Mi tesko baratamo imperijalnim merama iz prostog razloga sto nismo navikli na njih.
Kao da ti neko prica na stranom jeziku koji ne razumes, vec znas samo par reci, a ni njih ne bas najbolje.
Inace, u obicnom zivotu, imperijalni sistem ima svojih prednosti (kao i mana naravno).
Pre svega zasnovan je na realnim merama (stopa, palac...), a ne na imaginarnom metru.
Nadalje 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 koje nas zbunjuju su realno jednostavnije za uobicajene stvari. Cak i sami ih korisitmo iako toga nismo ni svesni. Ne secam se da je neko trazio 0.25 bureka, vec cetvrtinu, i kupujes pola kile hleba, a ne 0.5 kilograma.
Mana colovnog sistem da nije zasnovan na dekadnom, vec je recimo 1 stopa 12 inca, je istovremeno i vrlina. 10 je deljivo samo sa 2 i sa 5, a 12 je deljivo sa 2, 3, 4, 5 i 6. Verovatno zbog toga mi samo ponegde i koristimo polovine i cetvrtine, a o osminama i sesnaestinama da ne pricam.
Kada dodjemo do inzenjerske primene, tu i imperijalni sistem koristi decimale a ne razlomke.
U "realnom" zivotu retko se koristi nesto manje od 1/16" (oko 1.6mm)
Ne bas tako davno, i ovde su se upotrebljavale iste takve mere, kao i u ostatku Evrope.
I dalje, nesvesno koristimo gomilu colovnih mera u mnogim oblastima. Daska "colara" nije nista drugo nego daska od 1inca debljine, odnosno 25.4mm (mada ce se trgovci zdusno truditi da vas ubede kako je to ustvari 22mm

), kao sto je fosna 2 inca (a ne 5cm ko sto mnogi misle). Iverica nije debela 19mm, vec 3/4 cola to jest 19.05mm.
Inace u stolariji je colovni sistem sa polovinama, cetvrtinama... veoma zgodan mada se treba malo navici.
Vreme i dalje merimo u nedekadnom sistemu, gde minut ima 60 sekundi, sat 60 minuta, dan 24 odnosno 2X12 casova, nedelja 7 dana, mesec razne brojeve dana... pa se sasvim dobro snalazimo. Od svega ovoga jedino sto stvarno mora da bude nedekadno je broj dana u godini (uvek mozemo da redefinisemo sekundu kao drugaciji period, pa da se uklopi u sadasnja 24 sata, tako da bude recimo 10 "novih" sati u jednom danu).
No ko sto na pocetku napisah, sve je to stvar navike i onoga sto je uobicajeno.
Nama (pa i meni) je najveci problem sto nemamo bas osecaj kolio je recimo 15 stopa, pa stalno moramo da preracunavamo u glavi, a verovatno je jednom Englezu isto toliki problem kad mu ja kazem da je nesto 5 metara daleko, to jest i on moje metre preracunava u stope.
Pančevac piše:Izmedju svake cetvrtine imas jos po tri podeoka na ovom tvom lenijaru

blackbird700 piše:i to su onda dvanaestine
i i dalje je problem za nać neke "zanimljivije" dimenzije
Paaa... ne bas. Ako imas po tri linije, to znaci da je podeljeno na 4 dela, odnosno da se radi o sesnaestinama.
Koliko znam koriste se samo umnosci dvojke kao delioci, to jest: polovine, certvrtine, osmine, sesnaestine i nesto redje 1/32 (oko 0.8mm). 1/64 (oko 0.4mm) je ekstremno retko u upotrebi.
Ne secam se da sam negde cuo da se koristi dvanaestine, izuzev prilikom preracunavanja sa stopa na ince, a i tada je to samo medjukorak, a 7/25 mi lici samo na zajebanciju nekog ko je odrastao uz metricki sistem. Isto vazi i za nesto/76 i ostale koje je losos naveo.