FORD TAUNUS TC3
- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: FORD TAUNUS TC3
RS2000 16v , NA7 motor , sa karterom i usisom uljne pumpe od DOHC motora iz siere , staje u taunusa . Treba da napravis nosace motora , da napravis cevku koja vodi vodu sa zadnje na prenju stranu motora , da prepravis usisnu i isduvnu granu i da izbacis sve nepotrebne zice sa efi instalacije . Motor ima 150 ks i 190 Nm . Moze da trosi 7-8 l na otvorenom putu i 11-12 l po gradu . Blisko po njegovoj snazi je 2.8-2.9 efi , malo vise Nm ali i znatno visa potrosnja , + ti motori i nisu nesto sportski za razliku od 16v motora .
Ma stavi 2.0 OHC i nemas nikakve prepravke . A ako hoces da ga budzis , i to nije skupo . 120 ks nije neki problem iz takvog motora .
Ma stavi 2.0 OHC i nemas nikakve prepravke . A ako hoces da ga budzis , i to nije skupo . 120 ks nije neki problem iz takvog motora .
- ICCI
- Poruka: 35
- Član foruma od: petak, 11. dec. 2009. u 10:09h
Svakako se slazem. Zato kazem da su neunistivi, ali ako ima bolja zamena, tj. mnogo bolja, ONDA SE MANI KUPOVINE TOG 3.0 V6. Ja sam imao vec taj motor, pa nisam trazio zamenu... Doduse, moj je 2.3 v6.
A sada vidim da moze da se nabavi motor koji manje trosi a kvalitetan je, i staje u taunusa, pa cu i ja da pokusam da ga nadjem. Nisam bio upicen....
A sada vidim da moze da se nabavi motor koji manje trosi a kvalitetan je, i staje u taunusa, pa cu i ja da pokusam da ga nadjem. Nisam bio upicen....
- Zorole
- Poruka: 205
- Član foruma od: utorak, 17. mar. 2009. u 15:09h
Ok. Potrazicu motor sa Sierre cim dodje prolece. Trazicu prvenstveno V6 ali ako ne nadjem ubacicu obican sa petostepenim menjacem. Nisam neki strucnjak sto se tice mehanike pa cu gledati da uzmem motor koji ce zahtevati sto manje prepravki. Hvala svima na savetima
...sine moj, sto puta ti kazem: nece nista na silu, uzmi veci cekic...
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
U svakom slučaju ako možeš poslikaj taj 3.0, ja sam video samo jedan, ako ništa drugo odlični su kao eksponat u garaži. 

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- van
- VIP
Sumnjam da je to 3.0 motor . Pre ce biti 2.9 ili 2.8 .
Taj 3.0 nikad nisam video uzivo , posto je to engleski motor ,a svi veci fordovi ovde su stizali iz nemacke
Taj 3.0 nikad nisam video uzivo , posto je to engleski motor ,a svi veci fordovi ovde su stizali iz nemacke
- zeteks
- Poruka: 1293
- Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h
Jel to pricate o ESSEKS 3.0 motoru? ?
- van
- VIP
To je jedini 3.0 motor za koji ja znam .
- retromad
- Poruka: 132
- Član foruma od: nedelja, 13. sep. 2009. u 18:57h
Ubaci 2.0 ohc sa karburatorom ili ubrizgavanjem iz sierre. Najmanje kemija oko toga i može dobro potegnit. V6 je puno teži i poremeti puno toga na autu, a ni diferencijal ti nije za njega. Radije malo preradi glavu od pinta i uloži u sportsku bregastu i eto veselja!
- Zorole
Moj Taunus je po saobracajnoj imao motor 2.3 ccm. Predhodni vlasnik mu je ubacio 1.3 ccm. E sad dali je menjao i diferencijal stvarno ne znam. Ne razumem se bas. Znam da sam sa njim dobio gume 185 sirine sto me je zacudilo a i zadnji kocioni diskovi su mu veci nego u obicnog Taunusa 1.6. Znam posto sam menjao kocioni cilindar i uporedio sam diskove i sa jednog i sa drugog modela. Ona sipka sto ide pored dif je takodje deblja
- Necke
- Poruka: 224
- Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h
E pa moguce ja da je ostvio stare kocnice jer je veci dobos i bolje koci, ja sam kod mene ostavio stari kocioni sistem jer je veci dobos i paknovi nego na 1.3. tj bolje koci.A sto se motora tice netreba ti jaci od 2.0 ohc iz sijere i petostepeni menjac.jer nije on konstruisan da ide brzo i nije bas stabilan u krivinama!!!
- Zorole
A kazi mi dali bi mogao da se uklopi motor sa karburatorom i menjacem 2.0 dohc iz Sierre. Video sam cini mi se da neko prodaje taj motor
- Necke
- Poruka: 224
- Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h
mozes bez vecih prepravki
moras prepravih nosac menjaca, i da ubacis el.pumpu za gorivo i el. hladnjake. koliko ja znam ima to, mozda i instalacija iz sijere ili deo.
moras prepravih nosac menjaca, i da ubacis el.pumpu za gorivo i el. hladnjake. koliko ja znam ima to, mozda i instalacija iz sijere ili deo.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Ja sam prelomio da stavim DOHC u Granadu, potrebna je prepravka nosača motora i menjača, najverovatnije će biti posla i oko kardana. Biće problema kako fizički uklopiti i one dve kutije za vazduh. Naravno potrebna je cela instalacija od Sierre, pa ti posle seci šta ti ne treba. Treba staviti pored rezervoara i eksternu el. pumpu za gorivo iz Scorpia 2.9 EFi i napraviti neki nosač za nju. Napraviti nosače hladnjaka i eventualno napraviti malo drugačija creva do njih, ventilatori naravno moraju biti električni.
Posao je u principu dosta veći za tebe nego da ubaciš nekog Pinta, preporuka je da juriš Pinta da bi te izašlo u startu što jeftinije, a i lakše ćeš to ugraditi i imati kasnije manje eventualnih problema. Plus na Pinta možeš da staviš i najobičniji plin, a na DOHC-u ćeš imati problema sa protokomerima i diznama zbog plina.
Posao je u principu dosta veći za tebe nego da ubaciš nekog Pinta, preporuka je da juriš Pinta da bi te izašlo u startu što jeftinije, a i lakše ćeš to ugraditi i imati kasnije manje eventualnih problema. Plus na Pinta možeš da staviš i najobičniji plin, a na DOHC-u ćeš imati problema sa protokomerima i diznama zbog plina.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Deckonja
- Sierra junkie
- Poruka: 1773
- Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h
Ako ubacujes DOHC premeri centralni greben, mozda ces morati da ga prepravljas.
Nisam siguran ali mi se cini da je MT75 dosta siri od T9 menjaca u tom delu
Nisam siguran ali mi se cini da je MT75 dosta siri od T9 menjaca u tom delu
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Nisi pvi koji mi to kaže, a niko ne zna da oko T9 imam mesta da ubacim još tri menjača
ipak je ova moja nosila šestaka i ima tunel kolko hoćeš 

Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Zorole
Sad sam vido u oglasima da se prodaje jedna Sierra koja je gorela (na Polovni automobili). Covek je ceni 150e. Motor je 1800ccm. Sta mislite vredi li to da se uzme?
- retromad
- Poruka: 132
- Član foruma od: nedelja, 13. sep. 2009. u 18:57h
Kupi 2.0, nemoj manjeg. Ako ti je osta diferencijal od 2.3v6, to je već dugo za njega.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
2.0 je taman merka za taunusa... sve ispod je mučenje.
Eno u oglasima 2.0 dohc sa karbom... ideales za taunusa.
Eno u oglasima 2.0 dohc sa karbom... ideales za taunusa.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
Pinta nemoj ispod 2.0 , sem ako nemas kratak dif.
Motor , ako ima OK kompresiju ( 9.0 donja granica , 11 je super ) , sa preradam usinih i izduvnih kanala , dobrim izduvom , Ok sistemom paljenje , i brijanom glavom za 1 mm( nije preporucljivo , ali ja sam odradio
ide super . Ako je sve ok , bices prijatno iznenadjen. Moje iskustvo sa tim motorima je da je razvodnik paljenja takav krs , i da su opruge i vakumski regulator , podesene tako da se motor moze da vuce prikolicu ,a ne da oslobodi max potencijal . Regulacija pretpaljnje je krs zivi . Ja mogu motor da teram preko razvodnika sa platinama ili preko ecu , i razlika je takva da bi pomislio da su to totalno razlicita motora . U laganoj voznji , i odzivnu na gas , cini mi se da je 50% jaci kada paljenje kontrolice ECU Cak podesavanje smese treba da se promeni , platine zahtevaju bogatiju smesu , tj. vise goriva
Motor , ako ima OK kompresiju ( 9.0 donja granica , 11 je super ) , sa preradam usinih i izduvnih kanala , dobrim izduvom , Ok sistemom paljenje , i brijanom glavom za 1 mm( nije preporucljivo , ali ja sam odradio