Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

TESKO JE U TUDJINI

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 13481
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re:

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 13. okt. 2013. u 02:40h

Vladan piše:Kao crnci nista ne rade, samo uzimaju socijalu i prave decu.
Imas dve grupe crnaca ... Ona prva grupa su oni koji su odrasli tokom 1960ih i 1970ih kada crnci jos uvek nisu imali sva prava kao beli ljudi i oni su sasvim ok. Ja radim sa takvima ljudima za moj posao i nikad nemam problema sa njima.

Problem su oni crnci koji su kasnije rodjeni, koji su deca ili unucad iz gore opisanih crnaca iz prve grupe. Ti su teske lenstine, negde sam citao da oko 1/3 njih u Americi ima policijski rekord. Imaju gomilu dece, na socijalnoj pomoci su i za bas sve sta im ne ide u zivotu kazu da je razlog zato sto su crnci.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

mbole
Poruka: 14903
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: TESKO JE U TUDJINI

Poruka od mbole » nedelja, 13. okt. 2013. u 03:19h

Mi tesko baratamo imperijalnim merama iz prostog razloga sto nismo navikli na njih.
Kao da ti neko prica na stranom jeziku koji ne razumes, vec znas samo par reci, a ni njih ne bas najbolje.

Inace, u obicnom zivotu, imperijalni sistem ima svojih prednosti (kao i mana naravno).
Pre svega zasnovan je na realnim merama (stopa, palac...), a ne na imaginarnom metru.
Nadalje 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 koje nas zbunjuju su realno jednostavnije za uobicajene stvari. Cak i sami ih korisitmo iako toga nismo ni svesni. Ne secam se da je neko trazio 0.25 bureka, vec cetvrtinu, i kupujes pola kile hleba, a ne 0.5 kilograma.
Mana colovnog sistem da nije zasnovan na dekadnom, vec je recimo 1 stopa 12 inca, je istovremeno i vrlina. 10 je deljivo samo sa 2 i sa 5, a 12 je deljivo sa 2, 3, 4, 5 i 6. Verovatno zbog toga mi samo ponegde i koristimo polovine i cetvrtine, a o osminama i sesnaestinama da ne pricam.

Kada dodjemo do inzenjerske primene, tu i imperijalni sistem koristi decimale a ne razlomke.
U "realnom" zivotu retko se koristi nesto manje od 1/16" (oko 1.6mm)

Ne bas tako davno, i ovde su se upotrebljavale iste takve mere, kao i u ostatku Evrope.
I dalje, nesvesno koristimo gomilu colovnih mera u mnogim oblastima. Daska "colara" nije nista drugo nego daska od 1inca debljine, odnosno 25.4mm (mada ce se trgovci zdusno truditi da vas ubede kako je to ustvari 22mm :)), kao sto je fosna 2 inca (a ne 5cm ko sto mnogi misle). Iverica nije debela 19mm, vec 3/4 cola to jest 19.05mm.
Inace u stolariji je colovni sistem sa polovinama, cetvrtinama... veoma zgodan mada se treba malo navici.

Vreme i dalje merimo u nedekadnom sistemu, gde minut ima 60 sekundi, sat 60 minuta, dan 24 odnosno 2X12 casova, nedelja 7 dana, mesec razne brojeve dana... pa se sasvim dobro snalazimo. Od svega ovoga jedino sto stvarno mora da bude nedekadno je broj dana u godini (uvek mozemo da redefinisemo sekundu kao drugaciji period, pa da se uklopi u sadasnja 24 sata, tako da bude recimo 10 "novih" sati u jednom danu).

No ko sto na pocetku napisah, sve je to stvar navike i onoga sto je uobicajeno.
Nama (pa i meni) je najveci problem sto nemamo bas osecaj kolio je recimo 15 stopa, pa stalno moramo da preracunavamo u glavi, a verovatno je jednom Englezu isto toliki problem kad mu ja kazem da je nesto 5 metara daleko, to jest i on moje metre preracunava u stope.
Pančevac piše:Izmedju svake cetvrtine imas jos po tri podeoka na ovom tvom lenijaru :)
blackbird700 piše:i to su onda dvanaestine thumbsuph
i i dalje je problem za nać neke "zanimljivije" dimenzije
Paaa... ne bas. Ako imas po tri linije, to znaci da je podeljeno na 4 dela, odnosno da se radi o sesnaestinama.
Koliko znam koriste se samo umnosci dvojke kao delioci, to jest: polovine, certvrtine, osmine, sesnaestine i nesto redje 1/32 (oko 0.8mm). 1/64 (oko 0.4mm) je ekstremno retko u upotrebi.
Ne secam se da sam negde cuo da se koristi dvanaestine, izuzev prilikom preracunavanja sa stopa na ince, a i tada je to samo medjukorak, a 7/25 mi lici samo na zajebanciju nekog ko je odrastao uz metricki sistem. Isto vazi i za nesto/76 i ostale koje je losos naveo.
Djak pesak :)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 13. okt. 2013. u 08:45h

mbole piše: a 12 je deljivo sa 2, 3, 4, 5 i 6.
Pa, ne baš :)
Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8417
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 13. okt. 2013. u 10:19h

Jednostavno je koristiti kada su da tako kažem okrugle cifre, točak od 17'', monitor 22'' itd.

A to koliku su realne je relativno.
Ja kada sam čuo da je inč ustvari širina palca na ruci, bilo mi čudno. Moj palac je oko 2 cm, što je za pola centa manje od 1 inča. Dok opet ima ljudi kojih je širina palca 2,5 cm, a viđao i ljude sa širim. :D
Takođe i stopa, neko nosi broj 40, neko 44. :)
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » nedelja, 13. okt. 2013. u 10:48h

Da ali tu je uzet prosek , dakle prosecno stopalo je namam pojma odredjene duzine itd. Izrodi su svuda moguci .
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

dax92

 
Poruka: 7592
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » nedelja, 13. okt. 2013. u 10:55h

totti piše:
hahahaha
Da li je moguce da si primetio, ja sam to samo mehanicki procitao, nisam mogao pazljivo hahahaha
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 13. okt. 2013. u 10:57h

Požalite se starim Egipćanima što su zajebali stvar i počeli sa duodecimalnim sistemom... :P

A ko voli "pošalice" vezane za konverziju iz jednog sistema u drugi, može da pročita ponešto i o avionu kome je nadenut nadimak Gimli Glider...

Bonus: ček, a niko se nije dotakao Celzijusa i Farenhajta? Ili činjenice u kojoj su zbunjenosti tek Britanci, koji su relativno skoro prihvatili SI sistem jedinica i decimalizaciju... Sa jedne strane, sve do 1970. je bilo 12 penija u šilingu i 20 šilinga (240 penija) u funti, a od 1971. su to preobratili na 100 (novih) penija u funti, i hajde to i nekako; ali i dan-današnji ćeš po medijima da čuješ/vidiš dramatične vesti kako se temperature leti "približavaju trocifrenima" (u Farenhajtima), a zimi se u istim tim medijima najavljuju "ledeni dani, ispod nule" (u Celzijusima)... pa ti budi pametan šta je po kom merilu :)
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 13. okt. 2013. u 11:21h

Ma ok te mjere su bile dobre dok nisi imao neke druge načine da mjeriš, nego je bilo no lakat, stopalo, pedalj itd.
Ali da u današnje vrjeme neko koristi takav sistem mi izgleda zaostalo.

Jedinice za temperaturu i mogu nekako da razumijem, uzete su različite stvari za refentnu tačku.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 13. okt. 2013. u 12:03h

Onda nema nikakve suštinske razlike bilo koja dva sistema da porediš... ako mere istu stvar, a razlikuju im se naziv ili reperi (etaloni, referentne tačke) one su suštinski iste, a stvar je konvencije (da ne kažem navike) koju ćeš da koristiš. Etalon za "običajne mere"/"imperijalne mere" je ionako u moderno doba definisan prema SI standardu (tako da je jedan jard tačno 0,9144m i jedna funta tačno 0,45359237kg)...

Ono, imaš živi primer u svojoj okolini da, dokle god budu relevantne zemljišne knjige od pre dva veka (zbog nasleđivanja, parcelisanja i koječega), dotle će ljudima kao žive i "opipljive" jedinice - paralelno sa kvadratnim metrom, arom i hektarom - biti u upotrebi i duži (kratke i prave), brazde, lanci, dunumi, motike i jutra.

S treće strane, ako je npr. "metar" već tako dobra i zgodna jedinica, zašto ga ne definišemo nečim opipljivijim od "dužina puta koji pređe svetlost u vakuumu tokom jednog 299.792.458-og dela vremenskog intervala koji sačinjava 9.192.631.770 perioda radijacije koji odgovaraju prelazu između dva hiperfina nivoa osnovnog stanja atoma cezijuma-133 na apsolutnoj nuli". A, da, tačno - bio je definisan "opipljivijim" metalnim etalonom od platine i iridijuma koji se čuva u Parizu, ali onda su skontali da je i to podložno raznim interpretacijama i greškama u merenju. A uzgred budi, isti takav etalon se nalazi i u SAD još od 1893, tako da su i sve njihove jedinice definisane prema njemu... odnosno, bile su, do 1960, kad je u celom svetu napušten taj etalon.

Ali odosmo predaleko u metrologiju i uopštenu gikologiju.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 13. okt. 2013. u 12:11h

dax92 piše:Da li je moguce da si primetio, ja sam to samo mehanicki procitao, nisam mogao pazljivo hahahaha
Ja nisam bubalica i sve čitam sa razumevanjem :P
Slika

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » nedelja, 13. okt. 2013. u 12:12h

Iosis piše:... Moj palac je oko 2 cm...
Jak si mi ti onda Bosanac lol Sve bosance koje znam imaju umesto saka lopate hahahaha

Inace colovne mere su itekako zastupljene kod nas.Ja se svakodnevno srecem sa njima na poslu.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 13. okt. 2013. u 12:45h

BojanM piše:"dužina puta koji pređe svetlost u vakuumu tokom jednog 299.792.458-og dela vremenskog intervala koji sačinjava 9.192.631.770 perioda radijacije koji odgovaraju prelazu između dva hiperfina nivoa osnovnog stanja atoma cezijuma-133 na apsolutnoj nuli"
I onda je mrmot umotao čokoladicu u papir! lol :vid budale:

Ma znam da ih ima, zato su dimenzije nekih stvari kod nas čudne, umjesto da budu okrguli brojevi izraženi u cm, ono su sa nekim decimalama.

Nego ovaj naš macan se ne žali ništa, izgleda njemu dobro, standard ima kokica. hahahaha

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 13. okt. 2013. u 19:28h

totti piše:
Eh, kad pises u 3 po ponoci, omakne se neka cifra :)
No sustina je da 12 ima vise delilaca od 10.

Nekada davno, stopa, palac, lakat... su se zaista razlikovali ne samo od drzave do drzave, vec i od grada do grada. Naravno to su trgovci obozavali.
Englezi su prvi uveli red, i proglasili da stopa ima da budu tacno toliko, inc (ili col, palac...) je tacno toliko itd. Posto su vec vladali imperijom, uspeli su da nametnu sistem i on se prosirio.
Za to vreme dobar deo evrope je i dalje imao svako svoje mere.
Metricki sistem je koliko se secam, u Evropu "na silu" uveo Napoleon, izmedju ostalog i kao deo ekonomske blokade Engleske.

Losose, zasto ti izgleda "zaostalo" sistem koji sasvim lepo radi (i to vekovima), i nema nikakvih problema osim sto ga mi ne dozivljavamo kao uobicajen?
Nevolja tvoja je sto jednostavno nisi navikao na njega, a nevolja njihova, sto imaju problem u razmeni sa ostalim svetom.
Posto je nauka prihvatila metricki sistem (i to ne tako davno, SI je konacno ustanovljen tek 1960 a poceo je da se usaglasava 1948), i gomila zemalja koristi upravo njega, moraju oni da se prilagode. Da se desilo obrnuto prilagodjavali bi smo se mi.
Promena sistema mera nije ni najmanje jednostavna stvar, i nevidjeno kosta.
Zamisli samo da sad moras da promenis sve kljuceve koje imas u radionici, da promenis sve burgije, ureznice... Milioni srafova koji stoje po magacinima ce postati neupotrebljivi, svaki lenjir, brdo rezervnih delova za automobile, alati kojima se ti isti delovi prave...
A pri tom jos moras dosta dugo da imas i one stare kljuceve, delove, burgije, srafove, vage...

Etaloni za metar, sekundu... itd su promenjeni iz vrlo prakticnih razloga. Umesto sipke od legure iridijuma i platine, uvedena je talasna duzina, posto sipka jednostavno nije bila dovoljno precizna. Sasvim je OK, kada treba da meris precnik nekog srafa, ali kad treba da izrazis rastojanje izmedju dva voda na mikroprocesoru... Slicno je i sa sekundom. Pored toga, kada etalon vezes za prirodnu pojavu, svako bilo gde moze da je reprodukuje. Dobro ne bukvalno svako, ali naucna institucija sa odgovarajucom opremom, moze da je reprodukuje i u Azerbejdzanu i u Parizu i na Mesecu.
Iosis piše:Jedinice za temperaturu i mogu nekako da razumijem, uzete su različite stvari za refentnu tačku.
Ne samo razlicite referentne tacke, vec i razliciti intervali. Sve jedinice za temperaturu osim Kelvina imaju razlicit interval u odnosu na Celzijus. Opet neke imaju istu referentnu tacku kao Celzijus (Reomir i Njutn).
Temperatura ti je upravo jedan od slucajeva gde se niko od nas ne pridrzava SI sistema, posto je po njemu jedinica Kelvin, a ne Celzijus. Ali nam je nezgodno da kazemo da je temperatura u sobi 293.15 stepeni Kelvina.
Uglovi se takodje mere radijanima, a ne stepenima. Pa kad bih ti rekao da je neki ugao Pi/2 radijana gledao bi me belo kao kad ti Englez kaze da je temperatura 100 Farenhajta, ili da si visok 5 stopa i 4 inca.

Ono sto je meni interesantno kod anglosaksonaca je da vole da stvari izrazavaju u stotinama. Recimo nece kazati 1500 dolara, vec 15 stotina dolara.

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » nedelja, 13. okt. 2013. u 21:37h

pa kad nemaju vecu novcanicu od 100 dolara, sirotinja teska :)
gdje su bili kad sam ja zamijenio jednu njemacku marku za 7 milijardi dinara jos toplih od stampanja :)

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 13. okt. 2013. u 21:52h

A sa tom novcanicom u dzepu, moze se desiti da ostanes gladan, jer nijedna manja radnja, pa ni mali Mc Donald, nece da je primi.

Sent from VladanMovies using Tapatalk

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » nedelja, 13. okt. 2013. u 21:58h

onda im ja zelim da imaju samo novcanice od 100 dolara pa da budu gladni :)

Apolon
Poruka: 320
Član foruma od: petak, 20. maj 2011. u 11:53h

Poruka od Apolon » nedelja, 13. okt. 2013. u 22:45h

UFFF zabole me glava od ovih vasih silnih brojki, jedva procita sve ovo... :doh: :ntwrthy:

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 13. okt. 2013. u 22:53h

Uf ti radijani su mi se smučili iz matematike. lol

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 14. okt. 2013. u 01:01h

Ne radi se samo o parama, slicno ce reci i za rastojanje tipa 13 stotina milja umesto 1300 milja.
Koliko sam ukapirao hiljade koriste samo kada su "okrugle" recimo 2000, 3000, to jest tada nece reci 30 stotina, vec bas tri hiljade.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“