ST Paklena pomorandža
- veljabandit
- Poruka: 898
- Član foruma od: utorak, 23. apr. 2013. u 14:18h
Re: ST Paklena pomorandža
Kupite Forda, manite se Volvo-a 

... duga svetla i pun gas !
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Da malo podignem temu iz mrtvih.
Poručuje se ove nedelje:
1 x http://www.ebay.co.uk/itm/UNIVERSAL-ALU ... xyn9BRa9I7
+
2 x http://www.ebay.co.uk/itm/90-Degree-Sil ... gPuTzdVWaA
+
1 x BokiRS http://www.fordclubserbia.org/forum/mem ... ofile&u=54
=
http://www.youtube.com/watch?v=gd6l7H_GwD8&t=0m11s

Poručuje se ove nedelje:
1 x http://www.ebay.co.uk/itm/UNIVERSAL-ALU ... xyn9BRa9I7
+
2 x http://www.ebay.co.uk/itm/90-Degree-Sil ... gPuTzdVWaA
+
1 x BokiRS http://www.fordclubserbia.org/forum/mem ... ofile&u=54
=
http://www.youtube.com/watch?v=gd6l7H_GwD8&t=0m11s
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
- Sharpshooter
Pa da bude KABOOM cilindra kao kod Artic-a. 

- veljabandit
Cek, oces da kazes da je svaki tjunirani ST mk2 prsao ?
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- Sharpshooter
@Velja:
Svaki pre-restilizacije Focus ST (model do 2008 god) ima "oslabljeni" blok motora, koji, kada ga razvučeš na preko 300KS ima velike šanse da ne izdrži.
U restilizovane modele od 2008 ide blok iz RS-a i tih problema nema.
@Dule:
Nema svrhe da sve radim od jednom sada, jer ako ste pratili Artic-ov napredak, znate da mora da se zameni i kvačilo, jer će u suprotnom da proklizava.
Idemo postepeno.
1. IC + chip
2. Da se zamene plinske dizne + sredi ostatak sistema
3. Opruge
4. Nove letnje gume (ove Dayton idu na doboš, iako imaju još dosta mesa)
5. Veliki servis + ojačavanje bloka motora
6. Kvačilo od RS-a
7. Izduv komplet (decat)
8. Usis komplet
9. Tečna faza za plin
Svaki pre-restilizacije Focus ST (model do 2008 god) ima "oslabljeni" blok motora, koji, kada ga razvučeš na preko 300KS ima velike šanse da ne izdrži.
U restilizovane modele od 2008 ide blok iz RS-a i tih problema nema.
@Dule:
Nema svrhe da sve radim od jednom sada, jer ako ste pratili Artic-ov napredak, znate da mora da se zameni i kvačilo, jer će u suprotnom da proklizava.
Idemo postepeno.
1. IC + chip
2. Da se zamene plinske dizne + sredi ostatak sistema
3. Opruge
4. Nove letnje gume (ove Dayton idu na doboš, iako imaju još dosta mesa)
5. Veliki servis + ojačavanje bloka motora
6. Kvačilo od RS-a
7. Izduv komplet (decat)
8. Usis komplet
9. Tečna faza za plin
- Artic
- Poruka: 1786
- Član foruma od: četvrtak, 23. feb. 2012. u 15:54h

Lada Samara (Turbo, 250+ ks) --> Ford Focus ST225 (300+ ks) --> Mitsubishi Lancer Evolution X (400 ks)
- veljabandit
Ja bih pre rekao da crkavaju od lošeg tjuninga
mislite o tome...
Znaš da sam ja sve beležio i merio pa ti je moj savet da promeniš redosled radova... opruge, usis, decat... nećeš prepoznati auto a bez tih radova svakako ne možeš u tjuning... ja sam dobio na usis i decat skoro 20 ks a osecaj u vožnji je fenomenalan zbog odziva na gas...

Znaš da sam ja sve beležio i merio pa ti je moj savet da promeniš redosled radova... opruge, usis, decat... nećeš prepoznati auto a bez tih radova svakako ne možeš u tjuning... ja sam dobio na usis i decat skoro 20 ks a osecaj u vožnji je fenomenalan zbog odziva na gas...
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- Artic
A sad ti meni objasni, gde je bio moj losi tuning?veljabandit piše:Ja bih pre rekao da crkavaju od lošeg tjuningamislite o tome...
Napomenem redosled - cip, intrekuler+cip, kompletan izduv+cip.
Lada Samara (Turbo, 250+ ks) --> Ford Focus ST225 (300+ ks) --> Mitsubishi Lancer Evolution X (400 ks)
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Sharp, i ja bih rekao da ti je los redosled...
- veljabandit
Generalno sam komentarisao crkavanje tjuniranih automobila...
Imam nekoliko primera u Beogradu da su crkli automobili - svi radili na istom mestu i trpali im svima istu mapu... takodje na par drugih, razlicitih automobila, benzin i dizel, desile su se havarije od strane istog tjunera... ono sto hocu da kazem, neku mapu koju je neko smislio oni su kupili i ugradjuju redom a znamo da su automobili svaki prica za sebe... ako se razumemo.
Tako je mozda i tvoj auto crkao zbog loseg power boxa...mozda ne bi crkao da ga je neko tjunirao prema konkretnom stanju auta i tako prilagodio mapu... nista lose nisam mislio.
Pozz
Imam nekoliko primera u Beogradu da su crkli automobili - svi radili na istom mestu i trpali im svima istu mapu... takodje na par drugih, razlicitih automobila, benzin i dizel, desile su se havarije od strane istog tjunera... ono sto hocu da kazem, neku mapu koju je neko smislio oni su kupili i ugradjuju redom a znamo da su automobili svaki prica za sebe... ako se razumemo.
Tako je mozda i tvoj auto crkao zbog loseg power boxa...mozda ne bi crkao da ga je neko tjunirao prema konkretnom stanju auta i tako prilagodio mapu... nista lose nisam mislio.
Pozz
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- Artic
Kod mene nije kriva mapa, nego problem sa blokom motora. Sa tim mapom vozi se vise od 50 ST-a u Rusiji. Neko vozi bez problema, a neko dobije pukotinu na apsolutno stock motoru.
Za pukotinu ja sam kriv, posto nisam primetio na vreme posle 3-4 krugova u agresivnom stilu da je doslo do pregrevanja motora na karting stazi pored BG-a, ali kazaljka nije otisla u crvenu zonu. Staza nije brza, nije dovoljno hladjenja za taj uslov.
Sto se tice tuninga uopste - naravno treba paziti i racunati sve. Montiranje svega, sto ima u prodavnici, uvek dovede do velikog kvara. Tu se razumemo.
Za pukotinu ja sam kriv, posto nisam primetio na vreme posle 3-4 krugova u agresivnom stilu da je doslo do pregrevanja motora na karting stazi pored BG-a, ali kazaljka nije otisla u crvenu zonu. Staza nije brza, nije dovoljno hladjenja za taj uslov.
Sto se tice tuninga uopste - naravno treba paziti i racunati sve. Montiranje svega, sto ima u prodavnici, uvek dovede do velikog kvara. Tu se razumemo.
Poslednja izmena: FM III, na dan sreda, 9. dec. 2015. u 12:55h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema razloga da citiraš poruku pre tvoje jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju Brzi odgovor ili Odgovori a ne Citiraj
Razlog: Nema razloga da citiraš poruku pre tvoje jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju Brzi odgovor ili Odgovori a ne Citiraj
- Sharpshooter
Po tebi bi trebalo otići kod nekoga ko će "ručno" napraviti mapu specifičnu za svaki auto?veljabandit piše:Generalno sam komentarisao crkavanje tjuniranih automobila...
Pozz
Da li takva osoba stvarno postoji u Srbiji?
Pošto sam prekopao gomilu foruma i uporedio iskustva i mišljenja dosta ljudi koji su budžili ovakav i sličan Volvo petak, glavni problem je tu sa hlađenjem gornjeg dela cilindra.
Pucaju samo cilindri u sredini, jer imaju manju površinu hlađenja u odnosu na 1. i 5. cilindar. Takođe pucaju uvek pri vrhu gde i dolazi do detonacije smeše, pošto se tu i stvara najveća temperatura.
Generalno nisam uspeo nigde da pronađem da je nekome ponovo pukao cilindar posle ojačavanja bloka.
Naravno pričamo o razumnim granicama budženja od oko 400KS.
Razmišljajte i na ovaj način. Sve "standardne" mape su pravljenje za određeno stanje motora. Neke su za stock motor, neke za pojačan IC, neke za zamenjen ceo izduv, itd.
Šta se dešava kada na motoru koji ima mapu koja je za "standardni" motor, a ti dodatno izmeniš ceo izduv, izbaciš cat, promeniš usis?
Po meni ona nije pravljena za tako nešto i može se desiti da zbog dodatnih izmena komponenti, neki parametar bude značajno povećan ili promenjen.
Jednostavno mapa nije napisana za tako "nabudžen" motor, pa samim tim može da izazove kurshlus.
- Artic
Mape, koji ja koristim, napisanisu englezima u on-line rezimu za svaku stage motora ST2 (DSCI). Oni daju garanciju na svojom sajtu i prilikom kupovine njihovog uredjaja. Naravno, to je neka srednja mapa za svi motori, koja ima manju snagu u odnosu na mapu, koju bi su napravili bas za neki 1 auto. Razlika mozda na 10-15 ks, ali to ce kostati minimum 500 evra, + rent a dino na 4-6 sati itd. Ispadne vise od 1000 evra.
Ista mapa i kod Velja. Napravljena za svi ST3 i samo upisana u racunar.
Ista mapa i kod Velja. Napravljena za svi ST3 i samo upisana u racunar.
- veljabandit
Artic, meni je dva puta upisivana mapa i obe mape su razlicite a obe upisivane na stock stanje ! dakle nije to bas tako.
Znate gde sam radio auto i deo posla koji su oni odradili je da izmere snagu i provere stanje auta, skinu komp i iscitaju sve parametre a onda je to poslato njihovim partnerima, italijanskoj firmi All car racing koja je jedna od najstarijih tuning kuca u Evropi i oni su nam poslali pojacanu mapu koja je ucitana i sve je leglo kako treba... e sad...
Posto mi je auto vracen na stock update-om softvera a u medjuvremenu sam i montirao IC i odradio izduv odlazim ponovo u Revochip da mapiramo... mislimo da ucitamo mapu koju imamo ali - iscitavamo podatke i ta mapa koja je bila u autu je bila znacajno razlicita od prvobitne stock mape, ucitana mapa od restajl modela 2015, sto su nam potvrdili i Italijani kada smo im poslali podatke... generalno njihov odgovor je bio da je ta nova mapa koja je ucitana update-om dosta bolja za rad od one prve... bio sam prisutan u svim segmentima rada oko auta kao i u prepisci sa talijanima tako da sam se uverio da ne mozemo tek tako upisati mapu koju smo vec imali. Platio sam i novu mapu ali dosta manje nego onu prvu... sve u svemu ja sam zadovoljan, odradjeno je u principu do safe zone a auto ima potencijala za jos sa ovim sistemom ubrizgavanja... moze da gura hibrid turbinu
Sharpshooter -- bas zbog tog pregrevanja skini katalizator i napravi protocan auspuh... to je neko moje laicko razmisljanje ali mislim da ima logike ?? Druga stvar, ne znam koliko mislis da ces dobiti chipom i interkulerom pa se bojis pucanja ??
Znate gde sam radio auto i deo posla koji su oni odradili je da izmere snagu i provere stanje auta, skinu komp i iscitaju sve parametre a onda je to poslato njihovim partnerima, italijanskoj firmi All car racing koja je jedna od najstarijih tuning kuca u Evropi i oni su nam poslali pojacanu mapu koja je ucitana i sve je leglo kako treba... e sad...
Posto mi je auto vracen na stock update-om softvera a u medjuvremenu sam i montirao IC i odradio izduv odlazim ponovo u Revochip da mapiramo... mislimo da ucitamo mapu koju imamo ali - iscitavamo podatke i ta mapa koja je bila u autu je bila znacajno razlicita od prvobitne stock mape, ucitana mapa od restajl modela 2015, sto su nam potvrdili i Italijani kada smo im poslali podatke... generalno njihov odgovor je bio da je ta nova mapa koja je ucitana update-om dosta bolja za rad od one prve... bio sam prisutan u svim segmentima rada oko auta kao i u prepisci sa talijanima tako da sam se uverio da ne mozemo tek tako upisati mapu koju smo vec imali. Platio sam i novu mapu ali dosta manje nego onu prvu... sve u svemu ja sam zadovoljan, odradjeno je u principu do safe zone a auto ima potencijala za jos sa ovim sistemom ubrizgavanja... moze da gura hibrid turbinu

Sharpshooter -- bas zbog tog pregrevanja skini katalizator i napravi protocan auspuh... to je neko moje laicko razmisljanje ali mislim da ima logike ?? Druga stvar, ne znam koliko mislis da ces dobiti chipom i interkulerom pa se bojis pucanja ??
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
..mesanog mesaveljabandit piše:bio sam prisutan u svim segmentima

- veljabandit
...rakija x pivo + mesano meso = 296 R 

BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
- Artic
Veljo, normalna mapa pise se u on-line rezimu. Stavise specijalni softverski mozak auta i senzore (za smesu i temperaturu gasova bna izduvu), koji ocitava sve parametre. Takodje on ima vezu sa laptopom. Dalje auto ide na valjci ili na neki put i pocinje voznja u svim rezimima - od ekoloskih do punog gasa na svim brzinama. U sve to vreme na laptopu se vide sve parametre rada motora. Takodje ide borba sa detonacijom i stavlenjom optimalnog ugla palenja (za maksimalnu snagu na granici detonacije), ubrizgavanja itd. Kad mapa je zavrsena, ona se prebacuje sa softverskog mozaka u fabricni mozak auta. Nakon toga opet ide provera parametara rada motora. Nakon 500-1000 km ide jos jedna provera svih parametara.
Tebi samo su stavili univerzalnu tuniranu mapu za ST3, proverili su da radi ok, nema gresaka i to je to. Uopste nema razlike sa mojim tuning boxom.
Meni su pravili mapu za moju turbo Ladu u on-line rezimu oko 12 sati! A posle 500 km jos 4 sata.
Raspitaj Bokija, on je pored tebe i moze da objasni kako se izvuce maksimalna snaga od motora individueljnom mapiranjom. Ne ide to za 1 sat vremena.
Tebi samo su stavili univerzalnu tuniranu mapu za ST3, proverili su da radi ok, nema gresaka i to je to. Uopste nema razlike sa mojim tuning boxom.
Meni su pravili mapu za moju turbo Ladu u on-line rezimu oko 12 sati! A posle 500 km jos 4 sata.
Raspitaj Bokija, on je pored tebe i moze da objasni kako se izvuce maksimalna snaga od motora individueljnom mapiranjom. Ne ide to za 1 sat vremena.
- veljabandit
Trajalo je ceo dan, od 10 sati do 21h... no nebitno. Nek radi kako ko misli da treba, necu da se mesam 

BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- Artic
Bitno je da si zadovoljan i to je to 

Poslednja izmena: FM III, na dan sreda, 9. dec. 2015. u 19:11h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Artic
Sharp, sto se tice tvog plana. Sve je ok. Sigurno ce biti potrebna zamena kvacila nakon kompletnog izduva, a raditi samo dekat ne vidim smisla. Ako raditi, raditi full varijantu.
Takodje sigurno treba pojacati blok motora pre toga.
To je tvoj plan i sab ti gabri za mislenje ostalih!
Takodje sigurno treba pojacati blok motora pre toga.
To je tvoj plan i sab ti gabri za mislenje ostalih!
- Sharpshooter
Skidanje cat-a i stavljanje protočnog lonca, opet podiže snagu.veljabandit piše:Sharpshooter -- bas zbog tog pregrevanja skini katalizator i napravi protocan auspuh... to je neko moje laicko razmisljanje ali mislim da ima logike ?? Druga stvar, ne znam koliko mislis da ces dobiti chipom i interkulerom pa se bojis pucanja ??
Poenta je da ne želim preko 260-270KS pre nego ojačam blok motora i zamenim kvačilo.
Nikakve koristi od 315KS ako ne može da se isporuči na točkove zbog slabog kvačila.

Radim sigurno i po spisku.
Takođe sledeće godine se bliži cifri od 10 god starosti, a to je još jedan razlog za veliki servis.
Kako mogu da guram auto na preko 300KS, ako znam da moram da zamenim zupčasti?
Artic je imao sreće da mu nije prezupčio auto totalno onda. Ne bi da se kockam sa tim previše.
Sredićemo ga, bez frke.

- Artic
Msm da je zupcasti preskocio zbog ulaza antifriza kroz pukotinu u cilindr. Drugog razloga ne vidim, sve je bilo ok, kajs nije bio krs. Verovatno kad je auto stajao, antifriz isao u cilindr, a prolikom startovanja bio mini hidroudar, koji nije dao da se normalno otvori ventili, to je izazvalo pregradu kretanja bregaste osovine. Kajs je bio malo rastegnut od starosti i preskocio.
Nekako tako :-(
Nekako tako :-(
- Sharpshooter
Tu si imao mnooogo sreće, šta da ti kažem. 
Da je prezupčio malo više, mogao je taj motor u kantu da ide.

Da je prezupčio malo više, mogao je taj motor u kantu da ide.