Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fiesta MK5 1.6 S

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
raca_mk2
Poruka: 67
Član foruma od: četvrtak, 23. jan. 2025. u 00:22h

Ford Fiesta MK5 1.6 S

Poruka od raca_mk2 » sreda, 9. apr. 2025. u 22:54h

Posle hiljade kilometara i desetina pregledanih Fiesti, konačno kupljena jedna. Ford Fiesta MK5 2008.god. 1.6 Duratec, 2/3 vrata, 227k km, u osnovi ono što sam i tražio. Bilo je u opticaju par dobrih i skupljih ST verzija i 90% raspalih lešina pa sam i odustao od kupovine Fieste. Ovu sam slučajno provozao par km i ostavila mi je utisak normalnog auta. Umoran od silnih provera i odustajanja kupio sam auto na osnovu prvog utiska, bez dodatnih provera i zagledanja, broj motora i šasije se slažu i to je to...

Moja omiljena alatka za dijagnostiku, rolna toalet papira. :)

Slika

Slika
Slika
Slika
Slika

Motorno ulje dobro, servo ulje CRVENO :wub:, kočiona tečnost ZELENA :wub:, rashladna tečnost ispod MIN čista nekontaminirana... Za početak jako zadovoljan.
Sve tečnosti na svom mestu, vreme je za probnu vožnju, krug do Starog Slankamena i nazad.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vožnjom sam prezadovoljan, autoput 160 km/h, kaldrma, kamenje i tucanik, maksimalno utegnut i upravljiv, motor kulturan sa svim konjima, menjač od prve do pete šalta odlično... Auto je odlična osnova za sređivanje, a u nastavku PROBLEMI pa da rešavamo jedno po jedno... :mechanic:
Prvi, manje bitan problem je klima koja ne radi. Probao manuelno A/C i Auto sa najnižim temp. i klima duva topao vazduh, definitivno kao da ne radi kompresor, čekao duže vreme i mrka kapa, duva mlako. Ništa, razmišljam da je verovatno nedostatak gasa, isključujem A/C i posle 20 ak sekundi počinje da izlazi rashlađeni vazduh :blink: :lele: . Zbunjen pritiskam dugmiće i definitivno klima hladi samo na A/C OFF modu, na A/C ili na Auto kao bez kompresora, isključivo na manuelnom A/C off modu. Nisam pametan, možda nekakvo resetovanje klime pomogne, ima li ko kakvu ideju?

Slika

Stefan148

 
Poruka: 2432
Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
Kontakt:

Re: Ford Fiesta MK5 1.6 S

Poruka od Stefan148 » četvrtak, 10. apr. 2025. u 09:13h

Neka je sa srećom i neka lepo služi thumbsuph thumbsuph

Ali ne mogu da verujem da je neko pecnuo plin u ovaj auto... no dobro...
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 10. apr. 2025. u 10:23h

I to ne plin, nego metan
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 10. apr. 2025. u 12:11h

Stefan148 piše:
četvrtak, 10. apr. 2025. u 09:13h
Ali ne mogu da verujem da je neko pecnuo plin u ovaj auto... no dobro...
Švajcarci, stipse, žao im para za benzin. :)
Markedjani piše:
četvrtak, 10. apr. 2025. u 10:23h
I to ne plin, nego metan
Metan ugrađen na 6563km, a 100 dana kasnije 39.513 km. Ja sam zadnjih tri meseca prešao 10k km, a ova Fiesta 33K, jako sam ljubomoran :wub:
Kasnije se kilometraža normalizovala, 2014 (140k km), 2020 (190k km).

Slika
Slika
Slika

Atestiran do 01.2026, do tada možda i ostane, ali ja bih ako može sad da se sva ta ..... izvade iz auta i bace. Težina vozila u saobraćajnoj 1240 kg!
Noćas sam probao jednu kratku noćnu vožnju i auto se ponaša isto kao i preko dana. thumbsuph :rotfl:

Slika
Slika
Slika
Upravo probao da proverim greške i dijagnostiku na klimi, ali ne reaguje na komande. Tasteri rade i klapne se pomeraju kako i treba, ali dijagnostika ne radi i klima hladi samo na A/C off. Videću može li Forescan nešto da izvuče, ali najverovatnije treba zameniti modul klimatronika.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 11. apr. 2025. u 12:03h

Juče nova test vožnja. Kovin, Bela Crkva, Vršac, Zrenjanin, BG, usput lepih puteva i krivina. :)

Slika

Slika

Slika

Slika

U auto pored dve boce metana staju priljatelj od 130+, četiri točka i pas, savršeno thumbsuph
Povratak nazad, prečicama :D

Slika

Slika

Slika

...i dovukosmo se kuću.

Slika

Stefan148

 
Kontakt:

Poruka od Stefan148 » petak, 11. apr. 2025. u 13:19h

Izgleda si mi uzeo točak ispred nosa… :doh:
Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 11. apr. 2025. u 14:55h

Ako su sa PolovniAutomobili Boka kod Zrenjanina onda su otišle u prave ruke. :) Gume su trebale biti za bacanje, mada meni ne deluje da ne mogu još da se kotrljaju 195/45/16. Bio je pre par dana jedan set na KupujemProdajem srebrne i jeftinije od ovih, ali je neko bio brži.

Slika

Džaba sve kad ne mogu stare da skinem :haha: , kod komšije vulkanizera njih hiljadu čekaju.

Stefan148

 
Kontakt:

Poruka od Stefan148 » petak, 11. apr. 2025. u 15:02h

Da, iz ZR je bio oglas, hteo da uzmem fabrika točak…

Taj fabrički ključ nije ni za šta :D
Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 11. apr. 2025. u 15:07h

Trenutno imam samo dva Ford fabrička ključa, ništa više, ali snaći ću se.

Da se vratim na probleme, pored klime i podizač vozačevog stakla treba da se pregleda. Nakon zatvaranja čuje se dodatno kvrckanje, verovatno mehanizam podizača popušta, rasklopiće se oboje vrata za jedno servisiranje podizača.

Mehanizmi za preklapanje sedišta kompletni i rade, ali rade loše, verovatno jedno rasturanje komplet sedišta, pranje i servisiranje.

Gepek vrata se ne otvaraju na taster iz kabine, vlasnik mi je rekao da se brava čuje ali da nema snagu da odradi otvaranje.

To bi otprilike bilo sve što se tiče gremlina.
E sad ozbiljniji problem što se tiče mehanike je neprijatni zvuk prilikom ubacivanja u rikverc. Znam da R brzina nema sinhroe i da se mora stati na 0 km/h pre ubacivanja, ali ovo nije taj osećaj. Uglavnom zakrči u većini slučajeva, dok ponekad ubaci bez ikakvih problema.
Sledeće što sam primetio je blago podrhtavanje motora u leru, jače kretanje prvom i na drugu trese, lupa, udara...
Sve jasno thumbsuph, sada pre R brzine ubacim u 1 i 2, pa u rukverc bez problema, tako do ponedeljka, pa do majstora na popravku.

Slika
Zamenjeni točkovi, stari su bili sa većom centralnom rupom i prstenovima.

Slika

Prednji desni točak je stegnut ludački, jedan šraf nikako da odvijem.

Slika

Slika

Slika

Proverio kočnice, sve u ok stanju, može još da se vozi, zadnje pakne menjane pre 7000 km, ali nije to odrađeno kako treba, moraće ponovo da sve bude perfekt.

Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 13. apr. 2025. u 11:40h

raca_mk2 piše:
petak, 11. apr. 2025. u 18:20h
Gepek vrata se ne otvaraju na taster iz kabine, vlasnik mi je rekao da se brava čuje ali da nema snagu da odradi otvaranje.
Slika

Slika

Slika

Na prvi pogled aktuator izgleda ok, probaću ga na 12V.

Slika

Taster proveren, ispravan, na konektoru 12V.

Slika

Napon na konektoru aktuatora 1.19V konstantan

Slika

Sa GEM-a bi trebalo ići samo jedan kabl 12V do aktuatora. Treba ispitati taj kabl i kabl mase, ali ne znam koji je pin na GEM-u za gepek aktuatora.
Može ovde neki kratki odgovor ako neko zna koji je pin da ne otvaram posebnu temu.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 13. apr. 2025. u 12:20h

uglavnom sam aktuator crkne ili prekidač
Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » nedelja, 13. apr. 2025. u 13:48h

Izgleda da je standardno, aktuator. Probao danas preko daljinca i "proradilo je", daje 12V i preko daljinca i preko tastera, aktuator se malko povlači tako da je najverovatnije on za zamenu.
Ima i problem sa desnom bravom, traži ponekad jače zatvaranje zbog detekcije. Prekidač je u bravi i menja se komplet ?

cortina.vr
Poruka: 158
Član foruma od: četvrtak, 13. avg. 2009. u 20:40h

Poruka od cortina.vr » nedelja, 13. apr. 2025. u 14:20h

Prekidač je u bravi i može se probati sa čišćenjem istog, ne mogu da se setim da li je moguće da se samo on promeni (verovatno da da).

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » nedelja, 13. apr. 2025. u 19:05h

Integrisan je u bravi i menja se komplet.
Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 14. apr. 2025. u 00:54h

Za sad bravu ne diram, da se nabavi prvo drugi aktuator gepeka. GEM sam uslikao zbog oznake i vratio na mesto, vratio plastiku i već je počelo lagano čišćenje auta, plastika po plastika...

Slika

Slika

Slika

Slika
Slika

Slika

460 km od punog rezervoara, digitron kaže 7.3 l/100

Slika

Idemo novi krug preko parkinga IKEA. Nisam se puno zadržao, bio je neki skup automobilista. Trkaju se ko je brži na pravom putu i to max. do 400 m pa posle idu kući, nikad mi to neće biti jasno. Zadržao sam se dovoljno dok temperatura u leru nije došla na 105C, tad uključuje ventilator i brzo spušta temp. Svako svoju stazu bira, moja kaže Vrčin pa preko Simidžića ka Avalskom putu, Avalski put 4-6000 RPM i osmeh na lice. Pored temperature motora bitan mi je utisak 195/45/16 i ponašanje na nesavršenim putevima i zadovoljan sam sa oba.

Slika

Slika

Slika
I da, klimatronik radi test i ispisuje greške, problem je bio jer ja nisam znao da pritisnem taster OFF hahahaha. Ovo izbaci na kraju testa, tj. popali sve na displeju.

Slika

Počinjem da sumnjam da je i radila klima i pre par dana na AC/OFF, mada je i drugar bio u autu. Ono što je sad sigurno je da ne pali ni ventilator ni kvačilo klime i nema hladnog vazduha. Grejanje i ostatak radi savršeno, Auto mod 23.5C održava temperaturu odlično i bešumno.

mbole
Poruka: 14915
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 14. apr. 2025. u 07:54h

raca_mk2 piše:
nedelja, 13. apr. 2025. u 13:48h
Izgleda da je standardno, aktuator. Probao danas preko daljinca i "proradilo je", daje 12V i preko daljinca i preko tastera, aktuator se malko povlači tako da je najverovatnije on za zamenu.
Ima i problem sa desnom bravom, traži ponekad jače zatvaranje zbog detekcije. Prekidač je u bravi i menja se komplet ?
Pre nego sto krenes da menjas aktuator, proveri masu.
Dzaba "dobrih" 12V sa GEM-a, ako je masa losa. Pri tom... masa ne mora da bude ima 100% ili nema nista. Zardjalo i dobijes veliki prelazni otpor, a ta masa je prilicno nisko u gepeku i lako je da zardja.
G17
Slika
Djak pesak :)

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » ponedeljak, 14. apr. 2025. u 21:16h

Nisam stigao da proveravam instalaciju, odvezao danas na kanal da se pogleda dole.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Zamenjen semering desne poluosovine i nosač menjača, pa test vožnja, valjda sam stegao sve šrafove?! :doh:

Slika

Slika

4-ta, 5-ta autoput nekih 60ak km da zagrejemo ulje u menjaču, sve proteklo bez problema. Praćenje narednjih dana i ako ostane suvo onda rešen problem.

Ja se osećam kao da me je pregazio voz, nisam navikao na ove brze profi popravke, ali moralo je tako.
Više sam ljubitelj vikend popravke, odviješ šraf pa kafica.

Snage ostalo samo za jednu test voznju... sutra nabavljam kabl dijagnostike pa može elektrika da se proverava.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 15. apr. 2025. u 13:10h

Stanje auta se drastično popravilo, nema više šetanja motora prilikom davanja gasa, trzanja pri kretanju 1, 2.. Lemforder odrađuje posao dobro, ni pretvrdo ni premekano, jako blizak osećaj fabričkom nosaču. Što se tiče menjača i rikverc brzine od ranijih 10 puta jednom je ubacio bez problema, sada od 10 jednom ne ubaci kako treba. Ne osećam luft i veliki otpor na palici menjača, mislim da bi podešavanje kraja sajle dovelo stvar na mesto.

Original nosač sam zadržao, jer samo na originalni odlivak mogu da se ubace poliuretani, za neku buduću nadogradnju.

Slika
mbole piše:
ponedeljak, 14. apr. 2025. u 07:54h
Pre nego sto krenes da menjas aktuator, proveri masu.
Dzaba "dobrih" 12V sa GEM-a, ako je masa losa. Pri tom... masa ne mora da bude ima 100% ili nema nista. Zardjalo i dobijes veliki prelazni otpor, a ta masa je prilicno nisko u gepeku i lako je da zardja.
Masa odlična, nema nikakvih tragova rđe, merio otpor između konektora i šasije i sve ok. Našao sam NTY 20€, ostao jedan komad, možda poručim.
Inače su cene aktuatora u prodaju autodelova nenormalne u odnosu na aliexpress i idu i do 100€.

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » četvrtak, 17. apr. 2025. u 10:58h

Nisam imao vremena da nabavim ključiće za vađenje cd-a, a pri ruci mi je bila vozačka dozvola i savršeno radi.

Slika

Slika

Slika

Slika

Vraćen original CD, izvađen bluetooth dok se ne namesti valjano. Da bi ubacio android mora nijansa tamno siva i zeleni dugmići, crna boja i crveni dugmići se ne uklapaju. Ono što me buni je to da nijedan android ne može da koristi Torque Pro aplikaciju ili kakvu virtuelnu tablu da prikazuje vrednosti sa CAN-Bus. Bez obzira imao ili nemao CAN komunikaciju, sa ili bez CAN-Bus dekodera, tako bar tvrde prodavci. To može da se odradi sa bilo kojim androidom i ELM327, tako da mi nije jasno čemu služi CAN-Bus komunikacija i dekoder na multimediji?

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 17. apr. 2025. u 21:49h

Sluzi svemu :)
Nisam bas sisguran za mk5.. al kod iole novijih, bukvalno se i pali/gasi preko CAN-a.
Ne postoji "struja posle kontakta", imas samo stalnu struju na uredjaju, a sve ostalo, stize preko can-a. Dal su upaljena svetla, komande sa volana, kolika je brzina...

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » petak, 18. apr. 2025. u 12:09h

Konkretno za MK5 android ne radi ništa od toga, bez obzira ima li ili nema CAN konektore ili CAN dekoder?! Preko telefona i u opisu oglasa sve radi, konkretno sve što si naveo gore, dok u praksi prikazuje samo brzinu vozila koju čita preko GPS-a. Moguće je da CAN koristi samo za startovanje uređaja na stalnoj struji i ništa više.

mbole

Poruka od mbole » petak, 18. apr. 2025. u 16:31h

Jel ti se smanji osvetljenje radia kad upalis svetla? To je stiglo preko can-a.
Jel ti se glasnosa pojacava kako raste brzina a smanjuje kad stojis na semaforu? To je signal brzine koji stize preko can-a (ne sluzi za prikazivanje brzine). Ok, to moze i da se iskljuci, smanji efekat..
Komande na volanu, ako ih imas rade isto preko can-a.
...
Opet.. zaista nisam siguran za konkretno mk5, al mi je sasavo da se pali preko can-a, a da ne koristi ostatak

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 22. apr. 2025. u 13:07h

Jedino od gore navedenog radi programiranje komandi volana, odustao sam za sad od Androida...

Rešavam druge probleme, a jedan od njih je kako da se vozi polako i moguće li je voziti ovaj auto normalno sa normalnom potrošnjom?

Slika

Prosek je otišao još gore pa sam probao sa laganom vožnjom, 50-70 km/h i ispod 6l ne može nikako, tj. može 5.9 bez disanja i naglih pokreta.

Stefan148

 
Kontakt:

Poruka od Stefan148 » utorak, 22. apr. 2025. u 13:12h

Suštinski, ne može ispod te potrošnje nikako. Najniže što sam ja izvukao je tako 5.8/5.9, magistrala, leto predveče, savršena temperatura, nigde nikoga, konstantna brzina 80kmh, peta brzina, 2500rpm. Inače je normalna potrošnja na otvorenom oko 6.5, u gradu 9+ leti, zimi 11+.
Slika

raca_mk2

Poruka od raca_mk2 » utorak, 22. apr. 2025. u 13:47h

Otvorila se jedna vožnjica 500+ km, treba prevesti jednu paletu kutija 200+ kg, pade mi na pamet Fiesta. :D

Vadim zadnja sedišta da napravim mesta za kutije i pratim tragove radova atest metana. Domaći slepci osigurali da u vozilu mogu da se prevoze samo 4 osobe .

Slika

ove šrafove ne volim ni na dasci da vidim kamo li na automobilu

Slika

pištolj u ruke i udri, jebe ti se, nije tvoje...

Slika

Ove sitnice sa sedištima vraćam na fabriku, treći pojas i treći naslon za glavu. U međuvremenu rasturen sedeći deo zadnje klupe, oprano i sklopljeno.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

popravljen i navoj šrafa i vraćeno na mesto.

Slika

Slika
Suština nije bila u sedištu već u potrošnji, da isprobamo kako radi metan na autu.

Slika

Slika

Natočeno ispod 10kg metana, prva i gass... 30 ak km po BG gužvi, pa izlazak na avalski put, na putu gužva katastrofa...

Slika

Mladenovac, još gora gužva, 7 km pola sata.

Slika

izvukao se iz gužvi i pauza na jezerce pre Topole

Slika

Slika

pa gužva kroz Kragujevac, Kraljevo... na kiosk Trstenik, pa za Kruševac...

Slika

Slika

Kruševac Jasika metan pumpa, 250 km za 10kg metana. 564 din. 100 km, prevedeno na cenu benzina potrošnja oko 3 l/100.
Svi srećni i zadovoljni :bravo: i auto se raduje.
Kada sam krenuo dobio sam "tip" od metandžije da je najbolja pumpa u Kruševcu kod Jasike thumbsuph , svratio na Knez petrol i kaže mi čovek, ovo nije Jasika, ta pumpa je na oko 1 km odavde, a inače najbolji metan je u Jagodini :blink:

Šta da se radi, nazad preko Jagodine na najbolji metan :wub:

Slika

Slika

U Jagodini nisam našao pumpu ali naleteo na perionicu. Put za Bagrdan je zatvoren, na autoput mi se ne ide, jedino Svilajnac pa uz Moravu...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ušteda na metanu na krug od 460 km je bila 2700 din., Na šta sam potrošio razliku, pa na benzin naravno, natočio do pola. :wub: :wub: :wub:
Odrađeno je i delimično servisiranje.

Sajle menjača nisam podešavao, ne znam ni tačnu proceduru :), jedino je sajla zaključana na nosač jer i bila van. Stanje se dodatno poboljšalo, rikverc i dalje ponekad zakrči.

Slika

Nosač menjača i semering odlični, suvo...

Slika

Slika
Sledeće što sam hteo da rešim je nemiran rad na leru, više je osećaj trkačkog nego civilnog auta. Da se krene od usisa, mislio sam da prvo proverim ISV ventil, ali ovaj motor nema ISV :haha:, verovatno regulacija ide preko elektronske klapne gasa. Srećom pre nego sam skinuo klapnu primetim jedno otkinuto crevo i to direktno iz usisne grane, mislim da crevo ide sa ventila povrata metana, ali sam ga samo začepio i gas.
Ler gas i ponašanje automobila drastično poboljšani, na benzinu skoro kao nov auto. Jedini minimalni problem koji je ostao je kretanje prvom bez gasa, ali tu finesu rešavam kasnije.

Slika

Slika

skinuto kućište filtera vazduha, očišćeno i vraćeno.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ulje zagrejano pa maksimalno isceđeno, pa ljuljan motor da izađe još malo... :lele: Upisano u mobilnu servisnu knjugu.

Slika

Slika

pa očišćen motorni prostor i motor, čep tečnosti za stakla mi je najdraži detalj, čak ovaj castrol čep klikne i uglavi se ko fabrički.

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“