Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od PMilan » sreda, 2. nov. 2022. u 22:31h

Gospodjin auto nam nocas ostetili psi lutalice.
Verovatno jurili neku macku, na zalost na kraju su je izgleda stigli. To sto je bezalo od njih se zavuklo ispod auta i u pokusaju da se spase hvatalo se za sta je stiglo. Tako da imamo pokidane instalacije napred od maglenki, ventilatora i verovatno jos nesto.
Izgrizena oba prednja krila, ratkapne, branik izlomljen sa obe strane, ogrebotine svuda.

Pozvao policiju oni u fazonu dodji u stanicu ako auto moze da se vozi ako ne slikaj i donesi da napravimo zapisnik.

E sad, obzirom da su lutalice odgovornost grada, da li je neki imao slicnih iskustava i da li mora da postoji eksplicitno navedeno nesto u zapisniku kako mi nebi osporili slucaj naplate stete?

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 2. nov. 2022. u 22:45h

Neko stručan odnosno ovlašćen bi morao da popiše štetu i ustanovi šta je tačno sve šteta nastala baš od pasa.
Možeš zahtevati od Grada da nadoknadi štetu pošto je on zadužen za pse lutalice.
Možeš i ceo slučaj predati nekom ko se za procenat bavi odštetama.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Simma
Poruka: 155
Član foruma od: nedelja, 24. nov. 2019. u 19:50h

Poruka od Simma » petak, 4. nov. 2022. u 10:35h

Evo mog iskustva iz proslog decembra.
Vreme oko 23:30, slaba kisa koja je prelazila u ledenu.Siroka ulica,dve trake po smeru.SUV ispred mene ne oko 10 m ,obojica smo u levoj traci(cisto iz predostroznosti posto je parking sa desne strane).Odjednom lik da desni zmigavac, zabode kocnicu i ja se zabadam u njega iako sam odmah zakocio.Tek tada sam shvatio da je kisa prelazila u ledenu posto kao da nisam ni pipnuo kocnicu(zimske gume naravno).Izasao klinac iz terenca i ja ga pitam sto si tako zabo kocnicu a on kaze hteo da se prestroji u desno pa je gledao.Ha ha! Nigde nikog a on potpuno stao a da nije ni gledao iza. Divno.Zdrava logika prestrojavanja je zmigavac,pogledas i uradis.Pogotovo kad je prazna ulica.Posto sam ja njega "stigao" popunimo onaj obrazac i svako na svoju stranu.Znao sam da sa pandurima nema sta da se objasnjavam.Kuci pregledam snimak sa kamere i skontam da je lik video kako se sa parkinga desno pali rikverc svetlo , zato je zabo kocnicu....da bi se tu uparkirao.Isto tako na GPS pise da smo isli 27km/h , ali kako je on tezi - lakse se zaustavio. Ujutro odem u osiguravajuce sa snimkom i kaze mi "expert" da je svako guzenje greska vozila iza, bla bla bla, rastojanje,uslovi na putu itd.I bez obzira sto se klinac naglo zaustavio bez ociglednog razloga ja sam za nas sud kriv i tesko bih dokazao suprotno. Tako da nema tu bas puno leka, kad naidjes na budalu za volanom to ti je sto ti je.
Ford Focus mk2 Trend 1.6 DURATEC SFI :ford2: 2008

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 4. nov. 2022. u 10:43h

U takvoj situaciji.. da. Ti si kriv.
I to upravo zbog neprilagodjene brzine, ili nedrzanja odstojanja, biraj.
To sto nisi znao da je led.. ne vadi te.

Ali vi ste se kretali istom trakom, tako da je to potpuno druga stvar.

Pausalno: uvek je kriv onaj koji udari od pozadi, jednostavno ne postoji.

Kao sto ne postoji pravilo da onaj unutar kruznog toka uvek ima prednost. Ima je samo zato sto na skoro svim kruznim tokovima, na svakom ulazu stoji obrnuti trougao.
Ali top nije tako bas na svakom. Ili je recimo neko oborio znak...
Djak pesak :)

Simma
Poruka: 155
Član foruma od: nedelja, 24. nov. 2019. u 19:50h

Poruka od Simma » petak, 4. nov. 2022. u 11:09h

Da,naravno da sam ja kriv inace ne bih ni ispunio obrazac vec bi cekali policiju. Moja poenta je u tome da sam se oslanjao na zdrav razum drugog vozaca. To mi je najveca greska.
Ford Focus mk2 Trend 1.6 DURATEC SFI :ford2: 2008

mbole

Poruka od mbole » petak, 4. nov. 2022. u 12:22h

Ah... drug Zdrav Razum je nazalost umro odavno :(

Danas žalimo odlazak voljenog prijatelja Zdravog Razuma koji je bio sa nama mnoge godine. Niko ne zna tačno koliko je bio star s obzirom da je njegova krštenica davno zagubljena u birokratskoj crvenoj traci.

On će biti zapamćen po tome što se držao dragocenih lekcija "Znati kad se skloniti sa kiše", "Zašto ko rano rani dve sreće grabi", "Život nije uvek fer", "Možda sam ja kriv".

Zdrav Razum je živeo po jednostavnim ekonomskim pravilima ;"Ne troši više nego što zarađuješ" i oprobanim strategijama "Odrasli, ne deca, vode stvari". Njegovo zdravlje je počelo naglo da propada kada su uvedene dobro zamišljene ali preopterećujuće regulative. Izveštaji o 6-togodišnjem dečaku optuženom za seksualno uznemiravanje zato što je poljubio devojčicu , o učitelju koji je otpušten, jer je kaznio nevaspitanog učenika su samo pogoršali njegovo stanje.

Zdrav Razum je izgubio tlo pod nogama kad su roditelji napali nastavnike jer rade posao koji su oni propustili da urade u disciplinovanju njihove nevaspitane dece.

Propao je još više kad su škole morale da dobiju roditeljski pristanak da bi deci dali losion za sunčanje ili aspirin, ali nisu smeli da obaveste roditelje ako je učenica trudna i želi da abortira. Zdrav razum je izgubio želju za životom od kako je crkva postala biznis a kriminalci počeli da dobijaju bolji tretman od svojih žrtava.

Zdrav Razum je prebijen otkad niste mogli da se branite od provalnika u sopstvenom stanu i provalnik je mogao da vas tuži za napad. Zdrav Razum se konačno odrekao želje za životom kad je jedna žena propustila da shvati da je kafa koja se puši vruća, prosula je u krilo i odmah dobila ogromnu nadoknadu.

Zdrav Razum će biti ispraćen od njegovih roditelja Istine i Poverenja, od njegove supruge Diskrecije, od njegove kćeri Odgovornosti i njegovog sina Logike. Iza njega ostaju njegova 4 polubrata "Znam svoja prava","Hoću sve i odmah", "Neko drugi je kriv" i "Ja sam žrtva". Pogrebu nije prisustvovalo mnogo njih jer je vrlo malo njih shvatilo da je otišao.

Aca06

 
Poruka: 3126
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » petak, 4. nov. 2022. u 12:25h

A bre cika Bole jesi li mogao malo da skratis ovaj Rat i Mir. hahahaha
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

Martin Mystere

 
Poruka: 298
Član foruma od: ponedeljak, 26. okt. 2020. u 20:04h

Poruka od Martin Mystere » petak, 4. nov. 2022. u 13:37h

Simma piše:Da,naravno da sam ja kriv inace ne bih ni ispunio obrazac vec bi cekali policiju. Moja poenta je u tome da sam se oslanjao na zdrav razum drugog vozaca. To mi je najveca greska.
Zbog zdravog razuma koji mi nije govorio da će vozač sa druge strane bez razloga da stane sam i ja nedavno imao čukanje koje je apsolutno bilo moja krivica, tako da se definitivno ne treba oslanjati na zdrav razum kada ima i drugih učesnika u saobraćaju.

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » petak, 4. nov. 2022. u 14:21h

Kad cika Bole pomenu oborene znakove, sta se desava na raskrsnicama prilikom udesa a znak stop npr oboren?

Ovo se cesto desava blizu moje kuce, uska ulicica i to slepa, seju zgrade gde stignu, obaraju znakove kamionima, a raskrsnica jako jako nepregledna.

sarabo

 
Poruka: 2075
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » petak, 4. nov. 2022. u 14:24h

trebalo bi da na samom kolovzu bude iscrtana poprečna linija upravo zbog takvih situacija.
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 4. nov. 2022. u 17:32h

Nema je na ovoj raskrsnici...

mbole

Poruka od mbole » subota, 5. nov. 2022. u 13:33h

Znak koji je oboren, ne postoji. Daklem, vozis kao da ga nema, opsta pravila, pravilo desne strane...
To sto ti znas da je bio tu.. nebitno

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » subota, 5. nov. 2022. u 15:26h

Glupost. Svaki dan prolazim mojom ulicom, i ako neki bata izleti sa desne strane (gde stoji oboren znak stop, oboren tokom noci) i rokne me - ja kriv.

Npr tu ima zid i ja apsolutno ne vidim da li je njima taj znak jos uvek tu.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » subota, 5. nov. 2022. u 16:19h

Nije glupost. U velikom gradu nema toga "ovo je moja kapija/ograda/ulica i ja znam da tu treba da bude nešto iako toga nema te se vi ostali morate ponašati u skladu sa time što samo ja znam". Možeš namestiti znak sam, možeš ga prijaviti nadležnima da je oštećen, možeš otići na planinu ili u drugu državu gde toga nema, a možeš i da ne uradiš ništa dok te neko ne udari ali onda budi dobro spreman pošto dildo konsekvenci nikad ne dolazi namašćen.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » subota, 5. nov. 2022. u 17:02h

Ok, aj da stanemo na svaku i najmanju raskrsnicu u gradu da bi pogledali da li i danas tu imamo prednost kao i u poslednjih 20 godina.

sarabo

 

Poruka od sarabo » subota, 5. nov. 2022. u 17:34h

aj sad jedno pitanje koje je opet vezano za to ko ima stop tj ko mora da stane
vožnju položih davnih dana i zakleo bih se da je u to vreme bila varijanta da ako sa nekog puta se uključujem na drugi koji je vizuelno i fizički "veći" tj širi od onog po kom se krećem ja moram da stanem kao da imam stop. Ovde isključujem varijantu da se uključujem sa zemljanog na asfaltni.
Danas imamo gomilu situacija gde ja sa neke uličice tj puta se uključujem na drugu "veću" i nema znak stop i to bi značilo da po pravili desne strane mogu da se uključim jer imam prednost ???
Fiesta 1.8 d ( 1997 )

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 5. nov. 2022. u 20:11h

Tako je. Ako put nije zemljani, vazi pravilo desne strane, ukoliko nije drugacije oznaceno saobracajnim znakom tj signalizacijom na kolovozu. Nema uzeg i sireg puta u zakonu.
sasa_f1 piše:Ok, aj da stanemo na svaku i najmanju raskrsnicu u gradu da bi pogledali da li i danas tu imamo prednost kao i u poslednjih 20 godina.
Polagao sam za motor ove godine, u seoskim uslovima, gde se znakovi menjaju skoro pa na dnevnom nivou. Sve asfaltne ulice, sem dvorista, imaju pravo prvenstva sa desne strane. To sto stoje samo sipke i zaustavna linija ne postoji, zakon realno ne zanima, niti treba da zanima. Morao sam da usporim kod svake i da se uverim da nema nikoga.
Kao sto Krstic rece, budi spreman na sranje ako se desi, ili jbg uspori kod svake.

U nekim zemljama je super reseno, svaka raskrsnica gde je pravo prvenstva sa desne strane ima po sredini iscrtane isprekidane kruzne linije po pravcu skretanja, tako da je svima odmah jasno o kakvoj se raskrsnici radi. Ne moras da trazis znakove u grmlju itd.

Apropo skinutih itd znakova, jos je smesnija situacija bila tokom obuke i polaganja sa znakovima za naseljeno mesto i zonu skole. U zavisnosti ko je gde skinuo ili okrenuo znak, imao sam situaciju gde na istom putu u jednom smeru je ogranicenje 80 u drugom smeru 30. Gledajuci zakon, tako je, i to je to.
Fiesta!!

FiestaBG87

 
Poruka: 5869
Član foruma od: nedelja, 13. okt. 2013. u 20:25h

Poruka od FiestaBG87 » nedelja, 6. nov. 2022. u 18:14h

Evo jos jedne situacije, kada se izdaje od Arene tj perionice i ode levo a ne desno na auto put, dolazi se do parkinga koji je sa desne strane, nema znakova i vazi pravilo desne strane, tu obaraju odmah na polaganju posto su na spratu garaze poligoni, eto neko da ne pazi moze ispasti kriv sto je mislio da je na glavnom putu a onaj sa tog parkinga moze da izleti kako hoce.
Sto se tice kruznih tokova, svi se drze onog ja sam u kruznom i imam prednost a to da li ima obrnut trougao ili ga nema nikog ne zanima.

sarabo

 

Poruka od sarabo » nedelja, 6. nov. 2022. u 18:18h

na Ledinama ima gomila raskrsnica gde se bočne ulice ukrštaju sa glavnim putem i ni na jednoj nema znak STOP i trebalo bi da imaju prednost, ali ne videh nikoga da se zaleteo :)
Fiesta 1.8 d ( 1997 )

Sharpshooter
Poruka: 5109
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » nedelja, 6. nov. 2022. u 20:18h

Zato lepo po vojvodini imas znak za prvenstvo prolaza i gotovo. Nema sta da bajas u pasulj. U ostatku srbije ocigledno stede na znakovima.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

sarabo

 

Poruka od sarabo » nedelja, 6. nov. 2022. u 20:22h

štede na svemu,znakovima,farbi ....itd itd
Fiesta 1.8 d ( 1997 )

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 7. nov. 2022. u 04:35h

sasa_f1 piše:
subota, 5. nov. 2022. u 17:02h
Ok, aj da stanemo na svaku i najmanju raskrsnicu u gradu da bi pogledali da li i danas tu imamo prednost kao i u poslednjih 20 godina.
Sale... ja sam dosao iz Zagubice, Smedereva, Filadelfije... prvi put u zivotu u tvoju ulicu.
Jel treba nekako da mi "se javi" da je tu nekada postojao znak, koji svi lokalci znaju napamet, ali njega sada fizicki nema?

Drugo... saobracajni znak se vidi sa sasvim lepe udaljenosti (nemoj sad da iskopavas izuzetke, kojih naravno ima).
Nema sta da stajes... Ako vidis da postoji obrnuti trougao ili sestougao za onoga iz druge ulice... to je to.
Naravno, nije svaka raskrsnica pregledna.
sarabo piše:
nedelja, 6. nov. 2022. u 18:18h
na Ledinama ima gomila raskrsnica gde se bočne ulice ukrštaju sa glavnim putem i ni na jednoj nema znak STOP i trebalo bi da imaju prednost, ali ne videh nikoga da se zaleteo :)
"Glavni" put kao termin, ne postoji u zakonu, niti je ikada postojao (barem ne od neke 1981 na ovamo).
Jedino gde postoji "glavniji" je kada se porede zemljani i asfaltni put.
To sto brdo ljudi ne zna saobracajne propise... druga prica.
To sto su na Ledinama ulice nicale preko noci, i veliko pitanje da li uopste postoje u nekom planu, i ako postoje da li se vode kao zemljani put ili kao ulica... isto druga prica.
Naravno... ako imas tri grama mozga u glavi, neces ko sasav izleteti iz takve bocne ulice na Vojvodjansku, samo da bi dokazivao kako ti imas prednost :) Iako je formalno imas.

Sharpshooter piše:
nedelja, 6. nov. 2022. u 20:18h
Zato lepo po vojvodini imas znak za prvenstvo prolaza i gotovo. Nema sta da bajas u pasulj. U ostatku srbije ocigledno stede na znakovima.
Postoji "omanji zajeb" sa tim znakom.
Taj znak je znak obavestenja, i njegova vaznost ne prestaje sa prolaskom prve raskrsnice.
Drugim recima, mora da bude ponisten suprotnim znakom da bi prestao da vazi.

Postoji primer iz prakse, upravo u Vojvodini, i upravo sa takvim znakom.
Ulica A je imala znak za prvenstvo 500, 1000,... koliko god metara pre toga. Ne postoji znak kojim je ponisten.
Ulica B nema nikakav znak.
Na raskrsnici ulica A i B ne postoji znak.
Covek vozi ulicom B, dolazi sa desne strane ovome koji vozi ulicom A i sasvim normalno smatra da ima prednost, posto nema znaka, a on dolazi sa desne strane.
Onaj koji vozi ulicom A smatra da ima prednost, posto je imao znak da se nalazi na putu sa prvenstvom prolaza.

Ko je kriv za udes?
Upravljac puta.

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 7. nov. 2022. u 07:47h

Не мора да постоји знак СТОП , и зауставна линија ,она дебела ,значи исто СТОП.
А здрав разум налаже да се успори испред раскрснице да се остави време да се одреагује ако неко други направи грешку .

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 7. nov. 2022. u 08:46h

A kada je ta linija prekrivena snegom a ne prati je znak?

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 7. nov. 2022. u 09:00h

Kada je linija ili bilo koji znak necitljiv... kao da ne postoji.

Zakon ne poznaje razliku izmedju debele i tanke poprecne linije.
Postoje samo puna i isprekidana.
Puna (V-1) je isto sto i stop, isprekidana (V-1.1 i V-1.2) isto sto i trougao

2.2.1. Linija zaustavljanja

Linija zaustavljanja se obeležava na putu kao "neisprekidana linija zaustavljanja" (V-1) i "isprekidana linija zaustavljanja" (V-1.1), (V-1.2).
Slika
Neisprekidana linija zaustavljanja V-1, označava mesto na kolovozu ispred koga vozač mora da zaustavi vozilo.

Ispred neisprekidane linije zaustavljanja V-1 na kolovozu dozvoljeno je da se obeleži natpis "STOP".

Neisprekidana linija zaustavljanja V-1, obeležena ispred svetlosnog saobraćajnog znaka, označava mesto na kolovozu ispred koga vozač mora da zaustavi vozilo samo ako mu je svetlosnim saobraćajnim znakom zabranjen prolaz.

Neisprekidana linija zaustavljanja V-1, obeležena ispred znakova II-32, II-32.1, II-32.2, označava mesto na kolovozu ispred koga vozač mora da zaustavi vozilo.

Isprekidana linija zaustavljanja V-1.1 i V-1.2, označava mesto na kolovozu na kojem je vozač dužan da ustupi prvenstvo prolaza vozilima.

Neposredno ispred linije zaustavljanja V-1.1, odnosno V-1.2 na kolovozu dozvoljeno je da se obeleži oznaka V-15.4, vrhom okrenutim prema vozilu.

Na prilazu raskrsnici, odnosno prelaza puta preko pruge, ako nisu postavljeni saobraćajni znakovi II-1 ili II-2, linije V-1, V-1.1 i V-1.2 imaju značenje znakova.

https://www.paragraf.rs/propisi/praviln ... aciji.html

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“