Ponovo mešaš babe i žabe. "PDV na prenos vlasništva" ne postoji kao pojam.
Carinjenje i uvozni PDV (20%) je nešto što se radi u postupku pred Upravom carina Republike Srbije, a porez na prenos apsolutnih prava (2,5%) se radi u postupku pred Poreskom upravom Republike Srbije, tako da to što je navodno otvoren u Zaječaru referat za carinjenje vozila apsolutno nema veze sa ovom pričom. Niko ne spori da si ti kao fizičko lice mogao da
uvezeš auto za sopstvenu upotrebu, ili dva automobila, ili dvadeset dva automobila... platiš carinu (ako je ima) i PDV (koliko ti se zalomi) i auto je
tvoj. Međutim, prvi put kad poželiš da neki od tih automobila
otuđiš i prodaš ga nekome, država traži od tebe kao prodavca da platiš porez na prenos apsolutnih prava. Trenutak nastanka poreske obaveze po prenosu apsolutnih prava je čin prodaje vozila, ništa pre toga.
Bez namirenja tog poreza kupoprodajni ugovor nije validan i lice koje kupi auto od tebe ne može da ga registruje na svoje ime. Policijski službenik na registraciji vozila će bilo gde u Srbiji prvo da pogleda kupoprodajni ugovor da vidi da li je isti overen u opštini/sudu, a odmah potom i da li je poreska uprava nadležna prema opštini prebivališta prodavca stavila svoj pečat da su izmirene obaveze po porezu na prenos apsolutnih prava. Tek kad su ta dva uslova ispunjena, uz eventualnu odjavu starih tablica ako je dosije vozila u nekom drugom MUP-u, novi kupac može da dobije tablice i saobraćajnu na svoje ime, nikako pre.
Ako mene pitaš, a ne pitaš me, otkrio si ponovo rupu na saksiji... sve je to uobičajeni harač i odavno se primenjuje, a šta je u tvom konkretnom slučaju - po tebi - išlo na tvoju štetu, u poređenju sa svima ostalima (a ima ovde ljudi koji su uvezli, prodali, registrovali, kupili itd. malo više od 2 automobila ove godine) jedino izgleda ti kapiraš, pa se ja ne bih upuštao u dalju diskusiju na tu temu, čak i da potpuno nisam u pravu. Ostaj pozdravljen.