Poruka
od RS_cabrio » utorak, 13. dec. 2011. u 14:43h
Mozda razlicito vidimo jer nam je obojici razumljiva verovatno razlicite vrednosti po kojima cenimo okolinu. Ne vidim kako moze u buducnosti da bude bilo sta bolje ako jedina vrednost danas ta koliko novca imas i sta posedujes. Sistem koji favorizuje ovakav nacin razmisljana unistava svaku humanost,empatiju,saradnju i ljudskost (bas onako kako smo se nekada cudili npr amerima kako to da rade non stop i kako su otuđeni jedni od drugih) a navedene stavke su upravo one po kojima cenim razvijenst nekog drustva (zato cenim socijalno razvijene države kakvih je danas sve manje). Uprošćeno (mada bi rekao da ti nisi tip kome treba uprošćavati),za mene nije napredak da voziš najbolji auto ,imaš najbolju tehniku,odeću ili ne znam šta je već danas bitno,ako društvo ne brine o osnovni stvarima a to nje dobrobit svakog pojedinca sa humanističke tačke gde ne podcenjuje ili ugnjetava one koji po prirodi stvari ne žele ili nisu u mogućnosti da se bave stvarima koje trenutni sistem smatra normalnim. (npr ne zele svi da grabe za poslom ili profitom po svaku cenu,ali sistem ne dozvoljava da drugacije gledas na zivot i faktički te kažnjava za to).
Poznajem dosta ljudi(kao i većina nas),i svi kulturni,umereni,nenapadni i neagresivni ljudi su sebe i svoje obrazovanje gradili u sitemu o kome govriš sa negativnog aspekta. Sa druge strane,znam masu mladjih ljudi (onih koji se poslednjih 10 godina bore da nešto urade za sebe i svoj život po trenutnim uslovima koji vladaju) koji ne prezaju apsolutno da urade bilo šta ako će im to omogućiti cilj (gaženje po mrtvima). Inače dosta tih ljudi za koje misliš da ne odlučuju zapravo odlučuju o mnogo čemu ili su na putu da to urade ( u srbiji više ne postoji ništa bitno da se odlučuje jer drugi odlučuju o nama u svim kapitalnim stvarima) su mladi ljudi kojima je tata stvorio neku firmu ili posao,a sada bahatošću,neiskustvom i nerazumom,kroje sudbinu drugima (zaposlenim kod njih,u saobraćaju ili u npr, komšijskim odnosima).
U suštini, nisam optimista,kao ni bilo koga koga poznajem (a bili su do skoro). Lično, ne vidim način da naciji bude bolje (koja inače odumire fizički) ako je školovanje rezervisano samo za one koji ga plate,a i samo preživljavanje (lečenje), takođe. Sistem koji stvara tolike razlike između pojedinaca siluje zdrav razum većine, i ne možeš očekivati od svih (nemaju svi intelektualni kapacitet) da ovo procesiraju iole razumno,već naprotiv,danas klinci gledajući razlike medju ljudima (vrlo često lažne ili forsirane) sve češće posežu za kriminalom kako bi ugrabili delić raskoši koja se reklamira svuda. (a od toga nema ništa osim razdražđivanja,raslojavanja i svakodnevnog zaduživanja i obavezovanja u ekonomskoj sferi). Ono gaženje preko mrtvih i nekultura ostaju potpuno nesankcionisani ili prećutno podrzani usled straha od gorih posledica ili zauzetosću celog sistema pukim prezivljavanjem.
Raspisao sam se bezveze. Nije ni tema, ni mesto, niti moze pisanjem ovako komplikovana tema ili razmisljanje da se iznese. Jednostavno zahteva mnogo veću analizu i komparacije ,a ja nazalost, moram da idem da zaradim neke pare i nemam vremena za ovo.