Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
VIN i jmbg
- mbole
- Poruka: 14948
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ajde kad smo vec u prici...
To je prilicno traljavo definisano, kao i vecina propisa.
Ako se vezuje za par VIN-JMBG sta se desava ako JMBG proda stari i kupi novi auto?
Sta se desava ako JMBG ima dva auta?
Sta se desava ako je drugi JMBG vozio auto (neko ko nema nikakav auto)?
Pr tom, da li se prenose identicno i bonus i malus, ili svaki drugacije, i u kojim slucajevima koji?
To je prilicno traljavo definisano, kao i vecina propisa.
Ako se vezuje za par VIN-JMBG sta se desava ako JMBG proda stari i kupi novi auto?
Sta se desava ako JMBG ima dva auta?
Sta se desava ako je drugi JMBG vozio auto (neko ko nema nikakav auto)?
Pr tom, da li se prenose identicno i bonus i malus, ili svaki drugacije, i u kojim slucajevima koji?
Djak pesak 

- sasa_f1
1. Udare mu malus na polisu za novi auto, na prvoj registraciji.
2. Koliko ja znam, u ovom slucaju je skuplja polisa samo za jedan auto.
3. Ja sam u mom slucaju vozio tudji auto, i malus, u slucaju moje krivice, ide na ime vlasnika auta.
2. Koliko ja znam, u ovom slucaju je skuplja polisa samo za jedan auto.
3. Ja sam u mom slucaju vozio tudji auto, i malus, u slucaju moje krivice, ide na ime vlasnika auta.
- mbole
Jel za bonus vazi isto? Naravno gde ima smisla.
Inace 3 nije "u duhu" celog sistema, al...
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Inace 3 nije "u duhu" celog sistema, al...
Djak pesak 

- sasa_f1
Meni je licno bonus bio vezan za jedan auto.
- nikola
- Poruka: 477
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h
Ništa čudno za našu državu. Najbolje je sve ostaviti polu-definisano, što mnogi od tih koji učestvuju u donošenju propisa, često koriste za razne mutljavine... jer naravno, najisplativiji je lov u muntom i kada ništa nije lepo definisano.mbole piše: To je prilicno traljavo definisano, kao i vecina propisa.
Upravo tu dolazi do izražaja traljavost. Ukoliko proda stari auto i kupi novi, onda se malus ne prenosi. Novonabavljeno vozilo kreće od premijskog tepena 4. Međutim, to nije slučaj kada je reč o bonusu. Ukoliko vlasnik proda stari auto i nabavi drugi, ima pravo da prenese ostvareni bonus na novo vozilo. Međutim, većina osiguravajućih kuća u startu negira da je to moguće, ali jeste. Znam ljude koji su to uspeli da izdejstvuju, ali je stvarno veliki znak pitanja isplativost baš ogromnog cimanja za dobijanje tih 15% odmah, umesto kroz naredne tri godine (u zavisnosti od visine osiguranja, to je reda veličine par hiljada dinara... a utrošenog vremena i živaca, koliko hoćeš).mbole piše:Ako se vezuje za par VIN-JMBG sta se desava ako JMBG proda stari i kupi novi auto?
Bonus/malus se odnosi na svaki auto pojedinačno. Dakle, tada postoje parovi JMBG-auto1 i JMBG-auto2. Ne postoji mogućnost mešanja, prenošenja, međusobnog poništavanja i slično.mbole piše: Sta se desava ako JMBG ima dva auta?
Taj JMBG koji je vozio nema ništa sa bonus/malus sistemom. Najprostije rečeno, sa bonusom ili malusom ima veze samo onaj ko registruje auto, a to je vlasnik. Neko može da pozajmi auto prijatelju, taj prijatelj skrivi udes, međutim, prilikom registracije tog auta, taj prijatelj nema nikakvu ulogu, niti se on u bilo kom pravnom obliku pojavljuje kao učesnik u procesu osiguravanja i registracije auta.mbole piše:Sta se desava ako je drugi JMBG vozio auto (neko ko nema nikakav auto)?
Odgovor na to, a i neka druga pitanja, nalazi se na sledećim linkovima. Znam da ovo nisu zvanične informacije, ali mislim da su ljudi ovde fino sve objasnili (korisno je pročitati):mbole piše:Pr tom, da li se prenose identicno i bonus i malus, ili svaki drugacije, i u kojim slucajevima koji?
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... malusu.php
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... uranje.php
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... uranja.php
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... uranja.php
- sasa_f1
Mislim da ovde gresis. Vlasnik auta, sa kojim sam ja imao udes, je pre par dana za novi auto koji je kupio dobio malus zbog mog udesa. Auto sa kojim sam ja imao udes se i dalje vodi na njegovo ime, ja trenutno imam samo ovlascenje.nikola piše:Upravo tu dolazi do izražaja traljavost. Ukoliko proda stari auto i kupi novi, onda se malus ne prenosi. Novonabavljeno vozilo kreće od premijskog tepena 4. Međutim, to nije slučaj kada je reč o bonusu. Ukoliko vlasnik proda stari auto i nabavi drugi, ima pravo da prenese ostvareni bonus na novo vozilo. Međutim, većina osiguravajućih kuća u startu negira da je to moguće, ali jeste. Znam ljude koji su to uspeli da izdejstvuju, ali je stvarno veliki znak pitanja isplativost baš ogromnog cimanja za dobijanje tih 15% odmah, umesto kroz naredne tri godine (u zavisnosti od visine osiguranja, to je reda veličine par hiljada dinara... a utrošenog vremena i živaca, koliko hoćeš).mbole piše:Ako se vezuje za par VIN-JMBG sta se desava ako JMBG proda stari i kupi novi auto?
- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Ako se kupi novi auto, može da se zahteva provera stanja polise i da se taj premijski stepen prenese na nov auto.
- nikola
Da, u pravu si, prenosi se malus. Malus se samo ne prenosi, ukoliko kupi novi auto, a stari na kome već ima malus zadrži (tj. ne proda ga).sasa_f1 piše: Mislim da ovde gresis. Vlasnik auta, sa kojim sam ja imao udes, je pre par dana za novi auto koji je kupio dobio malus zbog mog udesa. Auto sa kojim sam ja imao udes se i dalje vodi na njegovo ime, ja trenutno imam samo ovlascenje.
- sasa_f1
Pa ovaj nije prodat 

- Nedeljkovic
- Poruka: 4730
- Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h
Neki od presretaca u garazi
Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)
- nikola
Čari prodaje auta "na ovlašćenje"sasa_f1 piše:Pa ovaj nije prodat

Ček, jesi ti kupio taj auto, pa si uzeo ovlašćenje dok ga ne prevedeš na sebe ili si samo pozajmio auto privremeno?
- sasa_f1
Kupio, i imao udes bez ijednog papira na moje ime, tj bez kupoprodajnog ili ovlascenja.
- nikola
Koji si ti luđak 
Ja sam se samo jednom zeznuo i prodao auto "na ovlašćenje". Čovek me je narednih 6 meseci psihički urnisao. Od tada bato, samo kupoprodajni ugovor, pare na sunce i vozi....

Ja sam se samo jednom zeznuo i prodao auto "na ovlašćenje". Čovek me je narednih 6 meseci psihički urnisao. Od tada bato, samo kupoprodajni ugovor, pare na sunce i vozi....
- sasa_f1
Uzeo sam ga od drugara manje vise. Niko ne racuna da ce imati udes za 13 min od kupovine.
Ali da, predati auto tek kada se prenese na novog vlasnika. Nista ovlascenje, samo prenos.

Ali da, predati auto tek kada se prenese na novog vlasnika. Nista ovlascenje, samo prenos.
- zeteks
- Poruka: 1296
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Dodatan problem tu prave i "prodavci" osiguranja na tehnickom pregledu. Njima je u intresu da prodaju skuplje osiguranje jer im je provizija veca. Iz tog razloga neki nekada ne uracunavaju bonuse. Licno iskusio. Treba obavezno pogledati stavku premijskog razreda na novoj polisi.
-
- Poruka: 53
- Član foruma od: nedelja, 29. jan. 2017. u 17:07h
Ako je malus toliki, koliko je onda bonus? Sigurno ne ide srazmerno?
Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Sent from my SM-N910C using Tapatalk
- nikola
Ne ide. Ako nemaš prijavljene štete, svake godine dobijaš 5% popusta (bonus). I to može samo tri godine za redom, što znači da je ti je maksimalni popust (bonus) 15 %.
Već za jednu prijavljenu štetu malus ide na 50% više pri sledećoj registraciji. Za izazivanje dva udesa 110% više, za tri 150%.
Već za jednu prijavljenu štetu malus ide na 50% više pri sledećoj registraciji. Za izazivanje dva udesa 110% više, za tri 150%.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Dobio je malus... ali da li to ima neku zakonsku osnovu? Malus, kao i bonus, zavisi od kombinacije VIN i JMBG. Zamisli neku firmu koja ima više vozila i jedno od njih izazove udes, i sad trebaju da daju kamion para za registracije više za sva vozila. Zavisi koliko ga interesuje, ali ja bih to proverio. Jedino što je sigurno je to da na svakom ćošku svako hoće da te ojadi, po APP principu, zato i osiguranja rade kako rade. Ne vidim da su definicije traljave, samo ih treba naći, traljava su tumačenja.sasa_f1 piše: Vlasnik auta, sa kojim sam ja imao udes, je pre par dana za novi auto koji je kupio dobio malus zbog mog udesa. Auto sa kojim sam ja imao udes se i dalje vodi na njegovo ime, ja trenutno imam samo ovlascenje.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Sharpshooter
- Poruka: 5109
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Nedeljkovic piše:Neki od presretaca u garazi
Ova u sredini mi je jako dobro poznat.

Belu peticu sam video kod KG-a u akciji.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- PMilan
- Poruka: 726
- Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h
Superb redovno vidjam na auto putu po BG, kao i belu peticu i jedan crni a6 koji nije na slici 
Sent from my E5603 using Tapatalk

Sent from my E5603 using Tapatalk
- nikola
Znam da žene neprekidno tvrde kako su oni multifunkcionalna bića i da mogu da rade više stvari istovremeno, za razliku od nas muškaraca, ali mislim da je ovo previše. Žena, devojka, šta god... vozi delom auto-puta kroz Beograd i čita knjigu. U prvom delu snimka se vidi kako joj auto beži u desnu stranu ka zaustavnoj traci (iako se nije isključivala - posle se odmakla od zaustavne trake i nastavila i dalje da vozi srednjom trakom nakon što sam je pretekao). A u drugom delu snimka sam pokušao da zumiram knjigu na volanu. Njen položaj glave je bio takav kao da čita knjigu, rokovnik ili šta je već, a ne kao da gleda put ispred sebe (mada se ona na snimku kamere ne vidi).
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Ne ne to, nego moze da prica na tel i lakira nokte, na to su mislile 

- nikola
Pa da, ali ovo se sad očigledno širi i na druge aktivnosti. Verovatno prethodno veče nije stigla da pročita poslednju stranu u 4. poglavlju ljubavnog romana 

- mbole
Multifunkcionalno = frizider s usisivacem = los frizider i los usisivac 

Djak pesak