Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Potencijalni problem dizni

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
Odgovori
Lafty
Poruka: 2
Član foruma od: sreda, 23. jul 2025. u 12:41h

Potencijalni problem dizni

Poruka od Lafty » sreda, 23. jul 2025. u 13:14h

U januaru sam kupio Ford Mondeo mk3 iz 2002. godine sa 2.0 TDCi motorom od 130ks. U njega je Ghia oprema sa bež enterijerom kožnim sjedištima i slično što ide uz tu opremu. Jeftino sam ga uzeo pa su mi ovi problemi koje ću navesti bili očekivani. Naime, on je pri samom paljenju izbačao mnogo bijelog dima, a na 4. i 5. brzini pri samom oslanjanju na gas je trzao kao da se gasi, gubio malo snage i takođe izbačao dima. Čim se malo stisne gas on je nastavljao da ubrzava i normalno radi. Po preporuci majstora koji većinom radi Fordova auta sam samo sipao aditiv za gorivo i samim tim je malo manje dima izlazilo, ali se problem i dalje nastavio. Tu je bilo još problema oko diskova, ručne kočnice, struje koje sam riješio ( da bih mogao da ga registrujem) ali je ovaj glavni problem ostao.
Išao sam kod dosta majstora, bošista i slično ali su me uglavnom vrćeli da rešavam probleme neđe drugo, jer ili ne rade Fordove ili nemaju potrebni alat za njih.
U jedan bosh servis su mi rekli da su na sličnog Forda imali isti problem sa radom motora isto se ponašao i sl. i da nakon remonta svih dizni je i dalje isto radio i da idem da provjerim pritisak motora(valjda). Niđe nijesam mogao da nađem da neko to radi i put me naveo kod jednog starijeg majstora koji je odlučio da ga pogleda i kaže mi njegovo mišljenje. On je vidio da turbina ne pali svaki put i da malo zviždi te je tu nešto odradio da prikači(ne znam tačno što) i nakon toga mi rekao da je čistio protokomjer (koji smatra da je otkazao) i egr ventil nakon čega auto manje dimi ali je u suštini isti problem. Naveo je takođe da je 4. dizna malo "propišala" i da je moguće da je do nje problem.
Sa ovim znanjem ja idem do Fordovog auto otpada tražeći taj protokomjer po broju. Čovjek koji to drži mi je rekao da je skoro nemoguće da je on otkazao jer na ovaj motor on nikad ne crkaje i da je problem do nečeg drugog.
Sada meni ostaje pitanje što da radim?
Planirao sam ovim autom na put od 500km 16.avg i onda mi ne ostaje previše vremena da odlučim i radim velike popravke(za koje iskreno ni nemam para)
Da li samo odraditi remont 4. dizne? Koliko je to uopšte moguće? Da li motor može da nastavi tako da radi bez problema?
Da li jednostavno ništa da ne radim i nadam se najboljemu?
Hvala na izdvojenom vremenu :D

skolioza
Poruka: 1542
Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Re: Potencijalni problem dizni

Poruka od skolioza » sreda, 23. jul 2025. u 16:17h

Pa ako hoćeš iskren odgovor taj auto nije za vožnju. Jeste ako ces u kanal sa njim kad stane. Merenje kompresije,provera dizni i remont dizni. Provera pumpe za gorivo i celog rashladnog sistema. Egr da se zatvori fizički i softverski. A tu turbinu da pogleda neko ko se time bavi. Sve ovo ti verovatno prelazi cenu auta.
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)

raca_mk2
Poruka: 178
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Poruka od raca_mk2 » sreda, 23. jul 2025. u 16:30h

skolioza piše:
sreda, 23. jul 2025. u 16:17h
Pa ako hoćeš iskren odgovor taj auto nije za vožnju.
Lafty piše:
sreda, 23. jul 2025. u 13:14h
Da li jednostavno ništa da ne radim i nadam se najboljemu?
Najpametnije uložiti novac u putno osiguranje i jeftin šlep u trenutnoj situaciji.

mbole
Poruka: 14997
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 24. jul 2025. u 20:56h

23 godine mlad auto, sa potpuno nepoznatom kilometrazom...
Nazalost, tu retko kad prolazis bez ozbiljninih investicija.
Dal se isplati.. samo tvoj novcanik zna.
Znam da nada poslednja umire, al verovatnoca da je to nesto prosto, i da je samo jedan kvar, je tu negde.. ko bar 6-tica na loto-u :)
Mnogo je verovatniji remont svih dizni, pumpe vp, turba... Pa tek posle sitnurije tipa senzor ovaj i onaj, crevce..
I to sve pod uslovom da je sa kompresijom sve u redu.
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“