Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nedoumice oko novog zakona i primene

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
jaguar1606
Poruka: 5
Član foruma od: nedelja, 13. dec. 2009. u 22:16h

Re: Nedoumice oko novog zakona i primene

Poruka od jaguar1606 » nedelja, 13. dec. 2009. u 22:32h

Neki kazu da aparat za gasenje nije obavezan u putnickom vozilu juce me pandur zaustavi i trazi PP aparat ja velim da nemam kaze odma kupuj imas ugradjen plin i moras ga imati.I rece mi da podhitno moram skinuti foliju ima deset santima pri vrhu malo tamnija za sunce.Veli i za jedno i drugo po 5000 dinara kazana sledeci put.Pa majkeim ga sto se bar ne dogovore koje u pravu jedni pricaju jedno drugi drugo.

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 14. dec. 2009. u 14:26h

E to kao ima neka caka,ako imas plin moras da imas pp aparat.. Ali to nije potvrdjeno,a i ne verujem licno da su toliko glupi.. Kakve veze ima plin sa pp aparatom...

jaguar1606

Poruka od jaguar1606 » ponedeljak, 14. dec. 2009. u 15:16h

Ma ni ja neznam dosada nigde u svetu nije zabelezeno da je neki auto eksplodiro zbog plina vecinom benzin eksplodira to jest para u praznom rezervaru po mome plin nije toliko opasan bar sad na zimskim temperaturama.Ja cam procito temu na jednom forumu i slika je bila gde je metak iz nekog oruzja probusio bocu punu plina nije eksplodirala napolju se pohvato led oko nje.Meni se to jednom desilo usred leta pod haubom led nisam znao staje odem u servis da dodje majstor kuci on mi kaze nemas vode u hladnjaku i tako je i bilo.

benito
Poruka: 42
Član foruma od: četvrtak, 29. okt. 2009. u 13:37h

Poruka od benito » ponedeljak, 14. dec. 2009. u 15:43h

Evo ga izvod iz pravilnika o tehnickim uslovima za vozila koji imaju policajci:
-Kategorije vozila i podkategorije:

KATEGORIJA L – MOPEDI, MOTOCIKLI, TRICIKLI I ČETVOROCIKLI
Kategorija L1 – moped
Kategorija L2 – laki tricikl
Kategorija L3 – motocikl
Kategorija L4 – motocikl sa bočnim sedištem
Kategorija L5 – teški tricikl
Kategorija L6 – laki četvorocikl
Kategorija L7 – teški četvorocikl

KATEGORIJA M – VOZILA ZA PREVOZ PUTNIKA
Kategorija M1 – putničko vozilo
Kategorija M2 – laki autobus
Kategorija M3- teški autobus

KATEGORIJA N – TERETNA VOZILA
KATEGORIJA O – PRIKLJUČNA VOZILA
KATEGORIJA T – TRAKTORI
KATEGORIJA R – PRIKLJUČNO VOZILO TRAKTORA
TERENSKA VOZILA – KATEGORIJA G

Podkategorije i detalje kategorija potražiti u Pravilniku.

-Tablice

Tablica ne sme po vertikalnoj osi biti nagnuta više od 30° prema gore niti više od 15° prema dole. Tablica mora biti vidljiva sve vreme vožnje i ne sme postojati mogućnost da se tokom vožnje promeni ugao vidljivosti tablice.

- Svetla tablica
Mora biti ugrađeno i izvedeno tako da daje svetlost bele boje.

- Boja prednjih svetala
Svetlost glavnih farova mora biti bele boje.

- Ksenonska svetla
U slučaju da je vozilo opremljeno svetlima sa gasnim izvorom svetlosti obavezan deo opreme je i uređaj za čišćenje farova.
Vozila kategorije M i N moraju imati uređaj za nivelaciju snopa glavnih svetala…koji može biti sa ručnim ili automatskim podešavanjem.
U slučaju da je vozilo opremljeno oborenim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti ovaj uređaj mora biti automatski.

- Stop svetla
Moraju biti ugrađena i izvedena kao najmanje dva stop svetla na zadnjoj strani vozila. Motorna vozila kategorije M1 prvi put registrovana nakon 01.01.2005. godine moraju imati ugrađeno treće stop svetlo na srednjoj podužnoj ravni vozila.

- Rezervne sijalice
Moraju postojati, na vidnom mestu, rezervne sijalice najmanje za polovinu sijaličnih mesta.

- Rezerve sijalice za Ksenonska svetla, LED i sl.
Vozila koja su opremljena svetlosnim telima bez žarne niti ( gasni izvor svetla, Led i sl. ) ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvetna tela.

- Zatamnjivanje stakala
Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 25%. Ostala stakla na vozilu osim vetrobranskog stakla mogu biti naknadno zatamljena.
Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo da zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

- Pravilo o zatamnjivanju ima izuzetak
Od ovih odredaba mogu odstupati samo vozila sa posebnom dozvolom Ministarstva koje je nadležno za poslove saobraćaja.

- Katalizator
Vozila koja su homologovana i proizvedena sa katalizatorom ne smeju se koristiti bez ovog uređaja.

- Šta ako kupite polovni auto koji ima natpise na sebi ?
Natpisi koji su se nalazili na vozilu koje je promenilo vlasnika, a koji se odnose na prethodnog vlasnika, moraju biti uklonjeni u roku od 30 dana od dana promene vlasništva.

- Vozilo može biti višebojno

Vozilo može biti višebojno, bojeno ili prelepljeno folijom. Vozilo može biti i bojeno – prelepljeno na način koji predstavlja sliku odnosno totalni reklamni dizajn. U slučaju prelepljivanja celog vozila, boja vozila je preovlađujuća vidljiva boja.

- Gume
Pneumatici na vozilima moraju biti deklarisanih dimenzija od strane proizvođača, zavisno od najveće konstruktivne brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila na kome su pneumatici postavljeni.
Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po tipu, vrsti ( letnji, zimski ), konstrukciji ( radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima ) nosivosti i dimenzijama.

- Dubina šare na gumama
Dubina šare pneumatika po gaznoj površini mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, a ako tih oznaka nema, najmanja dozvoljena dubina je 1.6 mm za kategorije vozila L i M1 i 2 mm za ostala vozila

- Obnovljeni/Protektirani pneumatici

Na motornim vozilima mogu se, osim na upravljajućim točkovima, koristiti obnovljeni pneumatici. Obnovljene gume moraju na bočnoj strani gume imati oznaku „RETREAD“, pored toga moraju imati i četvorocifarnu oznaku nedelje i godine kada je izvršeno obnavljanje.

- Rezervni točak
Pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu, ili moraju biti homologovani kao privremeni rezervni točak…

- Vozilo ne mora da poseduje rezervni točak

Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju sa izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika ( npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl. ).

- Protiv požarni aparat
U motornim vozilima, osim u vozilima kategorije L, T i u vozilima kategorije M1 kojima se ne vrši javni prevoz lica u saobraćaju na putevima, mora postojati aparat za gašenje požara, sa važećim uverenjem o ispravnosti i biti postavljen na vidnom mestu tako da se u slučaju opasnosti može upotrebiti.

Dakle u putničkim vozilima nije obavezan PP aparat.

- Trougao
U motornim vozilima mora postojati, na vidnom mestu, znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu.

- Oprema za prvu pomoć
U motornim vozilima kategorija M, N i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći ( kutija prve pomoći veličine
A ) koja odgovara standardu A SRPS Z.B3.001 tako da se može po potrebi koristiti. Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.

- Kaciga za motoriste

Zaštitna kaciga mora biti mlađa od 5 godina u odnosu na datum proizvodnje kad je on upisan na spoljnoj strani kacige ukoliko ona ima rok trajanja.

- Reflektujući prsluk je obavezan
Motorna vozila, osim za vozila kategorije L, moraju da imaju najmanje jedan reflektujući prsluk koji odgovara standardu EN 471, kojeg je vozač dužan da koristi – obuče kada na putu obavlja radnje uz vozilo ( menja točak, obavlja manje popravke na vozilu, naliva gorivo kada vozilo ostane bez goriva, traži pomoć zaustavljajući druga vozila i sl. )

- Kruta veza, sajla za vuču vozila
U putničkim automobilima i vozilima namenjenim za prevoz opasnih materija mora postojati, na vidnom mestu, uže ili poluga za vuču tih vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga.

- Zimska oprema
Zimska oprema motornih i priključnih vozila, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu
( M+S ) na pogonskim točkovima, ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova.
Na pneumaticima sa letnjim profilom iz stava 1. ovog člana, kada se na njima ne koriste odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova, dubina šare gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najmanje 4 mm.

- ABS (Anti-lock braking system) nije obavezan za M1 kategoriju

Sva vozila ketegorije M2, M3, N2, N3, O3 i O4 registrovana prvi put nakon 01.01.2010. godine, moraju da budu opremljena sistemom protiv blokiranaj točkova pri kočenju.

-Nasloni i pojasevi

Nasloni za glavu u putničkim automobilima moraju biti ugrađeni i izvedeni za sva sedišta za koja imaju ugrađene sigurnosne pojaseve, i obrnuto.

-Traktori

Traktori moraju posedovati sledeću signalizaciju: 1.oborena svetla; 2. poziciona svetla; 3. stop svetla; 4. katadiopteri; 5. pokazivači pravca; 6. svetla za osvetljavanje zadnje registarske tablice; 7. tabla za označavanje sporih vozila; 8. žuto rotaciono svetlo.

Za svetla za označavanje prikolice, stop svetla, pokazivača pravca, poziciono svetlo, svetlo za osvetljavanje registarske tablice i katadioptera na prikolici koju vuče traktor shodno važe odredbe ovog pravilnika.

Za veliki broj teških saobraćajnih nesreća na našim drumovima odgovorna su neosvetljena poljoprivredna vozila. Striktno poštovanje novog pravilnika spaslo bi mnoge živote.

-Zaprežna vozila

Svetla na zaprežnom vozilu moraju biti izvedena kao najmanje jedno belo svetlo postavljeno na prednjoj strani vozila i kao najmanje jedno crveno svetlo postavljeno na zadnjoj strani vozila

Sad cu da dodam ilink za ceo pravilnik u pdf formatu pa pregledajte polako.

http://rapidshare.com/files/324819833/P ... vozila.pdf
Poslednja izmena: benito, na dan sreda, 23. dec. 2009. u 13:05h. Ukupno izmenjeno 1 put.

jaguar1606

Poruka od jaguar1606 » ponedeljak, 14. dec. 2009. u 19:48h

Koliko ja ovde shvati folije na stakladima su dozvoljene,mene sinoc pandur opomenu da skinem traku za sunce koja je na gornjoj strani soferke nekih 10 cm.Pa koga ovde slusati u pravilniku jedno na ulici drugo.Kojim dade vlast sad se istresaju na neduzne gradjane kako hoce sledeci put kad me opomene za trakurecu nek pise sudiji za prekrsaje.Procito sam u novinama da se neka novija auta fabricki zatamnjuju gornji de soferke. znaci oni treba da razbiju pa da kupe drugo staklo.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 14. dec. 2009. u 19:51h

Ljudi jos dosta toga nije definisano(bice definisano kada se donesu novi dodzakonski akti i kojekakvi pravilnici)pa ovi ulicari prasinari love u mutnom
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Dusan64

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 14. dec. 2009. u 21:10h

Jel moze neko sa sigurnoscu da kaze (posto sam gore jasno procitao da vozilo za prevoz putnika M1 ne mora imati PP aparat) da li moramo imati aparat ako imamo ugradjen plinski uredjaj?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 14. dec. 2009. u 21:50h

To ce da regulisu podzakonski akti

nesho
Poruka: 186
Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h

Poruka od nesho » utorak, 15. dec. 2009. u 09:51h

S1 protiv pozarni aparat kosta od 1200 do 1500 dinara, vredi ga imati u kolima. Ja sam licno coveku spasio kola sa tim aparatom, a covek mi uze prazan aparat i odnese ga na punjenje, vrati ga i jos jednom mi se lepo zahvali. Sva sreca pa smo imali tajming ko u prici. Aparat mi je ucvrscen ispod vozackog sedista na dohvat ruke, ne smeta nicemu.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 15. dec. 2009. u 11:05h

Kupicu ja komplet bezbednosti sa sve PP aparatom (1800din u metrou ako nekoga zanima,pp aparat,prsluk,trougao,kanap i prva pomoc),ali dok ne kupim ne zelim da mi neki policajac prosipa svoje mudrosti,sta mora sta ne mora..

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » utorak, 15. dec. 2009. u 11:30h

Evo jutros sam pricao sa drugarom saobracajcom i on kaze da mnogo stvari(pp aparat,prva pomoc) tek trebada se donese sa podzakonima i to tek za dva tri meseca

Takodje kaze da prsluk po zakonu nije obavezan da stoji na dohvat ruke

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 15. dec. 2009. u 16:02h

Mislim da ce oni izgubiti redovnog potrosaca benzina,ako ovako nastave.. Zar nisu obavezni da nas jasno upute sta mora,sta ne mora,a ne da saznajemo od poznanika saobracajaca,forumasa itd.. Uzas...

jaguar1606

Poruka od jaguar1606 » utorak, 15. dec. 2009. u 16:40h

Dusan64 piše:Kupicu ja komplet bezbednosti sa sve PP aparatom (1800din u metrou ako nekoga zanima,pp aparat,prsluk,trougao,kanap i prva pomoc),ali dok ne kupim ne zelim da mi neki policajac prosipa svoje mudrosti,sta mora sta ne mora..
Jel u tom setu prva pomoc koja je po novom ili ona stara posto stalno pricaju da nije jos ni proizvedena.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 15. dec. 2009. u 16:54h

Po starom,JUS,od nove nema vajde.. A i kazu da moze da se dokupi sta treba...

benito

Poruka od benito » utorak, 15. dec. 2009. u 17:35h

Nova prva pomoc - po novom standardu stize tek za neki mesec, ali imam osecaj da ce biti dranje koze sa ledja kao sada za prsluke.
Ono sto je u specifikaciji moze se kupiti u apoteci osim "izotermalnog prekrivaca", a zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja je jedno parce gume ili folije sa ovalnom rupom u sredini i ima je u hitnoj pomoci i po bolnicama (moze neko da vam nabavi ako ga poznajete). Onaj izotermalni prekrivac koriste planinari i zovu ga astro-cebe i kosta 330 din u prodavnicama opreme za kampovanje i planinarenje.

Inace sve to sto je pobrojano kod nas ima u nemackoj prvoj pomoci (ne znam tacno koja je oznaka standarda u pitanju, ali video sam sadrzaj) i to na e-bay kosta 5-7 eur plus postarina.

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » utorak, 15. dec. 2009. u 23:58h

dobro si me podsetio ima ovih dan da narucim boga oca tih prvih pomoci za sebe i drugare,ako je tako
Nek mi dokaze da je po DIN-u nevazece
a uredjaj za dijalizu ne treba sta kazu,a pribor za operaciju na otvorenom srcu :rolleyes:
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

nesho

Poruka od nesho » sreda, 16. dec. 2009. u 08:18h

Obavezno je kada solo vozite kola da imate kao pratnju bar dve medicinske sestre od po 19 god minimum, pa nadalje prema licniom ukusu lol mrgreen lol mrgreen :-) :-)

benito

Poruka od benito » sreda, 16. dec. 2009. u 23:14h

pozeljan je pokretni rentgen - cisto da se utvrdi da li ima preloma ili ne :S

Iosis
VIP
Poruka: 8417
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 16. dec. 2009. u 23:26h

A šta kažu, oćemo li morat i anatomiju polagat?
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 17. dec. 2009. u 10:53h

Slika
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » četvrtak, 17. dec. 2009. u 11:32h

Hm... trougao nije po standardu tj treba veci a ostalo ima sertifikat i moze da prodje,
Slika

mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Poruka od mirke » četvrtak, 17. dec. 2009. u 12:20h

Ja mislim da mu nista ne fali ;)
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

Iosis
VIP
Poruka: 8417
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 17. dec. 2009. u 13:42h

Jutros slušam na radiju kažu ograničenje brzine u zoni škole je 30 km/h. Mogli su napisati tablu, stani, izađi iz auto, preguraj POLAKO, ni slučajno brže od 3 km/h. Ako budeš išao slučajno 5 km/h u zatvor 2 godine!!!
Najgore što će na takvim mjestim panduri da čekaju i pecaju i kad je raspust i gluvo doba noći.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

nesho

Poruka od nesho » četvrtak, 17. dec. 2009. u 16:43h

Mislim da ce to biti regulisano dopunskom tablom sa vremenom ogranicenja od 7 do 19 casova. Pa neki idu u skolu i u avgustu lol

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 17. dec. 2009. u 18:26h

30km/h oko skole podrzavam skroz, iako mi apsolutno nikako ne odgovara. Svuda preko je isto ogranicenje cak i da nije skola vec bilo koja manja ulica u naseljenom mestu...
Fiesta!!

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“