Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Biciklizam i biciklisti medju nama :)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Biciklizam i biciklisti medju nama :)

Poruka od dule0911 » utorak, 13. maj 2014. u 07:26h

Ukrali ili?
Fiesta!!

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » utorak, 13. maj 2014. u 09:59h

Ukrali... I "njima" je krenula sezona...

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 13. maj 2014. u 10:30h

Steta, bas lep bicikl :( Nadam se da ces ga pronaci.
Kako se desilo?

Inace ovo svima savetujem pa cu napisati i ovde.
Ukoliko zivite u zgradi i imate bicikl za koji vam nije svejedno da li ce biti ukraden ili ne - jedini iole bezbedan nacin cuvanja jeste u stanu ili na terasi ako je imate. Svi tipovi zajednickih prostorija, podruma, gelendera itd ne piju vodu, odatle se ukrade pre ili kasnije, ma kakvu god zastitu kupili. Za najjace i najskuplje zastite lopovima ne treba vise od 5min da bilo koju otvore/iseku/razbiju.
Ukoliko zivite u kuci, nemojte bicikl drzati u šupi/dvoristu, vec bas u kuci, opet, manje su sanse da vam ga neko ukrade.

Sad dolazi problematican deo, koriscenje bicikla kao prevoznog sredstva i vezivanje po gradu. Prvo, ukrasce ga kad-tad. Kakav god da je, skup ili jeftin, lep ili ruzan, kad-tad ce ga ukrasti.
Nacini da se to vreme prolongira su sledeci. Kupiti 2 ili vise razlicita tipa zastite. Znaci sajla + lanac, ili sajla + lanac + u-lock, itd. Poenta je kupiti nekoliko njih da ne moze sve sa istim alatom da se otvori (sve moze da se otvori samo sa brusilicom koju retko ko nosi u dzepnom formatu). Pritom ne treba kupiti sajlu od 300din za bicikl od 300 evra. Englezi savetuju da sajle budu barem 50% vrednosti bicikla, to je za nase podneblje neprimenljivo. Ali eto, makar neka budu sajle u vrednosti 50-100e, ako se bicikl vezuje svaki dan. To nije nikakva sigurnost, ali makar sigurnije da ga nece neki skupljac sekundarnih sirovina uzeti na brzaka :) Bicikl treba da izgleda sto je moguce neuglednije: izgrebano, ruzno, prljavo. Vezivati na sto je moguce prometnijem mestu, i za sto vislje objekte. Ne vezivati tocak donjim delom, vec gornje delove rama za neke visoke predmete, tipa saobracajni znak, bandera, gornji deo gelendera itd. Sve to u cilju otezavanja posla lopovu, jer nema zemlju kao oslonac za papagajke i slicno. Truditi se da sa sajlom obavijete sto vise delova, tocak, ram, itd. Tockovi sa iglama za brzo skidanje nisu pozeljni, ili da se kupe posebne igle ili da se kupe pune osovine.
Najbolja varijanta jeste imati jedan jeftin krs za te namene, za koji ce vam biti svejedno i da ga ukradu. Ali i njega isto osigurati sa sto je moguce raznovrsnijim zastitama, da lopov skapira da mu se ne isplati toliki rizik za tako mali dobitak. Ja sam sebi napravio takav bajs i jedino sto su mi sa njega krali su svetla, zasad je bajs i dalje ceo :) Imam posebne igle, 3 razlicite zastite, uzasno je ruzan i prljav (farban cetkom, boja je zastitna braon za ograde, uzasno izgleda, sve je namerno izgrebano i prosarano/izlepljeno braon trakom). Pored toga, svestan sam da ce ga kad-tad ukrasti :)
Fiesta!!

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 13. maj 2014. u 11:03h

Za taj bicikl će ti se neko sažaliti pa ostaviti 1000 din da ga bar malo dotjeraš. lol

No ozibljno, to sam i ja razmišljao, samo mi problem što nemam gdje da držim dva bicikla.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 13. maj 2014. u 11:21h

To i nije toliki problem. Ako imas neki slobodan zid u stanu, eto mesta :) Stavis nosac, okacis ga, i resen problem :) Jedina mana jeste sto onda bicikl mora da bude cist, tj da imas prostor gde ces ga cistiti posle voznje.
Fiesta!!

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » utorak, 13. maj 2014. u 15:41h

Što se tiče ove problematike na "našim" prostorima skoro sve je jasno... No, čovjek pomalo odluta i...
Ovaj je ukraden u suterenu zgrade, bio je "zaključan sajlom", nije baš zgodno mjesto za te "radnje". Međutim i lopovi su multifunkcionalni, prate "trendove" :).

P.S. Cijene bicikala su relativna stvar.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 13. maj 2014. u 15:48h

Jbg, zato sledeci put u stan i manje ces razmisljati o problemima thumbsuph

Inace nije kradja bicikla toliko dobro razvijena na ovim prostorima, tj jeste, ali ne toliko kao u nekim urbanijim sredinama, na primer London je cuven po tome. Tamo mozes da ga osiguras sa 5 brava i da bude na prometnom mestu, ako hoce da ga ukradu ukrasce ga za manje od minut :)
Fiesta!!

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 13. maj 2014. u 15:58h

a zasto biciklo ne moze da se osigura?

dule0911

 

Poruka od dule0911 » utorak, 13. maj 2014. u 15:59h

Glupo pitanje.
Srbija.

Cak su se nekima smejali na to pitanje kad su otisli u osiguravajuce kuce.
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 29. jun 2014. u 10:16h

Da se i ja pridružim družini jednim otvaranjem sezone laganom 50 i kusur kilometarskom vožnjom posle 3 godine ne voženja :)

Slika

I molim iskusne bajkere da mi daju predlog gde mogu da nađem najobičnije oldskul ručice menjača koje nemaju index (nemaju 1,2,3,4,5,6 nego da mogu fino da se šteluju... ipak su čajniz menjači i nema šanse da se lepo ušteluju na index menjače)... imam ovaj smrdljivi grip shift koji me nenormalno nervira pride me nenormalno žuljaju ručice menjača.

Po bg-u sve radnje na sajtu kao imaju čajniz običnjak menjače al' kad ih pozoveš... nemaju.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 29. jun 2014. u 10:23h

Podseti me ovih dana da ti pogledam ovde, ako se ne snađeš drugačije... skoro sam siguran da sam video negde cheap kopiju klasičnih Shimano SIS ručica.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 29. jun 2014. u 10:28h

najpribližnije što sam našao a da je iole kvalitetno jeste ovako nešto... shimano tx20

Slika

Čak je lik hteo da mi proda samo ovu levu ručicu (za prednji menjač) ali i ona ima neki sitan index... pa mi ne odgovara.
Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 29. jun 2014. u 10:30h

Aj me podseti da skinem sa starog bajsa, sad sam se setio da je na njemu neka shimano rucica za prednji. To je staro 20 godina, ali znam da nije indeksirana. Jedino sto ne znam dal ima sajlu ili sam je iseko, kad me podsetis provericu lol
I gume da ti ponesem, trebalo bi da imam bolje od te sto ti je zadnja, tj sa vise mesa :)
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 29. jun 2014. u 10:31h

Možda nisam u pravu za ove novije modele, ali nekad su SIS ručice imale način da odabereš "sitan" indeks ili potpuno freeflow biranje. A i taj sitan index će ti završiti posao, tu imaš 3-4 koraka između svaka dva stepena prenosa, osim ako ti menjač nije totalno u q**u to bi trebalo da je više nego dovoljno.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 29. jun 2014. u 10:33h

Ko zna kakav je kavez i sirina lanca, tako da kapiram ako nece da radi sa nekim sitnim indeksom.
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 29. jun 2014. u 10:36h

Skidaj ako imaš milosti... ovaj grip shift ubija u pojam.

Ako nije indexirana ručica i za zadnji menjač... skidaj :D

Što se tiče gume... daj da je metim napred,imao sam fino nosiranje juče lol

@bojan

Menjač je full čajniz,što bi se reklo đubre... nije za džabe došao sa običnim non index ručicama menjača thumbsuph
Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 29. jun 2014. u 10:38h

Zadnja je indeksirana i pazi sad, za 5 brzina je lol
Ce ti nadjem i 2 gume ne brini, gde da dozvolim da nam gine diktator, ovaj, predsednik :rotfl:
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 29. jun 2014. u 10:46h

5 speed?!

Slika

lol
Slika

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » nedelja, 29. jun 2014. u 11:01h

dule0911 piše:Ko zna kakav je kavez i sirina lanca, tako da kapiram ako nece da radi sa nekim sitnim indeksom.
Morebit da je i to deo problema... potisnuo sam sećanja na vožnje biciklama kod kojih je lanac bio toliko krut da sam mogao da koristim samo "normalne" odnose prenosa (npr. 1-3, 8-11, 16-18 "brzine"), pa i tu se osećao mehanički otpor pri krajnjem otklonu.
pozdrav, Bojan

Slika

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » sreda, 2. jul 2014. u 10:55h

[youtube][/youtube]

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » sreda, 2. jul 2014. u 11:08h

Slika
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 2. jul 2014. u 11:10h

Ovo je cool za pesak i sneg, za sve ostalo je fail :)

@jelchica
Mrzim vas! :D
Ima sledece godine da lezim 3 meseca pred ciker 'bes mi sve, onda posle Cikera d'umrem.
Fiesta!!

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » sreda, 2. jul 2014. u 11:24h

Čiker je stvarno nešto posebno :)
Neguj se samo, srediće se sve ;)

dax92

 
Poruka: 7632
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 7. jul 2014. u 17:16h

Prisiljen sam da menjam tockove na Speedsteru, pa da vidim ima li ovde mozda nekih preporuka. Sveo mi se izbor za sad na Rodi Stylus, Rodi Airline i Shimano R501.
Tezina nije problem, imam 75kg, mozda variram do 80, i to je to, ne planiram da se gojim, pa da moram juriti izdrzljivije, dublje tockove. :D

Jel neko mozda vozio nesto od ovoga?

Meni za sad prednost imaju Shimano, ali videcemo od drugih saveta da li ce ostati na tome.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 17. jul 2014. u 13:24h

Dugo mi je potrajao bajs... posle jednog laganijeg downhill-a ode osovina i srednji pogon. (osovina se savila kao kifla a ležajeve sam samleo,krstio se ovaj u servisu kako sam to uspeo lol a srednji pogon je đuskao k'o balerina na vašaru lol )

Uzeo sam shimano altus srednji pogon i mislim da je ciganija quando srednja osovina-patrona (kako se već krsti)... videćemo koliko će da potraje :)

Slika

(stari pogon i osovinu sam menjao pre cirka 7-8 godina i stavljen je full krš čajniz,tako da je dobro izdržao :D )

Nego recite vi meni koliko može da me košta izlet da nabudžim neki kršten index menjač ? (komplet ručice,prednji menjač,zadnji menjač i recimo da stavim zadnju račnu-kasetu sa 7 zupčanika)

Može i klasikaner ručice a mož i poluautomat'ka :D (samo da nije grip shift,ježim se od istog)

Ove u servisu nisam smeo da pitam pošto me već proglašavaju ludim što uopšte sređujem ovaj bajs :D
Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“