focus i Fiesta, Fiata punto i brava znaci sve listom manji modeli i logichno je da imas vecu zaradu na vecim serijama.

S druge strane zar ti nije cudno sto americki modeli unazad nekoliko decenija nisu vodeci u tehnologiji niti u prodaji u svijetu vec su uglavnom orjentisani samo na domaca trzista za koja i prave automobile kakve prave. Ja ne znam da se americki modeli prodaju nesto previse dobro u evropi i u svijetu.
Evo gledao sam da 3.0 V6 GMC motor razvija 200 KS http://www.gmc.com/canyon-pickup-truck.html sto je daleko ispod evropskih i japanskih motora i pise da je potrosnja 25 mpg po fabrickim standardima (koji su naravno malo je reci optimisticni) pa je mozda to pokazatelj da ipak zaostaju u mnogim tehnologijama u odnosu na nijemce i japance ciji motori te klase ostvaruju daleko vece specificne snage i imaju definitivno manju potrosnju.

Naravno istina je da ti o tome znas vise od mene jer koliko vidim tamo zivis pa mozda imas informacije koje ja nemam (odnosno nisu navedene u njihovim finansijskim izvjestajima unazad 6 godina koliko ja to pratim). I naravno uvijek ostavljam prostora za svoje neznanje jer ipak niko ne zna sve niti moze sve da zna.
Knjigu cu naci i procitati. Hvala. :)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 21:26h

Neznam stvarno kakva je situacija u zapadnoj Evropi i bolje razvijenim Evropskim drzavama, ali evo da ti dam primer moje familije za zdrastveno osiguranje: Cale, keva i brat su osigurani preko kevine firme (ja nisam jer imam preko 21 godinu). Svaki mesec keva izdvaja oko $800 za zdrastveno osiguranje. Pored toga, mora sama da plati prve $4,000 svih troskova zdrastva i posle toga osiguranje pokriva 80%, a keva 20%.
Pre jedno dve godine cale mi se razbolio, dobio je seizure (neznam kako se to kaze na nasem, grcevi mozga ili tako nesto). Proveo je 3 dana u bolnici. Racun je bio oko $35,000. Njegov deo je bio $6,000. $6,000 za 3 dana u bolnici.
Sad zamisli da kompanija kao GM, koja ima 200,000 radnika u svetu, mora da placa sve to za svakog od njih. Zamisli koji su to troskovi. I za svakog od njih treba izdvojiti platu, radili one ili ne.
I to su samo aktivni radnici. Zamisli koliko kompanija koja posluje vec 100+ godina ima radnika u penziji kojima svaki mesec treba isplatiti penzije.
Japanske i Evropske kompanije u Americi nista ne placaju od toga, imaju redovno plate koje, do 2008 godine, su bile duplo manje od onih koje su Big 3 placali. Nisu bili pod sindikatom tako da kad udari kriza oni smanje proizvodnju, radnike posalju kuci i na nijednog od njih ne trose ni centa dok se ovi ne vrate na posao (za razliku od Big 3 koji su placali radnike bez obzira radili ovi ili sedeli kod kuce).

Sto se tice potrosnje, ona se drugacije racuna u Evropi i Americi, drugaciji su standardi po merenju potrosnje. Nisam stvarno siguran kako EPA to radi, ali vidim da za iste auto sa istim motorima potpuno drugacije brojeve potrosnje na dva kontinenta.
GMC Canyon i blizanac Chevrolet Colorado su stariji modeli koji poticu jos od sredine 1990ih. Ta klasa je gotovo mrtva pa tako GM ih prodaje cisto da ima svoj konkurent u toj klasi. Zato i takav motor u njemu. GM-ov, recimo, moderni atmosferski 3.0L V6 motor u Cadillac CTS razvija 270 hp. A Ford ovih dana izbacuje Mustang Boss 302 sa atmosferskim 5.0L V8 motorom i 500 hp. A takodje imaju i supercharger 5.8L koji razvija 650 hp u Shelby GT500.
Ako gledamo aute po klasama mislim da su Amerikanci ispred i po snazi i po potrosnji i po tehnologiji. Ford F-150 recimo sa 3.5L EcoBoost motorom - 360 hp i potrosnja od ispod 10 litara na autoputu. To niko drugi nema.
Evo recimo ponos Japanske auto industrije Toyota Corolla jos uvek koristi 4 brzine automatski menjac dok Dodgeov auto u toj klasi (novi Dart) ima 8 brzina automatski menjac. A gde je pre recimo 5 godina bio Dodge, a gde Toyota ... Najbolje hibride pravi Ford iako je Toyota pocela celu revoluciju hibrida. Generalno Amerikanc i u zadnje vreme Korejanci su lideri kada je rec o novim autima, a Japanci zive od stare slave. Honda vec 15 godina muci muku sa automatskim menjacima i nikako da ih radi kako treba, svako malo opoziv zbog kvarova.
Od Evropskih kompanija VW je polako poceo da se oporavlja. Posle 60 VW je konacno shvatio da Amerikancima ne moze uvaljivati svoje Evropske modele, i od ove godine poceli su da razvijaju modele specificno za Amerikance. Rezultat - prodaja im je znacajno skocila, a i kvalitet isto.

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 30. dec. 2011. u 22:22h

Sad zamisli da kompanija kao GM, koja ima 200,000 radnika u svetu, mora da placa sve to za svakog od njih. Zamisli koji su to troskovi. I za svakog od njih treba izdvojiti platu, radili one ili ne.
Zamisljam da placa na taj nacin kako to tvoja majka radi samo za radnike zaposlene u Americi. U ostalim zemljama uplacuje u skladu sa njihovim zakonodavstvom (sto ce reci za svoje evropske filijale u skladu sa evropskim propisima). Penzije ti ne placa firma nego penzioni fondovi u koje su radnici obavezni da uplacuju tzv doprinose. Nijedan radnik u GM nema vecu platu od onih u evropskim fabrikama (o toyoti da i ne govorim ciji radnik ima poseban status u japanskom drustvu), mozda imaju u njihovim filijalama u americi ali to stvarno ne znam. Jednostavno ne moze biti da je GM propao samo zato sto je imao obavezu da placa radnike kad ovi i ne rade. Pa to je osnovna tekovina 200 godisnje borbe za radnicka prava i standard prihvacen svuda u svijetu. Kada si bolestan ili sprijecen za rad dobijas platu i to je normalno svuda. Isto tako ako radnici zbog reorganizacije sjede kod kuce odnosno dobili su otkaze imaju primanja tj dobili su otpremnine od svojih fabrika. Fabrike u evropi uplacuju mnogo novca u penzione fondove za radnike i placaju veliki novac za njihovo zdravstveno osiguranje ali to nikada nije bio uzrok nijednog bankrota ili loseg poslovanja. BMW je kao mnogo mnogo manja fabrika od ovog novog GM (o starom da i ne govorim) samo u ovom kvartalu zaradio preko 3 milijarde evra a budi siguran da trosi proporcionalno gledano mnogo vise novca na svoje radnike i u vezi s ostvarivanjem njihovih prava nego GM.
BMW, Merc, Audi imaju 360 konja iz mnogo manjih zapremina motora i isto takvu potrosnju ako ne i manju. Na kraju krajeva imaju super moderne dizel motore koje ameri ni ne planiraju da prave. Tako da ima mnogo drugih prozivodjaca koji to postizu. Poenta je u razvoju tehnologije u vezi cega su Evropljani i Japanci otisli prilicno daleko od amera (naravno ovo u vezi sa autoindustrijom).
8 brzinski mjenjaci su godinama u evropskim modelima kao i u toyotinim takodje te to nije neka posebna novost niti neka posebna tehnologija.
Proveo je 3 dana u bolnici. Racun je bio oko $35,000. Njegov deo je bio $6,000. $6,000 za 3 dana u bolnici.
Zao mi je tvog oca i to je stvarno umobolna cifra. Mada gledao sam "Sicko" od Michaela Moora pa mi je to jasno.
A Ford ovih dana izbacuje Mustang Boss 302 sa atmosferskim 5.0L V8 motorom i 500 hp
BMW je u modelu M5 E60 2005. predstavio atmosferski V10 motor zapremine 5 litara koji je imao 507 KS. Sa jos svom silom tehnologije za kontrolu trakcije i rada motora i mjenjaca. Porodicni automobil limitiran na 250 km/h :). Formula 1 za svaki dan brate.:)
Generalno Amerikanc i u zadnje vreme Korejanci su lideri kada je rec o novim autima, a Japanci zive od stare slave. Honda vec 15 godina muci muku sa automatskim menjacima i nikako da ih radi kako treba, svako malo opoziv zbog kvarova.
Ova tvrdnja ne da je smjela vec bas bas.... mozda je to tvoje misljenje ali ja takve stavove ne bih iznosio.
Sto se tice potrosnje, ona se drugacije racuna u Evropi i Americi, drugaciji su standardi po merenju potrosnje. Nisam stvarno siguran kako EPA to radi, ali vidim da za iste auto sa istim motorima potpuno drugacije brojeve potrosnje na dva kontinenta.
Potrosnja je potrosnja i tu nema veze kako se ona racuna vec kolika jeste. Ona se uvijek izrazava u kolicini goriva potrebnoj da se predje odredjeni broj kilometara. Americka kola imaju vecu potrosnju od evropskih izmedju ostalog i zato sto su bar dvostruko veca (o koeficijentu otpora vazduha SUV-ova da i ne govorim), a dvostruko su veca zato sto politicari i ini drugi menadzeri stalno govore o american way of life i kako oni trebaju da voze kamione a ne automobile.
Rezultat - prodaja im je znacajno skocila, a i kvalitet isto.
VW je sigurno u svim segmentima kvalitetnije vozilo od bilo kojeg americkog. Barem po informacijama koje ja imam.
http://auto-market.me/2011/12/najbolji- ... utomobili/

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 30. dec. 2011. u 22:46h

Zamisljam da placa na taj nacin kako to tvoja majka radi samo za radnike zaposlene u Americi. U ostalim zemljama uplacuje u skladu sa njihovim zakonodavstvom (sto ce reci za svoje evropske filijale u skladu sa evropskim propisima). Penzije ti ne placa firma nego penzioni fondovi u koje su radnici obavezni da uplacuju tzv doprinose. Nijedan radnik u GM nema vecu platu od onih u evropskim fabrikama (o toyoti da i ne govorim ciji radnik ima poseban status u japanskom drustvu), mozda imaju u njihovim filijalama u americi ali to stvarno ne znam. Jednostavno ne moze biti da je GM propao samo zato sto je imao obavezu da placa radnike kad ovi i ne rade. Pa to je osnovna tekovina 200 godisnje borbe za radnicka prava i standard prihvacen svuda u svijetu. Kada si bolestan ili sprijecen za rad dobijas platu i to je normalno svuda. Isto tako ako radnici zbog reorganizacije sjede kod kuce odnosno dobili su otkaze imaju primanja tj dobili su otpremnine od svojih fabrika. Fabrike u evropi uplacuju mnogo novca u penzione fondove za radnike i placaju veliki novac za njihovo zdravstveno osiguranje ali to nikada nije bio uzrok nijednog bankrota ili loseg poslovanja. BMW je kao mnogo mnogo manja fabrika od ovog novog GM (o starom da i ne govorim) samo u ovom kvartalu zaradio preko 3 milijarde evra a budi siguran da trosi proporcionalno gledano mnogo vise novca na svoje radnike i u vezi s ostvarivanjem njihovih prava nego GM.
U celoj prici bitna je jedna stvar - u ovoj krizi najvise je ostecena srednja klasa, a GM proizvodi automobile bas za takvu klasu. Kod Forda recimo prodaja u Severnoj Americi je pala u zadnjih 5 godina sa 4.5 miliona na 1.6 miliona. Znaci u tih 5 godina Ford je zaradjivao kao da prodaje 1.6 miliona vozila, ali je imao troskove kao da prodaje 4.5 miliona vozila. Kod BMW-a to nije bio slucaj.
BMW, Merc, Audi imaju 360 konja iz mnogo manjih zapremina motora i isto takvu potrosnju ako ne i manju. Na kraju krajeva imaju super moderne dizel motore koje ameri ni ne planiraju da prave. Tako da ima mnogo drugih prozivodjaca koji to postizu. Poenta je u razvoju tehnologije u vezi cega su Evropljani i Japanci otisli prilicno daleko od amera (naravno ovo u vezi sa autoindustrijom).
8 brzinski mjenjaci su godinama u evropskim modelima kao i u toyotinim takodje te to nije neka posebna novost niti neka posebna tehnologija.
Molim te navedi mi iz kojih zapremine motora BMW, Audi i Mercedes izvlace 360 hp. Ja jedino znam za onaj Audijev 2.5L turbo, mislim da ima 340 hp, s tim sto se on ugradjuje u sportske aute ciji je zivotni vek uglavnom ispod 200,000 km. Fordov 3.5L EcoBoost motor se ugradjuje u pickup za koji uvek vazi ocekivanje da ce preci minimalno 400,000-500,000 km bez vecih kvarova. Tako da nije samo dovoljno izvuci ogroman hp po litri, vec i da bude kvalitetan na duzi period.
Ali za Mercedes i BMW ne znam ni za jedan da izvlace 360 hp iz mnogo manjih zapremina.
Takodje, koji auti imaju 8 brzina automatske menjace u Evropi? Imaju mozda S-Class i slicni, jel tako? Dodge Dart je klasa sa Focusom i Golfom. Koliko takvih auta u Evropi ima vise od 6 brzina?
BMW je u modelu M5 E60 2005. predstavio atmosferski V10 motor zapremine 5 litara koji je imao 507 KS. Sa jos svom silom tehnologije za kontrolu trakcije i rada motora i mjenjaca. Porodicni automobil limitiran na 250 km/h . Formula 1 za svaki dan brate.
To je BMW sa cenom od $90,000. Ovo je Ford sa cenom od $41,000.
Ford je jos tokom ranih 1960ih godina imao model Fairlane koji je imao trkacki 427cid motor i tehnologiju iz NASCAR. Mogao je da dostigne i do 300 km/h na pravcu. Istina, na pravoj stazi nebi nikako mogao da se nosi sa modernim M5, ali je ovo model od pre skoro 50 godina.

Slika
Zao mi je tvog oca i to je stvarno umobolna cifra. Mada gledao sam "Sicko" od Michaela Moora pa mi je to jasno.
Hvala ti. Cale je sada puno bolje, ali se morao penzionisati sa samo 50 godina.
Ova tvrdnja ne da je smjela vec bas bas.... mozda je to tvoje misljenje ali ja takve stavove ne bih iznosio.
Rado cu ti dati primere i cinjenice ako zelis da ih cujes, ali u nekoj drugoj sekciji. Imam osecaj da ce moderatori brzo zatvoriti ovu temu jer smo otisli previse u off-topic.
Potrosnja je potrosnja i tu nema veze kako se ona racuna vec kolika jeste. Ona se uvijek izrazava u kolicini goriva potrebnoj da se predje odredjeni broj kilometara. Americka kola imaju vecu potrosnju od evropskih izmedju ostalog i zato sto su bar dvostruko veca (o koeficijentu otpora vazduha SUV-ova da i ne govorim), a dvostruko su veca zato sto politicari i ini drugi menadzeri stalno govore o american way of life i kako oni trebaju da voze kamione a ne automobile.

Ako pogledas recimo brojeve VW 2.0L TDI motora, koji se prodaje na oba kontinenta, dobices potpuno razlicite brojeve.
Velicine motora nije jedino sto odlucuje potrosnju.
Nema poente ulaziti u pricu, ti mi verovatno nebi verovao kada bi ti rekao da moj 2008 Ford Fusion (USA model, drugaciji od Evropskog) sa 2.3 motorom (160 hp) i 5 brzina automatskim menjacem na autoputu trosi ispod 6 litara. Obicno kad to kazem slede price "to je nemoguce jer Jugo trosi minimalno 10 litara u gradu".
Sto se tice dimenzija, nebi se bas slozio da su u USA automobili toliko veci. Bili su tokom 1970ih, ali nisu bas danas.
Jedino sto u Evropi vecina kompanija nema vece klase od mid-size (Mondeo recimo) dok u Americi jos uvek postoji full-size klasa. Kada bi usporedjivao aute po klasama video bi da Americki modeli nisu nista veci.
VW je sigurno u svim segmentima kvalitetnije vozilo od bilo kojeg americkog. Barem po informacijama koje ja imam.
http://auto-market.me/2011/12/najbolji- ... utomobili/
VW je redovno u samom dnu po kvalitetu u Americi.
Na tom linku nema nista, kaze da stranica ne postoji.

JD Powers je najrealnija firma koja se bavi istrazivanjem kvaliteta.
Evo njihov poslednji izvestaj, koji se bavi autima starim 3 godine (znaci iz 2008 godine).

Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 31. dec. 2011. u 09:36h

U celoj prici bitna je jedna stvar - u ovoj krizi najvise je ostecena srednja klasa, a GM proizvodi automobile bas za takvu klasu. Kod Forda recimo prodaja u Severnoj Americi je pala u zadnjih 5 godina sa 4.5 miliona na 1.6 miliona. Znaci u tih 5 godina Ford je zaradjivao kao da prodaje 1.6 miliona vozila, ali je imao troskove kao da prodaje 4.5 miliona vozila. Kod BMW-a to nije bio slucaj.
Prica je pocela oko krivice GM za propast SAAB-a a ne u vezi sa krizom americke autoindustrije za koju se stvarno cudim kako je propala (odnosno vec sta je) kada po tvojim tvrdnjama proizvodi najkvalitetnije automobile, koji mogu preci najvise kilometara, ciji motori su najjaci, cija je potrosnja smijesno mala, ciji mjenjaci imaju 8 brzina, cija tehnoligija je ispred svih i ne znam sta jos. Kod BMW to nije slucaj ali je slucaj da je BMW kao proizvodjac luksuznih automobila okrenuo list kada je vidio da je djavo odnio salu. Prosirio paletu proizvoda i ucinio svoja kola dostupnim za siri krug ljudi. Ti upravo rece da fabrike zaradjuju na velikim i luksuznim modelima a ne na malim kao sto je Fiesta. Da je to greska shvatili su davno i VW, BMW, Audi, Mercedes, Renault (Dacia) i ostali. Velike serije, manji troskovi proizvodnje, jeftiniji automobili to je ono od cega zive sve fabrike automobila. Naravno stvar je prestiza imati velike i luksuzne modele ali od njih se ne zivi. VW pravi Phaetona koji je stvarno tehnoloski superioran auto ali ne zivi od njegove prodaje, prave i Buggatti Veiron ali ni od njega ne zive. Zive od Golfa, Pola i Passata. Barem u Evropi.

Ti si pomenuo motore te snage i zapremine pa sam samo htio da kazem da se u Evropi takva kola odavno proizvode, ali naravno mi mozemo uci u dublju analizu i raspravu oko cijene tih automobila. Na kraju krajeva BMW X6 sa 4 litre motorom u Americi je 40% jefitniji nego u salonu u Zagrebu (ili Beogradu) a zasto je to tako nemam pojma. Cijene automobila u americi su dosta nize nego u Evropi i ja to ne bih uporedjivao jer smo govorili o tehnickim podacima za motore a ne za njihove cijene. Ford Mustang sa 500 konja sigurno nije porodicni auto vec sportski. BMW M5 jeste sportska limuzina (cak ima i opcija da se regulise snaga motora - znachi ne mora uvijek da vozis sa 510 KS) nakrcana svim mogucim cudima tehnologije.

U Golf klasi ima zaista samo DSG mjenjac u Golfu sa 7 brzina koliko znam ali on nije automatski po vokaciji vec rucni mjenjac sa hidraulicnim aktuatorima i duplim kvacilom koji mjenja brzine za par stotinki (mada ima opciju da radi kao automatski). Ne vjerujem da je u Dodge tako napredan (robotizovan i da mijenja brzine na nivou WRC automobila prije 5 godina) ali ako jeste onda svaka cast. Moze se napraviti automatski mjenjac sa 10 brzina ali pitanje koliki bi on bio (dimenzije) i cemu to.

BMW i Audi imaju u tim nizim klasama 7 stepene robotizovane rucne mjenjace ali ne i 8 stepene. To je rezervisano za vise klase zaista. Poena je bila da su takvi mjenjaci napravljeni u evropi a ne u americi i to prije dosta vremena (6 do 7 godina).
Ford je jos tokom ranih 1960ih godina imao model Fairlane koji je imao trkacki 427cid motor i tehnologiju iz NASCAR. Mogao je da dostigne i do 300 km/h na pravcu. Istina, na pravoj stazi nebi nikako mogao da se nosi sa modernim M5, ali je ovo model od pre skoro 50 godina.
Upravo je u ovome poenta Talladega. Ameri su tada bili perjanica razvoja kompletnog svijeta pa tako i automobilske industrije. Imali su (i jos uvijek imaju) neogranicene resurse dok drugi koji to nisu imali su ulagali u tehnologiju i nacine proizvodnje te su vec 80-tih poceli da ih prestizu i evropljani i ameri. Smijali su se ostatku svijeta sto proizvodi malene automobile sa malom potrosnjom dok je kod njih vazila maksima no replacement for cubic displacement i sta ti ja znam. BMW prije 65 godina je bio potpuno srusen uslovno receno i bio je hajd da kazem gomila cigala dok je Ford bio netaknut. Naravno da nije imao slican model tom fordovom kada je proizvodio automobile u kontinuitetu tek 15 godina poslije rata (kao i sve evropske fabrike i japanske fabrike) ali upornost i pametno poslovanje su ih doveli tu gdje jesu danas. Evropskim fabrikama nisu pomagale drzave (pa cak ni VW koji je djelimicno u drzavnom vlasnistvu) dok americkim jesu i ok.
Istina je da su ameri najveca svjetska ekonomija i najpozeljnije trziste ali cinjenica je da vise nisu niti najveci niti proizvodjaci najboljih automobila i da ne sirim temu zaista bi se mogla uraditi uporedna analiza svakog evropskih japanskih i americkih automobila po svim segmentima. Da je bas tako kako ti kazes (najbolji, najmanje trose, veliki, luksuzni, najeftiniji i sl) americka autoindustrija ne bi imala toliko problema koliko ih je imala i koje jos ima i vjerovatno bi SAAB i dalje postojao.
Nema poente ulaziti u pricu, ti mi verovatno nebi verovao kada bi ti rekao da moj 2008 Ford Fusion (USA model, drugaciji od Evropskog) sa 2.3 motorom (160 hp) i 5 brzina automatskim menjacem na autoputu trosi ispod 6 litara. Obicno kad to kazem slede price "to je nemoguce jer Jugo trosi minimalno 10 litara u gradu".
Uvijek ima poente ulaziti u bilo koju pricu ali ne znam koliko je vezana za temu o kojoj pricamo. I moj Mondeo sa 130 KS, 2 litrenim dizel motorom i 330 Nm obrtnog momenta (na nivou trolitrenog V6 benzinskog motora) moze da trosi 4,5 litara ali da ne prelazim 100 na sat i da ga bas vozim u niskim obrtajima. Takodje moze da trosi i 11 litara (pa i vise) kada se vozi 210 autoputem odnosno u viskim obrtajima. U gradu u kojem zivim potrosnja u takvim uslovima ne moze biti ispod 7 litara i tacka. Vjerujem ja tebi da tvoj auto trosi tako malo goriva na autoputu jer vjerovatno ne vozis vise od 90 do 100 km/h i to je realno onda.

Rado cu ti dati primere i cinjenice ako zelis da ih cujes, ali u nekoj drugoj sekciji. Imam osecaj da ce moderatori brzo zatvoriti ovu temu jer smo otisli previse u off-topic.
Ma naravno da zelim da ih cujem jer se to kosi sa svim onim sto znam o autoindustriji ao i sa stavovima ljudi koji se bave autobiznisom i koji su napisali svu silu knjiga o tome. Naravno mozes otvoriti temu o tome pa da tamo to citamo.
JD Powers je najrealnija firma koja se bavi istrazivanjem kvaliteta.
JD Powers je americka firma i ne vjerujem da je realna. To je jednostavno stvar americkog ponosa. Gledao sam ranking tabele njemackog auto bilda koje izgledaju obrnuto od one koju su ti naveo. Mada i po njima njemacka auta nisu najpouzdanija jer su to unazad 20 godina iskljucivo japanska vozila. Evo prosle godine to je bio Hyndai http://www.caradvice.com.au/76335/hyund ... port-2010/. Evo recimo izvjestaja njemackog TUV za ovu godinu za automobile od 2 do 3 godine starosti http://www.anusedcar.com/index.php/tuv- ... 11-2-3/298
Molim te navedi mi iz kojih zapremine motora BMW, Audi i Mercedes izvlace 360 hp. Ja jedino znam za onaj Audijev 2.5L turbo, mislim da ima 340 hp, s tim sto se on ugradjuje u sportske aute ciji je zivotni vek uglavnom ispod 200,000 km. Fordov 3.5L EcoBoost motor se ugradjuje u pickup za koji uvek vazi ocekivanje da ce preci minimalno 400,000-500,000 km bez vecih kvarova. Tako da nije samo dovoljno izvuci ogroman hp po litri, vec i da bude kvalitetan na duzi period.
Ali za Mercedes i BMW ne znam ni za jedan da izvlace 360 hp iz mnogo manjih zapremina.
Da ne bih sirio pricu i navodio performanse poejdinih motora (audijev 2,7 bi turbo je jedan od njih i mnogo je pouzdan i dugotrajan motor bez obzira sto ima veliku specificnu snagu) evo da pogledamo ko je osvojio nagrade za najbolje motore po izboru International engine of the year magazina u kategoriji od 3 do 4 litre
http://www.ukipme.com/engineoftheyear/w ... 1/3_4.html Naravno moram reci da mi je drago da je Ford Eco boost motor dobro rangiran (6 po rangu sa 96 bodova) :). Naravno tu se moze vidjeti ko unazad 20 godina dobija nagrade za najbolje motore. Konstrukcioni vijek svih modernih motora je oko 400.000 km pa cak i za one koji su da kazem sportskiji i jaci tako da to nije neki uspjeh vec prije standard za sve proizvodjace. (moj stari BMW je sa 1.8 litrenim motorom presao 680.000 km i jos se uvijek vozi nikad nista nije na njemu dirano i sve radi normalno, prodao sam ga ima par godina i komsija ga vozi najnormalnije)

Zaključana

Povratak na „Off topic & Free time“