E pa ovako...
Prvo, moraš da ga voziš, u pravom smislu te reči, barem jednom u 10 dana, da ga dobro zavrtiš, da ti radi motor na 3000 rpm u trajanju bar jedno 15 minuta. To znači negde napolje na otvorenom. Ne sad da juriš, kao ludak u šestom stepenu na 3000 rpm, jer ćeš onda ići blizu 200km/h. Voziš ga u 3. ili 4. stepenu na 3000rpm, da se on dobro zagreje.
Drugo, ako pažljivo posmatraš auto, ako ga osećaš, šta se dešava i kako diše, možeš tačno da uočiš momenat kada započne rgeneraciju. U tim trenutcima, primetićeš na bordu da je blago skočila potrošnja u svim režimima vožnje... a to znači i u leru.
Npr. u leru moj mondeo normalno troši oko 0,5 do 0,6 l/h. Kada se pokrene regeneracija,onda ta potrošnja u leru samo skoči na oko 1,6l/h.
I to se može uočiti i u drugim režimima vožnje ako ga inače poznaješ kada i koliko troši, bez regeneracije.
E u tim trenutcima, dok traje rgeneracija, ne valja je prekidati, tj. ne valja da zaustaviš i ugasiš auto. Znam da to baš nije jednostavno svaki put, ali to su boljke verovatno i drugih automobila sa DPF-om. U smislu, desiće ti se, taman si došao pred kuću i završio vožnju za taj dan, a on neposredno pre toga započeo rgeneraciju. Tu je onda do tebe, šta ćeš da radiš, da li ćeš još malo da ga voziš, ili ćeš ga ugasiti.
E sad, ne valja da ti se ta varijanta, sa prekidanjem regeneracije u pola posla, dešava prečesto. Onda će ti se čađi i katrana napuniti toliko, da ga neka sledeća regeneracija neće moći očistiti. Ukoliko ti se to desi, onda se obratiš kod Dr, Dragomira, na "kateterizaciju", ili možda čak i na hiruršku intervenciju. Lepo ti to srede jednom zauvek i ne moraš više nikad da misliš o tome.
Kad mene prvi put bude počeo da eventualno zeza DPF, ja idem na hirurgiju, kod Gagija.
Eto to ti je to.