Ovo je moje vozilo - Ford Fiesta 1.6 Ti-VCT benzin 88kW 2010. godiste. U mom je vlasnistvu par meseci, presao je 183000km i uvezen je iz Svajcarske pre malo vise od godinu dana. Potrosnja po Beogradu je oko 8.5l/100km pri prosecnoj brzini od 18km/h.
Glavni razlog zasto predstavljam vozilo je da podelim problem na koji sam naisao i kako sam ga resio:
Nekih mesec dana nakon kupovine, ler gas pri hladnom startu je postao nestabilan, desavalo se da se auto ugasi prilikom gradske voznje na leru i ponekad je skakutao kao kengur pri ubrzanju. Gresaka na dijagnostici nije bilo. Prva misao mi je bila MAF senzor koji sam odmah ocistio, ali je to proslo bez primetne razlike u radu motora. Zatim sam ocistio klapnu, sto takodje nije uticalo na rad. Kako se auto sve gore ponasao, a u Beogradu mi se nije dalo na ulici da ispitujem sta je problem, odlucio sam da odem do RSD Forda. Tamo su usled klasicne guzve koju svakodnevno imaju i nepostojanja gresaka na dijagnostici odlucili da samo apdejtuju PCM modul i zamene svecice i meni se ucinilo da je problem nestao. Medjutim, prilikom povratka na posao desilo se isto sto i pre. Sutradan sam se vratio u RSD i uspeli smo nekako da izazovemo gresku za MAF senzor. Posto nisu imali na stanju zamenski za probu uputili su me u Sole Ford. Ja sam odlucio da ne jurim senzor, nego da probam da zamenim klapnu. Medjutim, to sam odlagao danima i auto je konacno usao u limp mode i to na autoputu ka Cacku. Posto sam srecom porucio klapnu bas taj dan, do slepa mi je dovezao prijatelj (dobro, otac

Sutradan sam losu klapnu rastavio i doneo zakljucak da su cetkice grafitnog potenciometra za detekciju pozicije klapne nekako sve, podjednako, blago, na vrhovima, zakrivljene i potkacinjale su za prst prilikom dodira, pa pretpostavljam da je doslo do pogresnog ocitavanja (ili je nekako zakazao motoric, mrzelo me da istrazujem dalje

Nadam se da ce nekome pomoci gore napisano.
Problemi slicni ovim su bili razlog prodaje mog prvog auta, 30 godina starog W124 coupe-a, pa sam iz besa hteo da prodam Fiestu i uzmem nekog Japanca, medjutim auto tako lepo radi sada da sam odusevljen

Par dana sam vozio rentiran C-Max 1.5 dizel 2015. i posle toga zavoleo Fiestu jos vise (iako nije bas za poredjenje naravno). Po mom misljenju vrhunski projektovana tezina kvacila, hod menjaca i udobnost za tako mali i jeftin auto (jedino je papucica kocnice sundjerasta nekako sto mi se ne dopada, pretpostavljam jer su pozadi dobosi

U planu za nekad imam:
Enterijer:
- ugradnja android sistema zbog olaksavanja navigacije (kinez neki naravno)
- ugradnja naslona za ruku sa redizajn verzije (ovo me kopka malo jer bi se sivkasta boja plastike enterijera razlikovala od crne)
Eksterijer:
- spojler, takozvani "kacket"
- lip na braniku
- Asian verzija maske prednjeg branika
- zadnji difuzor i mozda otvor za izduv
- "side skirts" sa ST verzije
- neke vece felne (16 najverovatnije)
- stopove sa redizajn verzije
Od opreme nema nista sto bi ga izdvojilo, pa zato manjak slika