Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zweitakt - W 353

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
jovanotti
Poruka: 132
Član foruma od: petak, 22. okt. 2010. u 02:24h

Zweitakt - W 353

Poruka od jovanotti » subota, 30. okt. 2010. u 01:09h

WARTBURG 353
------------------------
~1988.godiste
~dvotaktni motor
~3 cilindra, 3 bobine, 3 platine
~52 KS
~prosecna potrosnja 15-17L/100km
~max. postignuta brzina 115km/h (tada sam primetio da je iza mene bio izduv slican onome poput lansiranja APOLO-a)
~tip goriva - mesavina benzina i ulja (220mL ulja za dvotaktne motore na 10L benzina)
~EURO standard verovatno minus 3
~menjac na patosu (serija kada su sa volana spusteni na patos)
~sasija kruskasta
-------------------------

Moj nekadasnji auto, tj auto na kome sam sticao vozacke sposobnosti. Dobio sam ga na poklon od drugara , vise stosa radi.
Wartburg, bolje reci "radni konj" koji je mogao da povuce kamion. Tezak robustan, tvrd, jak, bezosecajan, estetski neprihvatljiv, statusno jos manje, ali ko taj tenk savlada da vozi zaista moze da polaze i za "C" kategoriju nakon toga.
Motor karakteristicnog zvuka (drrrrrndrrrrrdrndrdndrdndrdrrndrrrndrn...) gde nikad ne moze da mu se uhvati niz drndanja sa zastrasujucim uticajem na kategoriju ljudi zvanu "batice" koje jednom rukom okrecu servo volan nekog BMW-a ili Audia.
Posedovao je tzv kruskastu sasiju (omiljen naziv kod automehanicara) koja bespostedno drzi ceo auto kompaktnim.
Branici su direktno nabijeni na pomenutu sasiju. Mnogi automehanicari kazu da se remont tog vozila moze obaviti uz pomoc samo 4 kljuca (mislim da su 8, 10, 13 i 17, ne drzite me za rec oko brojki).

Ekonomicnost vozila je vrlo niska jer je u pitanju 2-otaktno vozilo, no dvotaktni motori imaju svojih mana ali i prednosti.

Svako sipanje goriva je bilo nezaboravno iskustvo, mesavina se pravi na benzinskoj pumpi u kanti od 25L gde se prvo sipa benzin pa potom ulje i onda se kanta zatvori i nakon toga mucka da bi se sastojci sto bolje umesali.Onda levak u rezervoar pa sipanje iz kante.

Ta vozila se retko danas mogu sresti na ulicama Beograda , retko cujem nekog Wartburga da zagrmi pored mene. Delova za njega gotovo i da nema, a u Beogradu je ostao samo jedan prodavac koji u ponudi ima retke delove za W353.

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us[/quote]

Slika

Slika

Slika

Slika

Uploaded with ImageShack.us[/quote]
Poslednja izmena: jovanotti, na dan subota, 30. okt. 2010. u 01:52h. Ukupno izmenjeno 3 puta.

dule0911

 
Poruka: 13649
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Zweitakt - W 353

Poruka od dule0911 » subota, 30. okt. 2010. u 01:26h

U je, pa ovaj bas pristojno izgleda thumbsuph
Koje je godiste? Cini mi se kao da je model iz '80tih, samo se ne razumem bas najbolje.
Fiesta!!

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 30. okt. 2010. u 01:39h

E pa ja sam ga bas dosta pazio.
Eno dodao sam podatke u post , 1988. godiste je.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » subota, 30. okt. 2010. u 02:37h

odlichno :D samo, gde ti je ford ? : )
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 30. okt. 2010. u 02:59h

Zakacicu i njega uskoro,samo da ga uslikam, ne stizem u polednje vreme mnogo toga.
A ovog Wartburga sam postavio jer je ipak raritet.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » subota, 30. okt. 2010. u 03:19h

jeste slazem se, i bash onakav kakvog si ga opisao :D
samo bi bilo ekstra da vidimo i forda :) POz
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » subota, 30. okt. 2010. u 07:24h

Koliko je njemu registracija?
Slika

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » subota, 30. okt. 2010. u 08:05h

Warburg limuzina 4 metra lima i 5 meteri dima. mrgreen
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » subota, 30. okt. 2010. u 14:38h

[youtube][/youtube]

najjaci spot :D
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

dule0911

 

Poruka od dule0911 » subota, 30. okt. 2010. u 15:21h

Najduza masina, 4 metra lima i 5 meterei dima :D :D :D Genijalna pesma, ma i auto bre :D haha
Fiesta!!

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 30. okt. 2010. u 17:39h

FiestaRS piše:Koliko je njemu registracija?
Za divno cudo taj auto bi jos uvek mogao da se registruje ovde, jer je ovdasnji zakon da auto ne sme da zagadjuje vise od propisanog za kategoriju motora u kojoj je. Ali voznja samo do granice i ni pedalj vise.

Inace registracija mu je 13000 din okvirno jer auto ima 997ccm ali sa 52KS prelazi u narednu kategoriju tako da nije u kategoriji ispod 1000ccm.

A uparkiravanje je bila "najjaca" strana, radijus zaokreta mu je kao kod zglobnog autobusa gradskog saobracajnog.

+edit by dule0911: Ne pisi post za postom u tako kratkom vremenskom periodu,
ako hoces nesto da dodas koristi opciju edit tj "uredi". Sad sam ja spojio ali za ubuduce da znas. ;)

Shoshon
VIP
Poruka: 717
Član foruma od: subota, 11. jul 2009. u 19:14h

Poruka od Shoshon » subota, 30. okt. 2010. u 19:52h

Imao sam nesrećnu priliku da se vozim u sličnom, možda čak i istom vozilu, koje je pored svega išlo na plin i samim tim nije imalo blokadu i "jurilo" je ... mnogo!!
Mehanički i limarijski amo što se nije raspao ali je iznenađivao i obilazio kojekakve audije na auto-putu. Sve ovo je po priči vlasnika, tj. mog brata. Taj jedini put kada sam se vozio vreme sam posvetio u obraćanju Svevišnjem, da mi oprosti grehe i bude milostiv.
A šta mu je burazer radio ... evo priloga!
Dakle, gepek i zadnje sedište "nakrcani" trupcima drveta koje je isečeno ispred moje zgrade iz bezbednosnih razloga.
Slika
Slika

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » subota, 30. okt. 2010. u 23:13h

Za ovaj auto se u Istočnoj Nemačkoj čekalo i 10 godina da dođeš na red da ga kupiš. :-| cekicko
Slika Slika

jovanotti

Poruka od jovanotti » nedelja, 31. okt. 2010. u 00:34h

@ Shoshon - U pravu si, taj auto kao dvotaktna masina je neverovatno dobro vukao, ali neverovatno.... a sto se tice nosenja , ja sam i napisao gore u opisu da je to radni konj, odlicna stvar ako recimo resis da preselis stvari iz jednog stana u drugi ili da potegnes gajbice na pijacu da prodajes.

@ Lale - I ja sam cuo slicnu pricu... neverovatno koliko su ubijali te ljude u pojam, sa jedne strane Zapadni Nemci sa sve svojim umecem i sa druge strani Istocni Nemci ubijeni u pojam sovjetskom bedom...

Inace ono sto je veoma interesantno za ovaj auto je da su Nemci uspeli da u ovaj auto ubace onoliko koliko su im Sovjeti dali, recimo na ovom autu postoje parking svetla ,verovali ili ne, a to ne postoji na mnogim danasnjim kolima...
Pale se tako sto se pri ugasenom vozilu pomeri rucica migavca na stranu na kojoj se zeli parking svetlo. Takodje , za to vreme cudno, postoji 5 brzina za brisace.

Ono sto je veoma interesantno je i to da ovaj auto ima nesto sto Nemeci zovu "freilauf " , a to je nesto poput freewheeling-a.
Zapravo auto je imao dva rezima rada, i u jednom je prisutno kocenje motorom , a u drugom ga nema i auto kad se vozi u recimo nekoj brzini i prebaci se u nizi stepen prenosa nema kocenja motorom (kao da se vozi u leru)...kod tomos motocikla recimo se pri nizbrdicama duzine od po par kilometara morao povremeno davati gas da bi se sam motor podmazivao (jer podmazivanje ide uljem iz smese benzin-ulje) , e a ovde to ne mora jer se u rezimu bez kocenja motorom razdvoje motor i tockovi. Rezim jedan ili rezim dva su se regulisali jednom sklopkicom ispod volana i to samo dok auto stoji, ne u toku voznje.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » nedelja, 31. okt. 2010. u 00:50h

Zbog te sklopkice koja je u datom momentu bila u pogresnoj poziciji moj burazer od strica se skucao u centru Ripnja, kad se po ledu samo sjurio nizbrdo vid budale
Fiesta!!

jovanotti

Poruka od jovanotti » nedelja, 31. okt. 2010. u 01:01h

dule0911 piše:Zbog te sklopkice koja je u datom momentu bila u pogresnoj poziciji moj burazer od strica se skucao u centru Ripnja, kad se po ledu samo sjurio nizbrdo vid budale
Nadam se da je on ziv i zdrav (sigurnost auta po vozaca je nula) , a za auto ne brinem.

Meni se recimo desilo da sam uredno stao na parking i ostao u kolima, a ispred mene je bila parkirana jedna C klasa (Mercedes) na nekih 5 metara...u njoj lik koji je pricao sa nekom zenom kroz prozor...ona ode, a on ne gledajuci krene u rikverc naglo , udari me i to tako pukne da je to ludilo...on podigne ruke u fazonu "izvini" i da gas i ode....odlazeci ja vidim da je njemu branik polu-otpao i bukvalno pukao po polovini...ja lagano izadjem iz auta i vidim da je moja donja polovina prednje tablice malo povijena i ispravim je. Tako da se za auto uopste ne brinem, brinem se za vozace tog auta.

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2787
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » nedelja, 31. okt. 2010. u 18:56h

I još jedna stvar taj auto odlično ide na gazolin.Za vreme benzinske krize devedesetih puno ih je bilo u mom kraju.Gazolina je bilo na pretek.
Slika Slika

Neša
VIP
Poruka: 5055
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » nedelja, 31. okt. 2010. u 22:24h

Interesantno thumbup Ovaj auto krije tehniku jos iz drugog svetskog rata... ;)
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

jeremijabg
Poruka: 90
Član foruma od: utorak, 4. nov. 2008. u 22:06h

Poruka od jeremijabg » sreda, 3. nov. 2010. u 13:31h

imao sam priliku da nekoliko godina povremeno vozim jednog takvog karavana....deda ga je imao i koristio ga da mu prebacim voce i povrce iz Ritopeka do B.Brda pijace...koliko je to cudo moglo da povuce to je bilo neverovatno...skoro lezi na tlu od tereta a motor skoro da ne oseca nista...da,startnost i sama voznja njim su me neprestano odusevljavali...isto sam drao ove zapadne nemce s njime....a komarce u kraju nismo imali kad god ga doteram do mene na zvezdaru...zaista sjajan auto u nekom njemu svostvenom smislu...a poznat mi je i taj problem oko nemanja motornog kocenja... sign0007 ...jedan takav je deda slupao tako sto je skrenuo ispred nekih momaka koji su dolazili iz kontra smera...cini mi se da su bili u golfu(inace su bas bili krenuli na more)...oni su se zaboli u wartburga....obojica su zavrsili u bolnici a babi i dedi u kolima nije bilo nista....cini mi se od tog golfa nista nije ostalo...posle im je deda placao neki deo stete(deo je pokrilo osiguranje)...sreca nisu hteli da ga terete za telesne povrede...bili neki ok ljudi a i deda im valjda bio simpatican...wartburg ubica...niposto ne udarajte u to cudo... cekicko inace,kod mene u ulici bas i,a jedan komsija,mastor Stole,koji je sakupljao i odrzavao samo te vartburge ceo zivot...tako da sigurno ima dosta delova za njih

vlajko bgd
Poruka: 76
Član foruma od: nedelja, 16. maj 2010. u 09:33h

Poruka od vlajko bgd » sreda, 10. nov. 2010. u 11:59h

hehe i ja sam se navozao jednim takvim "lepotanom". I to onim starijim modelom sto je imao menjac gore, kod volana (što u opšte nije loša ideja). Zahvaljujuci tom frajlaufu smo neke '91 ili '92 burazer i ja prevalili 150km BEZ KVAČILA. Kvačilo mu treba samo kad kreće (tad sam ja morao gurati) a posle, iz brzine u brzinu samo pustiš gas i šaltaš clap
A što se tiče one priče o 4 ključa i ja sam čuo tako nešto. Da fazon bude bolji, kod njega je zbog te šasije sve na šaraf. I limarija. Znači odvrneš šarafe i skineš krilo. Nema brusilice, varenja...

jovanotti

Poruka od jovanotti » sreda, 10. nov. 2010. u 20:37h

Tako je , kvacilo kad se krece ako je u rezimu bez kocenja motorom ...mada sam ja uvek koristio kvacilo, za svaki slusaj. ;)

jovanotti

Poruka od jovanotti » subota, 13. nov. 2010. u 00:18h

Ah da , ono sto sam zaboravio od detalja, auto nije imao standardno rikverc svetlo vec se ono palilo uz pomoc posebne sklopkice pored volana, tako da ako se krene u rikverc i zaboravi se na pomeranje sklopkice bude belaja po vozila koja se nalaze iza (jednostavno ne ukapiraju vozaci da se ide ka njima).

vlajko bgd
Poruka: 76
Član foruma od: nedelja, 16. maj 2010. u 09:33h

Poruka od vlajko bgd » sreda, 17. nov. 2010. u 20:34h

To je neko budžio. Originalno je imao rikverc svetlo kao i svi (normalni) automobili.

jovanotti

Poruka od jovanotti » sreda, 17. nov. 2010. u 23:04h

Vlajko, tesko da je to neko budzio jer sam ja posedovao i knjizicu sa fabrickim podacima o Wartburgu , specifikacijama i uputstvima za koriscenje u kojoj je objasnjena i svrha tog prekidaca (rikverc svetlo).

adnan89
Poruka: 349
Član foruma od: utorak, 2. feb. 2010. u 01:01h

Poruka od adnan89 » sreda, 17. nov. 2010. u 23:10h

jel ti problem drug da nam uslikas motorni prostor, da vidim to cudo, nikad nisam zavario u haubu takvog autica vid budale

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“