Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Taunus 1.6GT coupe 1971.

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
Luka Radakovic
Poruka: 19
Član foruma od: ponedeljak, 3. sep. 2012. u 10:17h

Ford Taunus 1.6GT coupe 1971.

Poruka od Luka Radakovic » četvrtak, 1. nov. 2012. u 15:39h

Pozdrav ljudi! Otvorio sam temu na oldtajmerima pa su mi rekli da ne bi bilo lose i ovde da postujem! Pa evo!
Nedavno sam uzeo gore pomenuti auto i pocinju polako ali sigurno radovi. Problem mi je sto na autu fali puno delova, a posto ja nisam rastavio auto potrosio sam prvo malo
vremena upoznavajuci se sa svim delovima preko interneta da ne bi pozurio s necim i napravio rupu s navojem negde bespotrebno! Odlucio sam se da radim restmod jer je sam auto vec malo modifikovan. Prednji vezni lim je od Taunus dvojke kao i donja strana krila i naravno sasija, dok je krov standardno prebacen sa coupe-a keca. Necu nikakvo ludilo sa svetlima i neonkama da pravim, samo hocu polako da upicanim sve delove, napravim novu prednju masku, komandnu tablu, centralnu konzolu i gornju konzolu koja stoji na nebu. Plan za te delove je da polako na cnc glodalici, strugu, laseru itd pravim sve te lemente od brusenog aluminiuma u komb. sa drvom i kozom, po uzoru na starije mustange, ali probacu da izbegnem klise kopiranja klasike u losijem kvalitetu cisto iz neke zelje da auto bude nesto sto nije. Plan da uradim kola sebi po meri i u duhu onoga sto mi se svidja. Mislim da imam ok znanje i potrebne alate, pa cemo da vidimo kako ce da ispadne Auto radim paralelno sa prijateljem iz indjije koji ima Mazdu 929 ( mislim da ima temu ovde negde na forumu ) tako da je to velika pomoc! Trenutno cekam da stignu krila i hauba sa farbanja, u medjuvremenu sredjujem sitnice koje mogu. Nasao sam odgovarajuce kedere u Gumatic-u, stigli su i odlicno pasu. Presmirglao sam lim od komandne table i stavio ga u osnovnu boju, pretrazio auto da nadjem sitne defekte u boji. Na par mesta je bila ogrebana farba dok je bila sveza tako da se video go lim. To sam morao da prebrusim malo i saniram farbom, sreca je sto se to desilo na mestima koja pokrivaju ili lajsne ili kederi ili kucista od stop svetala.

Auto je farban u komori sa 3 sloja metalik farbe sa dodatih 20% perli i 4 sloja laka, medjutim na jakom svetlu i pod rukom se naidje tu i tamo na par gromuljica, neke se mogu srediti poliranjem, neke bas i ne posto su skoro 1mm precnika, s tim ne znam sta da radim? Felne sam nasao i restaurirao sa prijateljem, u pitanju su Rs 13" 7jota i et u minusu za zadnje, dok su prednje Rs 13" 6jota i et +32 i mislim da ce mu lepo stajati skroz Jos uvek kompletiram lajsne, trebam da zamenim brave, kucista od zmigavaca prednjih, slova za haubu fale, sarke za zadnje prozore, mehanizam za zatvaranje gepeka, hladnjak je u losem stanju, kocioni cilindar sredjujem, motor je navodno odlican, radjena kompletna generalka, spustena glava za ceo 1mm, polirani izduvi itd. Za njega imam dvogrli webber 28/30 ali se razmisljam za motor. Jako mi se svidja zvuk v6-ica za njega, ali nisam pricao ni sa kim ko se razume i ko ima iskustva s tim motorima pa se sad premisljam. Jel moze neko da me posavetuje? Dokle god je potrosnja u razumnim granicama i performanse takve da je voznja interesantna to je sve sto trazim

Takodje, imam jedno pitanje koje me trenutno muci, ima slika jedna dole na kojoj se vidi problem. Naime, kad stavljam nove kedere, pretpostavljam da je pozeljno izbeci secenje ako je ikako moguce. Medjutim, na zadnjem prozoru je ugao ostar a keder malog poprecnog preseka, ( mislim na tacku koja je najdalja od vozaca na tom prozoru ) tako da sam tu stavio spoj kedera, ali na jos 2 mesta je ugao 90 stepeni i tu nisam siguran kako da uglavim keder a da se guma ne izdeformise previse i napravim problem. Jel treba i tu da je zasecem pod 45 ili kako?

Pozdrav svima jos jednom i evo par slika

http://s712.photobucket.com/albums/ww12 ... T%20coupe/

a evo i par slika kad smo sredjivali felne

http://s712.photobucket.com/albums/ww12 ... _Alu%2013/

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Ford Taunus 1.6GT coupe 1971.

Poruka od van » četvrtak, 1. nov. 2012. u 15:48h

Добродошао.
Таман сам успео да ти пошаљем поруку пре него што сам попио бан од администратора :)

Јел ово твој ауто , канда јесте
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 79&t=13602

Мени је таунус у процесу сређиваља , тако да су сви делови поскидани па можеш лепо да прегледаш како иде све .
Такоже радим себи и ентеријер са све таапзирунцима , па и ту можеш да добијеш по коју идеју као и шта . Мени је идеја да направим таунуса онако како замишљам да би га фабрика направила да је све по мојој вољи .
Poslednja izmena: van, na dan četvrtak, 1. nov. 2012. u 16:08h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » četvrtak, 1. nov. 2012. u 16:01h

Upravo taj - 1 zetec 2.0

Hvala na pozivu :) Ima jos novih slika, radjeno je jos par stvari na kolima, ali su to sitnice uglavnom. Cekam resenje motora konacno, da vidim sta cu za karburatore, za izduvnu granu i za malo doterivanje motora ipak!

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 1. nov. 2012. u 16:20h

Прочитај ово
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... p?f=6&t=84
Ту има доста приче о том мотору .
А ко си за тај зѕетек прочитај ово
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 1&start=75

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » četvrtak, 1. nov. 2012. u 20:35h

ovaj ce biti prvi u selu kad se zavrsi..a ako ko pita koji je taunus,samo kazes; pa,taunus kako koji...

Nozzlezator
Poruka: 418
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:12h

Poruka od Nozzlezator » četvrtak, 1. nov. 2012. u 20:55h

Mislis Shelby?

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » petak, 2. nov. 2012. u 10:45h

probam jos vise da iznerviram, kazem "ne znam tatin je", aha pa koji je motor? "pa ne znam, tata tenkira" i sve u tom fazonu!

van
VIP

Poruka od van » petak, 2. nov. 2012. u 13:20h

За ауто кажеш да је форд , а за мотор да је 4тактни ОТО мотор

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » petak, 2. nov. 2012. u 20:46h

Moze i tako! Inace, jel ima neko viska sarkice za zadnje prozore mozda?

zoki51
Poruka: 324
Član foruma od: četvrtak, 28. jun 2012. u 03:02h

Poruka od zoki51 » petak, 2. nov. 2012. u 23:29h

prijatelju.......molim te pojasni mi nesto jer prosto ne mogu da verujem slikama.......na ovom linku si postavio slike detalja auta i sta se radi na njemu
e sada sta me interesuje.,...........jeli sve sa tih slika pocevsi od zadnjih i prednjih sedista ......police prednje instrument table......i ostalo od tvoga auta???
Mislim jeli to sve ugradjeno i kod vaseg auta ili su to slike nekog auta sa drugih linkova???
Ako je sa tvog auta MOLIO bi te da mi omogucis da dodjem i da ga vidim uzivo i da ga za svoju dusu slikam ! :D thumbsuph

van
VIP

Poruka od van » subota, 3. nov. 2012. u 09:16h

Ентеријер на сликама је од мустанга и ту је као пример како би власник желео да изгледа ентеријер његовог аутомобила на крају радова .

zoki51

Poruka od zoki51 » subota, 3. nov. 2012. u 10:59h

van piše:Ентеријер на сликама је од мустанга и ту је као пример како би власник желео да изгледа ентеријер његовог аутомобила на крају радова .
e sada mi je sve jasno............hvala za pojasnjenje a taman sam se ponadao da je to sve vec nabavljeno i ugradjeno.,ora se priznati da bi bio pelep a i unikat bar na nasim prostorima :D

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » subota, 3. nov. 2012. u 13:06h

zoki51 piše:prijatelju.......molim te pojasni mi nesto jer prosto ne mogu da verujem slikama.......na ovom linku si postavio slike detalja auta i sta se radi na njemu
e sada sta me interesuje.,...........jeli sve sa tih slika pocevsi od zadnjih i prednjih sedista ......police prednje instrument table......i ostalo od tvoga auta???
Mislim jeli to sve ugradjeno i kod vaseg auta ili su to slike nekog auta sa drugih linkova???
Ako je sa tvog auta MOLIO bi te da mi omogucis da dodjem i da ga vidim uzivo i da ga za svoju dusu slikam ! :D thumbsuph
Drago mi je da ti se svidja ideja :) Kad sve bude uradjeno, nikakav problem za slikanje! Ovih dana sam krenuo da remontujem glavu na cnc-u bas za posao izrade tih svih zeza. Sledeci korak je da
fixiram za radni sto sve fabricke delove instrument table i da ih "ispipam" i mapiram, napravim 3d model sa pozicijama rupa za srafove i na osnovu toga izmodelujem novu instrument tablu sa novim
rasporedom satova sa nekog postojeceg automobila, prekidacima, starter dugme itd :) Okacicu slike kad bude nesto konkretnije tipa render!

Peavee
Poruka: 11
Član foruma od: subota, 13. okt. 2012. u 18:56h

Poruka od Peavee » subota, 3. nov. 2012. u 17:27h

Pitanje,
Jel to u pozaini na slici gde drzis felnu u rukama, Mazda 929 iz Subotice?

Peavee
Da bi automobil radio potrebno je sipati benzin sa vremena na vreme.

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » subota, 3. nov. 2012. u 18:23h

To nisam ja, to je ortak, i da to je ta njegova mazda iz okoline Subotice, Horgos mislim, sto?

zoki51

Poruka od zoki51 » subota, 3. nov. 2012. u 22:18h

Pobogu druze....pa kako da se nesvida sama ideja!! Jos ako budu svi oni delovi enterijera u njemu kao na slikama jao i kuku onda .Ja bi ga licno drzao samo za moje oci u nekoj ogromnoj garazi!! :D :P ODUSEVLJEN SAM !Celim projektom! Nesto sto se retko u danasnjoj krizi moze videti kod nas i na nasim prostorima thumbsuph redbullw

Peavee
Poruka: 11
Član foruma od: subota, 13. okt. 2012. u 18:56h

Poruka od Peavee » subota, 3. nov. 2012. u 23:27h

@ Luka
Ako je bila metalik siva, secam je se od pre par godina stajala je u nekom dvoristu, hteo sam da je kupim, imala je drveni volan, menjac i inst. tablu.
Mnogo lep auto, zapusten ali lepa osnova bila, ali tada gazdarica nije htela da spusta cenu ispod 1200EUR
Ja sam hteo da je kupim i da strpam 13bT u nju (bio sam u Wankel fazi tada mrgreen ), ali odveo me put na drugu stranu japano americke industrije (Ford Probe).

Peaveeus
Da bi automobil radio potrebno je sipati benzin sa vremena na vreme.

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » nedelja, 4. nov. 2012. u 00:48h

zoki51 piše:Pobogu druze....pa kako da se nesvida sama ideja!! Jos ako budu svi oni delovi enterijera u njemu kao na slikama jao i kuku onda .Ja bi ga licno drzao samo za moje oci u nekoj ogromnoj garazi!! :D :P ODUSEVLJEN SAM !Celim projektom! Nesto sto se retko u danasnjoj krizi moze videti kod nas i na nasim prostorima thumbsuph redbullw
Pa zato cu ici polako, ali da bude lepo odradjeno :) Najvise para ode na ruke sto se mora dati majstorima, za mehaniku mi nije zao jer mi je to bitno da neko ko se stvarno razume odradi da ne razmisljam hoce li mi izleteti kocioni u krivini ili tako nesto :) A sve ostalo sto mogu sam, sta sad
Peavee piše:@ Luka
Ako je bila metalik siva, secam je se od pre par godina stajala je u nekom dvoristu, hteo sam da je kupim, imala je drveni volan, menjac i inst. tablu.
Mnogo lep auto, zapusten ali lepa osnova bila, ali tada gazdarica nije htela da spusta cenu ispod 1200EUR
Ja sam hteo da je kupim i da strpam 13bT u nju (bio sam u Wankel fazi tada mrgreen ), ali odveo me put na drugu stranu japano americke industrije (Ford Probe).

Peaveeus
Pa bila je svetlo plava, imas topic na oldtajmerima mislim pa baci pogled jel to - to! Jer ako nije, za sta su male sanse, Milos bi odlepio da moze da ocupa koji deo rezervni :D Imas wankela covece? auuu, daj slike neke ako je jos kod tebe! :D

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » četvrtak, 14. mar. 2013. u 09:17h

Pozdrav svima! Nije me dugo bilo, pa reko da se javim! Upravo sam iskucao celu i detaljnu poruku, medjutim slucajno sam isao back i cela je izbrisana, tako da ako malo nepovezano pricam ili nesto bitno propustim - vicite! :)
U svakom slucaju, bila je frka oko posla, ali na autu se pomalo radilo! Vece stvari nisam mogao da radim dok ne stigne donor organa, koji je konacno stigao :) Ponosno vam predstavljam mog ford scorpio cosworth 2.9 24v BOA

Slika

za sada stoji i ceka dizalicu za motor! Drzim se plana i premestam kompletnu elektroniku u taunus-a i pravim sve pratece delove sa par prijatelja kod nas u studiju, tj radionici. Vec smo skenirali neke delove od taunus-a i nadam se da cu uskoro moci da vam okacim koji 3d prednje maske, instrument table, konzole i sl. Evo slika iz radionice :) Bavimo se dizajnom, projektovanjem i izradom prototipova uglavnom, mislim da ne smem da kacim sajt ali ako neko ima neki custom deo koji ne moze da nadje nigde, moze da baci pm slobodno.

Slika

U svakom slucaju, na autu su se raidli sitni poslici, jer nisam nista vece mogao da stignem. Skinuo sam komplet sve sarke, brave, mehanizme i manje vise sve sa njega i peskirao, cinkovao, popravljao, polirao i sl. Napravljeni su el. podizaci prozora uz dosta muke, preradjeno dosta delova i sad se vec sijaju :) Trenutno pokusavam da nadjem veliki diferencijal za taunus-a da mi izdrzi novi motor i to mi pravi dosta problema jer ne znam da li da prepravljam zadnje vesanje od scorpia ili da ostavim krutu osovinu iza i da ga teram, pa sta mi bog da. Nasao sam izolaciju koja mi odgovara, cena je oko 11000 za 10 kvadrata, debljina 10mm i zadnja strana se lepi, tako da je to full. Bitna stvar koju sam resio a koju su mi svi rekli da ne moze da se resi u Srbiji jesu hromirani delovi. Naime, problem kod spijatra je ( siguran sam da vecina savrseno dobro to sve zna, ali nema veze ) je sto je to jako mekana legura, pogodna za livenje i obradu ali naravno, nije pogodna za peskiranje, koje su mi rekli da je jedini nacin da se skine hrom i nikl sa njih i da se mogu ponogo hromirati nakon sredjivanja. E sad, prvo pola ljudi nije htelo to da peskira, drugo oni koji su probali su mi unistili taj deo jer hrom koji je poprilicno tvrd, kad se probije peskiranjem ostavi rupu u spijatru jer je tu pesak odma poceo da "kopa" po spijatru jer je spijatar daleko meksi od okolnog sloja hroma. E sad, nakon sati i sati citanja po netu i ogromne pomoci od devojke koja je jako dobar hemicar, uspeo sam da pocupam i hrom i nikl sa tih delova hemijskim putem, odnosno elektrolizom! Sledeci problem je bio popravka spijatra koju sam isto resio, to je malo jos zeznutiji deo ali uz malo vezbe ide ok! Nakon toga se delovi turpijaju, smirglaju, poliraju i spremni su za novo hromiranje koje cu da vam javim kako je proslo kad sredim sve delove :) Uskoro krecem da radim prednju masku i ostajem pri prvoj ideji da stavim 4 okrugla fara, koje sam isto uspeo da sredim, a bilo je cupavo verujte jer su bili grobovi! Izvinjavam se opet ako sam nesto bitno izostavio, pozdrav svima i javite kako vam se cini :)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

i jos jedna stvar, ove felne su na prodaju -> cena je 250e

Slika

kao i njegov 1.6GT motor, za njega je dogovor posto je komplet uradjen, brusena glava, polirani izduvi i od tad nije presao 2km

0638635339 Luka

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » petak, 15. mar. 2013. u 13:19h

Interesantna tema. Dosta paznje na detaljima. Bice zanimljivo da se prati kako napreduju radovi.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 15. mar. 2013. u 14:21h

Sa velikom pažnjom se prati tema thumbsuph

Jel donor Scorpio bio kod mene u komšiluku na vidikovcu ?

Ako jeste,taj auto je išao kao nevreme :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 15. mar. 2013. u 14:34h

Bez mnogo beskorisnog teksta, samo puno podrške i redovno deli sa nama kako napreduješ. thumbsuph
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » petak, 15. mar. 2013. u 16:24h

Hvala ljudi, znaci mi sto vam se svidja moj pristup, ja verujem da je sve u detaljima a i uzivanje je to polako raditi moram da priznam :) Vec me cudno gledaji ovi kod kojih nosim delove da mi seku na laseru, peskiraju neke picaboce i sl. i uvek je onaj fazon "sta ti pravis buraz, koji je ovo ku*ac? Ma batali, ne moze to tako..." i sl. Al verujem da ce se sve isplatiti kad se to sklopi i zasija svaki niklovan sraf na svom mestu!

E jeste Markedjani, Scorpio je sa vidikovca! :D Ja sam bukvalno pao na dupe kad smo mi to upalili, grmi kao zevs! A jos je na plinu radio ^.^ Plan je da iz njega iskoristim sve sto mogu da upakujem u taunusa a da to bude u skladu sa njim, da ne bude "ubudzeno" kao piletu sise. Neki dan sam sedeo u scorpiu kao klinac neki i razmisljao kako da iskoristim ta prelepa sedista i kapirao sam da uzmem original sedista od taunusa neka razvaljena i samo prevarim gornji zicani ram na ram od sklopa scorpionovih sedista, tako da ona i dalje budu elektro podesiva, grejana i sve zivo sto sada ide u ghia opremu, ali da to i dalje bude taj vintage fazon

http://image.mustangandfords.com/f/3368 ... +seats.jpg

http://www.jmooneyham.com/unfolded-rear ... tang70.jpg

namucicu majstore ali jbg :/ Ali sve to stoji na papiru dok ne resim glavni problem, a to je upasavanje BOA-e u taunusa i dok ne resim zadnji trap sta cu, kad on bude rezao, lako cemo za sve ostalo! Mada, bio sam u kontaktu sa jednim momkom iz Svice koji je radio istu stvar kao ja i kaze mi da su modifikacije minimalne, bukvalno je morao samo da pravi zadnji nosac menjaca i to je bilo to. Trap je ostavio original. ali meni je malo frka da na tako lagan auto stavim toliko konja i ostavim krutu zadnju osovinu, tako da sam tu jos uvek u velikoj dilemi, ako neko ima neki savet bio bi mu bas zahvalan :)

Kacicu slike cim se nakupi nesto interesantno! I ovo sam samo u grubo par okacio, inace toga ima gomila, al reko da ne gusim :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 15. mar. 2013. u 16:57h

On u suštini neće imati dobro ležanje ni sa jednim trapom, sa krutom osovinom iz razumljivih razloga, a sa trapom od Scorpia iz prostog razloga što je taj trap napravljen za daleko veći i teži auto.
Da li ti ovo radiš i hromiranje unutrašnjih delova? Mada si trebao sve mehanizme da cinkuješ "u žuto", takvi su bili fabrički.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

van
VIP

Poruka od van » petak, 15. mar. 2013. u 19:57h

Тај мотор пасује без проблема у таунуса , користећи носаче од таунусовог шестака . Мора да сечеш носач акумулатора , и да преправих део око носача хладњака да може неки већи ту да стане.
Требају опруге од шестака напред , и тврђи амортизери. Назад може осовина од сијере да се упасује уз преправек каросерије , да се направе носачи за ту осовину .

ЈА би лично гледао да упасујем то је више могуће механике са то скорпиона , јер онда нећеш имати проблема у експлоатацији , ако желиш свих 200 кс да користиш .

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“