Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- Boris88
- VIP
- Poruka: 1693
- Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
verovatno je clanak za ovaj deo foruma ako nije neka se premesti
http://www.mondo.rs/s235675/Info/Press_ ... gazio.html
http://www.mondo.rs/s235675/Info/Press_ ... gazio.html
rust is not a crime
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Znam Ljubu, dečko dobar kao lebac. Ne družimo se nešto, nisam ni čuo da mu se to izdešavalo dok nije krenula priča da se vrti po novinama. 

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ovakve vozace bi ja nabio na neomascen kolac. Kako moze da spava nocu sa zamisli da je napravio invalida od coveka (sto nije, ali nije ni mogao da zna kad nije ostao na licu mesta).
Fiesta!!
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
meni opet nije jasno kako neko moze da dozvoli da ga auto pokupi prilikom prelaska ulice..koliko god pesak/vozac bicikla imao pravo da predje ulicu na tom mestu..
- dule0911
-
Desava se, momenat nepaznje itd... Corav/gluv, video auto na velikoj daljini i racunao da moze da prodje, ovog u autu opet boli dupe i dodao gas da prodje kroz raskrsnicu pre bicikliste/pesaka...
Svejedno bre i da mi se neko baci pod auto ja opet ne bih mogao da odem sa lica mesta iako znam da nisam kriv. O tome sam pricao, kako mozes da ostavis povredjenog coveka na sred ulice i da odes....
Svejedno bre i da mi se neko baci pod auto ja opet ne bih mogao da odem sa lica mesta iako znam da nisam kriv. O tome sam pricao, kako mozes da ostavis povredjenog coveka na sred ulice i da odes....

Fiesta!!
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
tu se slazemo o principu kazne.. 

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Pa dozvole jer ih ima bahatih pješaka, kao i bahatih vozača. Pješaci su sad se toliko oslobodili pa iskaču ko ludi. Iskreno i ja nekada iskočim kad niko ne stane, a već duže čekam, pa vidim da nema vajde od kulture. Ali ima ih koji iskaču ko zečevi. Kao i onih koji čačkaju mobilni dok prelaze pa i ne gledaju. Takve mrzim i kao pješak, jer ne gledaju kuda idu, a nemaju osjećaj za pravac nego idu u koso pa tako i mene koji idem pravo zajebavaju. Prestao sam da ih izbjegavam, nego stanem ispred nejga pa neka obilazi ćuran/ćurka!
A može biti slučaj kao što mene zamalo da pokupi taksista koji izlazi iz potkovice u Novom Sadu i ide u suprotnom smjeru. Prelazim ulicu na zeleno, gledam lijevo jer znam da odatle lete kao ludi bez obzira na pješake, na jednom se okrećem desno i dolazi mi taksista s desne strane. Za njega je to suprotan smjer i ne bi smjeo ni pod razno tuda tako da vozi.

A može biti slučaj kao što mene zamalo da pokupi taksista koji izlazi iz potkovice u Novom Sadu i ide u suprotnom smjeru. Prelazim ulicu na zeleno, gledam lijevo jer znam da odatle lete kao ludi bez obzira na pješake, na jednom se okrećem desno i dolazi mi taksista s desne strane. Za njega je to suprotan smjer i ne bi smjeo ni pod razno tuda tako da vozi.

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Da pitam nesto. Bez namere da pravdam ovog manijaka sto vozi 200 kroz crveno, da li u ovakvim slucajevima ima odgovornosti drugog vozaca, jer ipak je ovaj sa 200 na sat isao glavnim putem, a yugo se ukljucivao, znaci 200na sat je imao prednost? Naravno, da je vozio dozvoljenom brzinom svi bi stigli da zakoce ili skrenu.totti piše:Strašno...
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D1%83.html
- stalker92
- Poruka: 1594
- Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
- Kontakt:
Ne mogu da verujem kakav idiot, 2 glave na crveno opusteno, sahrani 2 devojke, jos jednu i nekog mucenika u Jugu unakazi, a on prezivi, pa gde je pravda na ovom svetu...

@Vladan: bas sam se raspravljao sa jednim kolegom oko tog pitanja, i koliko sam shvatio ako je u pitanju prekoracenje brzine kriv je onaj sto je prekoracio, iako je imao prednost... mada nisam bas najsigurniji oko ovoga, opet nije isto ako lik ide 200 ili 65... bilo bi dobro da se javi neko ko je siguran oko ovog pitanja pa razjasni

@Vladan: bas sam se raspravljao sa jednim kolegom oko tog pitanja, i koliko sam shvatio ako je u pitanju prekoracenje brzine kriv je onaj sto je prekoracio, iako je imao prednost... mada nisam bas najsigurniji oko ovoga, opet nije isto ako lik ide 200 ili 65... bilo bi dobro da se javi neko ko je siguran oko ovog pitanja pa razjasni

'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46
- kubura16v
- Poruka: 1841
- Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h
velika je verovatnoca da Jugo nece biti nista kriv,jer pri toj brzini nije imao sanse da uopste vidi BMW.
Tako je pre 5-6 godina poginula moja skolska drugarica i jos cetvoro njih,a samo vozac je preziveo. Satro zatvor,bla bla,a sreo sam ga milion puta posle toga. TAko ce i sa ovim biti verovatno.
Tako je pre 5-6 godina poginula moja skolska drugarica i jos cetvoro njih,a samo vozac je preziveo. Satro zatvor,bla bla,a sreo sam ga milion puta posle toga. TAko ce i sa ovim biti verovatno.
- Iosis
- VIP
Taj ako ima bar malo savjesti njegova će kazna biti što je preživio. Ako nema savjesti, za njega onda malj pa u čelo...
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
@vladan
Zavisi od brzine kojom se ovaj kretao. Ako je razlika u odnosu na dozvoljenu reda 10-tak Km, onda je kriv onaj koji se ukljucivao sa sporednog puta (naravno pod uslovom da to jeste sporedni put, to jest da postoji odgovarajuci znak).
Stvar je u sledecem. TI nisi obavezan da pretpostavis da ce neko krsiti propise (vec upravo obrnuto), tako da ne mozes da ocekujes da se na putu gde je ogranicenje 60 neko krece 200. Ti na osnovu toga procenjujes koliko vremena njemu treba da stigne i da li mozes da normalno prodjes ne ometajuci ga ili moras da ga sacekas i propustis.
Znaci bitna je razlika do dozvoljene brzine. Ako se neko kretao 120 na putu rezervisanom za saobracaj motornih vozila, gde je ogranicenje 100 morao si da ga propustis, to jest mogao si da procenis koliko ce mu vremena trebati da dodje do tebe. Ako se kretao 120 na putu gde je ogranicenje 60, onda je on kriv jer ti nisi morao da racunas da on vozi dva puta vise od ogranicenja.
Jos jednom da napomenem da mora postojati znak da bi neko imao prednost (ako ga nema vazi pravilo desne strane) izuzev ako se radi o ukljucenju sa puta koji nije asfaltiran.
Veoma cesta greska je da ljudi misle da ako je ulica "veca" ona ima prednost. Veca ulica ne postoji u zakonu.
Koliko se prisecam (nek me ispravi neko ko je sa te strane) duz tog puta mislim da i nema ulice koja se ukljucuje a da ne postoji semafor, sto ce reci da je ovaj lik najverovatnije proleteo i kroz crveno.
Zavisi od brzine kojom se ovaj kretao. Ako je razlika u odnosu na dozvoljenu reda 10-tak Km, onda je kriv onaj koji se ukljucivao sa sporednog puta (naravno pod uslovom da to jeste sporedni put, to jest da postoji odgovarajuci znak).
Stvar je u sledecem. TI nisi obavezan da pretpostavis da ce neko krsiti propise (vec upravo obrnuto), tako da ne mozes da ocekujes da se na putu gde je ogranicenje 60 neko krece 200. Ti na osnovu toga procenjujes koliko vremena njemu treba da stigne i da li mozes da normalno prodjes ne ometajuci ga ili moras da ga sacekas i propustis.
Znaci bitna je razlika do dozvoljene brzine. Ako se neko kretao 120 na putu rezervisanom za saobracaj motornih vozila, gde je ogranicenje 100 morao si da ga propustis, to jest mogao si da procenis koliko ce mu vremena trebati da dodje do tebe. Ako se kretao 120 na putu gde je ogranicenje 60, onda je on kriv jer ti nisi morao da racunas da on vozi dva puta vise od ogranicenja.
Jos jednom da napomenem da mora postojati znak da bi neko imao prednost (ako ga nema vazi pravilo desne strane) izuzev ako se radi o ukljucenju sa puta koji nije asfaltiran.
Veoma cesta greska je da ljudi misle da ako je ulica "veca" ona ima prednost. Veca ulica ne postoji u zakonu.
Koliko se prisecam (nek me ispravi neko ko je sa te strane) duz tog puta mislim da i nema ulice koja se ukljucuje a da ne postoji semafor, sto ce reci da je ovaj lik najverovatnije proleteo i kroz crveno.
Djak pesak 

- dule0911
-
Ni ja ne idem cesto tuda, ali isto mi se cini da su celom duzinom semafori za sva ukljucenja. Tako da je ovaj sa bmw-om pored toga sto je isao prebrzo vrv prosao i kroz crveno kad se zakucao u juga. Covek iz juga, i da je pogledao da li ima nekoga kad je prosao na zeleno, video je bmw na nekih 200m vrv od raskrsnice, i dok se pomakao za 10m ovaj ga je sustigo bez problema. Ni ja ne bih predpostavio da ce se toliko brzo primaci i da nece maltene ni kociti (jer i da je zakocio na 160, koja ja vajda od toga).
Jadne devojke. Tuzno.
Jadne devojke. Tuzno.
Fiesta!!
- Vladan
hm, mislim da nije stvar u neasfaltiranosti, vec u redu puta. Ko se ukljucuje sa nizeg reda mora da ceka. Ne znam dal' ce cela ibarska da stoji da se ukljuci onaj sa Pevca. Sad, ne znam da li ovo "sporedna", "glavna" ima isto znacenje kao visi nizi red. Ali, ok, jasno mi je ovo za brzinu.
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Baš smo sinoć pričali o situaciji kad ti se drugi auto sa rastojanja od nekoliko stotina metara za par sekundi pojavi u repu.

- Iosis
- VIP
- Vladan
Do zorata!
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Trazi pare nazad od auto skoleVladan piše:hm, mislim da nije stvar u neasfaltiranosti, vec u redu puta. Ko se ukljucuje sa nizeg reda mora da ceka. Ne znam dal' ce cela ibarska da stoji da se ukljuci onaj sa Pevca. Sad, ne znam da li ovo "sporedna", "glavna" ima isto znacenje kao visi nizi red. Ali, ok, jasno mi je ovo za brzinu.

Возач је дужан да пропусти сва возила која се крећу путем на који се укључује и када тај пут није саобраћајним знаком означен као пут са првенством пролаза, ако возилом улази са земљаног пута на пут са савременим коловозним застором или ако на пут улази са површине на којој се не врши јавни саобраћај.
Clan je identican i u starom zakonu.
Ako nema znaka, po zakonu cela ibarska ima da stoji.
A da ne preterujete ponekad?Iosis piše:Taj ako ima bar malo savjesti njegova će kazna biti što je preživio. Ako nema savjesti, za njega onda malj pa u čelo...
Sta bi onda trebalo presuditi nekome ko upadne u kucu sa namerom da opljacka nekoga i pri tom ga ubije, ili jednostanvo za klasicno ubistvo sa predumisljajem? Nabijanje na kolac, cerecenje...
Daleko od toga da u ovakvim slucajevima ne treba da postoji kazna. Postoji naravno, i to nimalo naivna. Ali ako za klasicno ubistvo dobijaju po 10-15 godina, zasto bi za ovo koje realno nije sa umisljajem (iako po zakonu jeste zbog alkoholisanog stanja) sledovala veca ili drasticnija kazna?
Zato sto su novinari uhvatili interesantnu pricu, ili zato sto treba pokazati da su vozaci manijaci pa jos vise ograniciti brzine, uz jos vece kazne? Uostalom upravo na tom delu puta postoji idiotsko ogranicenje od 60Km/h koje se sad nece ukloniti narednih n godina. Ne, netreba da bude ogranicenje 120 ili 200 ali sasvim normalno bi bilo da je 80.
Djak pesak 

- Vladan
Ovo o redu, ili rangu puta sto sam rekao, nije podrazumevalo da ono sa zemljanim putem ne postoji u zakonu, vec da se ne odnosi na slucaj 200km/h na Pancevackom. A ko hoce moze da proba iz nekog Stepojevackog zaseoka da izadje na regionalni put (rezervisan za motorna vozila?) bez zaustavljanja, jer nemas znak, a oni nek cekaju. Mislim da u zakonu stoji to o redu ili rangu puta, sve jedno. Sa slucajem na Pancevcu ovo je povezano, jer je negde pisalo da se Yugo ukljucivao sa placa neke firme, ili sa sporednog puta tako nesto.mbole piše:Trazi pare nazad od auto skoleVladan piše:hm, mislim da nije stvar u neasfaltiranosti, vec u redu puta. Ko se ukljucuje sa nizeg reda mora da ceka. Ne znam dal' ce cela ibarska da stoji da se ukljuci onaj sa Pevca. Sad, ne znam da li ovo "sporedna", "glavna" ima isto znacenje kao visi nizi red. Ali, ok, jasno mi je ovo za brzinu.
Возач је дужан да пропусти сва возила која се крећу путем на који се укључује и када тај пут није саобраћајним знаком означен као пут са првенством пролаза, ако возилом улази са земљаног пута на пут са савременим коловозним застором или ако на пут улази са површине на којој се не врши јавни саобраћај.
Clan je identican i u starom zakonu.
Ako nema znaka, po zakonu cela ibarska ima da stoji.
post0 nesto mi se bas da prevrcem zakon, mislim, tako da kako god. Ja gledam levo desno kad prelazim ulicu. Pisanje na forumu je druga stvar.
edit: danas sam pogledao, izgleda da je clan ovaj gore jedan od 2 koji to regulise. Nazalost nije ceo naveden ovde, al' nema veze, kaze da pravilo desne strane vazi uvek osim u navedenom slucaju.
Drugi clan je onaj o saobracaju na auto i moto putevima, koji kaze da ko se ukljucuje mora da saceka.
Ono sto izgleda ne pise u zakonu, a sto mi rece jedan drugar, to sto znaka nema na licu mesta, ne znaci da on nije tu postavljen. Hoce reci, znaka nema, ti krenes "po zakonu" i dogodi se udes. Sudija ima listu postavljenih znakova, i za to mesto pise da je znak postavljen. Kriv si ti, jer je pretpostavka da na svakom ukljucenju sporednog na magistralni put ima znak stop ili trougao, bez obzira sto ne stoji bas tako explicitno u zakonu o bezb. saobracaja, i sto je neko marn'o znak.
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
"....Semaforizovan je i pešački prelaz na počeku Golsvordijeve ulice kod Bulevara kralja Aleksandra. Semafor namenjen pešacima postavljen je zbog velike frekvencije pešačkog saobraćaja. Na ovom prelazu često je dolazilo do zastoja vozila, što se odražavalo i na raskrsnicu Bulevara i Ruzveltove ulice...."
- dule0911
-
Danas sam tu prosao kao pesak 2 puta, ne videh nikakav semafor. Tu semafor ne pomaze. Vec ograda od 3m da niko ne moze da je preskoci i podzemni prolaz. Kao sto nema preko ruzveltove pesackog, ne bi ni tu trebalo da ga bude. Niti bi trebalo preko bulevara na strani blizoj ETFu, i tu treba podzemni, jer postojeci pesacki moras maltene da pretrcis da bi stigo na zeleno da predjes.
Fiesta!!
- Iosis
- VIP
I minsko polje s obe strane te ograde, jer opet bi preskakali tu ogradu. 

- Vladan
Gde god je stavljena ograda, uvek su je negde prosekli, probili,..., samo da coveku bude jos teze da ih izbegne. Opustis se, mislis ograda je tu, a ovaj kroz rupu. BU!!!Iosis piše:I minsko polje s obe strane te ograde, jer opet bi preskakali tu ogradu.
- dule0911
-
Bogami, ograda koja je postavljena na autokomandi u bulevaru JNA (kod fransa) i ograda koja postoji na kraju Ustanicke ulice (na okretnici 17, 19 i 31 na konjarniku) nema sanse ni da se isece ni da se preskoci, prava stvar
Samo bi se tu nasao neki arhitekta ili urbanista koji bi rekao da to nije lepo ili da se ne uklapa itd... Al' to je vec neki drugi problem 

Fiesta!!