Subjektivni utisak ume prilicno da vara, zato i postoje tehnicki podaciDragan Brankovic piše:...bolji je stiropor 1000 posto,bez obzira na te podatke koje Bole navodi,najprostija metoda uvek u pauzi na poslu sam birao neko parce stiropora kad na njega sednes ono greje,a sedni na stirodur,kao na beton da si seo.

Nase culo dodira i osecaj toplote (toplota na dodir, posto postoji i osecaj toplotnog zracenja) se prilicno preplicu, tako da nam tvrdja povrsina uvek deluje hladnije. Slicna je stvar sa laminatom i parketom, gde laminat zbog ekstremno tvrde povrsine deluje hladno na dodir, iako mu je ustvari temperatura identicna kao i parketu.
Tako da proste metode ne daju uvek prave rezultate, vec te cesto varaju.
Uopste ne tvrdim da je stirodur ukupno gledano bolji, ovde smo pricali samo o njegovoj toplotnoj provodnosti, a postoji jos prilican broj osobina koje neka izolacija ima (recimo paropropusnost). Moguce je, kao sto sam napisao, da za isto para dobijes bolju izolaciju stiroporom (zavisi od cene), ali isto tako i da da ce stirodur imati manje problema zbog svoje mehanicke cvrstoce. Moguce je i obrnuto, dobijes bolju izolaciju sa stirodurom, ali zato sto on losije propusta paru, nastanu neki drugi problemi (ne znam da li je tako, samo navodim mogucnosti koje mi padaju napamet)
Sto se tice debljine, cvrsto stojim na gledistu da ne postoji previse. Naravno u nekim iole razumnim granicama, pola metra verovatno ne bi imalo nikakve upotrebljive razlike u odnosu na 30 cm, barem u nasoj klimi (mozda bi na recimo Grenlandu, ili u sahari imalo smisla), bilo bi dosta skuplje i ozbiljno bi povecalo gabarite. Samo je pitanje da li imas dovoljno para da ulozis.
Samo hocu da ukazem da trgovacke price i gomila majstorskih kao i obicno nemaju veze sa istinom.
To sto svi ugradjuju jedno a ne nesto drugo, moze jednostavno da znaci da se najveci broj ljudi snalazi sa ono para sto ima pa bira jeftino resenje koje najcesce nije i najbolje resenje. Takodje, imamo gadnu osobinu da se oko tehnickih stvari konsultujemo sa komsijama, prijateljima... koji su tehnicki potkovani taman koliko i neki sef racunovodstva u javnom preduzecu

Internet nudi gomilu relevantnih izvora podataka (ne pricam o forumima, draga saveta, wikipediji itd, vec o sajtovima proizvodjaca, ili institucijama kao sto je http://www.energysavingtrust.org.uk/ ili http://energy.gov/energysaver/energy-saver) ali njih nije uvek lako citati i shvatiti. Ipak je potrebno ili puno citanja, ili dobro predznanje i visoka opsta tehnicka kultura, koja nam na zalost u proseku nije na bog zna kakvom nivou.