Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zamena gumica ventila

Uradili ste nešto sami?
Podelite sa nama ili pogledajte kako su drugi.
Odgovori
van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Zamena gumica ventila

Poruka od van » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 10:31h

Za vikend sam promenio gumice ventila na eskortu 1.4 chv . Auto je pravio ekolosku katastrofu kada se upali , a u voznji nije zaostajao po kolicini dima za prosecnim varburgom.
Gumice su bile 130 din komad( skuplje ) mrgreen , sve ukupno 1040 din . Na chv motorima je dihtung poklopca motora uradjen sa distancerima protiv pretezanja i retko kada strada, tako da nije bilo potrebe za novim dihtungom. Ranije sam radio ovo na pinto motorima , i tamo je mnogo lakse , bregasta je iznad ventila , i ima za sta da se osloni pajser kojim se pritska ventil . Chv ima bregastu koja je sakrivena u samoj glavi , i ne postoji oslonac za pajser , tako da sam morao da pravim alat koji se srafi na brezon od klackalice , i ima polugu i deo koji pritiska ventil .
Sama procedura zamene se sastoji od toga da se nadje gornja mrtva tacka na cilindru gde se menjaju gumice , postavi se alat preko ventila , pritisne se poluga , ventil udari u klip ispod , malo se udaru cekicem da se otpiste polutke koje drze ventile i pritisne se jos jace . PIncetom ili srafcigerom se skinu polutke sa ventila i polako se popusta poluga i oslobodi se opruga i sesiric koji ide preko .

Stare gumice su bile katastrofa , kao od kamena , pri pritiski samo se raspadnu . Navuce se nova gumica , vrate se opruga i sesiric , nategnu se alatom , vrate se polutke na ventil ( ovo je malo pipavo , i polutke moraju da budu masne, da se zalepe za ventil , inace lako spadnu ) i otpusti se poluga i feder i sesiric se vracaju preko polutki .Ako polutke upadnu u rupu a da ne spadnu operacija je uspesno zavrsen , i prelazi se na naredni ventil .
4 sata je bilo potrebno za menjanje gumice od kojih je 2 sata bilo pravljenja alata i jedno pola sata jurenje polutke koja se zagubila tu negde( bila je u karteru :suicide: :lele: ) :haha:

Rezutat je da auto pri paljenju ne dimi ni malo , pri zescem turiranju ispusti veoma malo dima , skoro ne primetno . Ler i zona rada oko lera je dosta bolja ...

Ko hoce da menja sam gumice , mogu da mu pozajmim alat ili da ga slikam da moze da se napravi
Poslednja izmena: van, na dan ponedeljak, 25. apr. 2011. u 12:01h. Ukupno izmenjeno 1 put.

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Re: Zamena gumica ventila

Poruka od ace1 » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 11:03h

thumbsuph thumbsuph thumbsuph thumbsuph
sad si full operativan i vozan
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 19:13h

cool, spremiš sve pa prodaš online kao tutorial.(ako već nema do sada)

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 19:20h

Istu operaciju izveo za sat-sat ipo vremena. S tim sto je jedan polumesec ostao u karteru. mrgreen

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 20:12h

Na pintu sam izveo sa pola sata , a ovde za 2 . Vario sam hidropodizace i proveravao da li rade . Dva su se zaglavila pa sam ih otvarao i cistio .
I meni je na prvom cilindru na usisnom ventilu upala polutka , i posle ovcajavanja , komsija je ima alat koji je 80 cm duga hvataljka , cijim krajem sam uhvatio parce magneta i gurnuo kroz rupu gde se vraca ulje . Poale 3-4 zabacivanja , upecao sam polutku u dnu kartera .
Sledeca stavka za servis je ceurenje ulja ispod razvodnika . Menjao sma gumicu , malo je bolje , ali jos vlazi na tom mestu . Probacu silikonom da zadihtujem povrsinu naleganja razvodnika na glavu , a ako nije ni to nada je otisao dihtung glave i tu vlazi .
To silno ulje se slivalo na lambda sonfu i nje konektor , tako da mi deluje da je odavno sonda umrla, a i prducka auspuh na spojevima negde napred , pa i zbog toga lose ocitava sonda . I to cemo da proverimo

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 26. apr. 2011. u 00:25h

Ja imao magnet na sipci i krenuo da vadim uopste ne nadajuci se da cu ga naci ugledam ga i iznenadjen se trgnem i ispadne mi.. I izvadjen je tek kad je radjen motor.. mrgreen
Ja od kada sam zamenio gumicu ni kapi nema. Ako i dalje vlazi znaci da je otisao semering,a on kad ode nema popravke.

van
VIP

Poruka od van » utorak, 26. apr. 2011. u 00:48h

Nema ulja u razvodniku , tako da ne malo verovatno da je semering .Mnog je bilo depozit starog ulja u rupi gre naleze gumica u glavu . Sistio sam ali nisma uspe kroz da ocistim da se vidi aluminijum .
Probacu sa silikonom , pa ako nije tu problem , onda je dihtung glave , ili ce ulje poceti iz razvodnika da izlazi ...

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 26. apr. 2011. u 08:34h

Ako kapa nije mokra unutra onda bi trebalo da je do gumice. A moze da zavara pa da se sliva od dekle,bilo da pusta na dihtungu ili na cepu.

van
VIP

Poruka od van » utorak, 26. apr. 2011. u 21:28h

Opran je motor i sve je suvo i čisto , jedino se tragovi ulja pojavljuju u čepo vode na glavi , ispod razvodnika .
Odatel do bloka ima još 1 cm , i kraj blok aje tu masan , i to se sliva po ivicam manjača

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » utorak, 26. apr. 2011. u 22:57h

Jel ova priča važi i za Mk6 1.4 EFI? :D
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

van
VIP

Poruka od van » sreda, 27. apr. 2011. u 17:42h

Pa , valjda , isti je to .

Estariol

Poruka od Estariol » sreda, 27. apr. 2011. u 21:17h

Cool. :D Da li bi slikao alat koji si pominjao i ostavio dimenzije istog? thumbsuph Siguran sam da će svima značiti. Ili mi pošalji preko PP, svejedno?

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » četvrtak, 28. apr. 2011. u 23:17h

lepo opisano van, svaka cast. za moj motor hcs, ventili kao kod fice sa podizacima, ima rucno uradjenu alatku za otkacivanje ventila. takodje i teleskop magnet(kao antena na kolima), bas za vadjenje takvih sitnih delova. sutra stavljam slike, nije potrebno maltene nikakvo ulaganje, parce cevi, 2 sipke i neki metal uoblika slova "O". stavicu i dimenzije, pa oako neko odluci, potrebno je malo volje, aparat za zavarivanje i 15 min posla. posto su i kod mene gumice u otisle, molio bih te da navedes kakve si stavio, ko ih proizvodi. kupio bih takodje kvalitetne. kod mene idu sedmice, original od lade, kom 20din, ali trazimo nesto puno bolje od njih. cekam odgovor... pozzzz thumbsuph
Estariol piše:Cool. :D Da li bi slikao alat koji si pominjao i ostavio dimenzije istog? thumbsuph Siguran sam da će svima značiti. Ili mi pošalji preko PP, svejedno?
sutra slike

van
VIP

Poruka od van » petak, 29. apr. 2011. u 01:27h

Estariol piše:Cool. :D Da li bi slikao alat koji si pominjao i ostavio dimenzije istog? thumbsuph Siguran sam da će svima značiti. Ili mi pošalji preko PP, svejedno?
Ок сликаћу скаламерију када одем на плац.
Ако ти треба да замениш гумице, позајмићу ти , мада се прави за 30 мин . максимално , ако имаш CO2 и бушилици .

Стефане , лако је мењати на моторима где вентил вири ван главе, а постој брегста или клацкалица као ослонац . На овим моторима на 1.6 и 1.6 моторима , ветили су испод ивице главе, брегаста је у самој глави , тако да немаш где да закачиш пајсер . Променио сам једну гумицу без алата , тако што сам кућиште лептира користио као ослонац за пајсер . Који сам пајсер mrgreen

Estariol

Poruka od Estariol » petak, 29. apr. 2011. u 02:40h

Ma napravi se to u firmi, imamo odlične bravare! thumbsuph

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » petak, 29. apr. 2011. u 06:25h

van, koje gumice si koristio? koji proizvodjac? vrsta? kupio bih kvalitetnije, ali neznam koje

van
VIP

Poruka od van » petak, 29. apr. 2011. u 10:28h

FAI , 130 динара комад , са металним шеширићем . Те су биле скупље :)
Ма какве су иле оне што сам скинуо , свака нова гумица је за њих златна

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 6. maj 2011. u 15:57h

Izvini za off ali jel mi se cini ili ces ti imati registrovanog Forda za skup u nedelju? Da ti opet to ne bude izgovor sto ne dolazis :P
Fiesta!!

van
VIP

Poruka od van » petak, 6. maj 2011. u 23:48h

Неко ће већ да ме ухвати за рукав и одвуче на Авалу :)

Odgovori

Povratak na „Uradi sam“