TESKO JE U TUDJINI
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 13480
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: TESKO JE U TUDJINI
Evo recimo sa cim se ne slazem sa one gore liste.
Recimo za javni prevoz. Bas bi voleo da znam gde se u Americi ceka 3 sata na javni prevoz, jer kod mene u gradu (koji nije prevelik grad, ima oko 650,000 stanovnika) ide na svakih 6-15 minuta, zavisno koji je deo dana (rano ujutro i kasno uvece ide na 15 minuta, a tokom dana na 6 minuta). I uglavnom je tacan u minut.
Sirevi ... Wisconsin je najpoznatija Americka drzava so siru i probao sam ih mnoge. Nebi rekao da je Evropa ispred.
Fudbal ... Koga u Americi briga za fudbalom? Svetsko prvenstvo dodje i prodje, a niko i ne primeti. Ja licno kad ustanem ujutro subotom oko 8 imam uzivo prenose Evropskog fudbala. Onaj iz Evrope ko voli recimo NBA mora da ustaje u 2 ujutro da gleda utakmicu.
Odmor ... Zavisi od firme do firme. Ja licno imam 6 sedmica placen godisnji svake godine.
Ekonomicni automobili ... Da su cene goriva u Evropi kao i u Americi, niko nebi vozio Smart Fortwo ili dizel od 50 hp. U Evropi se voze takvi auti jer ljudi moraju, ne zato sto zele. Mogu isto tako da kazem da su ljudi iz Evrope ljubomorni na Amere koliko su auti veci, mocniji i bolje opremljeni nego oni iz Evrope, a opet jeftiniji. O cenama goriva, registracije i osiguranja da ne govorim.
Auto trke ... Stvar licnog ukusa, meni je licno F1 potpuno dosadna kad se zna da ce se Vettel (a i ranije Schumacher) kvalifikovati prvi, voditi svaki drug i ubedljivo pobediti. Plus nekad moras da cekas po meseci i vise dana na trku - NASCAR se vozi svaki vikend.
Uzivanje ... Kako kome, i nije isto uzivanje svim ljudima. Meni licno je vece uzivanje biti negde na planini ili u divljini na Alaska nego "Duži ručak u kafeu u Parizu".
Recimo za javni prevoz. Bas bi voleo da znam gde se u Americi ceka 3 sata na javni prevoz, jer kod mene u gradu (koji nije prevelik grad, ima oko 650,000 stanovnika) ide na svakih 6-15 minuta, zavisno koji je deo dana (rano ujutro i kasno uvece ide na 15 minuta, a tokom dana na 6 minuta). I uglavnom je tacan u minut.
Sirevi ... Wisconsin je najpoznatija Americka drzava so siru i probao sam ih mnoge. Nebi rekao da je Evropa ispred.
Fudbal ... Koga u Americi briga za fudbalom? Svetsko prvenstvo dodje i prodje, a niko i ne primeti. Ja licno kad ustanem ujutro subotom oko 8 imam uzivo prenose Evropskog fudbala. Onaj iz Evrope ko voli recimo NBA mora da ustaje u 2 ujutro da gleda utakmicu.
Odmor ... Zavisi od firme do firme. Ja licno imam 6 sedmica placen godisnji svake godine.
Ekonomicni automobili ... Da su cene goriva u Evropi kao i u Americi, niko nebi vozio Smart Fortwo ili dizel od 50 hp. U Evropi se voze takvi auti jer ljudi moraju, ne zato sto zele. Mogu isto tako da kazem da su ljudi iz Evrope ljubomorni na Amere koliko su auti veci, mocniji i bolje opremljeni nego oni iz Evrope, a opet jeftiniji. O cenama goriva, registracije i osiguranja da ne govorim.
Auto trke ... Stvar licnog ukusa, meni je licno F1 potpuno dosadna kad se zna da ce se Vettel (a i ranije Schumacher) kvalifikovati prvi, voditi svaki drug i ubedljivo pobediti. Plus nekad moras da cekas po meseci i vise dana na trku - NASCAR se vozi svaki vikend.
Uzivanje ... Kako kome, i nije isto uzivanje svim ljudima. Meni licno je vece uzivanje biti negde na planini ili u divljini na Alaska nego "Duži ručak u kafeu u Parizu".
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
@ Milan gt
Cekaj u Americi nema hljeba, bijelog sira i rostilja? Stvarno?
Cekaj u Americi nema hljeba, bijelog sira i rostilja? Stvarno?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
Pa istina je da su evropski gradovi nekako manji i tesko bi mogao da po njima vozis americke dzinovske automobile, a s druge strane jeste i taj faktor cijene goriva i cijene auta tamo i ovdje gdje su mnogo skuplja i neopremljenija. Gledam u blizini moje firme ima covjek neki Dodge dzip ogroman i iako ima veliko dvoriste ne mogu mu se vrata otvoriti do kraja jer udaraju u zid, a kada izlazi van to je procedura jer je ulica jednostavno premalena za tu grdosiju. Mogu misliti kako mu je parkirati s tim kada ode negdje do grada (jer naravno iako je to ocigledno terenac nije vidio trave pod tockovima a kamoli blata).Talladega_500 piše:Evo recimo sa cim se ne slazem sa one gore liste.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
u Majamiju je javni prevoz uzas i katastrofa, hleb mozes da uzmes samo onaj u celofanu al se ubudja drugog dana, normalan hleb kosta 5$, za rostilj mozda i nije toliko problem, moze da se nabasa al generalno takav stil da ne postoji trafika, da ne postoji mala prodavnica blizu ili brza hrana, da mozes crci zedan i gladan u kolima dok ne nabodes neki trzni centar..e to me u usa (tako je i u EU, da kazem) uzasava i nervira..
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8417
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Ja se sjećam 2001. kad sam bio u Italiji, Pezaro, nije bilo tih malih prodavnica kao kod nas.
Jaoooo ala smo se svega nakupovali kada su nas odveli u veliki tržni centar!
Jaoooo ala smo se svega nakupovali kada su nas odveli u veliki tržni centar!

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
-
Corporate USA...lijepo ti je rekao Talladega da Ameri mrze male stvari zato sem dzinovskih trznih centara nemas mjesta kao sto su trafikemilan_gt piše:u Majamiju je javni prevoz uzas i katastrofa, hleb mozes da uzmes samo onaj u celofanu al se ubudja drugog dana, normalan hleb kosta 5$, za rostilj mozda i nije toliko problem, moze da se nabasa al generalno takav stil da ne postoji trafika, da ne postoji mala prodavnica blizu ili brza hrana, da mozes crci zedan i gladan u kolima dok ne nabodes neki trzni centar..e to me u usa (tako je i u EU, da kazem) uzasava i nervira..

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Mogu za Cleveland da kazem, javni prevoz je fantastican, a i trafika ima, barem po centru. Bio sam i u Nashvilleu, nisam koristio jani prevoz, ali burgerdzinica (valjda se racuna u rostilj) i sendvicara ima dovoljno, cim mrdnes jednu ulicu od Broadwaya.
Mozda je moj utisak drugaciji jer sam najvise isao peske, na cudjenje i nevericu srpskih domorodaca.
Sent from VladanMovies using Tapatalk
Mozda je moj utisak drugaciji jer sam najvise isao peske, na cudjenje i nevericu srpskih domorodaca.
Sent from VladanMovies using Tapatalk
- Talladega_500
- Yankee
Istina je da u vecini gradova u Americi nema tradicionalnih trafika kao u Evropi, ali zato na svakih 100 metara imas benzinske pumpe koje su u Americi ogromne i prodaju sve, a i vise, kao trafike u Evropi. Takodje su cesti i Wal-Greens, koji takodje ima gotovo sve i nalaze se bukvalno na svakom cosku.
Izbor brze hrane je ogroman, od junk food (McDonalds, Burger King, Wendy, KFS) pa do "healthy food" (Subway, Jimmie John) i takodje su na svakom cosku.
Slozicu se da u Americi nema onaj tradicionalni hleb kao u Srbiji. Najblize smo imamo je neka vrsta Italijanskog hleba koji je vise kao kolac nego kao hleb i ja ga retko kad kupujem. Hleb i ne jedem cesto, a kad ga jedem obicno ga zena spremi. U Americi takodje nemaju pekare kao kod nas i to mi mislim najvise nedostaje. Za ovo drugo ... postoji nekoliko nasih prodavnica u gradu tako da nije problem kupiti iste one proizvode koji se kupuju i u Srbiji.
Ono sto se meni uvek svidjalo u vezi Amerike i zbog cega mozda i volim toliko zivot ovde je sto te ovde niko ne gleda popreko zato sto si stranac. To je ljudima kao sto sam ja veoma bitno jer nakon Hrvatske, odakle su me proterali jer sam Srbin, i Srbije, odakle sam uvek dobivao podsmehe kad bi rekao "zrak" umesto "vazduh", u Americi sam nasao neki mir. Pitaju ljudi cesto odakle sam, 99% nemaju blage sta je Srbija niti ih interesuje. Svako gleda svoja posla - jos nesto sta mi se jako svidja kod Amerikanaca.
Izbor brze hrane je ogroman, od junk food (McDonalds, Burger King, Wendy, KFS) pa do "healthy food" (Subway, Jimmie John) i takodje su na svakom cosku.
Slozicu se da u Americi nema onaj tradicionalni hleb kao u Srbiji. Najblize smo imamo je neka vrsta Italijanskog hleba koji je vise kao kolac nego kao hleb i ja ga retko kad kupujem. Hleb i ne jedem cesto, a kad ga jedem obicno ga zena spremi. U Americi takodje nemaju pekare kao kod nas i to mi mislim najvise nedostaje. Za ovo drugo ... postoji nekoliko nasih prodavnica u gradu tako da nije problem kupiti iste one proizvode koji se kupuju i u Srbiji.
Ono sto se meni uvek svidjalo u vezi Amerike i zbog cega mozda i volim toliko zivot ovde je sto te ovde niko ne gleda popreko zato sto si stranac. To je ljudima kao sto sam ja veoma bitno jer nakon Hrvatske, odakle su me proterali jer sam Srbin, i Srbije, odakle sam uvek dobivao podsmehe kad bi rekao "zrak" umesto "vazduh", u Americi sam nasao neki mir. Pitaju ljudi cesto odakle sam, 99% nemaju blage sta je Srbija niti ih interesuje. Svako gleda svoja posla - jos nesto sta mi se jako svidja kod Amerikanaca.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Iosis
- VIP
Ma i tamo ima tih koji bi te gledali poprjeko, samo nisi vjerovatno naletio na takve.
Baš jutros igram World of Tanks, američki server, i još jedan naš u istom timu i nešto smo pisali na srpskom.
Na šta će jedan veliki amer: Dosta na tom retardiranom jeziku iz zemalja trećeg reda!
Odogovorim mu na engleskom i našem: Puši mi ...
Baš jutros igram World of Tanks, američki server, i još jedan naš u istom timu i nešto smo pisali na srpskom.
Na šta će jedan veliki amer: Dosta na tom retardiranom jeziku iz zemalja trećeg reda!
Odogovorim mu na engleskom i našem: Puši mi ...

Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Talladega_500
- Yankee
Zavisi ... Ovde u Wisconsinu ima dosta nasih ljudi pa samim tim im i nismo toliki stranci.
Sa druge strane, u nekom hillbilly delu juznog dela SAD (ako je iko gledao Swamp People na Discovery ili bese History, nisam sad siguran, zna o cemu pricam) nece znati ni sta je Evropa, a da ne govorim nesto detaljnije ...
Doduse, i da je bio neki srpski server i da je neko pisao na engleskom, i vi bi njega poslali u tri lepe, zar ne?
Sa druge strane, u nekom hillbilly delu juznog dela SAD (ako je iko gledao Swamp People na Discovery ili bese History, nisam sad siguran, zna o cemu pricam) nece znati ni sta je Evropa, a da ne govorim nesto detaljnije ...
Doduse, i da je bio neki srpski server i da je neko pisao na engleskom, i vi bi njega poslali u tri lepe, zar ne?

- CrnaTica
- Poruka: 363
- Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h
burek, roštilj i druge balkanske specijalitete imaš u texasumilan_gt piše:u Americi mi je od hrane najvise falio hleb, burek, rostilj, beli sir..
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana 

- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- Iosis
- VIP
Jok, meni tamo smetaju samo meksinaci i brazilci. Ne zbog jezika, nego što likovi parkiraju tenkove i onda pišu. Dobro je ako se dopisuje jedan naš i jedan njihov, ali kada ne daj Bože kod nas bude plotun dvojica gringosa i još se zadese jedan ili dva gringosa, onda je 80% da smo ga pop... izgubili. 

-
Sunce ti zarko jeb.. pa jedva sam skontao da pises o toj igrici koju igrate na serveru....Iosis piše:Jok, meni tamo smetaju samo meksinaci i brazilci. Ne zbog jezika, nego što likovi parkiraju tenkove i onda pišu. Dobro je ako se dopisuje jedan naš i jedan njihov, ali kada ne daj Bože kod nas bude plotun dvojica gringosa i još se zadese jedan ili dva gringosa, onda je 80% da smo ga pop... izgubili.
- Vladan
Re Iosis i mexikanci i meni je trebalo par sekundi da se virtualizujem.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Pocetkom 80' bio neki poznati gradski panker/ narkoman, Ozren.
Srecom ili nesrecom par puta sam prveo neo vreme na mestima gde je i on bio prisutan.
Osim pankerstine i narkomanstine, poznat je i po jednoj izjavi za novine.
Nahvatali ga da kaze nesto o panku i pankerima. I kaze on, otprilike:
Pankeri su anarhisti, nezadovoljni, desnicari, mrzie crnce ...
(tada övdasnjim ljudima jos uvek nije bila jasna razlika izmedju pankera, skinova, i ostalih nadolazecih "subkulturnih podgrupa)
Ovaj ga pita: A zasto mrzite crnce?
Kaze Ozren: Zato sto nam uzimaju posao!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Pocetkom 80' bio neki poznati gradski panker/ narkoman, Ozren.
Srecom ili nesrecom par puta sam prveo neo vreme na mestima gde je i on bio prisutan.
Osim pankerstine i narkomanstine, poznat je i po jednoj izjavi za novine.
Nahvatali ga da kaze nesto o panku i pankerima. I kaze on, otprilike:
Pankeri su anarhisti, nezadovoljni, desnicari, mrzie crnce ...
(tada övdasnjim ljudima jos uvek nije bila jasna razlika izmedju pankera, skinova, i ostalih nadolazecih "subkulturnih podgrupa)
Ovaj ga pita: A zasto mrzite crnce?
Kaze Ozren: Zato sto nam uzimaju posao!
- Iosis
- VIP

- Talladega_500
- Yankee
Da mi je samo znati odakle je nastala izreka "radi ko crnac" ...
Od crnaca vecih lenstina nema.

- Vladan
To sam primetio da je bio trend nasi da se zale. Kao crnci nista ne rade, samo uzimaju socijalu i prave decu. A fakat, ja sam primetio, sve one male prodavnice, trafike, za duvan i lutriju, kao i manje prodavnice, drze arapi. Crnce tj crnkinje sam vidjao da rade po pumpama.
I jos jedna stvar, prosao sam jedno 10 aerodroma i osim pandura, nisam cuo da neko govori engleski kao materji. Svo to pomocno osoblje su neki Indusi.
Sent from V.ladanMovies using Tapatalk
I jos jedna stvar, prosao sam jedno 10 aerodroma i osim pandura, nisam cuo da neko govori engleski kao materji. Svo to pomocno osoblje su neki Indusi.
Sent from V.ladanMovies using Tapatalk
Poslednja izmena: Vladan, na dan subota, 12. okt. 2013. u 00:14h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ovo kao da je moja polupismena i ćorava prababa smišljala, kašičice i šoljice, a šta ako baba tog jutra nije stavila odgovarajuće naočare i malo manje zahvatila u kašičici a pritom i omašila veličinu šoljice....Talladega_500 piše:
S druge strane: tri su kafene kašičice u jednoj supenoj, 16 supenih u šoljici, dve šoljice u pinti, dve pinte u četvrtini i četiri četvrtine u galonu. U stopi je 12 inča, tri stope su jard i 1760 jarda milja (ili 5280 stopa)....

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Da, pa, dokle god se pridržavaš jedne veličine (tipa četvrtina/pola/cela šoljica) proporcije ostaju iste pa i nije bitno... Ali zato se u šatro-imperijalnom sistemu mera brzina svetlosti veoma jednostavno izražava kao ~1.8 megafurlonga po mikrofortnajtu.
Other pet peeve: zašto kog vraga postoji potreba da se sve živo i neživo upoređuje sa veličinom nekog sportskog rekvizita (lopti, ulavnom), površinom igrališta, ili veličinom autobusa?!

Other pet peeve: zašto kog vraga postoji potreba da se sve živo i neživo upoređuje sa veličinom nekog sportskog rekvizita (lopti, ulavnom), površinom igrališta, ili veličinom autobusa?!

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Iz robovlasnickog perioda, verovatno.Talladega_500 piše:Da mi je samo znati odakle je nastala izreka "radi ko crnac" ...Od crnaca vecih lenstina nema.
Fiesta!!
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- Iosis
- VIP
Inače mi je taj sistem jedinica bezveze.
Inči, stope, milje...
Zar nije mnogo jednostavnije kada kažeš 1 km, odmah znaš da 1 km ima 1.000 m, 100.000 cm, 1.000.000 mm.
A onako 1 milja. 5.280 stopa, 63.360 inča.
A kada ti treba dimenzija manja od inča onda se izražava nekim budi bog na pomoći ciframa, 45/76, ili 7/25, viđao sam i 125/765.
Ajde di stvori sliku u glavi te veličine.
Ne znam kako u mašinstvu rade, kada im treba tolerancija od par milimetara kako li to pišu.
Čime mjere kada im piše broj 7/25, kad je lenijar ovaka: http://www.abcteach.com/free/12rulerbnw.jpg
Inči, stope, milje...
Zar nije mnogo jednostavnije kada kažeš 1 km, odmah znaš da 1 km ima 1.000 m, 100.000 cm, 1.000.000 mm.
A onako 1 milja. 5.280 stopa, 63.360 inča.
A kada ti treba dimenzija manja od inča onda se izražava nekim budi bog na pomoći ciframa, 45/76, ili 7/25, viđao sam i 125/765.

Ne znam kako u mašinstvu rade, kada im treba tolerancija od par milimetara kako li to pišu.
Čime mjere kada im piše broj 7/25, kad je lenijar ovaka: http://www.abcteach.com/free/12rulerbnw.jpg
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
Izmedju svake cetvrtine imas jos po tri podeoka na ovom tvom lenijaru 

MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- CrnaTica
- Poruka: 363
- Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h
i to su onda dvanaestine
i i dalje je problem za nać neke "zanimljivije" dimenzije