Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Taunus 1.6GT coupe 1971.

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
bossko77
Poruka: 1378
Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h

Re: Ford Taunus 1.6GT coupe 1971.

Poruka od bossko77 » petak, 15. mar. 2013. u 22:49h

Svaka cast za radove, tako se i radi , pazi se na sve sitnice thumbsuph
inace negde sam vec video taunusa u toj boji :D :D
SlikaSlikaSlikaSlika

Luka Radakovic
Poruka: 19
Član foruma od: ponedeljak, 3. sep. 2012. u 10:17h

Poruka od Luka Radakovic » subota, 16. mar. 2013. u 09:43h

@911s
Pa svestan sam tog problema ali s druge strane, enormna je razlika u poslu srafljenja trapa od taunus sestaka i prepravljanja boga oca da uleti trap od scorpia. E pa te sve mehanizme sredjujem za belo cinkovanje bas zato sto mi se zuto ne svidja nikako, a hromiranje cu da radim samo za vidljive delove enterijera. Ima par firma koje lepo rade stvarno, a posto je sve u pripremi tj ravnanju i poliranju samog dela, predlazem da to uradis sam i onda im das samo da finalni prolaz urade oni.

@van
E to vidis nisam znao, odlicno! Jel njegove nosace moram da prepravljam ili ulecu sraf na sraf? Mislim nije u sustini nista problem da se radi, ali oko mehanike bi voleo da koristim sto vise fabrickih delova, da me kad ga danas sutra budem vozio ne cuka nesto u mozgu... " da li sam dobro izvario i zasrafio sve nosace jbt? Sta ako izleti motor u krivini" ili tako nesto :) Nosac akumulatora sam odma video da mora da leti, to sam mislio da prebacim u gepek i sprovedem neki prst debeo kabl kroz kabinu. Jel mogu da upasujem servo letvu, pumpu i abs u taunusa, tj jel ima mesta? Glavcine sa diskovima i klestima prebacujem sa scorpia obavezno, al me brine to za amortizere, sto se toga tice, to bi uzeo novo ali ne znam od cega da trazim?
A sto mislis da je bolje da upasujem osovinu od siere nego od ovog scorpia da prebacim trap? Zato sto je siera laksa? Slazem se za prebacivanje mehanike, i nije problem pravljenja svih tih delova, samo da ne secem mnogo oko ofarbanih delova i sve je ostalo lako!

@Bosko
Pa nego kako? Mora da sija :) E a cek, jel tvoj crn metalik ili Ford USA? :D U ovu moju su dodavali 200gr perli po kili osnovne farbe

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » subota, 16. mar. 2013. u 11:48h

Luka Radakovic piše:...Sta ako izleti motor u krivini" ili tako nesto :)...
Izletanje motora u krivini ti je najmanji problem, plasim se da ce ceo auto upoznati drazi G sila...

Filozofija secni ovde, prisrafi onde, upasuj tamo, skini vamo nije bas tako jednostavna, nisam upucen koliko si upoznat s mehanikom i limarijom ili to za novac rade drugi ljudi pa necu previse filozofirati...
Luka Radakovic piše: A sto mislis da je bolje da upasujem osovinu od siere nego od ovog scorpia da prebacim trap? Zato sto je siera laksa? Slazem se za prebacivanje mehanike, i nije problem pravljenja svih tih delova, samo da ne secem mnogo oko ofarbanih delova i sve je ostalo lako!
Kakve veze ima tezina s upasivanjem odredjenog dela, veca je dilema kako ce se to izvesti jer malcice je drukcije u praksi...
Kako god, imaces pretezak auto u nosu i skoro neupotrebljiv sem za poziranje.
Sve najbolje u nastavku radova thumbsuph

bossko77

Poruka od bossko77 » subota, 16. mar. 2013. u 18:53h

Deckonja piše: Kako god, imaces pretezak auto u nosu i skoro neupotrebljiv sem za poziranje.
Ih pretera ga malo... :lele:

inace i moja je tamno metalik siva sa prelama... :D
SlikaSlikaSlikaSlika

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » nedelja, 17. mar. 2013. u 15:21h

@Deckonja
Inzenjer sam pa razumem princip po kome rade i po kojem se projektuju ovakve stvari. Skoro ceo zivot sam iza brusilice i radim sa metalom iz nekog hobija, al po struci sam arhitekta i moze se reci da nemam mnogo prakticnog iskustva u radu sa kolima, ali brzo ucim i zato mi je jako korisno kad ovde neko podeli to iskustvo samnom i ukaze mi na prakticne probleme u exploataciji nekih resenja da bi ja onda znao kako da razmisljam i kako to da resim. A sama izrada i projektovanje resenja, nosaca, konstrukcije ili adaptacija delova nije nikakav problem kad znam ka cemu idem. E zato vise volim kad neko da savet i proba da pomogne umesto da baca nepotreban hejt. Taunus je imao sestake i to 2.8, zasto bi se raspodela tezine sa tim fabrickim motorom toliko drasticno razlikovala od ovog mog resenja sa cosworth-ovim sestakom? Osim naravno cinjenice da tu nije bio kompresor klime i ostala mehanika, sto bi lako moglo da se izbalansira prebacivanjem akumulatora u gepek, dodatnom konstrukcijom za prihvatanje trapa od scorpia i torusnom bocom za plin u gepeku?

@Bosko
E da, pricao mi je prijatelj da ti je negde video auto uzivo i da je jako lepo to sve odradjeno, kad ovaj moj zazivi nadam se da cemo se sresti negde na skupu pa da i ja bacim pogled! :D

bossko77

Poruka od bossko77 » nedelja, 17. mar. 2013. u 17:57h

nadam se da cemo ove godine uklopiti i neki skup u nase obaveze, inace auto mozes videti uskoro na sajmu automobila na standu Tuning Styling-a i iskreno ne znam koliko ce dana biti auto tamo, jer je to Vlada moj organizovao :)
nisam bas razumeo jel auto zadrzava fabricki izgled spolja ili ne ?
SlikaSlikaSlikaSlika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 17. mar. 2013. u 21:25h

Nijedan Taunus nije imao 2.8 niti više od 108 konja. Čak i kad je razlika 20 kg izmedju motora fabrika menja opruge napred i debljinu balans štangle.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » nedelja, 17. mar. 2013. u 21:53h

Luka Radakovic piše:E zato vise volim kad neko da savet i proba da pomogne umesto da baca nepotreban hejt.
Nemam lose namere ili sta god vec znacilo to hejt...
Tc1 nije imao veci tj. jaci motor od .2.3 kao sto Stefan rece, pricamo o fabrickim primercima, koji su razvijali daleko manje konja od BOA-e koju ti planiras da ubacis.
Nije ni toliki problem u razlici tezine izmedju ta dva motora koliko u snazi koja za sobom vuce gomilu drugih prepravki...

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » nedelja, 17. mar. 2013. u 23:06h

@bosko
Banucu onda da ga vidim obavezno! A za taunusa, pa spolja sam planirao samo manje izmene tipa prednja maska, 4 okrugla fara, i jos neke sitnice koje su vec odradjene bile kad sam uzeo kola, recimo poklopac za rezervoar je pomeren skroz gore na c stub i ima ovako nesto na otvoru
Slika
a enterijer ce biti potpuno preradjen.

@911
Moja greska, ali svejedno, hteo sam da kazem da se sve moze kvalitetno odraditi ako se dobro isplanira i sve bitne stavke uzmu u obzir. Zato sam i otvorio temu jer mi treba pomoc.

@deckonja
Ma ok, opustencija, nego kazem da je sve resivo ako se ima volje! :)

taunusGT
Poruka: 65
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 19:28h

Poruka od taunusGT » ponedeljak, 18. mar. 2013. u 00:49h

Luka, samo napred, odlicno ti ide! A ko neko ceka da vidi auto kompletan onda sam to ja thumbsuph

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 18. mar. 2013. u 18:11h

Можеш да преправиш предњи трап да је круто везан са каросеријом . Баланс штангла напред може дебља , и то са могућношћу штеловања тврдоће .
Носач мотора пађе шраф на шраф , јер је блок исти споља за све шестаке . Мада носаче мотора је најлакше направити .
Акумулатор може негде на леви кош у ћоше , ту би требало да има места .

Задња осовина од сијере се каћи на 3 места , 2 су негде на поду где где се каче подужне ноге на којима су опруге , а 3 је на диференцијалу и качи се на задњу греду .

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » utorak, 19. mar. 2013. u 08:57h

Hvala Miljane! A valjda ce biti u dogledno vreme :D

@Van
Ok! Prvo cu da dignem oba kola u vis da vidim sta mogu sa osovinom od scorpia, da skinem i jednu i drugu i stavim ih na sto za bravariju pa da lepo premerim sve kao covek. Problem je sto nemam stubnu dizalicu pa cu to morati kod prijatelja da radim pa ce biti trci tamo, trci vamo al dobro, snacemo se nekako...

van
VIP

Poruka od van » utorak, 19. mar. 2013. u 09:54h

Не можеш ништа са траповим сем да их гледаш , јер су комплетно различити , и захтевају преправку каросерије која утиче на саму структуру . Назад то и није такав проблем као напред , јер не постоје кошеви и лим где се ослања траверзна .

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » utorak, 19. mar. 2013. u 12:34h

prednja greda kod skorpiona je mnogo niza nego kod taunusa, tako da je za tu pricu potrebno bas ozbiljne cevi neke upasavati, variti solje i sl. gluposti za koje stvarno nemam zeljuda radim, i od toga sam odma odustao kad sam provrteo kroz glavu. Ostavljam prednji most ceo od taunusa, samo moram da vidim kako glavcine i diskove od scorpia da prebacim. Napravim nosace za servo letvu, skratim koliko treba, promenim opruge, balans stanglu i sve redom. A za nazad imam par ideja kako bi to resio> Plan je da napravim ploce sa rupama za pozicije srafova, centre glavcina na mestu gde treba da bude to sve i onda da istriangulisem cevima da to sve nema gde da mrda. Onda odsrafim tu celu konstrukciju i opet zasrafim pozicione ploce sa druge strane ( odnosno tamo gde su bile pozicije na samom taunusu i izvarim to sve na nosac koji to drzi na zeljenoj visini na stolu za bravariju. Onda spusti celo zadnje vesanje od scorpia na sto i postavim ga kako bog zapoveda i tacno imam "kalup sa pozicijama oko kog tj do kog treba da izvarim i prepravim vesanje novo. Kasnije samo dignem sve to pod taunusa i zasrafim na mesto, bez varnica koje lete po farbi nepotrebno. Makar takvu neku ideju sad vrtim na kompu.

van
VIP

Poruka od van » utorak, 19. mar. 2013. u 15:40h

Летва волана је везана за геометрију вешања , и ако је трап им другачији траг точкова , не моеж да се промени летва , у ствари може , али ће на свакој рупи да точак мења правац , bumpy steer , на енглеском . Битан је дужина летве , од зглоба до зглоба , тај мера мора бити исти или сличан .

Можеш директно да ставиш те дискове од скорпиона , на таунусове главчине уз малу обраду на стругу , али мора да се прави носач кљешта .

Може и цео предњи мост да се направи , да обухвати све компоненте вешања , или да се преправи постојећи .

Мени је пала идеја да правим задње независно вешање типа дупле виљушке , које користи сијерин диф , полуосовине , главчине и лагере , и да то буде на прављеној траверзни која се качи на местима где се качи постојеће задње вешање , тако да нема никакавог сечења и модификовања каросерије , сем можда по које додатне рупе на горњој греди каросерије .
Такво вешање је много боље за бочне силе , него сијерино задње вешање .
Можда буде и мулти линк , као фокусово задње вешање или на мерцедесима 190 .

ПС . Без МИГ или ти CO2 апарата за заваривање немој ни да помишљаш да почињеш било шта од преправки .

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » sreda, 20. mar. 2013. u 09:25h

Jasno mi je to naravno, ali za slucaj da se razlikuje a verovatno se razlikuje onda bi mogao da ubacim servo letvu od sierre jer bi ta trebala da odgovara za taunusa? Nosac kljesta je najmanji problem, bitno da to moze da se prepravi... da mogu da preradim nekako i stavim diskove umesto dobosa na njegovu fabricku zadnju osovinu to bi bilo jos bolje ali jbg. Mislis da bas pravim prednji most? Pa to cak nije losa ideja jer bi onda samo iskopirao bitne mere i upasao sve komponente ali posao je ogroman... ostavio bi most ovakav kakv je pa polako upasao sve komponente, samo da uopste moze da se upasuje letva od sierre na scorpiovu pumpu? Po mojoj nekoj logici to ne bi trebalo da bude problem. Aha, kapiram sta si hteo da napravis, jel imas neke crteze mozda da bacim pogled?
A za co2 se ne sekiraj, s njim sam izvario sve stolove u radionici, celu CNC masinu, i manje vise sve sto je metalno u kuci je proslo kroz njega :)

van
VIP

Poruka od van » sreda, 20. mar. 2013. u 11:31h

Да уградиш задње диск кочнице, на таунусову осовину , и није неки проблем , кљешта већ имаш , а трева ти диск задњи диск од сијере , или неког другог модела све зависи које фелне хоћеш да ставиш . Уградња је поприлично проста и захтева промену брезона ( ти скорпионови на тануса ) и прављење плоче која ће да ниси кљешта а да се зашрафи за ососвину .
Али ти и даље остаје проблем велике снаге , која ако се користи обилато , појешће и већи задњи диференцијал , а камо ли мањи.

Што се тиче предњег трапа на таунусу , он је добар концепциски , бољи од оног на скорпиону , али је конструктивно лоше одрађен . Доња виљушка треба да је дужа , јер опруга и амортизер се каче буквално на пола виљушке , што драстично умањује њихов учинак . Баланс штангла треба да је круће везана са вешањем , да боље и директније преноси силе .
Цео мост је окачен на мекане гуме , које су дизајниране за удобност , а не за директан осећај на волану . Круто везана траверзна је би побољшала ствари .
Трећа ствар је недостатак штеловања нагиба точка , који је битан , ако се спусти вешање .

Пшео сам да цртам неке скице у аутокеду , за задње вешање и мост , али све су 2д , јер се још нисам одлучио који концепт да користим , и да ли да користим прављене елементе вешања или што је више могуће фабричких елемената .
Фокус караван и мондео караван имају мултилинк вешање позади , и доста елемената таквог вешања може да се искористи ,а да се мост прави , и још по нешто .

Luka Radakovic

Poruka od Luka Radakovic » sreda, 20. mar. 2013. u 15:26h

Au druze, skidam kapu za kolicinu znanja, svaka cast :) A jel problem onda na disk od siere postaviti citace i enkodere od abs-a sa skorpiona? Moram to da pitam jer nisam uzeo da skinem to sve i da detaljno pregledam, jer smo zatrpani poslom poprilicno :/ pa navece sednem i pisem i crtam sta sve treba uraditi :) Pa nije plan da ga furam na trke, ali ako vec radim, odradicu to kako treba i prebaciti vesanje od skorpiona ako smo zakljucili da je to bolja opcija?
A ono vezano za servo letvu od sierre, ona bi mogla da se upasuje sa servo pumpom od scorpia i prebaci u taunusa znaci?

gledao sam malo multi linkove kod prijatelja, ako bi nasao sistem sa dobrim prenosom i odgovarajucim rasponom, mislim da bi se moglo prebaciti na pravljeni most i da to bude interesantno resenje, ako mislis da bi prebacivanje scorpionovog bila losija opcija. Meni bi bilo idealno da je mogu da okrenem kola naopacke na onom rigu sto koriste po tv-u, i da mu na cnc-u snimim sve pozicije od vesanja i onda da lepo u 3d isprojektujem to sve, ali nema boga da pravim taj rig i da ga okrecem, jednostavno cu napraviti onaj "kalup" i njega snimiti. Onda ko god bude u buducnosti prepravljao zadnje vesanje, prosledim mu model pa nek vrti to kao covek :)

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » sreda, 20. mar. 2013. u 19:40h

С обзиром да се у ауто ставља јачи мотор ту дефинитивно мора да иде и јачи диференцијал.
Прелистај енглеске форуме. Доста тога су правили, преправљали. Можда налетиш на већ решен проблем. У некој од скандинавских земаља Таунус је врло популаран ауто за прераду. Можеш да "украдеш" неку идеју и од њих.
Само стрпљиво. Узгред где си радио цинковање, колико је коштало и колико су предусретљиви.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 21. mar. 2013. u 01:14h

Sve je to prosto i jednostavno dok je u fazi crteža, ali kad se predje na praksu vlasnik se zapita da li je to vredno tolikog truda i doslovno mučenja, s obzirom da će bilo koji auto već iz 80ih sa fabričkih 100 konja da na svakom putu osim ravnog mermera kao budalu pegla tog Taunusa koji sa svojim trapovima ne može ni 2.0 V6 da nosi punom snagom, a sa predimenzionisanim trapovima od osetno većeg i težeg automobila će moći da bude samo dobar na drag-u i tu se cela priča završava. Primera radi, čemu služi ABS na ovakvom autu i maltretiranje oko istog, osim ako se auto neće voziti na trkama po kiši?
Varijanta a) je da se taj auto odradi približno stock (sa relativno lako izvodljivim pobošljanjima tih trapova na kritičnim mestima, tipa diskovi, uljno-gasni amortizeri, poliuretanci, kruće opruge, unibolovi, veći diferencijal, servo volan) i da se vozi u roku do par meseci, a varijanta b) je da se sa budženjem ode do iznemoglosti i da se provoza možda za 10 godina uz školjku sečenu i varenu na zilion mesta. Boškov Taunus je priča za sebe, jer taj auto je imao budžet kao za kupovinu 5 godina starog auta više srednje klase. Pritom on čovek nije izmišljao tačke i ušice za kačenje trapova, već je uzeo ceo pod i drivetrain od Scorpia i na njega spustio svoj gornji deo školjke. Igra sa trapovima gde se isti menjaju od nule nije "plug n play" igra. Tu djunte nema, nema nabijanja i upasovanja.
I onaj sa Mustangom fastback i osmakom kad zapali gume najstrašnije, al kad treba da skrene pod uglom od 90 stepeni tu ga opere Focus 1.4 kao mamlaza hahahaha a ne dao mu Bog neravnog puta sa promenljivim nagibima. Sve ima svoje i zna se od čega se pravi pita thumbsuph
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

zeteks

Poruka od zeteks » četvrtak, 21. mar. 2013. u 18:27h

Aaaaa... Krsticu, ubi coveka u pojam sa previse realnim sagledavanjem stvari.
Neke stvari se prosto rade iz zadovoljstva. Prva stvar kod ovog auta je da se okrecu ljudi kada ga vide i da se vlasnik oseca dobro zbog toga. Da se dive ne svakidasnjem poduhvatu.
A kako ce da lezi u krivini, da li ce da ide ovoliko ili onoliko brzo, koliko ce da ima KS to moze da obavi i neki stari BMW bez da ista prepravljas na njemu.

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 21. mar. 2013. u 21:50h

Нагледао сам се свакаквих буџевина и преправки , пун ми је рачунар тих глупости , посто пратим енглески кит-кар форум .

Свашта може да се одради , само је питање шта хоћеш . Колико времена и пара ће то да поједе .

Како је у мојој породици један таунус , већ 38 година , пар месеци пошто сам ја рођен , научило се понешто о њему . Никад нисам растурао мењач , а све остало што постоји на колима сам скинуо бар једном . Таком времена сам сагледао све његове врлине и мане и могућности за побољшање . Ја желим да урадим мог таунуса онако како би ја хтео , да сам био у тиму који га је дизајнирао . И тако га и сређујем . Две године сам потрошио и преко 1000 евра у материјалу и деловима , а све сам сам радио .

То ти је све филозофија : ДОКОН ПОП И ЈАРИЋЕ КРСТИ

Slika

И како се завршило

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 21. mar. 2013. u 23:19h

zeteks piše:Aaaaa... Krsticu, ubi coveka u pojam sa previse realnim sagledavanjem stvari.
Neke stvari se prosto rade iz zadovoljstva. Prva stvar kod ovog auta je da se okrecu ljudi kada ga vide i da se vlasnik oseca dobro zbog toga. Da se dive ne svakidasnjem poduhvatu.
A kako ce da lezi u krivini, da li ce da ide ovoliko ili onoliko brzo, koliko ce da ima KS to moze da obavi i neki stari BMW bez da ista prepravljas na njemu.
Postoji i mazohizam kao pojava mrgreen ljudi se okreću za svima i svačime, i vrednim i bezvrednim, i retkim i onime što nije retko ali ga nisu nikad videli u životu ili možda i jesu pre pet minuta ali su zaboravni, tako da to i nije merilo uspeha. Šta zna 99,99% prolaznika, šta je poduhvat, šta nesvakidašnje, šta je Ford a šta dizel, da ne kačim sad sliku Boškovog Taunusa ispod koje su komentarisali da je to Sierra.
Ali ako već stavljaš jak motor i radiš trapove za koje radove logika vodi ka tome da se to radi zarad boljeg ležanja i generalno "idenja", a od toga ne dobiješ ništa ili skoro ništa, čemu onda odnosno koja je poenta svih radova, jer radovi koji nemaju logičan i željeni efekat postaju mučenje. Da sam recimo ja na mestu vlasnika, stavio bih veće diskove napred, verovatno i pozadi, uljnogasne amortizere, kruće opruge, poliuretanske silene na glavnim mestima (samo ovo bi koštalo oko 200 evra) i samo time bi dobio na ponašanju da bi se oduševio. Pitaj Nešu iz Zemuna kako mu leži onaj 2.8 Taunus, kada nije budžio trapove, samo je stavljao kvalitetne i originalne delove i malo ih tweak-ovao.
A da budemo iskreni, ozbiljan resto-mod traži budžet koliko i ozbiljna restauracija.
Gosn Luka je sam rekao da ne bi da vari ili seče školjku, sa čime se slažem i podržavam, jer prvenstveno zato je i kupio tu već uradjenu školjku, a i da hoće to da radi koštaće ga možda ne brda para ali brda truda i vremena.
Ford weist den Weg.

Смиљанић1389
Poruka: 251
Član foruma od: četvrtak, 5. jan. 2017. u 22:59h
Kontakt:

Poruka od Смиљанић1389 » utorak, 9. jul 2013. u 14:12h

Kako napreduju radovi? Sve gotovo?
Никола Смиљанић
Форд Таунус 1300 L 1974 метал.зелен (2008-2010)
Форд Таунус 1600 XL 1973 наранџаст/црн (2011- )
Форд Мондео 1800 Ghia 2001 "ZetecS trim InkBlue
Таунус: https://postimage.org/gallery/1pyukdd06/
Мондео: https://postimg.cc/gallery/1nuyvx8bq/

zeteks

Poruka od zeteks » četvrtak, 26. jan. 2017. u 09:33h

Zdravo drugari, da li su gotovi radovi na Taunusu? Kako se auto ponasa u voznji?

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“