Na celoj teritoriji USA ima 199 punjaca, u evropi 76 i u aziji 26 (dobro ima jos po koji, al da ne prepisujem sad ponovo, taj red velicine). Daklem, najblizi punjac nam je jedno 1000Km daleko

Nek je 500 opet previse. Nek je 200, opet je predaleko. BNiko normalan nece ici do Krusevca da napuni auto.
Daklem, realno, ne da nema sansone da to napunis za sat, nego neces ni za 4 sata, a jos verovatnije ces uspeti tek za jedno 8 posto je 18KW napajanje koje regularno dobija cela kuca (moze vise,al to se ekstra i placa).
Daklem, do najblizeg mora ces da putujes bar dva dana.
Da ponovim, pricam o onome sto je sad u ovom trenutku realno, sta ce biti sutra ne znam.
Samo znam da vec dugo slusam obecanja na tu temu, al od toga nikako nesto upotrebljivo.
A vrlo je nerealno u ovom trenutku napraviti "normalan" putnicki auto sa prihvatljivom cenom, koji ide na struju. Cak i da zamislimo da su svi infrastrukturni problemi vec reseni.
Moze, al ne po prihvatljivoj ceni. Nisu ni ovi iz Tesle mutavi, nije pravljen sportski auto zbog toga da bi se dokazale mogucnosti, nego sto tu ima "mesa" da se pokrije cena.
Losose, "baterija" u sledecem smislu. Nigde ne mozes da "iskopas", "uberes", "iscrpes" vodonik.
Mozes samo da ga napravis.
Uzmes vodu, potrosis struju, i dobijes vodonik.
Ko da si uzeo bateriju i napunio je strujom.
Jednostavno si uskladistio neki drugi oblik energije, koji si prethodno "iskopao", "ubrao" ili kako se vec doticno gorivo dobija.
Nije bitno kako ces taj vodonik posle da upotrebis, u gorivoj celiji, u SUS motoru, u necemu sto ce tek da se izmisli... vodonik se i dalje ponasa kao "baterija".
Koliko si energije ugurao da ga dobijes, vratice ti se teoretski maksimalno toliko a realno manje od toga.
Kad kopas ugalj, potrosis malo struje i benzina za bagere, a dobijes mnogo uglja.
Kad seces drva, potrosis malo benzina za motorku i kamion, a dobijes puno drva.
Mama priroda je za tebe presovala dinosauruse, ili pretvara sunce u cepanicu, ti samo pokupis.
EDIT
E cim sam ovo napisao, procitam da sam grdno pogresio

Samo oko 4% vodonika se danas dobija elektrolizom ili termolizom.
Preostalih 96% se dobija iz nafte

Tolko o obnovljivosti