TESKO JE U TUDJINI
- darioculibrk
- Poruka: 1210
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Re: TESKO JE U TUDJINI
Sudeci po knjigama (ekonomija) sve siromasne zemlje i zemlje u tranziciji se okrecu poljoprivredi. Kod nas to nije tako, mislim na BIH i Srbiju. Subvencije za poljoprivredu i stocarstvo su mizerne, sva poljoprivreda zavisi od vremenskih uslova, Boga i ne znam ni ja cega jos. To su drzave koje zive od PDV-a, samo se uvozi, placa se PDV i od toga se zivi. Drzave kao sto je npr. Njemacka daju ogromne subvencije i podsticaje za svoje poljoprivrednike i zato mogu cijenu spustati koliko hoce. Ne mozemo zabraniti uvoz, niti ga nekako ograniciti (CEFTA, uvozni lobi i slicno) tako da ne vidim nikakav izlaz. Sva velika preduzeca su unistena, a nama propagiraju razvoj malih i srednjih preduzaca koja kad (i ako nekako uspiju) izaci na trziste bivaju "pojedena" od strane velikih igraca. Druga stvar je nas narod koji nije navikao da radi, koji samo gleda kako da zaj... drzavu. Negdje sam nasao podatak da jedan plastenik od 45 kvadrata kosta 400 KM (200 eura) i da od njega cetveroclana porodica moze da obezbjedi sebi povrce za svoje potrebe ali je pitanje koliko bi nas bilo spremno da to radi s obzirom da svi teze ka gradu a asfalt se ne moze jesti.
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Asphalt nas nasusni. Evu citam jutros u Blicu da u Vojvodini imas sela koja mozes kompletna kupiti za 100.000 evra. Za jedan omanji stan u Beogradu. Strava i uzas.
Dario potpuno se slazem s tobom i ostalim koji kazu da nas narod nije naucio da radi i da na sve moguce nacine pokusava da zajebe drzavu. A zajebava sebe. Pa svi bi da budu menadzeri i direktori.
Sto ono kaze Dragomir ko hoce da radi posla i para ima. Evo ovdje u Banja Luci znam barem tri mehanicara (prijatelji smo i ovako i porodicno) i kada zelim da mijenjam ulje (da ne govorim nesto drugo vece ili zahtijevnije) moram da se najavim pet dana unaprijed jer ljudi imaju posla. Ko radi posteno i dobro ima i musterija i ne mora da se boji. Naravno do te reputacije treba doci, ne dolazi nista preko noci. Cim god da se bavis (a da je posteno) treba najmanje pet godina da stanes na noge.
Dario potpuno se slazem s tobom i ostalim koji kazu da nas narod nije naucio da radi i da na sve moguce nacine pokusava da zajebe drzavu. A zajebava sebe. Pa svi bi da budu menadzeri i direktori.
Sto ono kaze Dragomir ko hoce da radi posla i para ima. Evo ovdje u Banja Luci znam barem tri mehanicara (prijatelji smo i ovako i porodicno) i kada zelim da mijenjam ulje (da ne govorim nesto drugo vece ili zahtijevnije) moram da se najavim pet dana unaprijed jer ljudi imaju posla. Ko radi posteno i dobro ima i musterija i ne mora da se boji. Naravno do te reputacije treba doci, ne dolazi nista preko noci. Cim god da se bavis (a da je posteno) treba najmanje pet godina da stanes na noge.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- darioculibrk
U pravu si. Danas svako ko otvori i najmanju prodavnicu, hoce da za par godina vec ima kucu, stan, auto, vikendicu, ljubavnicu
i sve ostalo sto treba da ima jedan "gazda". Ljudi na zapadu i uopste u razvijenim zemljama generacijama sticu bogatstvo a kod nas sve se zeli preko noci. Zato i propadaju, jer im dupe zine za parama a nezamislivo je da on kao gazda i privatnik nema sve ovo gore nabrojano. Ko hoce da radi, zaradice. Moji baba i deda su u ovom ratu izbjegli, sve im je unisteno, sve sto su 40 godina sticali. Dosli su u Banjaluku, radili sve i svasta i uspjeli i ovdje napraviti kucu.. Prije 5-6 god su se vratili u svoj zavicaj, dobili materijal za popravku kuce i sredili je bolje nego sto je bila. Samo deda ima penziju koja iznosi bijednih 320 KM, ali i danas sa 73 godine rade non-stop. Imaju veliku bastu i dvije svinje, tako da sa tim novcem i hranom koju proizvedu + ono sto im mi pripomognemo mogu fino zivjeti. A da ne spominjem koliko ljudi tamo ima na selu, koji nece ni da mrdnu...imanja propadaju, a svi su u kafani. Ljudi u najboljim godinama se opijaju svaki dan i zive od penzija svojih roditelja...

- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Treba urediti drzavu,vidite da je Bugarska ista i pre i sada kad je clan EU,Rumunija takodje,za Makedoniju i da ne govorim iako je nezavisna od 91.g i nije imala ni sankcije ni ratove...
E na sta smo spali(poljoprivreda),a nekad(SFRJ) smo govorili o razvoju modernih borbenih aviona i kompletne pratece industrije sa naprednom tehnologijom...
E da,kad smo vec kod poljoprivrede,ekologija nam je nula! Da barem hocemo zdravu hranu da proizvodimo,al pola naroda nam je zatucano i nezna sta je to
U mom kraju se utrkuju ko ce vise otrovom i pesticidima da isprska voce,komsija prska visnje dva dana pred berbu...
Tako da ce tesko zakon da promeni neke stvari kod nasih ljudi dok se svest ne promeni,svest za opste dobro,a ne samo za licnu korist.
A interesantno u tudjini Srbi su jedni od najboljih radnika.
E na sta smo spali(poljoprivreda),a nekad(SFRJ) smo govorili o razvoju modernih borbenih aviona i kompletne pratece industrije sa naprednom tehnologijom...
E da,kad smo vec kod poljoprivrede,ekologija nam je nula! Da barem hocemo zdravu hranu da proizvodimo,al pola naroda nam je zatucano i nezna sta je to

U mom kraju se utrkuju ko ce vise otrovom i pesticidima da isprska voce,komsija prska visnje dva dana pred berbu...
Tako da ce tesko zakon da promeni neke stvari kod nasih ljudi dok se svest ne promeni,svest za opste dobro,a ne samo za licnu korist.
A interesantno u tudjini Srbi su jedni od najboljih radnika.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3352
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
Kada imas centralno grejanje, nemas izbor dal oces ili neces da ga placas. Ne znam kako ti je za 80kvm 1200 din infostan , meni je toliko na Karaburmi u stanu od 50kvm (bez grejanja). Tu sam ziveo jedno vreme pre par godina i zbog grejanja na struju mi je dolazilo vise. U svakom slucjau, mislim da brojke ne odsupaju mnogo jer je potrebno placati i to grejanje (vecina na struju). Ok, kod mene je malo specificna situacija zato sto privredjujem od kuce pa su kompjuteri stlano ukljuceni i klima manje vise stalno radi kao i bojler,ali opet ce razlika da te dodje samo par hiljada dinara u ondosu na moju raucnicu,a na zbirnu cifru, fakticki ne pravi neku razliku. Ja se dogrevam sa klima uredjajem jer centralno ne radi posle 22h ako se dobro secam.fancy piše: To samo ako živiš u centru i/ili imaš centralno grejanje.
Kod mene, opština Rakovica, stan 80-ak kvadrata:
1. Infostan je 1300 din.
2. Struja (sa TV pretplatom) 1900 - 2500 din.
2a. Gas
a) kad se ne grejem (dakle, samo topla voda) 800-900 din.
b) kad se grejem (od novembra do marta/aprila): 4000 - 7000 din.
...
5) To je to, SBB Mix + 2 mobilna + fixni: 5000 - 6000 din.
Evidentno je da nije tako loše... pogledaj prosek automobila ovde, pogledaj sebe, uspevaš da izdržiš troškove oko RS-C-aRS_cabrio piše:ne znam bas mznam samo da su ulice prepune nikad novijih i boljiih automobila. Zaista nista ne razumem odakle i kako...a na spiska uvek ima nesto da se doda, npr godisnji porez na nepokretnosti.ljudi se snalaze, llična inicijativa, nije sve u standardnom zapošljavanju kod državnog / privatnog gazde
Da, ,telekomunikacije se uklapaju u to sto smo napisali, kako god da okrenes (ja npr nemam dva mobilna,ali placam HD tv ali mi se cini da sma prosek pogodio). Nismo na spisak dodali i godisnju registraciju za kola koja je prosecno jedno 300 evrica ,zar ne? (nismo ni putarine )
E sad, ja retko koga poznajem da sam zaradjuje novac neophodan da pokrije sve sa spiska pa mi nije jasno ko su ljudi i kako se snalaze kada niko nece da da pare nizasta.
Markedjani,ne govorim o kolima od 3 soma eur (iako se pitam odakle im i tri soma kad treba platiti sve sa spiska tj kolike su onda to plate ), vec o vozilima cije oznake ne umem ni da procitam a kakvih ima na svakom cosku, a kostaju svi po 20k eur pa kozna dokle (mecke,audiji,dzipovi, luxuzi kojekakvi,lexusi). Od onih koje poznajem da voze dobra kola (ili ja mozda pogresno smatram sta je dobar auto) skoro svi su bili u krimmunalu (direktno ili indirektno) tj radili nesto pri vlasti proteklih godina. Stric mi vozi toyotu avensis ovu noviju i to je najbolji atuo u mojoj blizoj okolini a inace je vrhunski strucnjak u oblasti protetike i osim sto je profesor ima i svoju privatnu ordinaciju koja radi samo takve stvari.(i to ga bolelo uvo do skoro vozio toyotu yaris i citroen bx ). Samo sinoc sto sam malo svrljnuo po gradu su pored mene prosli (ko zna ko je prosao,ali na kabriolete obracam paznju jedino): BMW cabrio neki 320 ci, Audi a4 cabrio neki novi, jebena Corveta cabrio neka nova i nekoliko peugeota 307 kabrioleta (eto taj ti je najeftiniji jedno 6 soma do 10 soma).
Kad smo vec kod $, testiram neki sistem za online zaradu pa cu zainteresovanima rado preneti iskustva ako su spremni na minium rada i neku malu investiciju.Ne mnogo,ali recimo od 300 do 600 dolara mesecno moze da bude profit za nekoliko meseci.
Poslednja izmena: RS_cabrio, na dan sreda, 18. jul 2012. u 15:11h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Neso a sto ti je poljoprivreda 'ispod nivoa'? I sta imamo ili bi imali od tih aviona za kojim patis ili za bilo kojom tehnickom stvari kojom brzo prolazi rok trajanja..a paradaiz iz staklenika je uvek takav kakav jeste i narednih 50 god..
Poslednja izmena: milan_gt, na dan sreda, 18. jul 2012. u 15:14h. Ukupno izmenjeno 1 put.
-
- Ljubitelj životinja
Kako bre 50 godina? meni se ubudja za nekoliko dana 

- milan_gt
xexexe..
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Re: Poljoprivreda.
Ortak je neki rod matorom Zahariju, pa ga je ovaj zaposlio u stranci kao šofera. Pričao mi, kad odu na jug Srbije, u neku zadrugu ili sl. niko nema ni yuga, svi u svađi, niko neće da učestvuje jer onaj drugi je lopov. Kad odu na sever, neka Vojvodina, svi voze džipove, neko manji neko veći, i svi hoće da učestvuju, jer jes da taj sto je trenutno na čelu malo dekra, pa ima najvećeg džipa, ali računaju džip je džip, bolje imati nego nemati.
Ortak je neki rod matorom Zahariju, pa ga je ovaj zaposlio u stranci kao šofera. Pričao mi, kad odu na jug Srbije, u neku zadrugu ili sl. niko nema ni yuga, svi u svađi, niko neće da učestvuje jer onaj drugi je lopov. Kad odu na sever, neka Vojvodina, svi voze džipove, neko manji neko veći, i svi hoće da učestvuju, jer jes da taj sto je trenutno na čelu malo dekra, pa ima najvećeg džipa, ali računaju džip je džip, bolje imati nego nemati.
- Neša
- VIP
Ma naravno da je poljoprivreda znacajna i da danas pojedinac najvise trosi na hranu(sve pare dadosmo na hranu),ali sam se setio kakvu smo nekad industriju i gigante imali...jedna izreka kaze da je tehnologija vrh koplja i bici za napredak.
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- darioculibrk
Moj komsija cesto spominje kako se u bivsoj Jugoslaviji pjevalo nesto u fazonu "druze Tito, ne mozemo vise, jedno radi a 4 pise"
I danas je tako, samo sto jedno radi a 50 pise 

-
- Ljubitelj životinja
Tako je, tehnologija je neophodna koliko god se cinilo apstraktnim. ako ne ulazes u nauku i thenologiju, na duge staze, gubis sigurno i ostaje na nekom niovu,u ovm slucjau,poljoprivrednom a to bas i nije nesto cime bi se trebalo zadovoljiti zar ne, pogotovo ako smo posle drugog svetskog rata sagrdili sve sto jesmo iako je zemlja bila unistena,a populacija desetkovana.
Moje misljenje je da ne moras u necemu biti najbolji da bi bilo vredno truda. Avioni o kojima je neko govorio su korisni jer su bili finalni proizvod koji je imao kupce. Vojna industrija je mozda i najbitnija jer uvek ima kupaca za takve stvari. nema svako africko pleme pare za migove i fantome, ili za abrams tenkove,a ti uposlis svoje ljude i razvoj,a pare stavis u dzep i jos prodajes rezervne delove i obuku. Ako se ne varam, vojna industrija je jedna od najacih u svetu (globalno gledano). Nemozemo parirati fordu ili renou,ali smo zastave svojevremeno izvozili u egipat. Da je tradicija nastavljena kako treba (doduse i da fabrika nije unistena bombama u jendom trnutku) siguran sam da bi pre neko investirao u takvu zastavu neko u daciu ili seat (koji je nekada bio slabiji od zastave)....komplikovana su to pitanja,ali smatram da nauka i razvoj moraju da postoje. Moj dobar drugar me je upoznao sa projektima na kojima radi, (kao pojedinac tj njegova skoro registrovana firma) i to je,verovali ili ne,prodavanje pameti i tehnologije , cak i amerikancima za pojedine stvari. Takodje, postoje neki nasi ljudi koji odavde rade za airbus. To su prave pare i dobri profiti i zato je potrebno da se u thenologiju ulaze i favorizuju tehnicki fakulteti i obrazovanje na njima a ne kao sada ,menadzeri,ekonomisti,pravnici kojih je i previse.
Moje misljenje je da ne moras u necemu biti najbolji da bi bilo vredno truda. Avioni o kojima je neko govorio su korisni jer su bili finalni proizvod koji je imao kupce. Vojna industrija je mozda i najbitnija jer uvek ima kupaca za takve stvari. nema svako africko pleme pare za migove i fantome, ili za abrams tenkove,a ti uposlis svoje ljude i razvoj,a pare stavis u dzep i jos prodajes rezervne delove i obuku. Ako se ne varam, vojna industrija je jedna od najacih u svetu (globalno gledano). Nemozemo parirati fordu ili renou,ali smo zastave svojevremeno izvozili u egipat. Da je tradicija nastavljena kako treba (doduse i da fabrika nije unistena bombama u jendom trnutku) siguran sam da bi pre neko investirao u takvu zastavu neko u daciu ili seat (koji je nekada bio slabiji od zastave)....komplikovana su to pitanja,ali smatram da nauka i razvoj moraju da postoje. Moj dobar drugar me je upoznao sa projektima na kojima radi, (kao pojedinac tj njegova skoro registrovana firma) i to je,verovali ili ne,prodavanje pameti i tehnologije , cak i amerikancima za pojedine stvari. Takodje, postoje neki nasi ljudi koji odavde rade za airbus. To su prave pare i dobri profiti i zato je potrebno da se u thenologiju ulaze i favorizuju tehnicki fakulteti i obrazovanje na njima a ne kao sada ,menadzeri,ekonomisti,pravnici kojih je i previse.
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Od uvek važi pravilo: Da bi manjina bila bogata...većina mora da bude siromašna.Odnosno u ljudskoj sorti postoji samo jedan jedini društveni sistem,a to je robovlasnički...samo što se on u određenim istorijskim epohama različito zove...sad se zove demokratija.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9913
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
mislim da bi trebalo zatvoriti temu jer smo skrenuli kod Mladenovca levo,a trebali smo produziti pravo
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
-
- Ljubitelj životinja
+1Lale piše:Od uvek važi pravilo: Da bi manjina bila bogata...većina mora da bude siromašna.Odnosno u ljudskoj sorti postoji samo jedan jedini društveni sistem,a to je robovlasnički...samo što se on u određenim istorijskim epohama različito zove...sad se zove demokratija.
- Neša
- VIP
ahahahahamacaneli piše:mislim da bi trebalo zatvoriti temu jer smo skrenuli kod Mladenovca levo,a trebali smo produziti pravo

Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ne vredjajte mi paradajz iz plastenika 
Nema veze sto je iz plastenika, najbitnija stvar jeste da li je prskan i da li je korisceno vestacko djubrivo.
Dodjite da probate moj paradajz iz plastenika, djubrivo od domacih kokosaka koje se "krckalo" 5 godina... Nicim prskan, samo redovno zalivan. Evo drugari malopre probaju i kazu da je extra sladak (posto sam pravi paradajz turista poneo jedan za usput radi fore hahaha ), za razliku od gumenog sa pijace.
Problem je sto u takvoj situaciji nema zarade. Kasnije stize, plod je normalne velicine a ne naduvan tj veliki, potrebno je manje zalivanja da bi "naras'o"... Al zato ovakav paradajz nema cenu niti ce je imati, znam sta jedem i ne brinem
Kako god, plastenik je ultra dobra stvar za bilo kakvu vrstu poljoprivrede iz prostog razloga sto se biljka cuva od jakog sunca, nema tu nista lose sto je iz plastenika

Nema veze sto je iz plastenika, najbitnija stvar jeste da li je prskan i da li je korisceno vestacko djubrivo.
Dodjite da probate moj paradajz iz plastenika, djubrivo od domacih kokosaka koje se "krckalo" 5 godina... Nicim prskan, samo redovno zalivan. Evo drugari malopre probaju i kazu da je extra sladak (posto sam pravi paradajz turista poneo jedan za usput radi fore hahaha ), za razliku od gumenog sa pijace.

Problem je sto u takvoj situaciji nema zarade. Kasnije stize, plod je normalne velicine a ne naduvan tj veliki, potrebno je manje zalivanja da bi "naras'o"... Al zato ovakav paradajz nema cenu niti ce je imati, znam sta jedem i ne brinem

Kako god, plastenik je ultra dobra stvar za bilo kakvu vrstu poljoprivrede iz prostog razloga sto se biljka cuva od jakog sunca, nema tu nista lose sto je iz plastenika

Fiesta!!
- mbole
- Poruka: 14903
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Kolicina para se nije mnogo promenila, samo je raspodela "malkice" drugacija 
Malo (ustvari mnogo) mi se
od price kako su za to krivi Nemci, Ameri, Kinezi, Marsovci, meseceve mene... a da prvo malo pocistimo u sopstvenom dvoristu?
Sami smo ubili kompletnu industiriju, nista nam nije trebala pomoc sa strane. Ubijena je vrlo namerno, uz totalno drpanje i cerupanje ostataka. Drzava nam je skuplja od kajgane svetog petra, za uzvrat dobijamo
oni koji su placeni da njome upravljaju rade sve sem toga, odnosno upravljaju za toliko da nesto kane u njihove dzepice... A mi ih naravno ponovo biramo da to isto rade i kukamo.
Mozda jednostavno idemo istorijskim stepenicama, od prvobitne akumulacije kapitala, preko liberalnog kapitalizma, pa u p.l.m.
Nego da se vratimo desno kod Albukerkija
(C by Dusko Dugousko)
Iskreno receno, nostalgija je prilicno preuvelicana stvar, ali takva je po prirodi. Stvari se menjaju vremenom, a mi ostajemo u nekom starom kako smo zapamtili grad, drzavu, drustvo, ortake... patina vremna jos to malo ulepsa i eto ga zal za mladost i za rodnim krajem.
Zivot ipak ima malo razumevanja za nostalgiju, i ide dalje svojim tokom.
Sa realne tacke gledista, naravno da i ljudi u inostranstvu imaju svoje probleme. Drugacije nego ovde, ali ih imaju. Isto vazi i za jednog Amera kad ode na privremeni rad u Kinu, kao i za Kineza kad ode na privremeni rad u USA.
Problemi postoje svuda, ovakvi ili onakvi, a tvoje je da izaberes mesto gde ce biti oni koji ti najmanje smetaju.
Neko ne moze da zivi bez okretanja prasenceta na raznju, a neko bez 163 kanala na kablovskoj.

Malo (ustvari mnogo) mi se

Sami smo ubili kompletnu industiriju, nista nam nije trebala pomoc sa strane. Ubijena je vrlo namerno, uz totalno drpanje i cerupanje ostataka. Drzava nam je skuplja od kajgane svetog petra, za uzvrat dobijamo

Mozda jednostavno idemo istorijskim stepenicama, od prvobitne akumulacije kapitala, preko liberalnog kapitalizma, pa u p.l.m.
Nego da se vratimo desno kod Albukerkija

Iskreno receno, nostalgija je prilicno preuvelicana stvar, ali takva je po prirodi. Stvari se menjaju vremenom, a mi ostajemo u nekom starom kako smo zapamtili grad, drzavu, drustvo, ortake... patina vremna jos to malo ulepsa i eto ga zal za mladost i za rodnim krajem.
Zivot ipak ima malo razumevanja za nostalgiju, i ide dalje svojim tokom.
Sa realne tacke gledista, naravno da i ljudi u inostranstvu imaju svoje probleme. Drugacije nego ovde, ali ih imaju. Isto vazi i za jednog Amera kad ode na privremeni rad u Kinu, kao i za Kineza kad ode na privremeni rad u USA.
Problemi postoje svuda, ovakvi ili onakvi, a tvoje je da izaberes mesto gde ce biti oni koji ti najmanje smetaju.
Neko ne moze da zivi bez okretanja prasenceta na raznju, a neko bez 163 kanala na kablovskoj.
Djak pesak 

-
- Ljubitelj životinja
Problem nastaje kad ne mozes bez obambole piše: Neko ne moze da zivi bez okretanja prasenceta na raznju, a neko bez 163 kanala na kablovskoj.

- mbole
- Poruka: 14903
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
-
- Poruka: 359
- Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h
Poljoprivredom uspesno mogu da se bave samo vojvodjani iz dva razloga
1.Imaju dosta plodne zemlje
2.U poslednjih 150 god imaju po jedno dete i samo su kupovali zemlju.Kad udas cerku jedinicu za nekog sina jedinca i spojite imanje koje ce ostati njihovom sinu jedincu onda on moze da se sepuri novim Dzipom i traktorom od 200k evra ali zato su mu otac,deda i pradeda odvajali od usta i znali samo za njivu i nista vise.
1.Imaju dosta plodne zemlje
2.U poslednjih 150 god imaju po jedno dete i samo su kupovali zemlju.Kad udas cerku jedinicu za nekog sina jedinca i spojite imanje koje ce ostati njihovom sinu jedincu onda on moze da se sepuri novim Dzipom i traktorom od 200k evra ali zato su mu otac,deda i pradeda odvajali od usta i znali samo za njivu i nista vise.
- milan_gt

dule zalij neki malo bolje..da bude za porodicnu salatu (slika je informativnog karaktera)

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Probaj da sam nešto proizvedeš i izvezeš, pa ćeš videti kako ćeš proći, kao i većina zemljoradnika kod nas, naravno pod uslovom da nemaš veze i vezice da se to progura. Ako si niko i ništa nećeš uspeti u tom krupnom poslu, tj dozvoliće ti da radiš dokle god radiš na sitno, čim kreneš krupno postaješ konkurencija, a poznato je da država ne trpi konkurenciju. Da izvezeš i možeš, ali po ciframa koje ti tamo diktiraju i odrede, ne po onima kojima tebi odgovara da bi poslovao. Tržište hrane će uskoro postati najbitnije, ako već nije, na kome će opstajati i uopšte postojati samo najkrupniji igrači. Situacija kod nas nije ni približno kritična kao što je u bilo kojoj većoj zemlji Zapada.
A onda se u tvom kraju otvori jedan veliki market i propadne biznis i tebi i onom pre tebe i pored tebe...darioculibrk piše:Danas svako ko otvori i najmanju prodavnicu, hoce da za par godina vec ima kucu, stan, auto, vikendicu, ljubavnicui sve ostalo sto treba da ima jedan "gazda"...
Pa koliko smo se ubili samo toliko su nas ubili i od preko.mbole piše:K
Malo (ustvari mnogo) mi seod price kako su za to krivi Nemci, Ameri, Kinezi, Marsovci, meseceve mene... a da prvo malo pocistimo u sopstvenom dvoristu?
Sami smo ubili kompletnu industiriju, nista nam nije trebala pomoc sa strane. Ubijena je vrlo namerno, uz totalno drpanje i cerupanje ostataka. Drzava nam je skuplja od kajgane svetog petra, za uzvrat dobijamooni koji su placeni da njome upravljaju rade sve sem toga, odnosno upravljaju za toliko da nesto kane u njihove dzepice... A mi ih naravno ponovo biramo da to isto rade i kukamo.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
- Ljubitelj životinja
Mom drugaru su vracali majice kojoe je prodavao preko neta. Vrati posta, kaze, nemaom mi pravila za ovo kako da vas oporezujemo. A covek prodaje u inostranstvu.
A ti stefane, kako mislis da stignes kad seds na netu i pises ?

A ti stefane, kako mislis da stignes kad seds na netu i pises ?