Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Chat (free talk) - Bez tehničkih pitanja!

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Chat (free talk)

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 7. feb. 2016. u 23:45h

Nema potrebe ni da praviš, decenijama unazad postoje kitovi koji se stalno unapredjuju, nije to nikakva novotarija.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 7. feb. 2016. u 23:53h

Dobro bre al' si bukvalista, na tako nesto sam i mislio :) Samo bih voleo u neku karoseriju koju ja odaberem da bude iznenadjenje i to je to :)
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 00:31h

Nema nikakvih elemenata iznenadjenja, Fijeste dvojke su nikad jeftinije :rotfl: :rotfl:
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 00:48h

I nikad trulije lol
Fiesta!!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 02:20h

Dule djelimo mišljenje. Meni se sviđaju električni automobili, ali autonomija je bar za sada baš mala. I te baterije nisu baš izdržljive u smislu trajnosti.
Kada bi imao neku solidnu platu, vrlo rado bi uzeo jedan za vozanje po gradu.
Problem punjenja i potrošnja stuje bi se mogao rješiti solarnim panelima. Jesu skupi, ali ako imaš kuću staviš jedan ili dva, pa neka puni. Doduše po noći ne, ali svakako bi se mogao iskoristiti dio dana dok ima sunčeve svjetlosti za punjenje. A kada na puniš auto, možeš koristiti struju u kući. Znam da u nekim zemljama ljudi kupuju solarne panele, pa višak energije šalju u sistem i za to dobijaju pare ili im umanje račun za struju.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 02:28h

Ford weist den Weg.

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14273
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 05:57h

Iosis piše:Dule djelimo mišljenje. Meni se sviđaju električni automobili, ali autonomija je bar za sada baš mala. I te baterije nisu baš izdržljive u smislu trajnosti.
Pa nije bas da je mala. Evo recimo novi Chevrolet Bolt moze da predje 320 km izmedju punjenja, 80% baterije moze da napuni za 2.5 sata, cena mu je posle popusta $30,000 sto je isto kao i odlicno opremljen Focus. Mozda to nisu neki preterano dobri uslovi za Srbiju, ali na zapadu je i te kako privlacan paket.

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 06:01h

Nije mi bas jasno koga ce da ugase ... Ka mi je prvi pao na pamet, ali su vec najavili da ce novi Ka da stigne za par godina iz Juzne Amerike. Predpostavljam EcoSport i B-Max posto se oba prodaju poprilicno lose? Za EcoSport su sami krivi sto su ga razvili u Juznoj Americi i onda poceli da uvoze u Evropi, jer se konkurencija (Renault Captur, Opel Mokka, Peugeot 2008, itd.) lagano prodaje u 150,000-190,000 godisnje. Za B-Max predpostavljam da trziste ne postoji jer sa izuzetkom Fiata 500L nijedan auto u toj klasi se ne prodaje dobro.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

mbole
Poruka: 14979
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 08:32h

A tih 2.5 sata za punjenje mozes da postignes kad ga okacis direkt na Djerdap :) i poredimo ga sa 3 minuta za sipanje benzina uz autonomiju reda 700-800Km.
I 360Km autonomije imas kad ne radi nista na autu osim motora, vozis ko baba... podeli najmanje sa 2.
Odlicno opremljen focus (titanium) je reda 23000$ malo li je 7000? Za 30K$ vec pazaris Fusion (Mondeo) u titanijum opremi.

Tekst je jedno od jako retkih realnih vidjenja elektromobila. Valjda nije "politicki korektno" napisati njihove realne mane? Nemam nista sprocu elektromotora u autu, ali ne pod danasnjim uslovima. Obecanja o super-turbo-baskakotreba baterijama, slusam vec 20-tak godina.
Djak pesak :)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 08:37h

Pa kad naftasi vode sve razvojne centre za baterije :)

mbole
Poruka: 14979
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 08:43h

Da budem iskren... briga me kako i zasto.
Krajnja posledica je ista: Nema baterija koje ispunjavaju iole pristojne uslove za auto. Sve ostalo je marketing.
Djak pesak :)

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 08:59h

Tu su dva problema u vezi baterija.

Prvi problem je bio u momentu kad je Ilon Musk trazio od Panasonic-a (Sanyo) ne znam koji broj, 20-30 milona komda baterija, ovi su samo slegli ramenima i rekli da im je godisnji kapacitet proizvodnje ne veci od npr, milion. Zato danas pravi svoju fabriku za proizvodnju baterija uz saradnju sa Sanyo.

Drugi problem je sto vec postoje razvijene baterije kapaciteta x2, sa ciklusom punjenja 1000+, ali dobicemo ih na kasikicu.

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 10:07h

sto se tice elektroautomobila ako se dobro secam kad kupis Teslu ti nisi vlasnik baterije nego samo automobila. I u obavezi se da jednom godisnje (tako nesto) zamenes bateruje koje kostaju oko 100e zamena..
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 11:57h

Pa za 30.000$ kao što kaže Bole, možeš uzeti daleko veći auto. Jedino je pitanje računice, koliko je vožnja na struju ekonomičnija i za koji period će se isplatiti?

Samo ja se nadam da kod neće električni automobili zaživjeti, jer će ovi naši banditi dignuti cijenu struje, pa i mi koji ne vozimo takva auta ćemo plaćati ekstra cijenu struje! :D Sjećam se kako je bilo sa gasom, ispočetka bio jeftin, kako su ljudi sve više ugrađivali gas, gas poskupio.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 12:09h

tad ces vec imati i svoju elektranu :)

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 12:38h

Cena nije presudna, pasce i za automobile i za energente, makar je danas relativno lako struju dobiti nezavisno od drzave.
@Talladega
Autonomija koju trenutno imaju je sasvim dovoljna za prosecan daily prevoz, ali nije dovoljna da ga razmotrim kao totalno upotrebljiv auto. Nebrojeno puta sam odlucio "hej, aj idemo tu i tu". Sa elektricnim automobilom to jos uvek nije moguce ni na zapadu, uvek cu imati range anxiety, pitanje da li cu imati punjac na ruti koju sam izabrao... Dok sa pumpama za gorivo to bas i nije tako, i dalje ih ima prilicno svuda. Jbg, predpostavljam da bas i nisam prosecan vozac, ali nema tog elektricnog automobila sa kojim cu moci da predjem 1000km za 10h ako mi tako dune :)
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 17:00h

A koliko cesto ces da prelazis 1,000 km u 10 sati? Ja vozim mnogo zbog posla kojim se bavim pa opet retko kad predjem 320 km u jednom danu. Cak i ako mu treba 8 sati da se napuni - ostavi ga svaku noc da se puni i problem resen.
Razumem ja sta vi ostali hocete da kazete, ali to se sve svodi na "mozda ce mi trebati jednom u 3 godina pa ajde da imam za svaki slucaj".

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 17:09h

Struja je za po gradu

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 17:14h

@talladega
Ako gledam na prethodnu godinu, bilo je 4-5 puta da sam vozio razdaljine slicne toj u jednom danu (u jednom smeru). Ove godine cu mozda ici i preko 2000km odjednom :doh: Da imam vise slobodnog vremena, sve to bi islo bar 3 puta vise :)
Pritom je od toga bilo i varijanti da nemam gde auto da stavim na punjac na destinaciji na koju stignem. Jedino da ga ostavim u nekom gradu 20-30km od mesta gde sam dosao, sto je, slozicemo se, glupo (na primer ako je u pitanju kampovanje ili tome slicno, gde nema struje). Opet, i ako stignes negde u grad, moras da budes na parkingu gde je moguce razvuci kabl, itd. Sto opet moze u nekom kontekstu da te ogranici :)

Dobar razlog zasto volim automobile jeste zato sto volim putovanja i slobodu koju mi auto pritom pruza. Sa elektricnim autom je to i dalje ogranicavajuce, pogotovo na ovim prostorima. Medjutim elektricni auto ima potencijala, samo tehnologija jos nije na meni prihvatljivom nivou. Za sada, voleo bih da imam za kratke destinacije nesto brzo i zanimljivo na struju :)
Fiesta!!

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 8. feb. 2016. u 17:53h

Onda lepo kupis Chevrolet Volt - imas i benzinski i elektricni motor pa mozes da vozis po zelji.

Elektricni auti su vise namenjeni za trziste Amerike i slicne lokacije gde je avionski saobracaj jako razvijen, pa niko ne vozi toliko dugacke distance. A ako ih vec vozi onda iznajmi auto jer je poprilicno jeftino.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » utorak, 9. feb. 2016. u 20:53h

Da Milane, imat ću svoju elektranu, ako uzmem onaj sobni bicikl pa mu ugradim dinamu. :D
Eventualno ako mi pored kuće bude proticao potok, pa napraviti neku nano hidroelektranu. :D

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 10. feb. 2016. u 12:23h

joj sto sam kupio stopove za prikolicu za celih 6.000 din :)

https://www.kupujemprodajem.com/stop-sv ... -oglas.htm

jos ne znam kako ce da se upasuju, dok stignu :)

Slika

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » sreda, 10. feb. 2016. u 14:38h

Super su! Ako neće da se upasuju seci prikolicu i BMW-a pa po pola :D
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 10. feb. 2016. u 15:04h

Neko ce da trpi al stopovi moraju stati :)

pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Poruka od pancerFF » sreda, 10. feb. 2016. u 15:55h

Kakav si perverznjak. :D
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“