Motor je 1.5 Ecoboost sa 160 KS.
Evo prvo par slika, a nadalje cu opisati osjecaj u voznji, samu voznju itd……

Od opreme, ovaj auto je imao ama bas sve, osim koznih sjedala.
• Adaptilvni tempomat
• Pomoc pri parkiranju
• Prepoznavanje prometnih znakova
• Parking kamera
• Elektricna vrata portapaka
• Keyless system za otvaranje vrata I pokretanje motora
• Navigacija
• Grijanje volana i sjedala
• 6. i 7. Sjedalo se podizu pomocu pritiska na taster u portapaku
• Senzori za upozorenje ukoliko napustite voznu traku
• Kompletna LED rasvijeta
• Led farovi
I jos puno toga, ali nisam imao vremena se igrati s autom.
U glavnom, u dva dna sam prosao oko 1950 km, i mogu vam reci da uopce nisam osjetio umor. Sjedala su napravljena savrseno, udobna, ali ne previse mekana. Ono sto se kaze “taman”. Sama voznja je bila prava uzivancija, i iako sam promijenio sva cetiri godisnja doba, vozne karakteristike se nisu promijenile. Jedina zamjerka je ta da se auto ljuljuskalo na neravninama, i imao sam osjecaj da sam na brodu i valovima. Mozda sam navikao na tvrdi Mondeo, ali ukoliko bi i kupio ovaj auto, prva invensticija bi bila Eibach pro opruge, ili bih ga narucio s njima.
Motor, iako ima 160 KS, mislim da nije adekvatan za skoro dvije tone tezak auto. Iskren da budem nekako mi je lijen. Naravno, ako ga lupate u crveno, ima on i momenta i snage brzo potegnuti, ali ako vozite autoputem 100-110 I prebacite ga nazad u 5-u, treba mu vremena da “krene”, sto nisam ocekivao od toliko hvaljenih Ecoboost motora. Ili ovaj motor stvarno nije za ovaj auto. Ne znam kako se ponasa u Mondeu, ali tezina nije neka velika razlika izmedu ova dva auta, tako da vjerujem da je ovo Fordu jedini minus sa ovim motorima. Mislim da onaj 2.0 Ecoboost sa 240 KS je puno bolji izbor za i ovaj a i za Mondeo. Naravno, sto se tice benzinaca. Diesel jos nisam vozio.
Unutrasnjost je jako prostrana, i imate mjesta za ama bas sve. Pun je pretinaca, i mozete namjestiti polozaj sjedenja kako vam srce hoce. Sve je na dohvat ruke i sve je jako dobro vidljivo i transparentno. Ne trebate se bas naprezati i previse pomicati ukoliko hocete ukljuciti ili iskljuciti nesto. Multimedija, Sync 2 je jako dobra, imate mogucnost spajanja raznih uredaja pomocu dva USB-a koji se nalaze u pepeljari, ili Bluethoot-om. Ozvucenje, ovaj je imao 7 zvucnika je jako dobro, i kvalitet muzike unutra je zadovoljavajuc.
Od extra opreme svida mi se i jako je korisno prepoznavanje prometnih znakova (brzine). Snima sve oko sebe i ukoliko je snimio promjenu znaka, odnosno restrikciju na auto putu, i ne samo tamo, zvucnim signalom upozori na to i promijeni znak na instrument table. Uz to pomocu GPS-a zna gdje se nalazi i automatski na autoputu pokazuje MAX dozvoljenu brzinu. To sam skuzio, jer dok sam vozio po Njemackoj, nikakve MAX brzine nije bilo na display-u na autoputu.
Senzori za upozoravanje i pomoc ukoliko napustite voznu traku, e ovo me je sokiralo. Po mom misljenju, mislim da bi trebali dodati upozorenje na ekranu kad se ova opcija ukljuci. Kakos sam bio znatizeljan kako ovo radi, naravno da sam ukljucio i idem ja probati. Kako se priblizavate traki, zvucni signal vas upozorava da ste preblizu, i na ekranu traka postane zuta. Mislim si ja, to je u redu, I ostavim ja to. Kako sam vozio autoputem, ispred mene se netko vukao, pogledam ja u retrovizor nema nikoga i krenem se prestrojavati. Naravno, zaboravio sam dati zmigavac. Tek sto ce mi kola dotaknuti srenju liniju, meni auto trzne volan iz ruku I vrati me nazad u traku. E ako se onda nisam us..o u gace, necu nikad. Prvo sto mi je proslo kroz glavu, puce guma, ja vozim 140, zbogom svijete.... Pogledam ja nazad u sat, okrenem se lijevo desno, auto vozi kao da se nista nije dogodilo, a one dvije zelene trake na diplay-u fino svijetle. Ovaj put ja dam zmigavac, jedna traka se ugasi..... E tu sam te cekao. U stvari, ovaj sistem te prisiljava u potpunosti postovati prometna pravila.
Pomoc pri parkiranju nisam probao, i sad mi je zao.
Nesto sto me se najvise dojmilo od sve ove silne oprem su LED svijetla. Ovaj je bio opremljen sa adaptivnim LED svjetlima, i mogu vam reci da jednom kad stavite prekidac na AUTO, ne morate se smarati i misliti o svjetlima nikad vise (mozda jedino kad pregore). Ovo je savrsenstvo. Pale se igase sama, smanjuju intenzitet kad kamera primjeti auto ispred vas ili ako vam dolazi u susret. Spusta snop u sredini a podize sa strana, takop da vi vidite sve oko vas, a ovaj napred nije zaslijepljen. Kad vam auto dolazi u susret, bas se lijepo primjeti kako u obliku vala snop ide sa “dugih” svjetala, gasi dio po dio i kad auto prode, lagano upali opet dio po dio. Za sve one koji ce kupovati novi auto, ovo je MUST HAVE. Prati krivine, kad parkiras okrece se kako ti okreces volan, ma STVARNO SUPER.
E sad na kraju za one koje zanima potrosnja. Moram napomenuti da ga nisam gazio, nego skroz normalno vozio SAMO po autoputu. Gradske voznje nije bilo.
Za 1950 km potoseno je ukupno 161.85 lit, sto bi iznosilo 8.3l/100km. Iako me potrosnja nikad previse nije interesirala ili brinula, ocekivao sam manju potrosnju. Ovo mi pokazuje da ovaj motor nije bas najsretnije rijesenje za ovaj auto.
Hvala na pozornosti I nadam se da je ovo nekome pomoglo.