Chat (free talk) - Bez tehničkih pitanja!
- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Re: Chat (free talk)
Ima jedno pitanje, sta je porez na prenos apsolutnih prava. Sad mi je stigla opomena da platim porez a jedino sto sam imao na sebe je auto koji je prodat i preveden pre vise od dve godine. Koja je procedura prilikom prevoda tj prodaje automobila sto se tice placanja poreza itd.
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Za taj porez prvi put čujem. :-| Ko će ga znati kakvih još poreza ima, uveli bi porez i na prdeže samo da smisle neki način da ih broje. 

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9933
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
miki023 piše:Ima jedno pitanje, sta je porez na prenos apsolutnih prava. Sad mi je stigla opomena da platim porez a jedino sto sam imao na sebe je auto koji je prodat i preveden pre vise od dve godine. Koja je procedura prilikom prevoda tj prodaje automobila sto se tice placanja poreza itd.
prenos vlasnistva je postupak koji se sastoji od potpisivanja kupoprodajnog ugovora izmedju prodavca i kupca i overe njihovih potpisa od strane ovlascenog lica. Takav ugovor postaje pravosnazan tek overom od strane Uprave prihoda tj. njene podrucne jedinice koja definise da je placen porez po osnovu prenosa apsolutnih prava ili je na osnovu nekog od clanova predmetno vozilo oslobodjeno placanja istog
znaci kad prodajes/kupujes auto,odes u agenciju sa licem koji kupuje/prodaje auto,napravite ugovor i potpisete,zatim radnik iz agencije odnosi ugovor u upravu prihoda gde se procenjuje koliko iznosi porez ( na osnovu podataka-starost vozila,kubikaza,konjaza.. ),tek kad se uplati suma koju kaze uprava prihoda dobija se pecat na ugovor da je porez placen,naravno tu je i jedan primerak uplatnice kao dokaz.
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- miki023
Prenos vlasnistva je odradjen u AMSS, da li su oni sve odradili ili sam ja naknadno trebao da idem u poresku upravu. imam papir da se auto vise ne vodi na mene.
- macaneli
- VIP
jel imas ugovor?Neverujem da bi AMSS zajebo stvar sa poreskom,mozda je neka greska u sistemu,idi do poreske sa papirom ili ugovorom i proveri o cemu se radi,a AMSS bi trebalo da ima trecu kopiju tvog ugovora negde u arhivi
- miki023
- macaneli
- VIP
ako je auto preveden tj nisi vise vlasnik vozila, onda je placen porez i nema cega da se bojis.Reci mi samo da nisi slucajno kad si prodao auto dao punomoc za upravljanje vozila,otudjenje ili dalju prodaju kupcu?Ili si napravio kupoprodajni ugovor u AMSS?AKo si napravio kupoprodajni ugovor kupac ima 15 dana da plati porez ili prevede,posle mora neka kaznica da se plati zbog probijanja termina
- miki023
Kupoprodajni je uradjen u AMSS, sad sam na poslu ali cu naci ugovor kad dodjem kuci. Znaci ja kao prodavac ne treba nista da platim ako sam dobro razumeo. Znam recimo kad sam ja isti taj auto prevodio na mene da je prevod bio maltene isto kao i porez(2000+2000din) i sve sam odradio u agenciji i registrovao na svoje ime. Nisam davao nikakvu punomoc.
- macaneli
- VIP
taj porez bi trebao da plati prodavac jer njegovo ime se upisuje na uplatnicu jer je vlasnik,ali ga uvek placa kupac(po nekom nepisanom pravilu,osim ako se ne dogovori drugacije).Mislio sam da si dao punomoc pa da je kupac nesto izmajmunisao sa porezom.U svakom slucaju ugovor u ruke i pravac uprava prihoda u ponedeljak i znaces sta,kako,gde...
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
http://autos.yahoo.com/used-cars/ford-e ... istance=50
nije mi jasno da ovaj v 8 sa najvecom opremom (32000 eura kada se prevede), je jeftiniji od mondea kuge galaksija recimo 20 tdci 163 ks, mada kod nas bi umro od registracije i cene goriva, ali kako bi se lepo navozao sa ovim auticem,
http://www.ford.rs/?s=13
nije mi jasno da ovaj v 8 sa najvecom opremom (32000 eura kada se prevede), je jeftiniji od mondea kuge galaksija recimo 20 tdci 163 ks, mada kod nas bi umro od registracije i cene goriva, ali kako bi se lepo navozao sa ovim auticem,
http://www.ford.rs/?s=13
- miki023
Sad sam nasao kupoprodajni ugovor, overen od strane ovlascenog lica.macaneli piše:ako je auto preveden tj nisi vise vlasnik vozila, onda je placen porez i nema cega da se bojis.Reci mi samo da nisi slucajno kad si prodao auto dao punomoc za upravljanje vozila,otudjenje ili dalju prodaju kupcu?Ili si napravio kupoprodajni ugovor u AMSS?AKo si napravio kupoprodajni ugovor kupac ima 15 dana da plati porez ili prevede,posle mora neka kaznica da se plati zbog probijanja termina
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
- Poruka: 3609
- Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h
treba mi pomoc... predlozite mi laptop ali da je procesor Intelov...
recimo izmedju 80 000 i 95 000dinara...
recimo izmedju 80 000 i 95 000dinara...
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Ne razumem se mnogo u Lap-topove, al jedno je sigurno: MSI ili ASUS, prednost MSI. Tu spora nema, bar po iskustvima koja sam čuo od strane drugih. Ne kažem da ostali ne valjaju, ali ova dva proizvođača hvale kao najkvalitetnije i najpouzdanije. Pošto juriš Intela a nisi rekao za šta ti treba, predlažem ti Intel Atom, jer troši manje struje pa će ti koliko-toliko štedeti bateriju a i radi nečujno, i - možda grešim - ne treba mu onaj kuler što se stavlja ispod lap-topa.
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- Iosis
- VIP
Šta da ti kažem, za te pare možeš naći Intel i7 procesor (što je sad najbolji izbor), ali onda imaš slabu grafičku ona obična Intelova 4500MHD, a ako želiš i dobru grafiku onda možeš naći Intel i3 ili i5, sa ATi ili nVidia grafikom što je bolje nego Intelova integrisana. U toj konfiguraciji dobit ćeš 2-4GB RAM-a (RAM-a uvjek možeš dokupiti) i disk od nekih 300GB. Naravno displej je 15.6'' dijagonale, što je po meni najbolja veličina, onaj 17'' je prevelik i pretežak da bi ga nosio, a oni manji od 15.6'' ne pružaju dovoljno veliku sliku. Ja imam 15.6'' i ne bi ga mjenjao nikako.
Najbolje uzimaj Asus, HP i Toshiba. Ta tri su moj izbor, Asus je tu najjeftinij ali dosta dobar, HP staro ime jeste skuplji u odnosu na Asus sa istim komponentama (procesor, grafička...) ali su materijali od kojih je kućište kvalitetnije. Ista stvar i sa Toshibom.
Zavisno šta ti treba, biraj za svoje potrebe, da li su to igrice, filmovi, internet... Za internet i filmove ti ne treba jak, a za igrice treba životinja.
Najbolje uzimaj Asus, HP i Toshiba. Ta tri su moj izbor, Asus je tu najjeftinij ali dosta dobar, HP staro ime jeste skuplji u odnosu na Asus sa istim komponentama (procesor, grafička...) ali su materijali od kojih je kućište kvalitetnije. Ista stvar i sa Toshibom.
Zavisno šta ti treba, biraj za svoje potrebe, da li su to igrice, filmovi, internet... Za internet i filmove ti ne treba jak, a za igrice treba životinja.

Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- knez91
-
- Poruka: 2311
- Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h
po meni najkvalitetniji su toshibini a sada kako hoces....za te pare mzzes da uzmes azdaju a ne laptop vid budale
sada sve zavisi sta ti treba (kako je rekao Iosis ) pa sam budzis konfiguraciju......ako je za posao ili slicno nem potrebe za nesto jakim laptopom ali ako su igrice i rad na programima tipa archicad onda ti treba solidan ......
sada sve zavisi sta ti treba (kako je rekao Iosis ) pa sam budzis konfiguraciju......ako je za posao ili slicno nem potrebe za nesto jakim laptopom ali ako su igrice i rad na programima tipa archicad onda ti treba solidan ......
Knežević EnterijerLoyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
- macaneli
- VIP
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
e ljudi za lap top... trenutno mi je ovaj zapao za oko..i to bas bas bas vid budale
http://itsvet.com/proizvod/toshiba-sate ... op/22/4547
:edit: nisam rekao za sta koristim lap...
uglavnom surfovanje po netu, gledanje filmova i sad posto imam obaveze oko faxa sluzi mi za seminarske radove...
e sad slozicete se da nema potrebe za tako jakim lap-om za moje potrebe, ali neko pomenu ArchiCAD ... zavrsio sam gradjevinsku i poznajem program... tu dolazi ono "sta ako zatreba" ...
bitno mi je da ne "platim" ime laptopa vec performanse...ako kapirate.. hvala na savetima
http://itsvet.com/proizvod/toshiba-sate ... op/22/4547
:edit: nisam rekao za sta koristim lap...
uglavnom surfovanje po netu, gledanje filmova i sad posto imam obaveze oko faxa sluzi mi za seminarske radove...
e sad slozicete se da nema potrebe za tako jakim lap-om za moje potrebe, ali neko pomenu ArchiCAD ... zavrsio sam gradjevinsku i poznajem program... tu dolazi ono "sta ako zatreba" ...
bitno mi je da ne "platim" ime laptopa vec performanse...ako kapirate.. hvala na savetima

1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
- knez91
-
gde si isao u gradj skolu...
pa ako nisi nastavio na arhitekturu verujmi da ti nece trebati....
i to ako ti bude trebao nesto malo onda ce ti moci manja masin da ti to pokrene....jer ja sam rekao to ako budes radio verce projekte pa da ti ne secka pri radu i da ti ne renderuje jednu sliku 1h....
obicne kuce ...on super radi na maloj masini ali ja sam radio neki idejni projekat skole na otvorenom( skola IIIsrata ,sala za fizicko, bungalovi......i sve sto ide uz to ) i uspeo sam na mom kompu to dosta dobro da uradim ali kada je doslo renderovnje i prikaz u 3D e to sm se napatio ko isus......
tako da nemoj kupovati tako jaku masinu (skupu) ako nemas potrebe sada za tim..... jer ce njena cena za 1god strasno da padne...
pa ako nisi nastavio na arhitekturu verujmi da ti nece trebati....
i to ako ti bude trebao nesto malo onda ce ti moci manja masin da ti to pokrene....jer ja sam rekao to ako budes radio verce projekte pa da ti ne secka pri radu i da ti ne renderuje jednu sliku 1h....
obicne kuce ...on super radi na maloj masini ali ja sam radio neki idejni projekat skole na otvorenom( skola IIIsrata ,sala za fizicko, bungalovi......i sve sto ide uz to ) i uspeo sam na mom kompu to dosta dobro da uradim ali kada je doslo renderovnje i prikaz u 3D e to sm se napatio ko isus......
tako da nemoj kupovati tako jaku masinu (skupu) ako nemas potrebe sada za tim..... jer ce njena cena za 1god strasno da padne...
- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
za ovako nesto trebace jaka masina...

- knez91
-
pa naravno... a jesi ti to radio ili si skinuo sa neta....
ali to samo za prikaz u 3D i za renderovanje ..a rad u 2D(osnove preseci) bez problema manji kom to radi....
naravno da je komp tvoj izbor ali moj savet je ako ne radis ovo svaki dan nemoj bacati pare bezveze.....jedino ako ces prziti igrice(ove novije) onda uzmi....
a inace komp jede malu decu a ne ove programe i igre
ali to samo za prikaz u 3D i za renderovanje ..a rad u 2D(osnove preseci) bez problema manji kom to radi....
naravno da je komp tvoj izbor ali moj savet je ako ne radis ovo svaki dan nemoj bacati pare bezveze.....jedino ako ces prziti igrice(ove novije) onda uzmi....
a inace komp jede malu decu a ne ove programe i igre

- Shomy_ksh
- Počasni Čak Noris
ucestvovao u projektu...nisam skidao s neta... mogu da ti posaljem projekat ako ne verujes...
inace zet je na arhitekturi a njegov burazer Andrej Sakan poznati arhitekta... no nebitno to... u pravu si da necu 100% da iskoristim tu aluzdiju
inace zet je na arhitekturi a njegov burazer Andrej Sakan poznati arhitekta... no nebitno to... u pravu si da necu 100% da iskoristim tu aluzdiju

- Iosis
- VIP
Taj što ti je zapeo za oko je odličan! Konfiguracija odlična, naravno može i bolje ali je ovo mnogo dobra konfiguracija. Nemoj da te buni što je i7 na 1.73 GHz, on je bolji od npr. Core2Duo koji rade na 2.4 GHz, jer taj i7 -740 ima 4 jezgra. Grafička je dobra, RAM-a imaš dovoljno i za veći projekat u Archi CAD-u (osim ako budeš radio neku zgradurino od 45 spratova sa svim namještajem
) Mada ti ako nećeš da se baviš arhitektrurom nego građevinom ti ćeš više da radiš projekte u Auto CAD-u ali i za njega ti treba prvenstveno dosta RAM-a pa tek onda grafička. Ja sam morao da uzmem još rama u laptope jer mi 2 GB nije bilo dovoljno kad počne renderovanje i kad ubacim dosta namještaja u kuću.
Ako ćeš ga koristiti samo za internet i pisanje seminarskih dovoljan ti je i3 i neka intel grafika sa 2-3 GB RAM-a, takvi su otprilike 40-55.000 din.
A za te zgrade kao što si postavio ti treba minimalno 8GB RAM-a, jaka grafika i naravno procesor koji može sve to da izgura neki npr. i7-980X.
Ali takav laptop će ti da košta 200.000, prelazi duplo tvoj budžet. 
P.S. Vjeruj, za takve zgrade nećeš imati prilike raditi u skorije vrjeme, tako da uzmi sada nešto jeftinije, a kad bude došlo vrjeme da radiš takve zgrade bićeš već bogat
arhitekta i moći ćeš sebi uzeti aždaju od laptopa. 
Postavit ću kasnije jednu kuću koju trenutno radim u Archi CAD-u.

Ako ćeš ga koristiti samo za internet i pisanje seminarskih dovoljan ti je i3 i neka intel grafika sa 2-3 GB RAM-a, takvi su otprilike 40-55.000 din.
A za te zgrade kao što si postavio ti treba minimalno 8GB RAM-a, jaka grafika i naravno procesor koji može sve to da izgura neki npr. i7-980X.

P.S. Vjeruj, za takve zgrade nećeš imati prilike raditi u skorije vrjeme, tako da uzmi sada nešto jeftinije, a kad bude došlo vrjeme da radiš takve zgrade bićeš već bogat

Postavit ću kasnije jednu kuću koju trenutno radim u Archi CAD-u.
- knez91
-
ok dobro izgleda... ,ma ne trebas verujem ti thumbup
samo kupi to sto ti treba za tvoje potrebe
da ti dam primer...... o atotomobilima
ako ti treba auto za voznju jbg ti neces kupiti autobus ako ce ti jednom godisnje trebati da prevezes neku ekskurziju vid budale
samo kupi to sto ti treba za tvoje potrebe
da ti dam primer...... o atotomobilima
ako ti treba auto za voznju jbg ti neces kupiti autobus ako ce ti jednom godisnje trebati da prevezes neku ekskurziju vid budale
- Iosis
- VIP
E ovo ti je najbolje poređenje.knezevic piše: ako ti treba auto za voznju jbg ti neces kupiti autobus ako ce ti jednom godisnje trebati da prevezes neku ekskurziju vid budale

Evo uploadovao sam neke slike, nije još sve gotovo pa kad bude postavit ću i ostatak. To sam radim na Duac Core 2.0, 3 GB RAM, Intel X3100.
Dnevni borvak i kuhinja.

Ovo je gornji nivo dnevnog boravka.

Stakleni pod na gornjem nivou.

A ovo je spavaća soba.
U koju se ulazi kroz sobu za goste, a podjeljenje su harmonika vratima.

Spvaća soba...

Ostaje mi još da završim vanjsko uređenje i još neke stvari unutra, pa kačim i ostale slike.
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Neko je spomenuo MSI - ja bih od njega bezao kao djavo od krsta, ocajna iskustva imam sa njihovim proizvodima, kao i ljudi u mojoj okolini, a da ulozim toliko para u nesto sto ce mi stvarno trebati da ima MSI znacku na sebi - neka hvala. Plus sam radio par puta na njihovim laptopovima, i u poredjenju sa konkurencijom su blagi uzas - cim sednes za njega osetis to pre nego sto bilo sta krenes da radis. Plastika krcka, sav se uvija, haos.
Moj redosled (ako je primarna stvar kvalitetan laptop): Dell, IBM/Lenovo, HP, Toshiba, Acer, Asus, ostali.
Ova Toshiba sto si okacio nije losa, mene licno nervira sto je rezolucija ekrana mala za moj ukus, ali to je individualno. A to da je mala ti kazem posto si naveo da gledas i filmove preko njega, na toj rezoluciji se nece videti previse detalja. Inace ovako za rad na prenosnom racunaru mi je ova rezolucija super jer ne moras da naprezes oci (nije previse sitno sve). Ali za desktop replacement (sto kapiram da ti u stvari hoces) bi mi ipak bila mala.
Moj savet, ako trenutno imaju nesto dobro u ponudi - Acer. Samo zbog odnosa cena/kvalitet, oduvek su bili odlicni u tom domenu. Ako nemaju, isao bih onim redosledom koji sam gore naveo, s tim sto bih Dell verovatno odmah zaobisao (zbog cene, uglavnom su skupi, ali imaju dobru garanciju).
Sto se same cene tice, ako imas - sto da ne. Sve gubi na vrednosti, pa i jeftini laptopovi... Ako imas kinte i ako ces bar nekad iskoristiti njegove potencijale, kupi skuplji.
Moj zadnji Acer sam uzeo pre 3 godine i aktivno se koristi svaki dan - nijedan kvar do sad, samo cistim prasinu redovno i to je to.
Moj redosled (ako je primarna stvar kvalitetan laptop): Dell, IBM/Lenovo, HP, Toshiba, Acer, Asus, ostali.
Ova Toshiba sto si okacio nije losa, mene licno nervira sto je rezolucija ekrana mala za moj ukus, ali to je individualno. A to da je mala ti kazem posto si naveo da gledas i filmove preko njega, na toj rezoluciji se nece videti previse detalja. Inace ovako za rad na prenosnom racunaru mi je ova rezolucija super jer ne moras da naprezes oci (nije previse sitno sve). Ali za desktop replacement (sto kapiram da ti u stvari hoces) bi mi ipak bila mala.
Moj savet, ako trenutno imaju nesto dobro u ponudi - Acer. Samo zbog odnosa cena/kvalitet, oduvek su bili odlicni u tom domenu. Ako nemaju, isao bih onim redosledom koji sam gore naveo, s tim sto bih Dell verovatno odmah zaobisao (zbog cene, uglavnom su skupi, ali imaju dobru garanciju).
Sto se same cene tice, ako imas - sto da ne. Sve gubi na vrednosti, pa i jeftini laptopovi... Ako imas kinte i ako ces bar nekad iskoristiti njegove potencijale, kupi skuplji.
Moj zadnji Acer sam uzeo pre 3 godine i aktivno se koristi svaki dan - nijedan kvar do sad, samo cistim prasinu redovno i to je to.
Fiesta!!