Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nedoumice oko novog zakona i primene

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Nedoumice oko novog zakona i primene

Poruka od BojanM » utorak, 9. jul 2013. u 12:22h

U startu nisi u pravu, ti si uvezao i TI ne plaćaš porez jer si platio PDV pri uvozu. Bilo ko da kupi auto od tebe, nastaje TVOJA obaveza po porezu na prenos apsolutnih prava (koja po nepisanom pravilu padne na leđa kupcu, ali se na PPI-4 obrascu kao poreski obveznik navodi prodavac vozila). To nije od juče tako, niti od 1. jula, već nešto godina unazad, ako ne i mnogo duže - i to u celoj Srbiji... e sad ako je Bor izuzetak, onda objasni kako to da je u Kladovu (koje je podređeno Boru i što se tiče poreske uprave i svega ostalog) ta obaveza "oduvek" postojala. lol

Sve ostalo (za troškove registracije, špedicije i sl.) je samo periferna informacija i ne tiče se originalnog pitanja.

Drugim rečima, ništa se nije promenilo, samo niste (ti ili neko drugi) istumačili zakon kako treba.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

shakal_86
Poruka: 437
Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h

Poruka od shakal_86 » utorak, 9. jul 2013. u 18:04h

Bojane u zajecaru se pre 4 meseca otvorila carina za carinjenje vozila tako da vise ne mora u kladovu da se carini vec samo onaj ko zeli. A ove godine sam vec 2 auta uvezo i nisam platio na proslom pdv na.prenos vlasnistva od 2.5% u boru je barem tako kako sam rekao.
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 9. jul 2013. u 20:37h

Ponovo mešaš babe i žabe. "PDV na prenos vlasništva" ne postoji kao pojam.

Carinjenje i uvozni PDV (20%) je nešto što se radi u postupku pred Upravom carina Republike Srbije, a porez na prenos apsolutnih prava (2,5%) se radi u postupku pred Poreskom upravom Republike Srbije, tako da to što je navodno otvoren u Zaječaru referat za carinjenje vozila apsolutno nema veze sa ovom pričom. Niko ne spori da si ti kao fizičko lice mogao da uvezeš auto za sopstvenu upotrebu, ili dva automobila, ili dvadeset dva automobila... platiš carinu (ako je ima) i PDV (koliko ti se zalomi) i auto je tvoj. Međutim, prvi put kad poželiš da neki od tih automobila otuđiš i prodaš ga nekome, država traži od tebe kao prodavca da platiš porez na prenos apsolutnih prava. Trenutak nastanka poreske obaveze po prenosu apsolutnih prava je čin prodaje vozila, ništa pre toga.

Bez namirenja tog poreza kupoprodajni ugovor nije validan i lice koje kupi auto od tebe ne može da ga registruje na svoje ime. Policijski službenik na registraciji vozila će bilo gde u Srbiji prvo da pogleda kupoprodajni ugovor da vidi da li je isti overen u opštini/sudu, a odmah potom i da li je poreska uprava nadležna prema opštini prebivališta prodavca stavila svoj pečat da su izmirene obaveze po porezu na prenos apsolutnih prava. Tek kad su ta dva uslova ispunjena, uz eventualnu odjavu starih tablica ako je dosije vozila u nekom drugom MUP-u, novi kupac može da dobije tablice i saobraćajnu na svoje ime, nikako pre.

Ako mene pitaš, a ne pitaš me, otkrio si ponovo rupu na saksiji... sve je to uobičajeni harač i odavno se primenjuje, a šta je u tvom konkretnom slučaju - po tebi - išlo na tvoju štetu, u poređenju sa svima ostalima (a ima ovde ljudi koji su uvezli, prodali, registrovali, kupili itd. malo više od 2 automobila ove godine) jedino izgleda ti kapiraš, pa se ja ne bih upuštao u dalju diskusiju na tu temu, čak i da potpuno nisam u pravu. Ostaj pozdravljen. thumbsuph
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

shakal_86

Poruka od shakal_86 » utorak, 9. jul 2013. u 20:48h

Ne bih ni ja sa tobom u dalju diskusiju ja ti pricam kako je u boru i da se taj porez na prenos vlasnistva nikada do sada nije placao do 1 jula.Ja sam dao informaciju e sad vama je da li cete da verujete ili ne.

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » utorak, 9. jul 2013. u 20:52h

Druze nemoj vise siriti dezinformacije molim te. Pocinje malo da i iritira. Odakle ti to da se nikad nije placao porez na prenos ?
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

shakal_86

Poruka od shakal_86 » utorak, 9. jul 2013. u 21:00h

a ja pricam ovde kineski izgleda cekicko

macaneli
VIP
Poruka: 9913
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 9. jul 2013. u 21:06h

ja se moram sloziti sa sakom,kad lice uveze auto i prodaje ga odmah overavali su se potpisi na kupoprodajnom ugovoru nije se placao ppap,pre 3 nedelje prodali auto i niko nista nije platio
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

shakal_86

Poruka od shakal_86 » utorak, 9. jul 2013. u 21:15h

pa nikada se nije ni placao za tek uvezena auta.Jer nikada nisu bila na sprske tablice.
Normalno da se placa za auta koja su vec na sprskim tablicama a ne kojima prva registracija tek treba da se plati.Ali jbg izgleda da neko ovde cita samo zakon.Tako misle da tablice kada se odjavljuje auto moraju da se vrate i da se ako se posle mesec dana roka ne odjave tablice placa se kazna.Ali praksa drugo kaze.Jbg neko cita neke zakone sto pise na internetu i u kojima ne postoje nikakve novije informacije a onda pisu nesto i tvrde da nije tako a onaj vec ima licnog iskustva.

macaneli
VIP
Poruka: 9913
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » utorak, 9. jul 2013. u 21:18h

shak ne kenjaj placalo se 2008g sigurno,pa su to ukinuli,sad su ponovo uveli
a sto se tice tablica zavisi od grada do grada
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 9. jul 2013. u 21:24h

8:06
macaneli piše:ja se moram sloziti sa sakom
8:18
macaneli piše:shak ne kenjaj
hahahaha
Slika

mbole
Poruka: 14903
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 10. jul 2013. u 03:10h

Ljudi moji, vlasnistvo i registracija su dva pojma, i samo su delimicno povezani.

Ne mozes da registrujes auto koji nije tvoje vlasnistvo, ali ti niko ne brani da imas auto koji nikada nije registrovan.
Porez na prenos se placa pri promeni vlasnistva, a ne pri promeni registracije, tako da to da li je auto registrovan ili nije je potpuno nebitno.

Na primer, ja prodam Peri auto kome je istekla registracija, vracene tablice, odjavljen. Pera nikada ne mora da ga registruje (recimo da hoce covek da ga drzi u dnevnoj sobi i da ga gleda), ali ja po slovu zakona moram da platim porez na prenos.
Sasvim je druga prica da li drzava ima saznanje o tome, i da li ima instrument da me na to natera. Jedan od instrumenata je da ne mozes da registrujes auto za koji nije placen porez na prenos, ili PDV ako si ti prvi vlasnik u RS (nebitno da li si kupio nov ili uvezao auto).

Moguce je da negde to nisu proveravali prilikom registracije (a morali su, i to ne od 1 jula, vec jos od doba SFRJ).
Moguce je (i po vasoj prici najverovatnije) da vise ne dozvoljavaju da fizicko lice uveze auto na tudje ime, to jest da nema "zadrske". Ali to nema veze sa ovim o cemu pisete.
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“